buudala
Stara legenda
- Poruka
- 79.106
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sprža ti je ono na dnu što ostane nakon topljenja čvaraka, duvan čvarci su nešto drugo
I ja volim da su beli iznutra.Ukusni su. Imaju pomalo gumastu teksturu i kad budu takvi uopšte se ne osjeća masnoća, takve čvarke volim. Ne volim čvarke koje kad zagrizem osjetim masnoću kao da sam stavio margarin ili svinjsku mast u usta. Ja stavljam pivo u čvarke pred kraj topljenja, neko stavlja mleko. Meni su bolji sa pivom, jer pivo ublaži ukus/osjećaj masnoće.
Mislim da je sprža ustvari meso prženo u mastiIsti je krac, i u jedno i u drugo ubacuju svakakvo meso i ostatke uz slaninu.
Pa tako nekako, sa slaninom, to je kod nas na jugu. Samo, u praksi, to 'meso' su uglavnom ostaci od mesa, i ubacuju svasta, tipa, CAK i jagnje koje mesari nisu prodali, i sl.Mislim da je sprža ustvari meso prženo u masti
Spolja rskavi čvarci unutra uglavnom budu masni sa teksturom margarina, ne volim takve čvarke. Volim 'gumaste' , jer kod njih se masnoća ne osjeti ili se osjeti znatno manje nego kod prvih pomenutih.I ja volim da su beli iznutra.
Ne volim kad su kao smoki rskavi.
Ustvari volim i tako....
Mmmmmm, jagnje....Pa tako nekako, sa slaninom, to je kod nas na jugu. Samo, u praksi, to 'meso' su uglavnom ostaci od mesa, i ubacuju svasta, tipa, CAK i jagnje koje mesari nisu prodali, i sl.
Isto.Spolja rskavi čvarci unutra uglavnom budu masni sa teksturom margarina, ne volim takve čvarke. Volim gumaste, jer kod njih se masnoća ne osjeti ili se osjeti znatno manje nego kod prvih pomenutih.
Nešto ne verujem.Onako idealno, juznjaci kod mene, najbolja sprza je ona gde kupe neke krmace iz Vojvodine, i ubacuju ih skoro pa cele, pa to kuvaju.
Ми не купујемо јер имамо наше. Ове г. два преко 300 кг укупно. Кобасица 25кг, остало у саламури (пацу) а млевено у замрзивачу.Svinja koju sam nedavno uzeo je imala 190 kila. Ja sam htio max do 170,
Pivo ide ali u grlo, a gumene čvarke,pffffff.. mora da su pečeni, skladno hrskavi, nikako prepečeni ili gumenasti. Na kraju , svako ima svoj ukus.Ukusni su. Imaju pomalo gumastu teksturu i kad budu takvi uopšte se ne osjeća masnoća, takve čvarke volim. Ne volim čvarke koje kad zagrizem osjetim masnoću kao da sam stavio margarin ili svinjsku mast u usta. Ja stavljam pivo u čvarke pred kraj topljenja, neko stavlja mleko. Meni su bolji sa pivom, jer pivo ublaži osjećaj masnoće.
Е, а ди је беванда? То си ћаћи потурија а ти млатиш црвено.
@Krishna & @NinaNe mogu vjerovati da sam nekad mrzio čvarke, danas ih obožavam. Inače čvarci su zadnjih godina iz nekog razloga jako skupi. Skuplje je kilo čvaraka nego kilo jagnjećeg pečenja.
Mislim da znam što Krishna hoće reći, samo se malo krivo izrazio.Pivo ide ali u grlo, a gumene čvarke,pffffff.. mora da su pečeni, skladno hrskavi, nikako prepečeni ili gumenasti. Na kraju , svako ima svoj ukus.
Зато што чварци не могу да се направе фалш, за разлику од већине других сухомеснатих производаBaš tako..jako su skupi ..ne znam razlog
Bevandu i pivo pijem kad je toplije. U ladnijem periodu pijem čisto vino.Е, а ди је беванда? То си ћаћи потурија а ти млатиш црвено.
Ma nije se krivo izjasnio.Mislim da znam što Krishna hoće reći, samo se malo krivo izrazio.
Misli na čvarke koji izvana imaju koricu, a iznutra kao da su filovani svinjskom mašću.
Mogu se takvi ovdje kupiti u trgovinama, cijena im je znatno niža, mislim da ih radi neka firma što se zove Slima ili tako nekako.
Jednom sam ih kupio, probao i bacio.
Ako već svinjska mast, onda namazana na kruh, posuto paprikom i soli.
Najbolja sprza kod nas na jugu koja moze da se nadje se pravi tako sto ti tipovi koji je prave kupe neke ogromne matore krmace iz Vojvodine (takvih krmaca nema kod nas), cije meso je suvise staro. Skoro cele uh ubacuju u sprzu, pretpostavljam da odvoje samo neke delove, ali ni priblizno ono sto ide od obicnih svinja.Nešto ne verujem.
Od krmače se prvo uzmu šunke , pa onda kobaje kulena, pa šta ostane u topljenje ili u baretinu
A šta je "basa" ?Žmare i kapula se govori u mom rodnom kraju u Dalmaciji i te izraze koristim čitav život, basa je kod nas tradicionalni proizvod i to je ovo https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lička_basa
Žmare/čvarci bolje idu uz beli luk, ali meni je dobro i sa crnim odnosno sa kapulom. Popio sam 3 čaše vina nakon pomenutog jela i kao da sam popio 3 čaše vode , ništa me nije 'uvatilo.' Na prazan stomak jedna čaša vina bi me 'drmnula.' Inače sve navedeno je domaće. Svinjokolj je bio prije par dana, a vino je novo od ove jeseni.
Pogledajte prilog 1652427
Pogledajte prilog 1652428
Pogledajte prilog 1652429
Sir.A šta je "basa" ?
Krem sir koji je tradicicija u Lici, sjevernoj Dalmaciji i u djelu Bosanske Krajine, opširnije https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Lička_basaA šta je "basa" ?
https://www.sanoslino.rs/kako-napraviti-prave-duvan-cvarke-kod-kuce/Дуван чварци су што иду у пресу и исцеде их максимално?
Meni je oko 45 kila otišlo u kobasice.Ми не купујемо јер имамо наше. Ове г. два преко 300 кг укупно. Кобасица 25кг, остало у саламури (пацу) а млевено у замрзивачу.