Quantcast

ZLOCINI NA KOSOVU I METOHIJI OD DEVEDESETIH

Miloš KS

Aktivan član
Poruka
1.950
Razmisljao sam da li da otvorim ovu temu, ili da jednostavno od nekih drugih tema postavim prepisku u jednu vrlo slicnu temu, koja se bavi problemom Kosova, i stradanjem Srba, otetim Srbima, kao i onim koji su ostali tamo, da brane ono sto je ostalo: http://forum.krstarica.com/threads/343455 Ali ce to biti samo zaobliazna tema posto ce se ova baviti ubistvima, nestancima i otmicama Srba, nealbanaca, ali i Albanaca (ako je takvih slucajeva bilo), pa ce srpski forumasi sa jedne strane, ja, kao postavljac teme i nadam se jos neki forumasi koji ce se zauzeti i postavljati takve slucajeve ovde, kao i albanci na ovom forumu, koji ce postavljati neke svoje slucajeve, opet ponavljam, ako ih je bilo. Na ideju otvaranja ovakve teme dosao sam posle iscitavanja tema Zlocini na Kosmetu i Stradanje Srba na KiM, koje nazalost vise nisu aktivne, a bile su vrlo vrlo, protekle godine, pa ce neke prepiske na ovoj temi, bar sa moje strane, biti od tih tema, gde su stvarno opisani mnoogobrojni nazalost slucajevi teskih i brutalnih ubistava Srba i nealbanaca na Kosovu. Linkove tih tema vam ovde necu postaviti, bas zbog gorenavedenih razloga.

Dakle, ja cu poceti, nadam se da ce forumasi, SVIH NACIONALNOSTI nastaviti, pa da vidimo.


Dokument SPC o etničkom čišćenju i kulturnom genocidu na KiM

Šest decenija zatiranja Srba


U knjizi su priređena živa i istinita svedočanstva raškoprizrenskih i kosovskometohijskih episkopa Vladimira, Pavla (sadašnjeg patrijarha srpskog) i Artemija, kao i drugih svedoka o tome kako su Šiptari punih šezdeset godina sistematski zatirali Srbe, njihove svetinje i kulturu na Kosovu i Metohiji

Srpska pravoslavna crkva objavila je još jedan izuzetan dokument o zatiranju Srba i njihove kulture na Kosovu i Metohiji - knjigu protojereja-stavrofora (krstonosca) Sava B. Jovića „Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji - Svedočanstva o stradanju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda od 1945. do 2005. godine“.

Autor Savo Jović, koji je glavni sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, priredio je živa i istinita svedočanstva raško-prizrenskih i kosovsko-metohijskih episkopa blaženopočivšeg Vladimira, Pavla (sadašnjeg patrijarha srpskog) i današnjeg Artemija, kao i drugih svedoka o tome kako su Šiptari punih šezdeset godina (nažalost, to se nastavlja i dan-danas) sistematski zatirali Srbe, njihove svetinje i kulturu na Kosovu i Metohiji.

Muke Srpske pravoslavne crkve
U jednom izveštaju episkopa Vladimira iz 1951. godine navodi se da je „najdrastičnije divljaštvo bilo rušenje nove crkve u varošici Đakovica“. „Podignuta je kao Spomen-crkva poginulim ratnicima u ratovima između 1912 - 1918. godine. I kosti njihove, ukoliko su se mogle po okolini pokupiti, prenesene su u nju. Došlo je nekima od Šiptara na um, da se bogomolja sruši, da bi se materijalom od ruševina i na njenom uglednom mestu podigao spomenik Eminu Durakuu...“, piše episkop. I drugi svedoci javljaju Sinodu SPC o nasilju nad Srbima. Tako rektor Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu Živan Marinković kaže da su u toku 1951. i 1952. godine „neki nepoznati mladići Šiptari napadali naše učenike fizički i pretili im tučom i obračunom“.

Muke SPC, njenih vernika i naroda nastavljene su nesmanjenom žestinom i za vreme vladike Pavla, sadašnjeg patrijarha srpskog, koji je kao episkop na Kosovu i Metohiji proveo 34 godine. Tako vladika Pavle 1962. godine javlja da je srpski narod „prepušten sam sebi, kao ovce bez pastira, pa nije čudo što je smućen i poljuljan u veri pod naletom sviju mogućih nevolja koje preko njega snažno duvaju“...

Milinčić ubijen pred majkom
I pored brojnih upozorenja episkopa Pavla u kojima navodi napade Šiptara na Srbe i njihovu imovinu, desio se i jedan svirepi zločin u Samodreži kod Vučitrna 1982. godine, gde je Ferat Mujo sa sinom, sinovcem i sestrićem ubio Danila Milinčića. „Prvo su ovog mladića svezali i mučili, a onda mu je Ferat Mujo klekao na stomak i, pred očima majke koja je pokušala svojim telom da ga zaštiti, pištoljem hladnokrvno pucao u srce. Ovde samo da napomenem, da su Danilu 1960. godine ubili i oca Slavoljuba, kao i da ovaj zločinac, ili zločinci, nisu nikada otkriveni niti osuđeni - navodi episkop Pavle u izveštaju.

