Злодела власти после Другог светског рата

Рехабилитација Драже Михаиловића 14. маја?

Фонет | 03. април 2015.

Судско веће Вишег суда у Београду најавило је на данашњем рочишту да се може очекивати да 14. маја објави коначну одлуку о захтеву за рехабилитацију генерала Драже Михаиловића.

Пресудом од 15. јула 1946. године генерал Михаиловић је осуђен на смрт стрељањем.

БЕОГРАД - Судско веће Вишег суда у Београду најавило је на данашњем рочишту да се може очекивати да 14. маја објави коначну одлуку о захтеву за рехабилитацију генерала Драже Михаиловића.

Веће је саопштило да нема још да се изведе много доказа и заказало следеће рочиште за 28. април, када би требало да се оконча са њиховим извођењем, тако да би се 12. маја одржале завршне речи.

Саветник председника Србије Оливер Антић, који заступа подносиоце захтева за рехабилитацију, рекао је да његова завршна реч има 60 страна, али да ће је скратити на два сата.
Академик Коста Чавошки изјавио је да је покренуо тај поступак пре осам година и да му се чини да се са њим намерно одуговлачи.
Бојим се да још није донета политичка одлука каква ће бити пресуда и да веће чека на то, оценио је он.
Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да у том датуму има симболике, јер је Михаиловић "дигао трећи српски устанак 13. маја".
Ако има части код судија и правде, Михаиловић ће бити потпуно рехабилитован, констатовао је он.
Шешељ је, на питање да ли иде на Војномедедицинску академију на терапију, рекао да је одустао од тога, јер ако отпочне са њом, не сме да је прекине.
Током данашњег рочишта преслушавани су делови аудио записа са суђења Михаиловићу.
Рочишту је присуствовао и принц Александар Карађорђевић.
http://www.novosti.rs/вести/насловн...1735-Rehabilitacija-Draze-Mihailovica-14-maja

Нема од тога ништа. Чим га црвени војвода Николић није рехабилитовао чим је постао председник, него је уместо тога скупио око себе комуњаре и наставио да шири њихове лажи, слави њихове празнике итд. у скоријој будућности то се неће десити...

Нема од тога ништа. Чим га црвени војвода Николић није рехабилитовао чим је постао председник, него је уместо тога скупио око себе комуњаре и наставио да шири њихове лажи, слави њихове празнике итд. у скоријој будућности то се неће десити...
Он је и председник и војвода само на папиру.

OD LOGORA DO KOMUNISTIČKOG ZATVORA "Udbaška mučenja gora nego Dahau"

Ovaj čovek je neuništiv! Baš tako, čuvenom replikom iz filma "Ko to tamo peva", mogao bi da se okarakteriše buran život Nika Martela. On je u svojih 87 godina preživeo Drugi svetski rat, nacistički logor, tifus, batinjanje oficira UDBE, zatvor i čak tri pokušaja ubistva! A Nik Martel u stvari je Nikodije Mitrović čija je jedina životna greška koju je skupo platio bila ta što ni po koju cenu nije želeo da bude član Komunističke partije.

http://www.blic.rs/Riznica/Istorije...ICKOG-ZATVORA-Udbaska-mucenja-gora-nego-Dahau

Posle Drugog svetskog rata u Srbiji streljano između 60 i 70.000 ljudi

Kako za Pirotske vesti govori dr Srđan Cvetković, jedan od retkih ljudi koji je imao pristup arhivama tajne službe poput OZNE i drugih službi bezbednosti, tokom 13 godina rada na ovom izuzetno obimnom poslu, imenom i prezimenom je dokazano streljanje preko 52.000 civila.

-Ovaj broj naravno nije konačan, istraživanje se nastavlja, jedan deo građe tajne policije nedostaje ali u svakom slučaju smatram da na osnovu obimnog izvornog materijala da je posle septembra 1944. na teritoriji Srbje stradalo između 60 i 70. 000 ljudi. U celoj bivšoj Jugoslaviji taj broj se može proceniti na osnovu istraživanja u Hrvatskoj i Sloveniji negde na oko 150 000 žrtava. Broj je ogroman naročito ako se uzme u obzir da su te likvidacije obavljene u svega nekoliko meseci po oslobođenju- od septembra 1944. do marta 1945. Žrtva ,,crvenog terora” su nažalost u ogromnoj većini bili civili, naročito u slučaju naše zemlje. Među njima naravno je trebalo suditi nekima za ratne zločine i kolaboraciju ali kao što je i sam Đilas kasnije primetio u svojim memoarima pobijeno je mnogo nevinog sveta ili onih koji smrtnu kaznu nisu zasluživali pre svega iz ideološko političkih razloga-priča Cvetković i dodaje:

-Tajna policija kao kičma svih diktatura godinama je prikupljala informacije o građanima i držala pod kontrolom na stotine hiljada doušnika i hiljade agenata i saradnika. Na hiljade pa i stotine hiljada ljudi bilo je direktno oštećeno delovanjem represivnog aparata čija je kičma bila upravo tajna policija. Tek dolaskom do ovih objektivnih informacija o funkcionisanju represivnog aparata i razmerama zločina svrgnutog autoritarnog režima može se dalje ići sa merama lustracije, rehabilitacije itd. Ipak u Srbiji danas 13 godina posle 5. oktobra 2000. još uvek nije donesen Zakon o otvaranju dosijea a široj javnosti su tek selektivno dostupni arhivski dokumenti koji se tiču rada tajne policije. Doduše samo na kratko tokom prve postpetooktobarske vlade 2001. fingirana je i verovatno u propagandno-političke svrhe dozvoljena mogućnost pojedinim licima da vide i to ograničeno svoj dosije. I dok se Zakon o otvaranju dosijea do unedogled odlaže istorijska građa vezana za rad tajne policije se još uvek selektivno predaje arhivima i još selektivnije, mahom voljom arhivskih vlasti, ustupa na uvid građanstvu. Za sada dodir sa tom građom imaju samo članovi Državne komisije i od skora retki naučni radnici na projektima. Naime u više navrata od 2003. godine, po našim saznanjima u najmanje šest navrata, istorijska građa tajne policije predavana je pre svega Arhivu Srbije i nešto malo Istorijskom arhivu grada Beograda. Arhivske vlasti su međutim internim statutima ograničile dostupnost široj javnosti ovih dokumenta tajne policije. Ova građa je važna ne samo za razumevanje mehanizma terora i istorijska i druga istraživanja već i za ostvarivanje osnovnih prava oštećenih građana-navodi Cvetković.

Dr Cvetković uveliko radi na pripremi jedinstvene izložbe pod nazivom “U IME NARODA!-politička represija 1944-1953.”. To je prva multimedijalna izložba o dugogodišnjim tabu temama, o likvidaciji, suđenjima narodnim neprijateljima, Golom otoku i drugim logorima, prinudnom otkupu i kolektivizaciji ali i političkoj kulturi toga vremena. Izložba je planirana za početak 2014. godine u prostoru Istorijskog muzeja Srbije u samom centru Beograda u blizini najvažnijih političkih institucija.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture republike Srbije, Centar za promociju nauke, Istorijski muzej Srbije, Muzej istorije Jugoslavije, Kulturni centar Austrije, a u toku su pregovori o podršci i učešću muzejskih i naučnih institucija iz regiona i šire – Slovenije, Bugarske, Češke, Mađarske.

-Imamo podršku određenih krugova u dijaspori. Ambicija je da se na ovom mestu sučele različita iskustva istočnoevropskih društva u vremenu kada se sledio staljinistički koncept društva ali i da se uporede iskustva tzv. demokratske tranzicije koje su provođene sa različitim uspehom u ovim zemljama u poslednje dve decenije-zaključuje Cvetković.

http://www.pirotskevesti.rs/zivot-d...-u-srbiji-streljano-izmedu-60-i-70-000-ljudi/

Knjiga streljanih za Pirot i okolinu
Objavio P.V. , 10.10.2013.

Dr Srđan Cvetković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju i sekretar Državne komisije za tajne grobnice u ostavci izjavio je za Pirotske vesti da je za 13 godina istraživanja zločina koji su počinjeni od strane komunističkog režima nakon završetka Drugog svetskog rata došao do frapantnog podatka da je u Srbiji streljano između 60 i 70 hiljada civila. Streljanja je bilo i u Pirotu, o čemu svedoči i precizna evidencija u nesvakidašnoj Knjizi streljanih, koja je na opšte iznenađenje članova Komisije, pronađena u arhivama domaćih službi bezbednosti.

Nakon prvog dela koji je izazvao izuzetno interesovanje posetilaca portala Pirotske vesti jer ga je pročitalo nekoliko hiljada ljudi, u drugom delo razgovora tema su dešavanja u pirotskom kraju, a ekskluzivno vam prikazujemo i knjigu streljanih sa imenima streljanih.

