Zmajevi ili Dinosaurusi? Mit ili stvarnost?

John Marston

Domaćin
Poruka
3.717
Gotovo svaka kultura u srednjem veku imala je price, ili legende o strasnim i ogromnim bicima koja su bljuvala vatru. Neki su leteli a neki ne. Ali zanimljivo je da je u vecini kultura u srednjem veku postojala legenda o zmajevima. I svi su izgledali slicno.

Da li je to samo mit i legenda, ili su mozda zmajevi preziveli preci dinosaurusa, gmizavci i reptili preziveli veliki pad komete i izolovani uspeli da prezive do srednjeg veka?

Da li je slucajnost sto se sirom Evrope pominju zmajevi sa gotovo istim izgledom i osobinama ili je to samo ljudska masta i bajke za decu??

Evo par linkova:

http://www.strangescience.net/stdino2.htm

http://www.nwcreation.net/dinosdragons.html

Sta vi mislite?

obozavam zmajeve :lol:

Prilozi

• 07072010510.jpg
    07072010510.jpg
    28,9 KB · Pregleda: 26
Zadnji zmajevi su ubijeni u srednjem veku.

Postojalo je cak zanimanje LOVCI ZMAJEVA.

Predpostavlja se da su zmajevi bili neka vrsta dinosaurusa koji su mogli da lete, skrivali se u pecinama stenovtih planina, a mogli su i da izbacuju neku vrstu kiseline (kao sto neke zmije izbacuju otrov na daljinu sto je narod u mitu protumacio kao "bacanje vatre")

Pa zar u Africi i Aziji kao i oko Amazona(mnogo ovih mesta nije ni istrazeno do kraja) nepostoje plemena koja stalno vidjaju dinosauruse.
Poznat mi je slucaj jednog domoroca koji je mogao da opise dinosaurusa a da nikad nije drzao sliku istog,takodje je pouzdano znao gde moze da se nade (mislim da je bio triceratops ili sl.) ali se plasio kletve koja bi ga zauvek pratila.
Imamo madagaskar koji se po biljnom i zivotinjskom svetu potpuno razlikuje od bilo cega drugog na planeti.Zasto onda nebi postojalo malo mesto na Zemlji gde je vreme stalo.:bye:

Kineska mitologija je puna zmajeva
ovde je zmaj domaca zivotinja,ko nama kokos
cak su imaju i papirne zmajeve,koje vode ljudi unutra,ko voz,za vreme festivala
sto objasnjava,da je to bice u tom delu sveta bilo vrlo cesto

no,jedna stvar se provlaci od dalekog istoka pa do gibraltara
a to je zmaj.

no...kako drugari,objasnjavate kidnapovanje mladih devojaka od strane zmajeva:)
taj ste mit sigurno culi,da je zmaj znao da capi dobru ribu i odvede u pecinu
no...sta je hteo sa njom:)

Kineska mitologija je puna zmajeva
ovde je zmaj domaca zivotinja,ko nama kokos
cak su imaju i papirne zmajeve,koje vode ljudi unutra,ko voz,za vreme festivala
sto objasnjava,da je to bice u tom delu sveta bilo vrlo cesto

no,jedna stvar se provlaci od dalekog istoka pa do gibraltara
a to je zmaj.

no...kako drugari,objasnjavate kidnapovanje mladih devojaka od strane zmajeva:)
taj ste mit sigurno culi,da je zmaj znao da capi dobru ribu i odvede u pecinu
no...sta je hteo sa njom:)

Da pravi reptili metamorfosi.:mrgreen:

monster2.jpg

Smatra se da je ovo neka vrsta dinosaurusa koja je ostala dobro ocuvana zbog dobrog terena(vlazan pesak). Ali ma koliko dobar teren bio, svejedno dinosaurus koji je star 60 miliona godina nije mogao biti ovako ocuvan. Jedino logicno objasnjenje je da je to preziveli dinosaurus koji je umro u skorijem vremenu.

U pricama se pominju i morska cudovista poznata kao morski zmajevi.

Takodje su na zidovima raznih civilizacija na Tajlandu i u Meksiku nadjeni isklesani oblici u kamenu koji lice na dinosauruse.

tracks-cambodia-stegasarus.jpg

tracks-acambaro-dino22.jpg

Uz to su oko 1870-ih godina pronadjeni i ubijeni PTERODAKTILI, za vreme civilnog rata u Sjedinjenim Americkim drzavama.

pterodactyls.jpg

Ovi i jos mnogi zanimljivi dokazi i slike mogu se naci na linku ispod: Ima zaista zaista zanimljivih stvari!