Tragedija Đorđa Martinovića
U izveštaju o napadima na SPC i narod od aprila 1985. do aprila 1986. godine, episkop Pavle ističe da „teškoće od pritisaka albanskih iredentista imamo stalno“.

„Takav je slučaj Đorđa Martinovića, čoveka starog 56 godina, koga su nepoznata lica 1. maja 1985. godine u njegovoj njivi vezala, a zatim se nad njim iživljavala nabivši mu kocem litarsku flašu u telo, kroz ****, koja se potom u utrobi slomila“, napisao je vladika Pavle o ovom monstruoznom delu Šiptara.

„Manastiri imaju mnogo muke oko očuvanja šuma, bašta i voćnjaka od nasilja, krađe i pljačke omladinaca i starijih ljudi, mahom Šiptara, koji na opomene manastirskog osoblja nasrću da se biju, uz psovke i pretnje da ovo nije srpsko nego albansko“, piše vladika Pavle. On, takođe, izveštava i o drugim brojnim zločinima i nedelima Šiptara - zločinaškom paljenju konaka Pećke patrijaršije 16. marta 1981. godine, podmetnutim bombama u stanovima Srba, maltretiranjima, ubistvima, uništavanju imovine....

I Sinod SPC dostavlja izveštaj Skupštini Kosova gde se navodi da se „ni groblja ne ostavljaju na miru“. „U selu Šipolju kod Kosovske Mitrovice, uz pevanje uvredljivih pesama protiv Srba, mladići albanske nacionalnosti srušili su petnaest nadgrobnih spomenika. Slično se desilo i širom Kosova i Metohije“.

Posle izbora episkopa Pavla za patrijarha srpskog, na tron drevne Raško-prizrenske eparhije dolazi vladika Artemije koji se, nažalost, susreće sa jednim od najvećih stradanja našeg naroda i svetinja u istoriji. Sa vekovnih ognjišta prognano je preko 200.000 Srba, spaljeno je ili porušeno preko 50.000 njihovih kuća i stanova, ubijeno je, nestalo ili kidnapovano više hiljada Kosovaca, a porušeno je ili teško uništeno preko 160 manastira i crkava, kao i mnoga druga kulturna dobra.

Martovski pogrom
„Tragedija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i onih koji su sa svoga ognjišta proterani, nastavlja se i dalje u svim mogućim vidovima“ naveo je vladika Artemije u jednom od brojnih vapaja. On o martovskom pogromu 2004. godine detaljno navodi zlodela šiptarskih terorista i potresno svedoči da je „za svakog iole razumnog čoveka jasno da je ovde na delu isplanirano etničko čišćenje i uništavanje svih kulturnih i duhovnih tragova prisustva hrišćanskog srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“.

Otac Savo Jović kaže za Glas javnosti da je kroz izveštaje nadležnih arhijereja pokušao da pokaže da iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije nikako nisu bila prirodan socijalno-ekonomski proces već posledica nasilja, sa ciljem da se otme i prisvoji tuđe, mukom i vrednim radom stečeno imanje. On je podsetio da je plansko nasilje Šiptara nad Srbima prouzrokovalo skoro svakodnevne seobe Srba, u vremenu od 1945. do 2005. godine. „U knjizi su sasvim malo korišćeni drugi izvori, jer je prvenstveno bila namera da se pomoću izveštaja arhijereja sa lica mesta bar delimično osvetli golgotski put srpskog naroda i Crkve za šest decenija, u vremenu koje je bilo gluvo i nemo za njegov bol i vapaj“, kaže Savo Jović.

Ova vredna knjiga-dokument objavljena je u izdanju Svetog arhijerejskog Sinoda SPC.


http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Analize/2007/latinica/195.html''Stradanje Srba 1941-1990'', knjiga Vladike Atanasija Jeftica objavljena 1990. godine

http://www.scribd.com/doc/8049134/-19411990
 
Poslednja izmena od moderatora:

Miloš KS

Aktivan član
Poruka
1.950
Pocecu sa spiskom ubijenih Srba i kratkim opisom istog, u Obilicu, mom rodnom mestu, gde su moji roditelji znali mnogo ubijenih, koji su sada, nazalost, na ovom spisku, kao i spisku ubijenih Srba u jos jednom, i ne verujem zadnjem masovnom pogromu i egzodusu Siptara marta 2004.


Дана 16. јуна 1999. године у селу Мазигиту код Обилића киднаповано је од Албанаца 6 Срба, који су затим убијени, и тела им пронадена кроз 19.6.1999. године у селу Милошеву, и потом однета у Приштинску болницу:
ПАВЛОВИЋ СЛОБОДАН (47) убијен заједно са својим сином
ПАВЛОВИЋ НЕНАД (15)
МИЛЕНКОВИЋ ДИМИТРИЈЕ (47) и његов син
МИЛЕНКОВИЋ АЛЕКСАНДАР (15)
ДИМИЋ МОМЧИЛО (33) и
ПРОКИЋ ДЕЈАН (19)
ТОДОРОВИЋ ПРЕДРАГ (33) убијен у Обилићу
Н.Н. Србин, убијен 24. октобра 1999. године
КУКАЉ РАДОВАН убијен 29.10.1999. године
РАДОСАВ ОГЊЕНОВИЋ (40) убијен 15.10.2000. године
Рапајић Драган-Драгослав (око 50) заклан 29. новембра 2000. године
МИЛОСАВЉЕВИЋ СМИЉКА (60) убијена 22. новембра 2001. године
СЛОБОДАН СТОЛИЋ (74) убијен у ноци 3/4. јуна 2003. године
РАДМИЛА СТОЛИЋ (73) убијена у ноци 3/4. јуна 2003. године заједно са својим мужем
ЉУБИНКО СТОЛИЋ (54) син претходних Слободана и Радмиле, убијен заједно са родитељима у ноци 3/4. јуна 2003. године
(da naglasim da su se moji roditelji posebno dobro znali sa porodicom Stolic do 1999.)


СРБИ УБИЈЕНИ У МАРТОВСКОМ ПОГРОМУ 2004. ГОДИНЕ

СПАСОЈЕВИЋ БОРИВОЈЕ (1941) из Косовске Митровице, покошен рафалом 17. марта код моста на Ибру у Северној Митровици
Јана Тачев (1968) родом из Македоније, удата за Србина у Косовску Митровицу. Убијена из снајпера 17. марта на балкону вишеспратнице близу моста на Ибру у Северној Митровици
Ненад Весић (1950) из Липљана, подлегао ранама задобијеним од бомбе коју су 17. марта албански терористи бацили на њега у Липљану
Добривоје Столић (1954) из села Дрејковци код Штрпца, убијен 17. марта на кућном прагу око 22,40 цасова. Албански терористи га најпре позвали да изађе из куће, а затим пуцали у њега
Борко Столић (1982), од оца Добривоја. Када је чуо пуцњаву испред куће, изашао да види шта се збива, а албански терористи га тешко ранили. Од задобијених рана преминуо 18. марта
Слободан Перић (1952), наставник физичке културе, убијен 17. марта око 20,50 часова у Улици краља Петра у Гњилану, избоден металном шипком.
Златибор Трајковић (1951) из Косова Поља, изгорео пред руском болницом у Косову Пољу, када су Албанци напали Косово Поље и запалили обе цркве, основну школу, болницу и десетак српских кућа
Драган Недељковић (55) из Призрена, изгорео у згради богословије у Призрену 17. марта, када су албански терористи запалили још и Владичански двор, Саборну цркву, цркву Богородице Љевишке, црква Христа Спаса и све преостале мање цркве по Призрену, као и манастир Св. Архандела изнад Призрена
Za link me ne pitajte, vec proverite temu "Stradanje Srba na KiM" ako pak ne verujete ovome..
 

Miloš KS

Aktivan član
Poruka
1.950
Teroristicki napad na srpsku decu kod Gorazdevca

Dvoje ubijeno, najmanje petoro tesko povredjeno u teroristickom napadu - Albanci kamenovali i zapalili jedno od vozila koje je prevozilo povredjenu srpsku decu - Velika uznemirenost u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji - Episkop Artemije najostrije osudio zlocin


Gorazdevac, Gracanica, 13. avgust 2003

U rafalnoj paljbi koju su nepoznata lica danas otvorila iz automatskog oruzja na srpsku decu koja su se kupala na reci Bistrici nedaleko od Gorazdevca, opstina Pec, prema prvim informacijama ubijeno je dvoje i povredjeno najmanje petoro srpske dece.

U peckoj bolnici su preminuli Panta Dakic (10) i Ivan Jovovic (20), dok se Bogdan Bukumiric (15) i Nikola Bogicevic nalaze u kriticnom stanju. Teze su povredjeni Dragana Srbljak (14), Djordje Ugrenovic (20) i Marko Bogicevic - izjavila je Sladjana Todorovic iz Gorazdevca, koja je bila sa povredjenom decom u bolnici u Peci.


Bogdan Bukumiric treba u toku popodneva da helikopterom bude prebacen u Beograd. Prema informacijama sa terena, Albanci su kamenovali vozilo Milovana Pavlovica koji je pokusao da prebaci neku od povredjene dece u bolnicu u Peci. Pavlovic je zadobio povrede ruke, a automobil mu je unisten i zapaljen, navode lokalni izvori koji tvrede da su napadaci tukli i povredjeno dete u Pavlovicevim kolima.

- Deca su se danas kupala na Bistici, 500 metara daleko od centra sela, kada su oko 13.30 sati nepoznata lica otvorila rafalnu paljbu iz automatskog oruzja. Ispaljena su tri rafala. KFOR i UNMIK policija nisu izvrsili uvidjaj na mestu napada, mada su nam pripadnici vojne misije UN pomogli da se prebacimo od Gorazdevca do pecke bolnice - objasnjava Sladjana Todorovic.

U Gorazdevcu danas vlada velika uznemirenost i strah. Monahinje iz Pecke Patrijarsije i monasi iz Visokih Decana zatrazili su hitno od KFOR da im se omoguci ulazak u Gorazdevac. Sestrinstvo Pecke patrijarsije nije dobilo pratnju, dok decanski monasi jos cekaju na pozitivan odgovor KFOR-a koji treba da obezbedi vojnu pratnju.

- Ovo je nezapamceni zlocin. Na Kosovu i Metohiji vec cetiri godine nema srpske vojske i policije za koju su albanski teroristi tvrdili da su im neprjatelji, pa nam ubijaju decu. Do sada su na srpsku decu bacali bombe, gazili ih kolima, a sada ih mucki ubijaju i kad se kupaju u reci - izjavio je za episkop rasko-prizrenski Artemije povodom danasnjeg teroristickog napada kod Gorazdevca.

Srpsko selo Gorazdevac nalazi se nedaleko od Peci i o njegovoj bezbednosti brinu italijanski vojnici iz sastava KFOR. U njemu je ostalo da zivi skoro 1.000 Srba, sto je dvostruko manje od broja stanovnika koje je selo imalo pre dolaska misije UN na Kosovo i Metohiju. Selo ima osnovnu i dve srednje skole - tehnicku i ekonomsku, a njegovi zitelji se snabdevaju neophodnim namirnicama za zivot uz pomoc vojnika, policije ili prilikom redovnih pratnji do severnog dela Kosovske Mitrovice.http://www.kosovo.net/news/archive/2005/August_13/1.html


Imaju li bar slican i ovako brutalan zlocin Albanci???!!!
 

mladjaRS

Zainteresovan član
Poruka
118
hariton7.jpg

Sveti Novomucenik otac Hariton Lukic

Medju brojnim zrtvama Kosovsko-metohijske tragedije su monasi Manastira Svetih Arhangela, Otac Hariton i Otac Stefan, koji su zverski stradali od Albanskih terorista tokom krvavih i podmuklih napada. Oni su oteti i ubijeni na najsvirepiji nacin samo zato sto su monasi Srpske pravoslavne crkve. Njihova mucenicka smrt i golgota koju su doziveli u ime Hrista, kao i stradanje mnogih pravoslavnih Srba i vise od stotine unistenih i oskrnavljenih svetinja na prostoru Kosova i Metohije potvrdjuje nesebicnu ljubav prema Hristu. Neka pocivaju u miru vecnom slavom i postovanjem, zasticeni Gospodom koga su neizmerno voleli, !
Otac Hariton Lukic (1960-1999) je bio sabrat Manastira Svetih Arhangela. Rodjen je 21. novembra 1960.g u centralnoj Srbiji i zamonasio se na Kosovu i Metohiji 1995. godine. Otac Hariton je otet od naoruzanih lica sa obelezjima UCK /KLA-kosovska oslobodilacka vojska/ 16. juna 1999. godine na ulici u Prizrenu, kada su na ovom podrucju vec bile prisutne snage KFOR-a. Na nesrecu, one su prvih dana svoje misije, posmatrale naoruzane bande UCK ekstremista koje su otimale i ubijale desetine Srba ovog grada. Obezglavljeno i tesko osakaceno telo oca Hatirona, je pronadjeno u okolini Prizrena 8. avgusta 2000. godine. Glava nesrecnog Oca Haritona jos nije pronadjena. Njegovi ostaci su sahranjeni u manastiru Crna Reka. Prema nalazima medicinskih istrazitelja, ostaci Oca Haritona su pronadjeni na neobelezenom mestu u okviru albanskog groblja sela Tusus u blizini Prizrena.Mnogi identifikovani nalazi potvrdjuju da je telo ostavljeno na otvorenom nakon ubistva, stoga sto je ostao samo skelet. Utvrdjen je lom nekoliko rebara i leve ruke. Nedostajali su glava i deo kicme. Prsluk koji je nosio je raskomadan,u prednjem delu sto ukazuje da je utroba moguce bila rasporena. Rane u predelu srca ukazuju na mogucnost visestrukih teskih uboda nozem, sto nesumnjivo dokazuje izrazito bolnu smrt. Uz njegovu odecu, pronadjena je licna karta i molitvena brojanica. U posmrtnom izvestaju koji je dostavljen Medjunarodnom Sudu za ratne zlocine se potvrdjuje otkidanje glave i teska sakacenja. Pocinioci ovog nesvakidasnjeg zlocina jos nisu pronadjeni. Hriscanski Mucenici i sveti Oci, molite se za sve nas !
stefan7.jpg

Fr. Stefan Puric
Beside Fr. Chariton one more cleric of our Diocese was abducted by the armed UCK rebels. This is Fr. Stephen, a priest-monk in Budisavci Monastery near Klina. He was abducted on July 19, 1999 and since then nothing is known about him. According to unconfirmed information from the Albanian side Fr. Stephen was muredered and his body was thrown in an empty well and covered with carcasses of animals.

THE HISTORY IS REPEATING
These cases are not the first time the Orthodox clergy was exposed to murders and terror by the Albanian extremists and nationalist. Only during the Second World War Albanian Nazis belonging to the SS Skanderbey Division killed many priests and monks, desecrated numerous churches and killed more than 10.000 Orthodox Christians in Kosovo. As today at that time Kosovo was under protectorate of another country, Mussolini's Italy.
terror8.jpg

An Orthodox priest killed by an Albanian Nazi in WW2, Kosovo
Dozens of priests and monks were killed by Albanian Nazis including the Bishop of Raska and Prizren Rt. Rev Vladimir who was sent to prison in Albania and killed in a prison.

