Žmare (čvarci), kapula (crni luk) i basa kao dobra 'podloga' za crno vino

Ukusni su. Imaju pomalo gumastu teksturu i kad budu takvi uopšte se ne osjeća masnoća, takve čvarke volim. Ne volim čvarke koje kad zagrizem osjetim masnoću kao da sam stavio margarin ili svinjsku mast u usta. Ja stavljam pivo u čvarke pred kraj topljenja, neko stavlja mleko. Meni su bolji sa pivom, jer pivo ublaži ukus/osjećaj masnoće.
I ja volim da su beli iznutra.
Ne volim kad su kao smoki rskavi.

Ustvari volim i tako....:rumenko:

Ukusni su. Imaju pomalo gumastu teksturu i kad budu takvi uopšte se ne osjeća masnoća, takve čvarke volim. Ne volim čvarke koje kad zagrizem osjetim masnoću kao da sam stavio margarin ili svinjsku mast u usta. Ja stavljam pivo u čvarke pred kraj topljenja, neko stavlja mleko. Meni su bolji sa pivom, jer pivo ublaži osjećaj masnoće.
Pivo ide ali u grlo, a gumene čvarke,pffffff.. mora da su pečeni, skladno hrskavi, nikako prepečeni ili gumenasti. Na kraju , svako ima svoj ukus.

Ne mogu vjerovati da sam nekad mrzio čvarke, danas ih obožavam. Inače čvarci su zadnjih godina iz nekog razloga jako skupi. Skuplje je kilo čvaraka nego kilo jagnjećeg pečenja.
@Krishna & @Nina

Taj neki razlog je da su današnje svinje konstitucije kao Victoria Beckham, pa se nema što ni otopiti. Zbog toga cijena otišla nebu pod oblake.

:mrgreen:

Inače nisam ljubitelj kapule, ali čvarke obožavam, naravno u ograničenim količinama.
Ne bih mogao svaki dan udarati po njima već baš kada se zaželim.
Nije čudo da te nije vino nije uhvatilo, pojedeš šaku čvaraka i mogao bi tri sata cijepati drva.

Volio bi probati te famozne duhan čvarke, ali u HR ih ima za kupiti na jednom jedinom mjestu u ZG i koštaju kao suho zlato.

Poslednja izmena:
Pivo ide ali u grlo, a gumene čvarke,pffffff.. mora da su pečeni, skladno hrskavi, nikako prepečeni ili gumenasti. Na kraju , svako ima svoj ukus.
Mislim da znam što Krishna hoće reći, samo se malo krivo izrazio.
Misli na čvarke koji izvana imaju koricu, a iznutra kao da su filovani svinjskom mašću.
Mogu se takvi ovdje kupiti u trgovinama, cijena im je znatno niža, mislim da ih radi neka firma što se zove Slima ili tako nekako.
Jednom sam ih kupio, probao i bacio.
Ako već svinjska mast, onda namazana na kruh, posuto paprikom i soli.

Mislim da znam što Krishna hoće reći, samo se malo krivo izrazio.
Misli na čvarke koji izvana imaju koricu, a iznutra kao da su filovani svinjskom mašću.
Mogu se takvi ovdje kupiti u trgovinama, cijena im je znatno niža, mislim da ih radi neka firma što se zove Slima ili tako nekako.
Jednom sam ih kupio, probao i bacio.
Ako već svinjska mast, onda namazana na kruh, posuto paprikom i soli.
Ma nije se krivo izjasnio.

Baš kao da jedeš pečenu slaninu.

Presečeš čvarak, a sredina bela.

Svako voli kako voli.

Meni su najlepši kad su slaninasti.

Nešto ne verujem.
Od krmače se prvo uzmu šunke , pa onda kobaje kulena, pa šta ostane u topljenje ili u baretinu
Najbolja sprza kod nas na jugu koja moze da se nadje se pravi tako sto ti tipovi koji je prave kupe neke ogromne matore krmace iz Vojvodine (takvih krmaca nema kod nas), cije meso je suvise staro. Skoro cele uh ubacuju u sprzu, pretpostavljam da odvoje samo neke delove, ali ni priblizno ono sto ide od obicnih svinja.

Ovi ostali sto prave sprzu to su neki ostaci od mesa, i slanina od masnijih svinja, koje su krac za proizvodnju redovnih proizvoda, jer imaju manji % mesa.

Fora je u tome sto nisu iste svinje dobre za redovnu proizvodnju, i za sprzu. Za sprzu treba masnije svinje i krmace, koje su uzas za proizvodnju redovne mesne industrije, jer ti tu kupujes slaninu po vecoj ceni.

Žmare i kapula se govori u mom rodnom kraju u Dalmaciji i te izraze koristim čitav život, basa je kod nas tradicionalni proizvod i to je ovo https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lička_basa
Žmare/čvarci bolje idu uz beli luk, ali meni je dobro i sa crnim odnosno sa kapulom. Popio sam 3 čaše vina nakon pomenutog jela i kao da sam popio 3 čaše vode :), ništa me nije 'uvatilo.' Na prazan stomak jedna čaša vina bi me 'drmnula.' Inače sve navedeno je domaće. Svinjokolj je bio prije par dana, a vino je novo od ove jeseni.

Pogledajte prilog 1652427
Pogledajte prilog 1652428
Pogledajte prilog 1652429
A šta je "basa" ?

Ми не купујемо јер имамо наше. Ове г. два преко 300 кг укупно. Кобасица 25кг, остало у саламури (пацу) а млевено у замрзивачу.
Meni je oko 45 kila otišlo u kobasice.

20241204_192148.jpg

@dulesrbenda @Perperius jeste li vi pravili kobasice ove jeseni? Perperijus, ti si Sremac a vi ste majstori za kobaje. :)

Back