Vise ovde:

http://www.anzwers.org/free/livedragons/evolutio.htm

Poslednja izmena:
Mnogo smo pisali o tome.
I ja sam na nekoliko postova pisao o tome kako pretposavljam da su zmajevi isto sto i dinosaurusi i da predstavljaju ljudsko sećanje na dinosauruse.
Dakle, ili radioak. ugljenik greši, ili su dinosaurusi živeli do skoro, ili je čovek mnogo stariji nego što se misli.
A još nešto mi je palo u oči, i to nešto što se nikako ne uklapa u slagalicu...
Prikaz zmajeva u Kini, na istoku, je mnogo, mnogo, mnogo, drugačiji od prikaza zmajeva na zapadu, u Britaniji... To mi se nikako ne uklapa...

Mnogo smo pisali o tome.
I ja sam na nekoliko postova pisao o tome kako pretposavljam da su zmajevi isto sto i dinosaurusi i da predstavljaju ljudsko sećanje na dinosauruse.
Dakle, ili radioak. ugljenik greši, ili su dinosaurusi živeli do skoro, ili je čovek mnogo stariji nego što se misli.
A još nešto mi je palo u oči, i to nešto što se nikako ne uklapa u slagalicu...
Prikaz zmajeva u Kini, na istoku, je mnogo, mnogo, mnogo, drugačiji od prikaza zmajeva na zapadu, u Britaniji... To mi se nikako ne uklapa...

Pa i Kinezi se umnogome razlikuju od Britanaca, pa što ne bi i zmajevi :D
Šalu na stranu ... zmajevi, reptili, gmizavci, dinosaurusi, što da nisu postojali, a možda još uvek postoje. Mislili smo da su i Hobiti izmišljena bića, ispalo je da su postojali ... dobro, ne baš Hobiti :lol: Sve u svemu, zahvaljujući Tolkinu, naziv "hobit" je postao deo naučnog sveta.

Веровано су налазили скелета диносауруса, те су на основу њих развили все приче.
Разлика у изгледу у другим културама, вероватно може да се објасни тиме што су виђали другу врсту диносаура.

Веровано су налазили скелета диносауруса, те су на основу њих развили все приче.
Разлика у изгледу у другим културама, вероватно може да се објасни тиме што су виђали другу врсту диносаура.

verovatno...
ali je neverovatno to nisu nadjeni skeleti divova, džinova, hobita, patuljaka... orka, uruk-haija.... a kao dobar dan se nadju kosti dinosaurusa koji je živeo pre 100 miliona godina... :confused:

monster2.jpg

Smatra se da je ovo neka vrsta dinosaurusa koja je ostala dobro ocuvana zbog dobrog terena(vlazan pesak). Ali ma koliko dobar teren bio, svejedno dinosaurus koji je star 60 miliona godina nije mogao biti ovako ocuvan. Jedino logicno objasnjenje je da je to preziveli dinosaurus koji je umro u skorijem vremenu.

U pricama se pominju i morska cudovista poznata kao morski zmajevi.

Takodje su na zidovima raznih civilizacija na Tajlandu i u Meksiku nadjeni isklesani oblici u kamenu koji lice na dinosauruse.

tracks-cambodia-stegasarus.jpg

tracks-acambaro-dino22.jpg

Uz to su oko 1870-ih godina pronadjeni i ubijeni PTERODAKTILI, za vreme civilnog rata u Sjedinjenim Americkim drzavama.

pterodactyls.jpg

Ovi i jos mnogi zanimljivi dokazi i slike mogu se naci na linku ispod: Ima zaista zaista zanimljivih stvari!

Vise ovde:

http://www.anzwers.org/free/livedragons/evolutio.htm

ima posebna tema o dinosauru u Kambodzi

:lol:
pa volim taj film...
a Gospodar prstenova je prava riznica, miks mitologija, divno...

Nisi jedini koji ga voli :)
Pitanje je koliko su to zapravo mitološka bića. Nedavno sam videla da su otkrili skelet bića koji podseća na kiklopa. Kada su zmajevi u pitanju, veoma su eksploatisani u literaturi, čak je i Tolkin o njima pisao (Hobbit) ... gde ima dima, mora biti vatre :)

Back