Dr Cvetković kaže za Pirotske vesti da je naš kraj bio specifičan u odnosu na druge jer su ovde na streljanje dovođeni ljudi iz drugih delova Srbije, što je drugde retko kad bio slučaj. Povrh svega, vođena je i precizna evidencija u stravičnom dokumentu – Knjizi streljanih za Pirot i okolinu, dok su se u drugim krajevima, iz potpuno razumljivih razloga, naređenja i detalji o streljanjima prenosili usmenim putem.
-Što se tiče Pirota na ovom terenu je takođe bilo masovnih zločina u prvim mesecima revolucionarne vlasti. Na spisku su se našli predstavnici pirotske čaršije kao Svetozar Misirlić i mnogi drugi ljudi mahom imućniji građani i antikomunistički orijentisani. Ipak najpozantiji je svakako svojevrsni Dugi marš skoro tri stotine mladića uglavnom iz okoline Leskovca, Vlasotinca , Grdelice i okoline koji su streljani krajem oktobra i početkom novembra 1944. godine na lokaciji Barje i Kod Kostinog mosta u Pirotu. Samo iz jednog mesta Velika Sejanica streljano je oko 50 mladića mobilisanih u Jugoslovenskoj Vojsci u Otadžbini(JVuO). To je krajnje neobičan slučaj za koji nisam našao dovoljno dobro objašnjenje zašto su potegli toliki put da bi ljude streljali u Pirotu a ne u Leskovcu. Da se ne bi zamerali ljudima na lokalu? Često se ovaj dogadjaj dovodi u vezu sa ovim masovnim odmazdama kontraverzna smrt načelnika OZNA-e(Odeljenje za zaštitnu naroda) za Pirot Pavla Boškovića mada meni ta veza nije potpuno jasna. Podaci o streljanju ovih mladića nalaze se uredno zabeleženi u Knjizi streljanih za Pirot i okolinu. Iznenađuje preciznost i pedantnost u vođenju ovih knjiga smrti od strane OZNA-e i KOS-a (Kontraobaveštajna služba JNA) jer se godinama pretpostavljalo da je sve rađeno na reč. Kada je reč o lokacijama nedostajalo je političke volje da se istraživanje na terenu podrže a lokacije pristojno ako ne ekshumiraju ono bar pristojno obeleže-kaže dr Cvetković.

Po njegovim rečima, posle rata za Pirotski okrug su karakteristične i potere za odmetnicima pripadnicima JVuO koji nisu imali poverenja u nove komunističke vlasti.​
-Mahom su bili koncetrisani po obroncima Stare planine a najtraženija glava bio je oficir JVuO o komandant Nišavske brigade Dušan Petrović Boroš iz Toplog Dola. On se sa svojojom šakom ,,ajduka“ u ovome reonu odolevao sve do jeseni 1946. ucenjen – živ ili mrtav!. Boroš je bio omiljen u narodu kao predratni oficir protivvazdusne odbrane koji se istakao tokom Aprilskog rata u Beogradu oborivši nekoliko nemačkih aviona. To je pothranjivalo maštu kod meštana koji su ga doživlajvali kao novog ,,hajduka Stojana Oreovačkog“ koji je prkosio otomanskim vlastima a o kojem su se legende u ovom kraju prenosile s kolena na koleno. Dvojica seljaka iz Toplog dola koji su bili osumnjičeni od strane OZNA-e kao jataci bila su brutalno likvidirana a taj događaj je prikazan kao pokušaj bekstva preko granice. Poteru je vodio poverenik OZNA-e Dušan Lukić a ona je okončana nakon više pokušaja hapšenja, u kojima je Boroš i ranjen, njegovim hvatanjem nakon izdaje u mestu Suvodol. Petrović je ubrzo osuđen i streljan zbog navodne kolaboracije sa okupatorom-kaže dr Cvetković.
http://www.pirotskevesti.rs/zivot-drustvo/ekskluzivnoknjiga-streljanih-za-pirot-i-okolinu/

Време за пуну истину о Рајиној шуми

Поновно враћање у жижу приче о Рајиној шуми, места које се налазило на потесу између данашње новосадске Рафинерије и ТеТо, и на којем је у јесен 1944. године стрељано између 200 и 250 грађана,

http://www.dnevnik.rs/drustvo/vreme-za-punu-istinu-o-rajinoj-sumi

- - - - - - - - - -

Skupština Novog Sada usvojila Deklaraciju o "Rajinoj šumi"
PETAK, 29. MAJ 2015, 21:24 -> 23:24
Skupština Grada Novog Sada usvojila je Deklaraciju o osudi zločina u "Rajinoj šumi" koji su počinile vlasti nakon oslobođenja grada 1944. godine.

O Deklaraciji, koju je predložila odbornička grupa "Svi za Novi Sad" koju čine odbornici Srpskog pokreta obnove i Pokreta "Dinara-Dina-Dunav", od ukupno 78 odbornika Skupštine Grada izjasnilo se njih 64, koliko ih je prisustvovalo sednici gradskog parlamenta, a za Deklaraciju je glasalo 42 odbornika, 10 je bilo protiv, a 12 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

Za su glasali odbornici vladajuće koalicije, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine su bili protiv, dok odbornici iz redova Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke nisu učestvovali u glasanju, prenosi Tanjug.

Pre samog glasanja predsednica odborničke grupe "Svi za Novi Sad" Branka Bežanov, koja je obrazložila predlog Deklaracije, je nakon sugestija nekih učesnika u raspravi, promenila prvobitni predlog Deklaracije u delu koji govori o broju streljanih u "Rajinoj šumi", pa su umesto reči "250 streljanih" u predlog uvrštene reči "streljan veliki broj".

Tokom rasprave predstavnici SRS-a Đurađ Jakšić i DS Božidar Protić su isticali da nema dovoljno naučno-istorijski potkrepljenih podataka da bi se predložena Deklaracija mogla usvojiti.

Odbornici LSV-a su isticali da Deklaracija predstavlja pokušaj prekrajanja istorije i "izjednačavanja nevinih žrtava sa kolaboracionistima", dok su predstavnici vladajuće koalicije tvrdili da se radi o civilizacijskom činu koji ima za cilj sprečavanje podela među srpskim narodom.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...da+usvojila+Deklaraciju+o+"Rajinoj+šumi".html

Preživeo sam naciste, sačekali me udbaši!

Nikodije Mitrović (87), o burnom životu, od logoraša iz Dahaua do državnog neprijatelja. Svega pet meseci po povratku iz logora, u Beogradu osuđen kao saradnik okupatora. Kada sam oslobođen imao sam samo 33 kilograma

NA nedavno održanoj komemoraciji povodom 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Dahau, među 130 preživelih logoraša bio je i Nikodije Mitrović (87), iz Beograda. Kao i prethodna tri puta kada je posle oslobođenja obilazio ovo zloglasno stratište, otvorile su se stare rane. Teške slike patnje, stradanja, prizora besprimernog čovečjeg zla...

Oslobođenje logora 29. aprila 1945. godine i povratak u otadžbinu, za stradalnika Nikodija, nažalost, nisu značili slobodu. Ubrzo po povratku u Beograd, otpočele su njegove muke sa novim vlastima, hapšenje, tortura i, naposletku, beg u Kanadu preko Austrije. U međuvremnu je postao Nik Martel, ali je, kako tvrdi, i dalje ostao na meti Jugoslovenskih službi bezbednosti. Čak tri puta su, tvrdi, pokušali da ga likvidiraju.

Ipak, 1998. godine, dočekao je da se slobodno vrati u otadžbinu. Sada živi u svom stanu u beogradskoj Skadarskoj ulici. U ispovesti "Novostima" ispričao je svoju burnu životnu priču, od kobnog dana 1944. kada je odveden u Dahau do konačnog povratka u rodni grad krajem minulog veka.

- U okupiranom Beogradu, do 1944. godine živeo sam sa roditeljima i trojicom mlađe braće - priseća se krepki starina. - Jedva smo preživljavali i često bili gladni. Pošto sam u školi učio nemački, a nemački vojnici su tada bili u školi "Vojislav Ilić", celu godinu sam sa njima menjao rakiju za njihov vojnički hleb. Tog julskog, za mene sudnjeg dana, dečak Branko iz komšiluka zamolio me da pođemo zajedno da bi i on zaradio za hranu. Kada sam trampio rakiju krenuo sam prema kapiji. Odjednom se začuo prasak, jer je Branko pod nemački tenk poturio bombu.

Stražari su ih, priča Nikodije, obojicu uhapsili i odveli u zatvor Gestapoa. Branka više nikada nije video, a on je ubrzo "krenuo" u Dahau.

- Imao sam samo 16 godina i nisam ni znao da takva masovna mučilišta postoje. U vozu koji nas je preko Beča vozio do Dahaua bilo je 80 Slovenaca i nas 20 Srba. Na ulazu u logor velikim slovima je pisalo "Rad oslobađa". Prošli smo zidanu kapiju i ušli u prostor ograđen visokim zidom i žicom kroz koju je prolazila struja. Budući da sam bio maloletan, nisu mi istetovirali broj na ruci. Starije su međutim "obeležili" i ubrzo slali na težak fizički rad. Čuo sam da je bilo masovnih ubijanja i gušenja gasom, ali nas maloletnike nisu mnogo maltretirali. Bili smo "veza" između starijih logoraša - kazuje Nikodije.

Velika mučenja, srećom, zaobišla su našeg sagovornika, ali ne glad i tifus. Kada su američki vojnici oslobodili Dahau imao je samo 33 kilograma.

RAZGOVARAO SA ANGELOM MERKEL

KAO najmlađem od 130 preživelih zatočenika, na komemoraciji u Dahauu, Nikodiju Mitroviću prišla je i s njim se upoznala nemačka kancelarka Angela Merkel. Njihov razgovor ovekovečio je i objavio jedan minhenski dnevni list.

- Rekao sam joj da ne primam nemačku penziju koju, inače, zasad, kao bivši logoraši, dobijaju samo Jevreji. Uzela je moje podatke, adresu i kućni broj telefona u Beogradu i obećala da će se potruditi da i svi mi živi logoraši dobijemo tu nemačku penziju.

Merkelova uskoro dolazi u Beograd, pa ćemo se, možda, ponovo sresti - priča Mitrović.

Posle dvonedeljnog lečenja u Minhenu vraćen je u Dahau na registraciju. Tada je u logor došao i partizanski oficir koji ih je pozvao da se vrate u novu Jugoslaviju. Niko, veli, taj poziv nije odbio. U Beograd se vratio preko Ljubljane, a u tom gradu dočekao ih je general Arsa Jovanović koji je u jednom trenutku, još iscrpljenog, omalenog Nikodija podigao na svoja ramena.

- Nikada neću zaboraviti majčin izraz lica kada me videla posle povratka iz Dahaua. Stajala je kao okamenjena. Onda je pritrčala, čvrsto me zagrlila, plakala i neprekidno ljubila. Mislila je da sam mrtav i davala čak i pomene za pokoj moje duše. Ali, naša sreća zbog ponovnog okupljanja porodice nije dugo trajala. Moj nastavak školovanja odnosno pismeni zadatak o tome kako smo proveli dan oslobođenja Beograda, zauvek mi je promenio život - tiho govori naš sagovornik.

Pošto je u tom zadatku opisao da je 20. oktobra, dok se igrao sa dečacima iz komšiluka, gledao kako "neke čike obučene u vojne uniforme odvode njihovog komšiju, a potom i teško ranjavaju na kućnom pragu", Nikodije se našao na meti Ozne. S obzirom na to da je, prethodno, nekoliko puta odbio da se učlani u SKOJ, oznaši su, kaže, došli na čas, stavili mu lisice na ruke i pre nego što su ga odveli, okrenuli se i đacima rekli: "Ovako će završiti svi narodni neprijatelji".

Odveli su me u zatvor na Obilićevom vencu i dve nedelje maltretirali, saslušavali noću i batinali toliko da su mi polomili i dva kičmena pršljena. Teža mi je bila ta tortura od Dahaua. Iako sam iz nacističkog logora došao samo pre pet meseci, osuđen sam, verovali ili ne, kao saradnik okupatora, na tri godine zatvora. Robijao sam u Zabeli, a pušten sam 1947. godine. Tri godine kasnije, kada su me regrutovali u disciplinsku policiju, odlučio sam da pobegnem iz zemlje - seća se Nikodije.

Za 300 dolara, jedan Slovenac kog je poznavao, prebacio ga je u Austriju. No, Udba je i dalje pokušavala da ga vrati u zemlju i sudi mu za navodno ubistvo u Beogradu. Amerikanci do kojih je dospeo u Minhenu bili su o tome obavešteni, a čovek za čiju likvidaciju je Nikodije osumnjičen u međuvremenu se pojavio kao svedok na jednom suđenju u Beogradu. Zato su mu savetovali da pobegne u Kanadu. Ubrzo za Nikodijem iz Beograda je došla i njegova devojka. Venčali su se, izrodili dve ćerke i bili u braku dve i po decenije. Posle njene smrti oženio se Nadeždom Bojović. Mirnu starost, kaže, provodi u otadžbini i svom rodnom gradu, a ćerke i unuci žive u Torontu.

UTAKMICA ZVEZDA - BAJERN
MINHEN me na čudan način prati ceo život. Dahau je blizu Minhena, iz Minhena sam 1950. godine pobegao u Kanadu, a u Beograd sam se prvi put vratio 24. aprila 1991. godine, kao delegat Američke fudbalske federacije na utakmici Crvene zvezde i minhenskog Bajerna. Bio sam sekretar u FK Beli orlovi u Torontu. Bio sam službenik FIFA u Americi i tako sam posle 41 godinu ponovo video svoj rodni grad. Konačno sam se vratio desetak godina kasnije - priča Nikodije Martinović.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...52890-Preziveo-sam-naciste-sacekali-me-udbasi

Juriš na Dedinje

Šta se zapravo desilo krajem leta 1944, kada su proleterske jedinice došle u Srbiju. Grabež probranih partijaca nije doprineo ugledu nove vlasti

29%20(4)_620x0.jpg

Pogled sa Palate Albanija

U SRBIJI ima jedna izreka "Još nije vreme, još nije vreme - e, a sad je kasno". I upravo to doživljavamo kad je reč o novoj političkoj istoriji od Drugog svetskog rata pa do danas. Propuštene su mnogobrojne prilike, dok su još bili živi akteri mnogih spornih dešavanja, da se precizno i objektivno rekonstruiše prošlost. Inače, proces demistifikovanja i preispitivanja istorije uvek je bolan i nosi rizik novih društvenih podela.

Šta se zapravo desilo krajem leta 1944. godine, kada su proleterske jedinice došle u Srbiju. Kakvo je raspoloženje u narodu, Tito nije imao nikakvih dilema:

- Čaršija i gradska inteligencija je protiv nas - referisao je Blagoje Nešković 1945. na jednoj martovskoj sednici Politbiroa CK KPJ.

I nastavio:

- Omladina gradska je takođe protiv nas.

Edvard Kardelj je dodao:

- Neprijatelj u Srbiji nema seljaka, ali ga nemamo ni mi.

NEPOVERENjE prema novoj vlasti bilo je zbog represalija prema onima koji nisu bili oduševljeni presađivanjem boljševizma. Lokalna vlast imala je široka ovlašćenja, a na takav zaključak upućuje dokument koji je Komanda KNOJ-a 21. januara 1945. poslala Ozni:

- Pojedince za koje postoji opravdana sumnja da potpomažu ili bi bili u stanju potpomagati bande, s obzirom na njihovo političko gledanje, pasivno zadržavanje prema našem pokretu, familijarne ili prijateljske veze prema neprijatelju, odstraniti bar za vreme čišćenja s tog terena i zatočiti ih na unapred ustanovljenom mestu.

I juriš probranih partijaca na Dedinje i grabež za tuđom imovinom i privilegijama nisu mnogo doprineli ugledu nove vlasti, Tita i njegovih pristalica, kao ni poverenju prema njima.

VEZE naroda u Srbiji i Karđorđevića održavale su se na mitu o podvigu kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji je sa srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu u jednoj običnoj volovskoj zaprezi prošao golgotu Albanije. Titovom slabom rejtingu doprinosila je koliko uspomena na taj događaj toliko i partizansko junačenje na Sremskom frontu, na kome će od kraja 1944. do proleća 1945, samo prema delimičnom popisu žrtava, izginuti 37.000 tek stasalih mladih ljudi, uglavnom iz Srbije.

TITOVI kritičari nisu tada videli neki poseban smisao tog masovnog žrtvovanja, izuzev njegove želje i sujete njegovih mlađanih generala da sebi i drugima dokažu da znaju da vode i ofanzivne frontalne bitke u ravnici. Logiku te ratne taktike teško je bilo razabrati i zbog toga što su se, posle prodora sovjetske Crvene armije na Balkan i iskrcavanja saveznika u Normandiji, nemačke trupe iz Grčke i Srbije ionako morale povlačiti prema Nemačkoj.

Zato je odziv na Titovu mobilizaciju u Srbiji bio veoma slab:

- Samo u srezu Požarevac - prema izveštaju Štaba Korpusa narodne odbrane Jugoslavije - 42 odsto pozvanih nije se javilo u vojsku, a mnogi i od onih koji su se javili na sve načine su pokušavali da dezertiraju, mnogi i da se samoranjavanjem spasu sigurne smrti na Sremskom frontu.

U BEOGRADU se nova vlast još gore kotirala nego u požarevačkom kraju. Od 28.000 mobilisanih Beograđana, samo 8.000 je dobrovoljno pristupilo Titovoj vojsci, iz koje je u poslednjim mesecima rata dezertiralo 7.000 tek mobilisanih boraca iz Srbije.

Na Sremskom frontu i u potonjim borbama sa nemačkim nacistima i ustašama, oboreni su svi rekordi gubitaka velikih vojnih formacija u istoriji savremenog ratovanja u Evropi.

Tito i Ivan Ribar u oslobođenom Beogradu 1944. godine

29%20(2).jpg

Iz Prve armije, najprestižnije jedinice celokupne Titove vojske, u poslednjih pet meseci rata izbačen je iz stroja, ubijen ili ranjen, svaki treći vojnik i oficir, a gubici Treće armije bili su još veći. Za četiri i po meseca postojanja i vojevanja izginulo je i ranjeno 47 odsto njenog sastava!

U prvom naletu "čišćenja", kad je mrak pojeo najviše ljudi, u komunističkoj Jugoslaviji nisu postojali nikakvi pisani zakoni. Pojavili su se tek kad je konfiskovana imovina najvećeg broja privrednika i industrijalaca

Prvi zakon o krivičnom postupku donet je 1948, a prvi krivični zakon tek 1951. godine.

Do tada je sa Beogradskog univerziteta udaljeno više od 60 uglednih profesora, a svakom četvrtom biraču oduzeto je pravo glasa.

SRPSKA inteligencija često je u našoj istoriji, od Rastka Nemanjića i turskog doba do današnjih dana, plaćala danak neposlušnosti. Hirovi domaće i strane okupacione vlasti nizali su se jedan za drugim, praktično bez ozbiljnijeg prekida, od pojave prvih učenih ljudi. Ne zna se koja je vlast u tome bila revnosnija, a koji progoni srpskih umova veći i pogubniji. Ipak, jedna čistka se izdvaja i može se nazvati jednom od najvećih hajki na nacionalnu inteligenciju.

Blagoje Nešković sa generalom Ždanovim i Dapčevićem

29%20(3).jpg

Bilo je to krajem 1944. godine. U Srbiji je počeo progon nekoliko desetina istaknutih profesora Beogradskog univerziteta i najuglednijih srpskih naučnika. Među žrtvama ove akcije bile su i takve ličnosti kojima bi se trajno ponosile i kulture mnogo većih naroda nego što je naš. A da ironija bude veća, naša javnost većinu njih već je odavno zaboravila.

NA DUGAČKOM spisku stradalnika ove kampanje našli su se akademici Veselin Čajkanović i Miodrag Tomić, pa direktor Instituta za fiziologiju, genetiku i selekciju SANU prof. dr Borivoje D. Milojević, zatim direktor Balkanološkog instituta u Beogradu prof. dr Henrik Barić, poznati lingvista Branko Miletić, ugledni germanist Pero Slijepčević i njegov brat Đoko, čuveni istoričar Srpske pravoslavne crkve... Pa prof. dr Justin Popović, jedan od vodećih srpskih teologa, zatim osnivač primenjene entomologije u Srbiji prof. dr Mihailo Gradojević, istaknuti profesor dr Relja 3. Popović, ugledni internista prof. dr Lazo Stanojević, urednik medicinske rubrike "Politike", pa prof. dr Radoslav Grujić, jedan od autora najpre čuvenog, a potom brzo zaboravljenog Memoranduma SPC o genocidu nad Srbima u nacističko-fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj...

Akademik Čajkanović

29%20(1).jpg

Decenijama je ova čistka bila prekrivana velom misterije. Nadživela je Broza i raspad njegove partije i države, i prve dane i proklamovanje višepartijskog sistema u Srbiji, kada su razotkrivene mnoge tabu teme iz naše prošlosti, a ova ipak nije.

U SRBIJI se za sve i svašta gubila nacionalna čast, što je automatski značilo i konfiskaciju imovine i teži ili lakši prinudni rad i gubitak svih građanskih prava. Penzionisani ministar dr Vasilije Protić izgubio je nacionalnu čast zbog toga što je Jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu dostavio "šezdeset fotografskih snimaka o ustaškim zverstvima u Jasenovcu".

Jedan seljak je zbog skrivanja 10 kilograma vune kažnjen sa četiri godine prinudnog rada, a Branko Nešić iz Kamenice kod Niša je zbog toga što je oslobodio svoje meštane iz seoskog zatvora, a nasilno oduzeto žito podelio seljacima, osuđen na smrt i konfiskaciju imovine. Vučeta Vučetić, sekretar Mesnog narodnog odbora u selu Ibarska Slatina kod Zvečana, ubio je siromašnog seljaka Paunka Milutinovića zbog toga što na vreme državi nije dao besplatno 50 kilograma žitarica.

Za nepunu godinu dana kroz vojvođanske zatvore prošlo je više od 8.800 seljaka. Do sredine 1951. samo kroz zatvor u Zabeli kod Požarevca prošlo je 86.000 srpskih seljaka. Pravda je bila u rukama politički podobnog aparata nove vlasti.

Jedan sud je verbalnu uvredu predsednika mesnog odbora i njegove supruge proglasio "krivičnim delom protiv naroda i države", izričući vinovniku te uvrede kaznu od tri godine zatvora.

- Optuženi ničim nije dokazao da nije učinio delo za koje se optužuje - glasilo je pismeno obrazloženje jednog suda.

SUDIJE, A NISU PRAVNICI

I ŠEST godina po završetku rata, svaki peti sudija u Srbiji nije bio pravnik, u Makedoniji svaki treći, a u Bosni i Hercegovini od 184 sudije, 110 je bilo bez ikakve pravne spreme.

U sreskim sudovima u zemlji situacija je bila još gora. Od 1.001 sreskog sudije u Jugoslaviji, 254 nisu imala pravno obrazovanje. Laičkih sreskih sudija u Hrvatskoj bilo je 5,81 odsto, u Crnoj Gori i Vojvodini 13,83, Sloveniji 15,02, Srbiji 24,17, Makedoniji 42, a u BiH 74,08 odsto. U ovoj republici tada je pravdu delilo 65 sudija koji su imale samo osnovnu školu.

KOBASIČAR
TRI meseca pre završetka rata, dok je pola Jugoslavije bilo pod okupacijom, najbliže Titovo okruženje tražilo je od vojvođanskog rukovodstva da za vrhovnog komandanta što pre obezbede "tri stručna čoveka za mlekarstvo i jednog kobasičara". Na ovoj listi su se našla i dva baštovana "naša simpatizera, koje poznajete kao potpuno naše".

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:562692-Juris-na-Dedinje

Srbija između srpa i čekića!
Dr Srđan Cvetković, Institut za savremenu istoriju
Proganjani su kolaboracionisti, pa "špijuni", a onda izdajnici partije

UOČI godišnjica oslobođenja Beograda i Srbije u Drugom svetskom ratu od fašizma, retko se govori o mnogim žrtvama koje su stradale od drugog velikog zla 20. veka - boljševizma. A kada se i piše o ovim smutnim poratnim mesecima često se prave komparacije i govori kako ni u zapadnoj Evropi posleratna pravda nije bila ujednačena. Navodi se obično primer Francuske kao zemlje koja je, iako demokratska, eto, bila podložna "etosu odmazde". Nažalost, takve komparacije su krajnje neutemeljene i netačne. Srbija i Jugoslavija daleko prednjače u broju pobijenih u vreme revolucionarnog terora i osvete ne samo u odnosu na Francusku nego i u odnosu na sve zemlje istočnog bloka. Kako?

Proces denacifikacije nailazio je na manji otpor i mnogo je žustrije vođen u zemljama gde nacifašistička ideologija nije bila opšteprihvaćena. U Francuskoj su snažan pokret otpora, društveno-istorijske podele ali i masovna kolaboracija uslovili drastičniji obračun nego u drugim zapadnoevropskim državama, uz primere političkih i ličnih zloupotreba. Ipak sve ove pojave bile su samo "leva skretanja" i intenzivne samo neposredno po oslobođenju da bi protokom vremena lagano splašnjavale i bile prevedene u sistem demokratske pravne države. Budući da revolucionarni pokreti nisu nigde preuzeli vlast, nije bilo masovne zloupotrebe antifašizma u slamanju ideoloških i klasnih protivnika, tipičnim za istočnu Evropu, gde se težilo uspostavljanju totalitarne vlasti.

U istočnoj Evropi se proces kažnjavanja kolaboranata i ratnih zločinaca poklopio se prvom fazom revolucije, pa je stoga broj ubijenih po tom osnovu uglavnom nemerljivo veći nego na Zapadu. Institucije sile, a naročito tajna policija, su instrumentalizovane od strane komunista i imale su precizna uputstva za eliminaciju protivnika revolucije i stabilizovanje nove vlasti. Sa prljavom vodom izbacivala se i čista. Za razliku od Francuske i drugih zapadnih demokratija vaninstitucionalno "čišćenje", nasilje u Istočnoj Evropi pa i u Srbiji i Jugoslaviji uglavnom nije bilo plod ekscesa ili "vanrednog stanja" već i deo detaljno razrađenog revolucionarnog plana. Političko nasilje je vođeno ovde etapno ("salama tehnika" kako je govorio jedan mađarski komunista). U prvoj fazi se zaklanjalo iza obračuna sa ratnim zločincima i kolaboracionistima, u drugoj iza progona "špijuna i izdajnika", a u trećoj iza izdajnika u partijskim redovima. Zatvorivši krug teror je ovde vremenom prerastao u trajan, totalan i savršen represivni sistem koji je potrajao decenijama. To ne znači da ovde nema "etosa odmazde" poput onih u zapadnoj Evropi. Naprotiv.

U istočnoj Evropi je različit intenzitet poratnih čistki u zavisnosti do istorijskih i društvenih okolnosti. Tako je on bio veći u Poljskoj, Grčkoj, Bugarskoj, a naročito u Jugoslaviji, za razliku od, recimo, Rumunije, Mađarske, i Čehoslovačke. Teror je, naravno, bio uslovljen i izrazitim nacionalnim i društvenim protivrečnostima, velikim žrtvama i zločinima u ratu, snažnim i suprotstavljenim pokretima otpora, krvavim građanskim ratom kao i jakim snagama kolaboracije. Ali su među likvidiranim mnogi eliminisani samo kao politički i klasni protivnici revolucionarne vlasti, pripadnici predratne političke, kulturne i društvene elite, predsednici opština, pripadnici pa čak i simpatizeri Jugoslovenske vojske u otadžbini, mobilisani vojnici i žandarmi koji nisu zasluživali smrt, benigni oblici kolaboracije itd.

Tezu o izuzetnosti jugoslovenskog slučaja u evropskim okvirima potkrepljuju podaci broju osuđenih na smrt, odnosno likvidiranih na kraju rata pod optužbama za kolaboraciju i ratne zločine. U Srbiji je popisano imenom i prezimenom na oko četiri miliona stanovnika 1945. blizu 59.000 stradalih lica na oko 211 lokacija tajnih grobnica. U često pominjanoj Francuskoj oko 5.000 na 40 miliona stanovnika. Prema broju likvidiranih bez suđenja na milion stanovnika, ako se uzmu i najopreznije brojke i precizni popisi u Srbiji dobija se podatak da je u Francuskoj likvidirano oko 225, a u Srbiji oko 5.000 lica na milion stanovnika (u Jugoslaviji i preko 5.800), što je preko dvadeset puta više. Sličan je odnos i u broju osuđenih na smrt: u Francuskoj 39, a u Srbiji oko 400 lica na milion stanovnika.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:572631-Srbija-izmedju-srpa-i-cekica

U IME NARODA! -TRIBINA I PROMOCIJA KNJIGE: IZMEĐU SRPA I ČEKIĆA, KOLARAC, 18 NOVEMBAR U 18 CASOVA
KnjIga dr Srđana Cvetkovića je plod i zakrovljenje decenijskog napora autora da rasvetli sve oblike sistematskog državnog terora u vremenu 1944-1953. Na oko 600 strana, uz oko 200 fotografija, obilje dijagrama, tabela i ličnih sudbina izloženi su fakti o jednom o najtragicnijih i do skora najzatamanjenijih stranica novije srpske istorije.
UČESTVUJU:
Dušan Kovačević, akademoik i dramski pisac
Ljiljana Pekić, fondacija Borislav Pekić
Predrag Marković, istoricar
Srđan Cvetković, istoricar
Borislav Čeliković, urednik Službenog glasnika
Muzicka pratnja:
Slobodni strugari & Nataša Tasić Knežević

12194904_972880789417234_7863090589982507077_o.jpg

Ozna tuži, sudi i strelja
Dr Srđan Cvetković | 17. novembar 2015.
Trag o likvidacijama donosi "Politika" od 27. novembra 1944, koja je objavila, na prve dve strane, saopštenje o osuđenim ratnim zločincima u kome je spisak od 105 streljanih osoba

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:577278-Ozna-tuzi-sudi-i-strelja

PRIPADNIK KNOJ-a, Mija Petrović iz sela Badnjevac kod Kragujevca, stražario je šest meseci ispod Avale, gledajući kako Ozna svake noći strelja civile dovezene kamionima iz Beograda. Dovozili su ih oko 21.00-22.00 uveče, sakupljali ih u podrumima kuća beogradskih trgovaca sa leve strane kragujevačkog druma, a onda svlačili i izvodili na streljanje. - Slušao sam i plač i jauk tih žrtava dok su ih ti beogradski oznaši tukli rukama, nogama i kundacima, jer su se oni jedva kretali, jaka zima, a oni jadnici goli - svedočio je Petrović. On je takođe pokazao masovnu grobnicu, odnosno nekadašnji nemački rov za stojeći stav dug oko kilometar i po, od skretanja za Ralju prema Beogradu, tik iznad druma. Kako je koja grupa streljana, rov je zatrpavan, a i danas se vide kasnije nastala ulegnuća. - Za onih šest meseci dok sam ja bio po stražama, verujem da ih je pobijeno najmanje 10.000. A koliko je u novembru i decembru, pa i u oktobru 1944. postreljano, ne znam, ali sam slušao od drugih da su za ta dva-tri meseca streljali masovnije - ispričao je Mija Petrović.

U POČETKU je sa Oznom na ovom poslu radio i NKVD, koji je svoju pažnju usmerio na hvatanje najvažnijih ličnosti u okupatorskoj obaveštajnoj službi i obaveštajnoj službi Draže Mihailovića (kao što je hapšenje šefa obaveštajne službe Avalskog korpusa). Prema proceni oficira Ozne, majora Milana Trešnjića, aktivnog učesnika u divljem čišćenju, reč je o gotovo 10.000 streljanih lica samo u Beogradu, od kojih je veliki broj bio nevin. Njima je Ozna u ovom periodu bila i "sudija i tužilac". Intenzitet represije je naročito povećan posle diverzije kod Šarene ćuprije, novembra 1944, u kojoj su ubijena petorica pripadnika službe bezbednosti.

JEDAN od načina na koji su se mogli iskupiti gresi bio je odlazak na Sremski front, koji je u nekim slučajevima bio način da se izbegne preki revolucionarni sud. U isto vreme bio je to indirektan put da se novi režim oslobodi onih koji ga nisu "mirisali". Posle prisilne mobilizacije i dvodnevne obuke, omladina, uglavnom iz Srbije, u oskudnoj opremi i slabo naoružana našla se u prvim borbenim redovima kao topovsko meso. Na taj način više hiljada mladih ljudi (svakako više od 10.000), dobrim delom iz građanskih porodica, nije imalo veće šanse da se vrati sa fronta.

PRVIH meseci, ko je uspeo da preživi, kasnije je osuđen na robiju ili bi mu glava ostala na ramenima. Da je tako svedoči slučaj Milivoja Jovanovića, načelnika odeljenja Specijalne policije u Beogradu i čoveka koji je kategorisao zarobljenike u logoru na Banjici. Posle hapšenja decembra 1944. osuđen je samo na nekoliko godina robije, a potom se zaposlio u policiji. Sličan je slučaj i takozvanog zagrebačkog Bećarevića, Sava Šapinca, koji je prošao sa nekoliko godina robije kao i Dragog Stojadinovića, direktora "Novog vremena", za koje je malo verovatno da bi izbegli smrt da su uhvaćeni oktobra 1944. godine. Prvi udarni talas represije potrajao je do kraja novembra 1944. kada je, posle govora A. Rankovića, čvrsta ruka prema neprijateljima naroda i države nastavila da deluje kroz rad vojnih i narodnih sudova koji su, budući ideologizovani i u rukama partije, postali novo oruđe obračuna sa političkim i klasnim neprijateljem.

OPŠTA amnestija od 21. novembra 1944. imala je samo propagandni karakter, pre svega za svetsku javnost, o čemu svedoči i dopis Vladislava Ribnikara Titu: "Potrebno je da se svet uveri da se po amnestiji i postupa. Potrebno je da Ozna pusti iz zatvora izvestan broj uhapšenih koje amnestija obuhvata. I to da pusti odmah, bez odlaganja, da ne bi neprijatelji mogli da tvrde kako mi donosimo zakone na papiru i iz demagoških razloga."

U BLIZINI sedišta Ozne za Srbiju (Zmaj Jovina 21), u Francuskoj 5, radio je punom parom preki Vojni sud, dok se centrala Ozne za Beograd nalazila na Obilićevom vencu 48 (studentska menza "Tri kostura"). Suđenja uhapšenim i izvedenim pred Vojni sud Prvog korpusa bila su čista formalnost i farsa. Uglavnom su, bez obzira na stepen krivice, osuđeni na smrt dok u većini slučajeva nedostaju bilo kakvi zapisnici sa sudskog procesa. Zanimljivo je svedočenje advokata Dušana Maksimovića, aktera i čoveka dobro upoznatog sa tadašnjom sudskom praksom: "Ljude su jednostavno pokupili i streljali, a sve ostalo je naknadno izmišljeno. Uostalom, tek naknadno je proglašen Zakon o krivičnim delima protiv naroda i države, koji je predviđao kažnjavanje za dela koja su izvršena pre stupanja na snagu ovog zakona, pa čak i koja nikada ranije nisu bila opisana kao krivična dela."

O OVOJ pojavi ima traga i u dokumentima Ozne. Tako u jednom dopisu Ozne za Hrvatsku iz januara 1945. stoji: "Za jedan deo likvidiranih zatraženo je od naših sudova da se izrade presude u svrhu objavljivanja, što je i učinjeno, dok se u drugom kaže da je od 102 većina likvidirana bez suda". To potvrđuju i mnogi delovodni brojevi na presudama Vojnog suda u Beogradu koji su datirani na 1945. godinu, dok su žrtve streljane još novembra 1944. Većini streljanih u ovo vreme kasnije su iskonstruisane i napisane optužnice i presude, koje niti oni, niti njihove porodice nikada nisu videli, niti je legalan postupak pred sudom sproveden. Optužnice su šture i stereotipne: "Nedićev saradnik", "služio okupatoru", "pozivao narod u borbu protiv NOP-a", itd.

MNOGI koji su pomagali otpor protiv Nemaca, ukoliko je taj otpor išao preko nacionalnog pokreta Jugoslovenske vojske u otadžbini ili koji su spasavali simpatizere partizana i četničkog pokreta, optuženi su zbog veza sa Nemcima i zamenom teza predstavljani kao ljudi koji su denuncirali patriote (na primer profesor Branko Popović). Nisu dobro prošle ni javne ličnosti koje su gledale svoj posao - glumci, muzičari i slični, jer je i njihovo ponašanje tretirano kao svojevrsna kolaboracija.

PONEŠTO se ipak može zaključiti i na osnovu novinskih izveštaja i presuda vojnih sudova. Najozbiljniji trag donosi "Politika" od 27. novembra 1944, koja je objavila, na cele dve prve strane, Saopštenje Vojnog suda Prvog korpusa NOVJ-a, o osuđenim ratnim zločincima u Beogradu, sa spiskom od 105 streljanih osoba. Streljane ličnosti sa liste pripadale su različitoj ideološkoj i političkoj orijentaciji, ali i različitom praktičnom delovanju u ratnim uslovima. Međutim, po istom receptu kao i kod nekih kasnijih političkih procesa (D. Mihailović, D. Jovanović...) i ovde su se našli na istoj listi stvarni saradnici Gestapoa, ljotićevci i nedićevci, pored četnika i nekih viđenijih javnih i kulturnih radnika. Time se nastojalo nametnuti da svi oni nose isti stepen odgovornosti, i da se krivica kolektivizira, čime je kažnjavanje ratnih zločinaca, revolucija instrumentalizovala za obračun sa ideološko-političkim i klasnim neprijateljima.

STRAH JE TRAJAO POLA VEKA
LISTE streljanih objavljivane su u početku gotovo istovremeno u svim gradovima i varošima Užicu, Požarevcu, Jagodini, Kruševcu... a kasnije naglo prestaje njihovo javno oglašavanje, što upućuje na to da je posredi planska akcija. Obznanjivanje ovih spiskova žrtava revolucionarnog terora imalo je pre svega propagandno-psihološku svrhu - da zastraši građane i potencijalne oponente nove vlasti. Koliko se u tome uspelo svedoči i strah prisutan tih godina kod politički i ekonomski slomljenog građanskog sloja, koji je potrajao do poslednje decenije XX veka.

Poslednja izmena:
Dr Srđan Cvetkovič Između srpa i čekića

Dana 18. novembra 2015. bio je na Kolarčevom narodnom univerzitetu organizovan razgovor o knjizi dr Srđana Cvetkoviča Između srpa i čekića, represija u Srbiji 1944-1953. g.

Učestvovali su:

Olja Bećković, novinar, Ljiljana Pekić, dr Predrag J. Marković, istoričar, Borislav Čeliković, urednik Službenog glasnika u ime izdavača, Boško Vulović, najmlađi stradalnik na Golom otoku, i autor. Moderator je bila Zorica Marinković.

Prikazani su bili i inserti sa izložbe „U ime naroda“ koja je bila održana u Beogradu 2014. g. u periodu od tri meseca u Istorijskom muzeju, a čiji je autor bio dr Srđan Cvetković.

Promocija na Kolarčevom narodnom univerzitetu je bila odlično posećena, tako da je bilo preko 350 posetilaca.

Sledi izlaganje Ljiljane Pekić sa ovog skupa.

http://www.borislavpekic.com/2015/11/dr-sran-cvetkovic-izmeu-srpa-i-cekica.html?spref=fb

Власт којој је сметао један Веселин Чајкановић не може се називати другачије него бандитском, поганом антисрпском злочиначком сектом чија је основна одлика била фанатична мржња према свему што је православно и српско!

Tek ce se pisati o zlocinima komunista kako nakon rata tako i u toku rata...danas je poznata cinjenica da su pobili vise ljudi nego Nemci...

Građanski stalež na udaru
Dr Srđan Cvetković | 18. novembar 2015.
Dušana Leticu, bivšeg ministra finansija do jeseni 1941. godine, je, kao i mnoge druge, prema pisanju Jefte Šašića, označio za odstrel književnik Marko Ristić

VOJNI sud Prvog korpusa NOVJ, čije postojanje nije do sada i arhivski potvrđeno, sudio je navodno optuženim izdajnicima i neprijateljima naroda na zasedanjima 26. i 30. oktobra i 2, 6, 10. i 18. novembra 1944. godine. Smrtna presuda im je izrečena kao narodnim neprijateljima i ratnim zločincima u smislu članova 13, 14. i 16. Uredbe Vrhovnog štaba o vojnim sudovima. Sve presude brzo su izvršene. Analizom liste od 105 streljanih može se utvrditi da je reč o vrlo heterogenoj strukturi ličnosti, kako u ideološko-političkoj orijentaciji, tako i u profesionalnom i socijalnom smislu. Ipak, veliki deo streljanih pripadao je Nedićevoj administraciji i policiji (38%), pored toga četničkoj organizaciji (20%), saradnicima Gestapoa (20%), građanima-izdajnicima (15%), ljotićevcima (4%) i ostalima (3%). Socijalna i profesionalna struktura nije ništa manje raznorodna. Na meti su najviše bili pripadnici Nedićeve administracije i oružanih formacija, ministri i pomoćnici (gotovo 75%) ali je bilo i uglednih profesora, glumaca, novinara, pa i studenata.

OD BIVŠIH ministara i pomoćnika ministara, poznatih političara među 105 objavljenih imena 27. novembra 1944. u "Politici" streljani su uz štura obrazloženja:

Inž. Radoslav Veselinović, inženjer agronomije, ministar poljoprivrede i ishrane u Nedićevoj vladi, "organizator i rukovodilac planskog pljačkanja srpskog naroda, u korist okupatora i njegovih pomagača". Odluka DK ga tereti još da je radio na uključivanju narodne privrede u nemački ratno-privredni plan, učestvovao na zborovima u Valjevu, Mionici i Jagodini (1942-1944) u kojima je "pozivao na red i mir i osuđivao Maršala Tita i NOP."

Srbislav Đonić, pomoćnik ministra socijalne politike i narodnog zdravlja, krivica nije bliže navedena osim da je "sprovodio politiku Nedićeve vlade".

DUŠAN Đorđević, ministar finansija Nedićeve vlade, "bio je povezan sa Dražom Mihailovićem, kome je predavao znatne sume državnog novca". U dosijeu DK kaže se samo da je "učestvovao u donošenju uredbi i zakona kojima se regulisala borba protiv NOP-a" i da je time saučesnik Nedića.

Dr med. Petar Zec, bivši senator i sekretar Srpskog crvenog krsta u toku rata, karakteriše se kao "jedan od vrlo bitnih saradnika Nedićevih, imao tesne veze sa nemačkim okupatorom".

Đura Janković, bivši ministar šuma i rudnika u vladi Milana Stojadinovića, zato što je "pružao podršku kvislingu Nediću". Prema jednom svedoku, on se oslanjao na prijateljstvo sa Nikolom Kalabićem i mirnu savest jer nije učestvoavo u okupacionom režimu, pa je odbio da beži iz Beograda.

MOMČILO Janković, bivši ministar pravde u Aćimovićevoj komesarskoj upravi i Nedićevoj vladi, za koga se navodi: "Bio je jedan od najbližih saradnika izdajnika Aćimovića i Nedića." Međutim, drugi izvori govore da je bio u velikom sukobu sa Milanom Nedićem oko politike prema Nemcima, te je iz tog razloga napustio vladu posle godinu dana.

Đura Kotur, bivši senator, pomoćnik ministra socijalne politike u Nedićevoj vladi,označen kao "jedan od najvernijih saradnika Nedićevih". Zanimljivo je da su ga austrijske vlasti još 1915. osudile za veleizdaju, jer se prihvatio dužnosti predsednika opštine u vreme ulaska srpske vojske u Zemun avgusta 1914. pa je emigrirao u Srbiju.

ČEDOMIR Marjanović, ministar pravde u Nedićevoj vladi, aktivan ljotićevac, "pozivao narod na aktivnu borbu protiv Narodnooslobodilačke vojske".

Dr med. Jovan Mijušković, ministar socijalne politike i narodnog zdravlja, "služio okupatoru i pozivao u borbu protiv NOP-a" i radio pored ostalog, na "propagiranju nemačko-okupatorske politike po direktivama okupatora i domaćih izdajnika".

Dr Milan Horvatski, pomoćnik ministra finansija u Nedićevoj vladi, "organizator pljačke nad našim narodom" i dalje "održavao tesne veze sa Dražom Mihailovićem kome je poslao znatne sume državnog novca".

Milan Milovanović, sin Koste Pećanca, "vojvoda Pećanac Mlađi" organizator Pećančevih bandi. Optužen je da je organizovao potere za partizanima u Topličkom okrugu. Streljao više pripadnika NOP-a i poslao ih u smrt.

POZNATO je, mada nije na ovom spisku, da je i bivši ministar i član SDS-a Juraj Demetrović stradao u ovim čistkama. Kao Hrvat iskrene jugoslovenske orijentacije i prijatelj Srba, prokazan od Pavelića, rat je proveo u Beogradu, gde ga je zatvarao okupacioni režim, nanovo uhapšen odmah posle oslobođenja i streljan.

Van ovog objavljenog spiska zna se da su osuđeni na smrt ili streljani u ovom talasu:

Risto Jojić, bivši komesar za prosvetu u vladi M. Aćimovića (do jula 1941) i član Demokratske stranke. Optužen i streljan "za služenje okupatoru i potpisivanje Apela srpskom narodu avgusta 1941".

Buda Cvijanović, pomoćnik ministra poljoprivrede Veselinovića u Nedićevoj vladi, streljan zato što je "kao član vlade pomagao okupatora i pljačkanje rođene zemlje".

Dušan Letica, bivši ministar finansija do jeseni 1941. godine. Njega i mnoge druge je, prema pisanju Jefte Šašića, označio za odstrel književnik Marko Ristić.

Dr Miloš Radosavljević, član GO Demokratske stranke pre rata, pod okupacijom neko vreme ministar poljoprivrede u Nedićevoj vladi, nakon ostavke živeo do kraja rata u Smederevskoj Palanci. Uhvaćen u Beogradu i streljan negde u prvoj polovini 1945.

BOŽIDAR Đ. Nedić, brat generala Milana Nedića i narodni poslanik, bivši potpredsednik beogradske opštine i direktor Beogradske štedionice, invalid iz Prvog svetskog rata i penzioner, "bio je jedan od glavnih propagatora za prijateljstvo Srba i Nemaca, za nemački novi poredak u Evropi i veliki ideološki protivnik saveznika naših naroda Engleske i SSSR-a". Zameran mu je i niz antikomunističkih članaka u "Novom vremenu" gde partizane naziva "šumskim ološem" i "internacionalnim šljamom", kleveće saveznike, NOP, druga Tita, a Ligu naroda karakteriše kao "preduzeće za sramnu podvalu narodima sveta".

STRELjANjA BEZ VALjANOG POSTUPKA
OSIM stvarnih kolaboracionista i mogućih ratnih zločinaca, streljani su bez valjanog sudskog postupka ministri i njihovi pomoćnici (čak i iz sporednih resora), činovnici ali i ljudi koji su u vreme okupacije "gledali svoja posla" i posedovali značajniji kapital, imali simpatije za četnički pokret, kritikovali i ismevali komuniste i njihovu taktiku, ili su naprosto bili ugledni kulturni i javni radnici koji nisu prihvatali komunističku ideologiju. Oštrica mača bila je usmerena prema starom građanskom staležu i društvenoj eliti predratne Srbije.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:577421-Gradjanski-stalez-na-udaru