Martyr Archdeacon Gavrilo of Decani tortured and killed by communist authorities in 1952
gavriloy.jpg

Fr. Gavrilo, the monk of Decani Monastery, was arrested by communists after the Second World war and tortured in a prison in Pec. Finally the communist authorities sentenced him as a traitor and sent to infamous Sremska Mitrovica prison, near Belgrade where he died in most humiliating conditions. His only sin was that he openly resisted the new post-war ungodly rulers who launched persecution against the Orthodox Church which was branded as a reactionary and anti revolutionary force and had to disappear in a new communist society.
 

Miloš KS

Aktivan član
Poruka
1.950
hariton7.jpg

Sveti Novomucenik otac Hariton Lukic

Medju brojnim zrtvama Kosovsko-metohijske tragedije su monasi Manastira Svetih Arhangela, Otac Hariton i Otac Stefan, koji su zverski stradali od Albanskih terorista tokom krvavih i podmuklih napada. Oni su oteti i ubijeni na najsvirepiji nacin samo zato sto su monasi Srpske pravoslavne crkve. Njihova mucenicka smrt i golgota koju su doziveli u ime Hrista, kao i stradanje mnogih pravoslavnih Srba i vise od stotine unistenih i oskrnavljenih svetinja na prostoru Kosova i Metohije potvrdjuje nesebicnu ljubav prema Hristu. Neka pocivaju u miru vecnom slavom i postovanjem, zasticeni Gospodom koga su neizmerno voleli, !
Otac Hariton Lukic (1960-1999) je bio sabrat Manastira Svetih Arhangela. Rodjen je 21. novembra 1960.g u centralnoj Srbiji i zamonasio se na Kosovu i Metohiji 1995. godine. Otac Hariton je otet od naoruzanih lica sa obelezjima UCK /KLA-kosovska oslobodilacka vojska/ 16. juna 1999. godine na ulici u Prizrenu, kada su na ovom podrucju vec bile prisutne snage KFOR-a. Na nesrecu, one su prvih dana svoje misije, posmatrale naoruzane bande UCK ekstremista koje su otimale i ubijale desetine Srba ovog grada. Obezglavljeno i tesko osakaceno telo oca Hatirona, je pronadjeno u okolini Prizrena 8. avgusta 2000. godine. Glava nesrecnog Oca Haritona jos nije pronadjena. Njegovi ostaci su sahranjeni u manastiru Crna Reka. Prema nalazima medicinskih istrazitelja, ostaci Oca Haritona su pronadjeni na neobelezenom mestu u okviru albanskog groblja sela Tusus u blizini Prizrena.Mnogi identifikovani nalazi potvrdjuju da je telo ostavljeno na otvorenom nakon ubistva, stoga sto je ostao samo skelet. Utvrdjen je lom nekoliko rebara i leve ruke. Nedostajali su glava i deo kicme. Prsluk koji je nosio je raskomadan,u prednjem delu sto ukazuje da je utroba moguce bila rasporena. Rane u predelu srca ukazuju na mogucnost visestrukih teskih uboda nozem, sto nesumnjivo dokazuje izrazito bolnu smrt. Uz njegovu odecu, pronadjena je licna karta i molitvena brojanica. U posmrtnom izvestaju koji je dostavljen Medjunarodnom Sudu za ratne zlocine se potvrdjuje otkidanje glave i teska sakacenja. Pocinioci ovog nesvakidasnjeg zlocina jos nisu pronadjeni. Hriscanski Mucenici i sveti Oci, molite se za sve nas !

Za ovaj stravicni zlocin koji se nikad nece zaboraviti ubicama bih u jos tezim mukama odredio smrtnu sudbinu, u najstrasnijim mukama!!!!!!

Naravno da nisu uhvacene ubice, kada Ramus, Hasim i Agim jos uvek slobodno setaju Svetom Srpskom Zemljom!!!!


Nadam se da ova tema nece biti obrisana kao ona prethodna...

Koja je to tema bila i kada???
 
Poslednja izmena:

mladjaRS

Zainteresovan član
Poruka
118
Милош Петровић 1996-2000 убијен у нападу албанских екстремиста на село Церница
5xso5sg.jpg

Ниједан злочин над Србима у Церници није откривен, иако се зна да је за погибију четворогодишњег детета и још троје Срба, а неколико теже и лакше рањених у истом дану окривљени Албанац из Цернице на слободи, ''због недостатка доказа''.
Убиство Милоша Петровића
 

