Zlostavljanje pasa vezanih na lanac u Srbiji!

Realnost_Srbije

Obećava
Poruka
64
Zlostavljanje pasa vezanih na lancu i zatvorenih po kaveze je masovna pojava u Srbiji i dobar deo naroda smatra da ja pas "za lanac"!
Međtim, Zakon o dobrobiti životinja u tom pogledu kaže: ""U skladu sa tim, vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimaca dužan je da kućnom ljubimcu obezbedi brigu, negu i smeštaj, u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću, kao i fizičkim i biološkim specifičnostima i potrebama u ponašanju i zdravstvenom stanju kućnog ljubimca. Način njihovog držanja mora da bude takav da ne izaziva bol, patnju, strah i stres. Ako se psi ne drže u stanu, onda im se mora obezbediti odgovarajući smeštajni prostor, kao što je boks ili kućica, kako bi se mogli zaštititi od loših vremenskih prilika. Važno je napomenuti da se psi ne smeju stalno držati vezani na lancu, već se eventulano mogu držati vezani na produženu vodilicu, koja im pruža više prostora za kretanje, a time i iluziju slobodnog držanja."
Svakako da je naučno dokazano da držanje psa vezanog na lanac i to makar 1h/dan izaziva patnju, bol, strah i stre i ne zadovoljava osnovne biološke i fizičke potrebe psa za kretanjem, o čemu piše i Petface:

"Jedan sat života psa na lancu – pakao koji ne biste poželeli ni najvećem neprijatelju!"
https://petface.net/psa-na-lancu/?f...nAw5GxQYAjpeY1FwggXGv-sQZtt9UcSD9CmSsTxwT2AKI

Ja sam se u poslednja tri godine ozbiljnije pozabavio ovom tematikom, i došao sam do saznanja i zaključka da veterinarski inspektori Sombora na čelu sa Danijelom Kozomorom, kao i tužilaštvo Sombora, ODOBRAVAJU zlostavljanje pasa vezanih na lancu, a što sam sa mnogim dokazima dokumentovao u online peticiji:

"Apel Republičkom i Apelacionom tužilaštvu za HITNO RAZREŠENJE i KRIVIČNU odgovornih tužilaca Sombora zbog ODOBRAVANJA ZLOSTAVLJANJA pasa vezanih na lanac i zatvorenih u kavez".​

Jedan o dobrih primera zlostavljanja psa koji su vet. inspektori odobravali se nalazi u snimku na YouTube kanalu "Slboda psima koji su vezani na lanac" link:

Prilozi

• 20221111_095021.jpg
    20221111_095021.jpg
    106 KB · Pregleda: 2
  • 20221111_095611.jpg
    20221111_095611.jpg
    112,1 KB · Pregleda: 3
  • Gmail_-_Prijava_(3).jpg
    Gmail_-_Prijava_(3).jpg
    40,7 KB · Pregleda: 3

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Slažem se da su neki vlasnici problem.

Ali pas na lancu nije. Navikne se na svoj prostor i ukoliko nije neko iživljavanje(kratak, težak, oštar,) od lanca i na sam lanac.
Veći je problem opasan pas pušten sa lanca/kaveza/dvorišta.

Zakon nije direktan. I pas ima vlasnika. Pas nije vlasnik, iako nekad pomisli.

Ja sam mojoj dao dvorište celo, i nekad pomislim da joj nije dovoljno. Često bi u kuću, a to joj ne dozvoljavam. I komšijske kokoši merka. I zeca belog ukrasnog.. i prolaznike. Ali je mala i bezopasna; jazavičarka, i ima u garaži dovoljno toplo i za zimu.

Zašto joj ne dozvoljavam u kuću? Prvo nije za nju. Drugo uvuče se u krevet...

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
Brišu poruke bezveze jer je u pitanju peticija. Nisam ništa naopako napisala.
Bolje je da utičemo jedni na druge nego da za sve mora da postoji policija i zakon.
Nisam prsla da prijavim rođaka za nesavesno držanje životinje... Valjda je normalno da prvo porazgovaram sa njim i ukažem mu na stvari koje radi pogrešno.

Oh, ima dve teme.... treba to da se sredi, ne možete dve iste teme da otvarate.

retka zver

Iskusan
Poruka
5.848
Brišu poruke bezveze jer je u pitanju peticija. Nisam ništa naopako napisala.
Bolje je da utičemo jedni na druge nego da za sve mora da postoji policija i zakon.
Nisam prsla da prijavim rođaka za nesavesno držanje životinje... Valjda je normalno da prvo porazgovaram sa njim i ukažem mu na stvari koje radi pogrešno.
Šta je humano,koji vid čuvanja pasa je human osim njihovog života na slobodi u prirodi.
Sve drugo je licemerje,diskutujemo o humanosti uz mladu jagnjetinu i teleću čorbicu.

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
Šta je humano,koji vid čuvanja pasa je human osim njihovog života na slobodi u prirodi.
Sve drugo je licemerje,diskutujemo o humanosti uz mladu jagnjetinu i teleću čorbicu.
Pas je životinja koja zavisi od čoveka, kao i mačka, kao i egzotični papagaji koje držimo kao kućne ljubimce, ribice, hrčci, šta sve ne. Nije to tako jednostavno!
Njima je sloboda i snalaženje u prirodi teška kazna.
Ljudima se nekad dopadne ideja da mogu da imaju ljubimca, svidi im se životinja, u početku su zainteresovani i brinu se... ali kao i sve što je živo, ljubimac kojeg smo uzeli nije nešto opciono. Njemu treba konstantna pažnja, a čovek ne zna gde bije, kasni tamo, zovu ga 'vamo, posao, deca, žena... prijatelji, i život, na kraju krajeva!
I desi se da zaborave na tog ljubimca.

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
Ne mogu da skačem po glavi rođaku koji nema vremena da nahrani svog psa... jer tu je već više stvari na gomili, ne samo puko davanje hrane.
Nemaš vremena? Ne možeš da mučiš životinju jer nemaš vremena.
Postaraj se da joj negde drugo bude bolje. Kraj!
Gajim mačke. Meni je moj ljubimac stalni član porodice. Stalno razmišljam da mu priuštim sve što svaki član porodice dobija, ne samo hranu, vodu i mesto za spavanje.
Zato mu i jesam omiljena u porodici. Omiljen, ljubljeni, ljubimac... Dakle, nešto čemu želiš i MOŽEŠ da pokloniš pažnju.

vučji čopor

Legenda
Poruka
62.805
Заборављаш чињеницу да је пас домаћа животиња па му " природа " није природно станиште :kafa: