Žmare (čvarci), kapula (crni luk) i basa kao dobra 'podloga' za crno vino

Krishna

Elita
Poruka
21.987
Žmare i kapula se govori u mom rodnom kraju u Dalmaciji i te izraze koristim čitav život, basa je kod nas tradicionalni proizvod i to je ovo https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lička_basa
Žmare/čvarci bolje idu uz beli luk, ali meni je dobro i sa crnim odnosno sa kapulom. Popio sam 3 čaše vina nakon pomenutog jela i kao da sam popio 3 čaše vode :), ništa me nije 'uvatilo.' Na prazan stomak jedna čaša vina bi me 'drmnula.' Inače sve navedeno je domaće. Svinjokolj je bio prije par dana, a vino je novo od ove jeseni.

20241204_153454.jpg

20241204_163154.jpg

20241204_163217.jpg

Žmare i kapula se govori u mom rodnom kraju u Dalmaciji i te izraze koristim čitav život, basa je kod nas tradicionalni proizvod i to je ovo https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lička_basa
Žmare/čvarci bolje idu uz beli luk, ali meni je dobro i sa crnim odnosno sa kapulom. Popio sam 3 čaše vina nakon pomenutog jela i kao da sam popio 3 čaše vode :), ništa me nije 'uvatilo.' Na prazan stomak jedna čaša vina bi me 'drmnula.' Inače sve navedeno je domaće. Svinjokolj je bio prije par dana, a vino je novo od ove jeseni.

Pogledajte prilog 1652427
Pogledajte prilog 1652428
Pogledajte prilog 1652429
Banovacu te što praviš zazubice sa domacim cvarcima i vinom..:mrgreen:. izgleda mnogo dobro

@ZabranjeniLegenda
Rekao si jednom da mi Krajišnici ne znamo šta je vino. Ja ga pijem skoro svaki dan i to ono koje sam pravim svake jeseni, tako su mi radili i preci od kad se pamti. Mi dalmatinski Krajišnici itekako znamo šta je vino.
Nego zanima me kako vi u CG zovete čvarke? Žmare kao mi Krajišnici, čvarci kako se kaže u Srbiji ili nekako treće?

Baš tako..jako su skupi ..ne znam razlog
Svinjetina već godinama poskupljuje više nego ostale vrste mesa, ali čvarci su baš preskupi. Vrv. je razlog brže smanjenje svinjskog nego jagnjećeg i goveđeg fonda u Srbiji. Prase žive vage je trenutno u prosjeku oko 300 dinara po kilu, što znači da za prase od 150 kila treba izdvojiti oko 400 evra.

Svinjetina već godinama poskupljuje više nego ostale vrste mesa, ali čvarci su baš preskupi. Vrv. je razlog brže smanjenje svinjskog nego jagnjećeg i goveđeg fonda u Srbiji. Prase žive vage je trenutno u prosjeku oko 300 dinara po kilu, što znači da za prase od 150 kila treba izdvojiti oko 400 evra.
Gde postoji prase od 150 kila?

Inace, idealna svinja za zdranje je neka sa farme, oko 115-120 kila.

To bi bio neki ideal.

Ovo za cvarke i sl. stvari su najbolje neke masnije krmace, ali za meso, te sa farme do 120 kila.
То око 110кг је прва класа меса. Прасе је до 25кг. За чварке није битно не мора маснија.

Inace, idealna svinja za zdranje je neka sa farme, oko 115-120 kila.

To bi bio neki ideal.

Ovo za cvarke i sl. stvari su najbolje neke masnije krmace, ali za meso, te sa farme do 120 kila.
Svinja koju sam nedavno uzeo je imala 190 kila. Ja sam htio max do 170, ali moji navalili oće veću/težu. Kupio sam je od čovjeka poljoprivrednika koji ima manju farmu svinja. Preporučujem svima da to rade ako imaju uslova, a ne da kupuju svinjetinu po megamarketima koja je uglavnom iz uvoza i sumjivog kvaliteta (bila je afera sa svinjetinom iz Brazila ili Argentine koja je bila zaleđena 30 godina i to smeće se prodavalo po Srbiji).

Svinja koju sam nedavno uzeo je imala 190 kila. Ja sam htio max do 170, ali moji navalili oće veću/težu. Kupio sam je od čovjeka poljoprivrednika koji ima manju farmu svinja. Preporučujem svima da to rade ako imaju uslova, a ne da kupuju svinjetinu po megamarketima koja je uglavnom iz uvoza i sumjivog kvaliteta (bila je afera sa svinjetinom iz Brazila ili Argentine koja je bila zaleđena 30 godina i to smeće se prodavalo po Srbiji).
Ja znam sigurno da je Lidl pre par godina uzimao svinjsko od velikog vojvodjanskog proizvodjaca, i da su to domace svinje.

To je 100% bilo tako.

Sad, da li se od tada nesto promenilo, ne znam, mozda.

U principu, u Macvi i Vojvodini znaju da gaje svinje, i tamo su svinje super.

Ali im je junetina krsh, i generalno, nasi seljaci manje gaje te junece fore.

Junetina je dobra istocno i juznije, ali malo ljudi se bavi time.

Vojvodjani i junetina obicno ne ide, cast izuzecima.

A i to uvozno, mnogo veci problem je uvozna govedina, nego uvozna svinjetina.

Ja znam sigurno da je Lidl pre par godina uzimao svinje od velikog vojvodjanskog proizvodjaca, i da su to domace svinje.

To je 100% bilo tako.

Sad, da li se od tada nesto promenilo, ne znam, mozda.

U principu, u Macvi i Vojvodini znaju da gaje svinje, i tamo su svinje super.

Ali im je junetina krsh, i generalno, nasi seljaci manje gaje te junece fore.

Junetina je dobra istocno i juznije, ali malo ljudi se bavi time.

Vojvodjani i junetina obicno ne ide.
Jedan period sam uzimao svinjetinu po megamarketima, ali već godinama to ne radim. Jedino u Ideji je valjala, u nekim drugim marketima je bila loša ili katastrofa. To je moje iskustvo.
Ja svinje kupujem od Sremaca, pošto živim u Sremu. Inače Srem je poznat po uzgoju svinja. Grožđe za vino kupujem od ljudi iz Župe aleksandrovačke, to ti je jedan od najjačih ako ne i najjači vinogradarski kraj u Srbiji.

Pogledajte prilog 1652427
Pogledajte prilog 1652428
Pogledajte prilog 1652429
Nisu ti lepi čvarci, slepljeni su

Nisu ti lepi čvarci, slepljeni su
Ukusni su. Imaju pomalo gumastu teksturu i kad budu takvi uopšte se ne osjeća masnoća, takve čvarke volim. Ne volim čvarke koje kad zagrizem osjetim masnoću kao da sam stavio margarin ili svinjsku mast u usta. Ja stavljam pivo u čvarke pred kraj topljenja, neko stavlja mleko. Meni su bolji sa pivom, jer pivo ublaži osjećaj masnoće.

Back