Slaven777

Legenda
Poruka
57.321
Razmisljao sam da li da otvorim ovu temu, ili da jednostavno od nekih drugih tema postavim prepisku u jednu vrlo slicnu temu, koja se bavi problemom Kosova, i stradanjem Srba, otetim Srbima, kao i onim koji su ostali tamo, da brane ono sto je ostalo: http://forum.krstarica.com/threads/343455 Ali ce to biti samo zaobliazna tema posto ce se ova baviti ubistvima, nestancima i otmicama Srba, nealbanaca, ali i Albanaca (ako je takvih slucajeva bilo), pa ce srpski forumasi sa jedne strane, ja, kao postavljac teme i nadam se jos neki forumasi koji ce se zauzeti i postavljati takve slucajeve ovde, kao i albanci na ovom forumu, koji ce postavljati neke svoje slucajeve, opet ponavljam, ako ih je bilo. Na ideju otvaranja ovakve teme dosao sam posle iscitavanja tema Zlocini na Kosmetu i Stradanje Srba na KiM, koje nazalost vise nisu aktivne, a bile su vrlo vrlo, protekle godine, pa ce neke prepiske na ovoj temi, bar sa moje strane, biti od tih tema, gde su stvarno opisani mnoogobrojni nazalost slucajevi teskih i brutalnih ubistava Srba i nealbanaca na Kosovu. Linkove tih tema vam ovde necu postaviti, bas zbog gorenavedenih razloga.

Dakle, ja cu poceti, nadam se da ce forumasi, SVIH NACIONALNOSTI nastaviti, pa da vidimo.


Dokument SPC o etničkom čišćenju i kulturnom genocidu na KiM

Šest decenija zatiranja Srba


U knjizi su priređena živa i istinita svedočanstva raškoprizrenskih i kosovskometohijskih episkopa Vladimira, Pavla (sadašnjeg patrijarha srpskog) i Artemija, kao i drugih svedoka o tome kako su Šiptari punih šezdeset godina sistematski zatirali Srbe, njihove svetinje i kulturu na Kosovu i Metohiji

Srpska pravoslavna crkva objavila je još jedan izuzetan dokument o zatiranju Srba i njihove kulture na Kosovu i Metohiji - knjigu protojereja-stavrofora (krstonosca) Sava B. Jovića „Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji - Svedočanstva o stradanju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda od 1945. do 2005. godine“.

Autor Savo Jović, koji je glavni sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, priredio je živa i istinita svedočanstva raško-prizrenskih i kosovsko-metohijskih episkopa blaženopočivšeg Vladimira, Pavla (sadašnjeg patrijarha srpskog) i današnjeg Artemija, kao i drugih svedoka o tome kako su Šiptari punih šezdeset godina (nažalost, to se nastavlja i dan-danas) sistematski zatirali Srbe, njihove svetinje i kulturu na Kosovu i Metohiji.

Muke Srpske pravoslavne crkve
U jednom izveštaju episkopa Vladimira iz 1951. godine navodi se da je „najdrastičnije divljaštvo bilo rušenje nove crkve u varošici Đakovica“. „Podignuta je kao Spomen-crkva poginulim ratnicima u ratovima između 1912 - 1918. godine. I kosti njihove, ukoliko su se mogle po okolini pokupiti, prenesene su u nju. Došlo je nekima od Šiptara na um, da se bogomolja sruši, da bi se materijalom od ruševina i na njenom uglednom mestu podigao spomenik Eminu Durakuu...“, piše episkop. I drugi svedoci javljaju Sinodu SPC o nasilju nad Srbima. Tako rektor Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu Živan Marinković kaže da su u toku 1951. i 1952. godine „neki nepoznati mladići Šiptari napadali naše učenike fizički i pretili im tučom i obračunom“.

Muke SPC, njenih vernika i naroda nastavljene su nesmanjenom žestinom i za vreme vladike Pavla, sadašnjeg patrijarha srpskog, koji je kao episkop na Kosovu i Metohiji proveo 34 godine. Tako vladika Pavle 1962. godine javlja da je srpski narod „prepušten sam sebi, kao ovce bez pastira, pa nije čudo što je smućen i poljuljan u veri pod naletom sviju mogućih nevolja koje preko njega snažno duvaju“...

Milinčić ubijen pred majkom
I pored brojnih upozorenja episkopa Pavla u kojima navodi napade Šiptara na Srbe i njihovu imovinu, desio se i jedan svirepi zločin u Samodreži kod Vučitrna 1982. godine, gde je Ferat Mujo sa sinom, sinovcem i sestrićem ubio Danila Milinčića. „Prvo su ovog mladića svezali i mučili, a onda mu je Ferat Mujo klekao na stomak i, pred očima majke koja je pokušala svojim telom da ga zaštiti, pištoljem hladnokrvno pucao u srce. Ovde samo da napomenem, da su Danilu 1960. godine ubili i oca Slavoljuba, kao i da ovaj zločinac, ili zločinci, nisu nikada otkriveni niti osuđeni - navodi episkop Pavle u izveštaju.

Tragedija Đorđa Martinovića
U izveštaju o napadima na SPC i narod od aprila 1985. do aprila 1986. godine, episkop Pavle ističe da „teškoće od pritisaka albanskih iredentista imamo stalno“.

„Takav je slučaj Đorđa Martinovića, čoveka starog 56 godina, koga su nepoznata lica 1. maja 1985. godine u njegovoj njivi vezala, a zatim se nad njim iživljavala nabivši mu kocem litarsku flašu u telo, kroz ****, koja se potom u utrobi slomila“, napisao je vladika Pavle o ovom monstruoznom delu Šiptara.