Језиве исповести о злочинима Титове тајне службе

Share Button
inShare
БЕОГРАД – Одељење за заштиту народа познатије као ОЗНА, ликвидирало је десетине хиљаде цивила пред крај Другог светског рата, а траг о тим ликвидацијама датира још из 1944. године, када је лист Политика објавио 27. новембра саопштење, на прве две стране, о 105 стрељаних особа. Стрељане личности са листе припадале су различитој идеолошкој и политичкој оријентацији, али и различитом практичном деловању у ратним условима.
Маршал Тито (Фото: ЈуТјуб)
Јосип Броз Тито (Фото: ЈуТјуб)
Сведок мучких убистава и стрељања је био и припадник КНОЈ-а Мија Петровић из села Бадњевац код Крагујевца.
Петровић је стражарио шест месеци испод Авале, и гледао како Озна сваке ноћи стреља цивиле довезене камионима из Београда.
– Довозили су их око 21.00-22.00 увече, сакупљали их у подрумима кућа београдских трговаца са леве стране крагујевачког друма, а онда свлачили и изводили на стрељање. – Слушао сам и плач и јаук тих жртава док су их ти београдски ознаши тукли рукама, ногама и кундацима, јер су се они једва кретали, јака зима, а они јадници голи – описивао је Петровић.
Он је показао где се налази велика масовна гробница, односно стајаћи ров за стрељање, који је био дугачак километар и по, на релацији од скретања за Раљу ка Београду, одмах изнад пута.
Петровић је говорио да је свака стрељана група била одмах затрпана, и верује да је током шест месеци колико је он био на том стражарском месту стрелајно најмање 10.000 људи.
Озна је у почетку за савезнике у овом послу имала НКВД, који је своју пажњу усмерио на хватање најважнијих личности у окупаторској обавештајној служби и обавештајној служби Драже Михаиловића. Према процени официра Озне, мајора Милана Трешњића, активног учесника у дивљем чишћењу, реч је о готово 10.000 стрељаних лица само у Београду, од којих је велики број био невин. Озна је у том периоду била и „судија и тужилац“. Постојао је и начин на који су се “означени” могли искупити, а то је био одлазак на Сремски фронт, уместо преког суда и скоро неизбежне смртне казен…
С обзиром да се о делиме Озне прочуло по свету, општа амнестија 1944. године је имала искључиво пропагандни карактер, пре свега за светску јавност, о чему сведочи и допис Владислава Рибникара Титу:
– Потребно је да се свет увери да се по амнестији и поступа. Потребно је да Озна пусти из затвора известан број ухапшених које амнестија обухвата. И то да пусти одмах, без одлагања, да не би непријатељи могли да тврде како ми доносимо законе на папиру и из демагошких разлога.
Централа Озне за Србију налазила се у Змај Јовиној 21, а преки Војни суд у Француској 5, централа Озне за Београд била је на Обилићевом венцу 48. Суђења ухапшеним и изведеним пред Војни суд Првог корпуса била су чиста формалност и фарса. Углавном су, без обзира на степен кривице, осуђени на смрт док у већини случајева недостају било какви записници са судског процеса.
О томе је сведочио и адвокат Душан Максимовић:
– Људе су једноставно покупили и стрељали, а све остало је накнадно измишљено. Уосталом, тек накнадно је проглашен Закон о кривичним делима против народа и државе, који је предвиђао кажњавање за дела која су извршена пре ступања на снагу овог закона, па чак и која никада раније нису била описана као кривична дела.
Озна није заобишла многе који су помагали отпор против Немаца. Наиме, уколико је тај отпор ишао преко националног покрета Југословенске војске у отаџбини или који су спасавали симпатизере партизана и четничког покрета, оптужени су због веза са Немцима и заменом теза представљани као људи који су денунцирали патриоте.
Нису добро прошле ни јавне личности које су гледале свој посао – глумци, музичари и слични, јер је и њихово понашање третирано као својеврсна колаборација.

Злочин о коме се ћутало: Крваво коло Радачког Бријега (ЕКСКЛУЗИВНЕ ФОТОГРАФИЈЕ)

4. децембар 2015., 14:38

„Када је након првог плотуна један од стрељаних, док му је крв шикљала из груди, узвикнуо ‘Живјела Русија!’ – пришао му је Сава Ковачевић с пиштољом у руци и, уз ружну псовку, испалио му неколико хитаца у главу. Драгица Правица је, на запрепашћење присутних, проверила да ли је смртна казна ваљано извршена, пуцајући из пиштоља у мртве људе. Најтужније и најружније било је коло које се ухватило око побијених људи, ни кривих ни дужних…“

http://radiotrebinje.com/zlocin-o-k...olo-radackog-brijega-ekskluzivne-fotografije/

12285957_10206137956781172_1654180604_n.jpg

radacki-brijeg-spomenik.jpg

Poslednja izmena:
ISTRAŽUJEMO Udba sakrila mnogo dokumenata o Draži

Presuda generalu Dragoljubu - Draži Mihailoviću nije jedini dokument koji je sklonjen po nalogu Josipa Broza.

Istoričari Bojan Dimitrijević i Kosta Nikolić, koji su imali pristup arhivama tajnih službi od 2009, utvrdili su tačno kretanje dokumenta sa suđenja Mihailoviću i konstatovali da brojna dokumenta nedostaju.

Oni su otkrili da su dokumenta predana Upravi vojne bezbednosti 13. marta 1962. i da se do 1982. nije znalo gde su i kada su pronađana u MUP Srbije.

Popisom koji je završen 1984. utvrđeno je šta nedostaje, između ostalog, i ratna beležnica komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

- Dokumentacija o zarobljavanju, isleđivanju, suđenju i streljanju Mihailovića tokom decenija je, prema aktuelnim interesima, bila pomerana iz jedne u drugu instituciju i rasparčavana. Delove su koristili publicisti podobni komunističkom režimu. Njeni najinteresantniji delovi su nestali - kaže Nikolić. Dimitrijević navodi da su dokumenta mogli da uzimaju samo najviši funkcioneri, i to da bi se prikrile stvari koje nisu odgovarale komunističkom režimu.

Advokat Zoran Živanović, koji je zastupao rehabilitaciju Mihailovića, konstatuje da nedostaju službenih sudski spisi.

- Nema izjava generala Mihailovića iz istrage. Inače, vrlo malo dokumenta ima iz 24 istrage i suđenja, među kojima je i general. Nema zapisnika o većanju i glasanju sudskog veća, zapisnika o izvršenju smrtne kazne, a čak ni matičar nije obavešten o smrti Mihailovića. Moralo je 70 godina kasnije da se zakonski konstatuje njegova smrt. Nema ni odluka Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ kojim je odbijeno njegovo pomilovanje, kao što nema ni zapisnika sa te sedmice, ni potvrde da je ona uopšte i održana. Veliko je pitanje da li doneta zvanična odluku o odbijanju pomilovanja - objašnjava Živanović.

Istoričar Srđan Cvetković je u svojim istraživanjima utvrdio da je deo arhive sklonjen, a deo je uništen.

- Najčuvanija tajna bili su mesto i okolnosti streljanja Mihailovića jer su se verovatno plašili da mu se ne odaje počast i nakon smrti. Sklanjana su dokumenta koja su bila kompromitujuća za komunističke čelnike i za rukovodioce tajnih službi. Na primer, odmah posle pada Aleksandra Rankovića od više od dva miliona dosijea ostalo je 600.000. Spiskova streljanih u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i još nekim gradovima i mestima takođe nema više u arhivama, a zna se da su postojali - navodi Cvetković.

Suđenje montirano u Moskvi
Istoričar Slobodan Marković kaže da se važna dokumenta o zarobljavanju i suđenju Mihailoviću nalaze u Moskvi, jer je delegacija jugoslovenskih komunista na čelu s Josipom Brozom pre suđenja boravila tamo. “Sa zapisnika sednice sovjetskog politbiroa znamo da je bilo reči o suđenju Mihailoviću. Osim sa Sovjetima, razgovarali su i sa Georgijem Dimotrovom, vođom bugarskih komunista. Sačuvana je prepiska između Broza, Aleksandra Rankovića i Edvarda Kardelja koja je išla preko sovjetskih kanala u kojoj se dogovaraju kako namestiti suđenje Mihailoviću. Nesumnjivo je da su sovjetske službe o tome detaljno znale i interesovale se za to pitanje”, kaže Marković.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/611912/ISTRAZUJEMO-Udba-sakrila-mnogo-dokumenata-o-Drazi

Spasao decu, a skojevci ga izboli nožem

Đorđe Vukmirović | 13. decembar 2015.

Navršilo se 60 godina od smrti Irineja Ćirića, jednog od najznačajnijih arhijereja SPC u prošlom veku. Iz zloglasnog mađarskog koncentracionog logora Šarvar spasao 2.800 dece, a umro od batinanja

rep-32--episkop-Irinej-Ciric-1.jpg

U GODINI koja je na izmaku navršilo se šest decenija od upokojenja episkopa Irineja Ćirića (1884-1955), jednog od najznačajnijih i najtragičnijih arhijereja SPC ne samo svog doba, već celog prošlog veka. Na čelu Eparhije bačke Ćirić je, naime, bio tokom Drugog svetskog rata, kada je ona, okupana u nevinoj srpskoj krvi, bila pod mađarskom okupacijom. To će ga, docnije, praktično koštati života.

Posle rata, komunističke vlasti su ga zbog navodne saradnje sa okupatorom 17 meseci držali u kućnom pritvoru. Liturgiju je prvi put ponovo služio o Uskrsu 1946. Ja sam na njoj bio čtec što je, uzgred, najniži sveštenički čin - seća se novosadski advokat Kosta Hadži, kojem je tada bilo 13 godina.

Uprkos pretećoj senci optužbe za kolaboraciju koja, inače, nikada nije sudski ozvaničena, Ćirić je, veli naš sagovornik, nedugo posle Uskrsa krenuo u obilazak eparhije. U Odžacima su ga, međutim, sačekali ostrašćeni skojevci i gotovo ubili. Pored brutalnog prebijanja, više puta je uboden nožem.

Pričalo se da je to bila zaseda, ali to niko nije istraživao, a vladika, inače, tih i neobično odmeren čovek se od povreda praktično nikada nije oporavio - kaže Kosta Hadži.