„Manastiri imaju mnogo muke oko očuvanja šuma, bašta i voćnjaka od nasilja, krađe i pljačke omladinaca i starijih ljudi, mahom Šiptara, koji na opomene manastirskog osoblja nasrću da se biju, uz psovke i pretnje da ovo nije srpsko nego albansko“, piše vladika Pavle. On, takođe, izveštava i o drugim brojnim zločinima i nedelima Šiptara - zločinaškom paljenju konaka Pećke patrijaršije 16. marta 1981. godine, podmetnutim bombama u stanovima Srba, maltretiranjima, ubistvima, uništavanju imovine....

I Sinod SPC dostavlja izveštaj Skupštini Kosova gde se navodi da se „ni groblja ne ostavljaju na miru“. „U selu Šipolju kod Kosovske Mitrovice, uz pevanje uvredljivih pesama protiv Srba, mladići albanske nacionalnosti srušili su petnaest nadgrobnih spomenika. Slično se desilo i širom Kosova i Metohije“.

Posle izbora episkopa Pavla za patrijarha srpskog, na tron drevne Raško-prizrenske eparhije dolazi vladika Artemije koji se, nažalost, susreće sa jednim od najvećih stradanja našeg naroda i svetinja u istoriji. Sa vekovnih ognjišta prognano je preko 200.000 Srba, spaljeno je ili porušeno preko 50.000 njihovih kuća i stanova, ubijeno je, nestalo ili kidnapovano više hiljada Kosovaca, a porušeno je ili teško uništeno preko 160 manastira i crkava, kao i mnoga druga kulturna dobra.

Martovski pogrom
„Tragedija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i onih koji su sa svoga ognjišta proterani, nastavlja se i dalje u svim mogućim vidovima“ naveo je vladika Artemije u jednom od brojnih vapaja. On o martovskom pogromu 2004. godine detaljno navodi zlodela šiptarskih terorista i potresno svedoči da je „za svakog iole razumnog čoveka jasno da je ovde na delu isplanirano etničko čišćenje i uništavanje svih kulturnih i duhovnih tragova prisustva hrišćanskog srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“.

Otac Savo Jović kaže za Glas javnosti da je kroz izveštaje nadležnih arhijereja pokušao da pokaže da iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije nikako nisu bila prirodan socijalno-ekonomski proces već posledica nasilja, sa ciljem da se otme i prisvoji tuđe, mukom i vrednim radom stečeno imanje. On je podsetio da je plansko nasilje Šiptara nad Srbima prouzrokovalo skoro svakodnevne seobe Srba, u vremenu od 1945. do 2005. godine. „U knjizi su sasvim malo korišćeni drugi izvori, jer je prvenstveno bila namera da se pomoću izveštaja arhijereja sa lica mesta bar delimično osvetli golgotski put srpskog naroda i Crkve za šest decenija, u vremenu koje je bilo gluvo i nemo za njegov bol i vapaj“, kaže Savo Jović.

Ova vredna knjiga-dokument objavljena je u izdanju Svetog arhijerejskog Sinoda SPC.


http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Analize/2007/latinica/195.html''Stradanje Srba 1941-1990'', knjiga Vladike Atanasija Jeftica objavljena 1990. godine

http://www.scribd.com/doc/8049134/-19411990

Mikice KS, vjerovatno će i tvoja biti obrisana isto kao i moja.

Došla je neka čudna nova koalicija na forumu. :zelenko:
 
Poruka
20.102
"Više od 40.000 stranica, na stotine fotografija sa mesta zločina, kao i izjave
stotinjak svedoka govore o zločinima terorističke OVK. Spaljivanje žrtvava u
krematorijumu u selu Klečka, jama Volujak, ubistva u logoru Lapušnik, napadi
na Biču, Klinu, Kijevo, Orahovac - samo su neki od zločina koje je počinila
drenička grupa OVK, čiji je "mozak" bio Tači.

Podjednako surovi bili su teroristi iz Metohije, iz takozvane Dukađinske grupe,
na čelu sa Haradinajem, Labske, koja je pod komandom Rustema Mustafe
delovala oko Podujeva i PrištineÖ Akcije i zločini osmišljavani su u samom
vrhu OVK, gde su se nalazili Hašim Tači, Agim Čeku, Naim Maljoku, četvorica
braće Haradinaj, od kojih najpoznatiji Ramuš s ponosom ističe da su oni
zapalili ratni požar u Metohiji koji se proširio i na Kosovo.

Postoji obimna dokumentacija o zločinima koje su od svog osnivanja
1995. godine do kraja 1998.
izvršili pripadnici OVK. U više od 1.800 oružanih napada jedinica i "trojki"
OVK na pripadnike i objekte MUP-a Srbije i građane svih nacionalnosti
ubijeno je 364, a ranjeno 605 osoba. Izvršeno je 25 napada na naselja i
objekte u kojima su bile smeštene izbeglice iz Krajine. Od 1. januara do
24. marta 1999. izvršeno je 586 napada, od kojih je najveći broj počinjen u
vreme pregovora u Rambujeu.

Malo je poznato i da je "vlada" fantomske "Kosovo republike", čiji je premijer
bio Bujar Bukoši, saopštenjima podsticala terorističke akcije i zagovarala
ubistva Srba, ali i Albanaca koji su bili protiv OVK.
Na smrt je osuđeno
13 Albanaca koje je OVK proglasila "narodnim izdajnicima".