Gotovo sve vreme od prebijanja do smrti 1955. Ćirić je proveo u postelji u Vladičanskom dvoru. Kosta Hadži je, inače, sin onog Koste Hadžija kojeg će se i naši čitaoci sigurno setiti iz TV serije "Montevideo", takođe advokata i međuratnog generalnog sekretara Fudbalskog saveza Jugoslavije. Za ovu priču je, međutim, važnije to što je on bio i Ćirićev blizak prijatelj i, zajedno sa predsednikom novosadske crkvene opštine Jovanom Ćulumom, saradnik u uzvišenom poduhvatu izbavljenja zatočenika zloglasnog mađarskog koncentracionog logora Šarvar.

- Oni su iz tog logora 1942. spasli 2.800 dece i 180 majki sa odojčadima i rasporedili ih u porodice širom Eparhije bačke, gde su dočekali kraj rata - kaže mr Gordana Petković, viši kustos Muzeja grada Novog Sada.

U tom logoru je, da podsetimo, od gladi i bolesti skončalo preko 3.000 bačkih Srba, mahom solunskih dobrovoljaca i njihovih potomaka koji su, posle Prvog svetskog rata, naseljeni u Bačku.

A kakva je zaista bila Ćirićeva "kolaboracija", rečito govori knjiga "Stenografski zapisi sa suđenja glavnoodgovornima za raciju u Južnoj Bačkoj 1942" istoričara dr Aleksandra Kasaša. Tokom okupacije, Ćirić jeste bio poslanik u mađarskom parlamentu, ali je, zapravo, činio sve da, u strašnim okolnostima, spase pripadnike sopstvenog naroda, uključujući i ideološke neistomišljenike.

"Episkop Ćirić mi se u sedam-osam slučajeva obratio za pomilovanje i u svima sam mu izašao u susret, osim u slučaju njegove molbe za pomilovanje Svetozara Markovića", navodi se u stenogramu poratnog saslušanja Ferenca Sombatheljija, načelnika Generalštaba mađarske vojske, objavljenog u Kasaševoj knjizi.

Reč je o Svetozaru Markoviću Tozi (1913-1943), jednom od vođa komunističkog pokreta i uredniku "Slobodne Vojvodine" (današnji "Dnevnik") koja je, na svojim stranicama, Ćirića označavala kao izdajnika i pretila mu posleratnom odmazdom koja će se, nažalost, i dogoditi.

Ćiriću je zamerano i na držanju tokom mađarske racije u januaru 1942. u kojoj je u južnoj Bačkoj zverski ubijeno preko 4.000 Srba i Javreja, a kojom je komandovao general Ferenc Feketehalmi Cajdner. Opisujući pripreme za taj zločin, Cajdner je, navodi se Kasašovoj knjizi, na saslušanju 1945. rekao:

"Ja sam imao zamisao da stvorim jaz između partizana i ostalog srpskog stanovništva i za to sam hteo da zadobijem pomoć episkopa Ćirića, ali me je on odbio. Tek kasnije je izašao jedan njegov proglas, ali u deformisanom obliku."

Svoju verziju proglasa koji treba da stvori pomenuti jaz, Cajdner je, kako sam navodi, Ćiriću dao još 8. januara 1942, tražeći samo da ga potpiše, što je ovaj odbio. Onaj "deformisani", s pozivom Srbima na mir, koji je pod novim Cajdnerovim pritiskom očajni vladika sam napisao, a koji mu je, posle rata, spočitavan kao izdajnički, objavljen je 22. januara, dan pošto je počeo krvavi mađarski pir u Novom Sadu.

"Eto vidiš, sad ja moram da priznam ono u šta nisam uveren, ali kad će to ublažiti gorku sudbinu našeg naroda, ja moram da mu dam ono što traži", rekao je, pišući ga, svom sekretaru, prezviteru Nikoli Dragojlovu, a ovaj, kako se navodi u Kasaševoj knjizi, posvedočio 1945. pred istražnim organima.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...581151-Spasao-decu-a-skojevci-ga-izboli-nozem

Poslednja izmena:
Dr Srđan Cvetković: Spomenik Leki umesto žrtvama

Progonjenima u komunizmu Srbija se nije odužila nikakvim obeležjem, a svedoci smo ovih dana pokretanja inicijative da se u Beogradu podigne spomenik Aleksandru Leki Rankoviću

Svako vreme ima svoje spomenike i u njima se ogledaju duh i vrednosti jedne epohe. Da li spomenik šefu tajne policije komunističkog režima predstavlja izraz vremena u kojem živimo? Zašto se javno polemiše samo o navodnoj rehabilitaciji Milana Nedića, za šta su šanse nikakve (malo ko i podržava!), a izostaje rasprava o podizanju spomenika čoveku odgovornom za mnoge, veće patnje i politička ubistva iz političkih i ideoloških pobuda?

Ovih dana svedoci smo inicijative podržane od najviših gradskih institucija i državnih organa da se u Beogradu podigne spomenik Aleksandru Leki Rankoviću. Ranković je bio formalni i neformalni prvi čovek bezbednosti - drugi čovek Komunističke partije od 1944. do 1966, u vremenu kada su počinjeni najmasovniji zločini i politički progoni u modernoj istoriji Srbije. Od tada je ubijeno od strane Ozne - Udbe, na ovaj ili onaj način, oko 60.000 ljudi pod raznim optužbama, oko 16.500 ibeovaca je prošlo Goli otok, uhapšeno je 40.000 kulaka (nekoliko stotina sa smrtnim ishodom), na stotine hiljada političkih osuđenika, raznih disidenata, kolektivno su kažnjavane porodice žrtava... To je vreme u kojem je Slobodan Jovanović osuđen kao ratni zločinac i izdajnik, Dragoljub Jovanović kao špijun, Borislav Pekić kao terorista, Dragoslav Mihailović logorisan je kao opasan neprijatelj poretka... Svesno je sa prljavom vodom izbacivana i čista, a sve u cilju uspostavljanja boljševičke diktature po ugledu na SSSR.

Svim ovim žrtvama država Srbija se do danas nije odužila nikakvim spomen-obeležjem. Iako je preko 4.000 žrtava rehabilitovano pred sudovima, do danas ne postoji jedno mesto gde se žrtve ili potomci žrtava komunističkog režima mogu pokloniti niti zapaliti sveću. Nema nijednog muzeja niti bilo kakvog traga u istoriji sećanja na žrtve komunizma. One ne postoje. Iako najmasovnije u političkoj istoriji Srbije (ne računajući ratove), ostaju prećutane i od nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, pa i od modernih "liberalnih krugova". Za njih je, stiče se utisak, Titovo vreme ponekad kao Periklovo doba demokratije i ljudskih prava. A podsećanje na masovne komunističke progone od kraja 1944. pa najviše do 1953. po pravilu povlači optužbe za "četništvo", "reviziju" prepravljanje istorije i slične epitete od "novih dogmatskih sledbenika starih ideja".

S druge strane, i neki desničari Aleksandra Rankovića pogrešno smatraju žrtvom režima i braniocem srpskih interesa. On jeste bio žrtva partijskih spletki, i kao takav je nesporno smenjen s funkcije 1966. u nameštenoj aferi prisluškivanja (kojeg je, naravno, bilo i pre i posle njegovog pada). Ipak, on nikako nije bio srpski nacionalista, već iskreni Jugosloven centralista i pravoverni komunista. On je to dokazao i dobrim vladanjem po svom političkom padu. Nije odabrao put u disidentstvo (kao recimo Đilas), nije završio u logoru i zatvoru i tamo brutalno prevaspitavan. Nije priznao greške za "leva skretanja", ideološko slepilo i represiju ni koliko Đilas. Odabrao je ćutanje i mirne penzionerske dane. Nijednu reč nije izustio protiv Tita i partije, pa čak ni o lažima kojima je i sam bio izložen. Inicijativa za podizanje spomenika je, između ostalog, samo posledica pogrešnih interpretacija nacionalista ili zavere ćutanja "liberala".

Danas postoje jasne preporuke Saveta Evrope iz 2006. i 2009. o potrebi jasnog suočavanja sa totalitarnim nasleđem bivših komunističkih zemalja. Potrebi da se u procesu pridruživanja izbroje žrtve, naprave muzeji i podignu spomenici žrtvama levog totalitarizma i time isprave istorijske nepravde. Od svega toga, osim formiranja državne Komisije za tajne grobnice 2009. od strane bivše vlade koja je pobrojala i dokumentovala oko 60.000 stradalih, ništa nije urađeno državnim naporom. Sada se čak inicijativom o spomeniku šefu tajne političke policije ide korak unazad. Umesto da se podignu spomenici i muzeji o prećutanim žrtvama i patnjama stotina hiljada ljudi tokom poluvekovne diktature, podiže se spomenik njihovom dželatu. Uz Tita, svakako najodgovornijem čoveku za masovne progone i nesreće ljudi u vremenu brutalne staljinističke diktature.

O šizofrenosti vremena u kojem živimo govori činjenica da je gradska vlast samo pre par nedelja podigla spomenik Borislavu Pekiću, a da sada pak inicira spomenik njegovom i ne samo njegovom tamničaru. Šta bi na ovo rekao sam Pekić? Ovo samo svedoči ne samo o opštoj ideološkoj konfuziji političara već i o jeftinoj propagandnoj mašineriji koja želi da prikupi poene po sistemu "dobro jutro čaršijo, na sve četiri strane". To je šamar u lice svim slobodoljubivim ljudima u Srbiji ustalim i 9. marta i 5. oktobra, pa i onima koji su, moguće, 2012. očekivali jasniju distinkciju od takvog nasleđa.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...Srdjan-Cvetkovic-Spomenik-Leki-umesto-zrtvama

Poslednja izmena:
Interesantno da se u javnosti ništa ne spominje vezano za komunističke zločine, čak naprotiv veličaju se komunistički zlikovci poput Tita, evo Rankoviću čak i spomenik pripremaju, tom krvniku i veleubici.

Па како да се спомиње када су у свим јавним институцијама црвени репови...

Back