.
 

Slaven777

Legenda
Poruka
57.321
"Više od 40.000 stranica, na stotine fotografija sa mesta zločina, kao i izjave
stotinjak svedoka govore o zločinima terorističke OVK. Spaljivanje žrtvava u
krematorijumu u selu Klečka, jama Volujak, ubistva u logoru Lapušnik, napadi
na Biču, Klinu, Kijevo, Orahovac - samo su neki od zločina koje je počinila
drenička grupa OVK, čiji je "mozak" bio Tači.

Podjednako surovi bili su teroristi iz Metohije, iz takozvane Dukađinske grupe,
na čelu sa Haradinajem, Labske, koja je pod komandom Rustema Mustafe
delovala oko Podujeva i PrištineÖ Akcije i zločini osmišljavani su u samom
vrhu OVK, gde su se nalazili Hašim Tači, Agim Čeku, Naim Maljoku, četvorica
braće Haradinaj, od kojih najpoznatiji Ramuš s ponosom ističe da su oni
zapalili ratni požar u Metohiji koji se proširio i na Kosovo.

Postoji obimna dokumentacija o zločinima koje su od svog osnivanja
1995. godine do kraja 1998.
izvršili pripadnici OVK. U više od 1.800 oružanih napada jedinica i "trojki"
OVK na pripadnike i objekte MUP-a Srbije i građane svih nacionalnosti
ubijeno je 364, a ranjeno 605 osoba. Izvršeno je 25 napada na naselja i
objekte u kojima su bile smeštene izbeglice iz Krajine. Od 1. januara do
24. marta 1999. izvršeno je 586 napada, od kojih je najveći broj počinjen u
vreme pregovora u Rambujeu.

Malo je poznato i da je "vlada" fantomske "Kosovo republike", čiji je premijer
bio Bujar Bukoši, saopštenjima podsticala terorističke akcije i zagovarala
ubistva Srba, ali i Albanaca koji su bili protiv OVK.
Na smrt je osuđeno
13 Albanaca koje je OVK proglasila "narodnim izdajnicima".

.

I, šta bi sa tvojim pomračenjem sunca? z:p
 

mladjaRS

Zainteresovan član
Poruka
118
Зоран Стијовић, бивши шеф аналитике ДБ на Космету своје казивање у Трибуналу преточио у књигу "Космет, моје сведочење"
http://www.revija92.rs/code/navigate.php?Id=599&editionId=6&articleId=32
Među dvadesetak monstruoznih zločina nad Srbima i ostalima, koje je naveo u svojoj knjizi, Stijović izdvaja nekoliko: - U teškom napadu na meštane sela Breževik u okolini Peći, 6. jula 1998. godine ranjen je Srđan Perović (36), komandant Specijalnih jedinica u SUP Peć. Odneli su ga sa sobom. Našli smo ga tek 16. avgusta, uz telo policajca Rajkovića. Obdukcija je pokazala neviđeni zločin, zbog kojeg Ramuš Haradinaj mora da odgovara, makar po komandnoj odgovornosti. Znamo da je zločin počinio Med Krasnići, iz Vranovca kod Peći, i grupa koju je on predvodio. Peroviću su za života polomili sve kosti, na prstima, potkolenice, rebra, butne kosti... sve. Onda su mu, živom, odsekli jedno uvo, drugo uvo do pola, odsekli su mu nos, jedno oko mu izvadili. Posle svega podigli su ga na mesarsku kuku. Pod težinom, telo je otpalo, a ruka ostala da visi. Imam fotografiju. Kad ni sami više nisu mogli da se iživljavaju, razbili su mu lobanju drvenim kocem i usmrtili ga. Posle njega stradalo je više od 30 njegovih kolega. Iza svih tih ubistava, kao i mučkuh zločina nad civilima, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru, stoji OVK – svedoči Stijović.
....
Teška zverstva desila su se i u sukobima na području Orahovca i Mališeva, juna 1998. godine. - Iz sela Opteruša i Retine pokupili su i odveli 24 muškarca, Srbina. Sve su ih pobili. Njihova tela pronađena su tek 2005. godine u Volujku kod Kline. Naš sagovornik svedoči i o tragediji i silovanju dveju sestara i jezivom ubistvu Rajka Nikolića: - Te dve nesrećnice, rođene sestre, čija imena znam, a ne mogu ih reći, silovalo je 40 zlikovaca, i to naočigled otetih Srba. Kad više nije mogao da gleda zversko iživljavanje, Rajko Nikolić ih je pljunuo, rekao im da su životinje. Skočili su, premlatili ga, a onda naterali njegovog sina Cvetka da uzme kantu s benzinom i polije po ocu. Zapalili su ga i čovek je živ izgoreo. Pred sinom i pred ostalim Srbima.
...
Mada sve zločine teškim, Stijović podseća na otmicu potpredsednika opštine Kosovo Polje, Zvonimira Bojanića, krajem 1998. godine: - Oteli su ga i izveli iz porodične kuće, pod pretnjom oružjem. Sutradan je njegovo telo nađeno na putu Priština – Glogovac. Nasred puta. Ubili su, pa preko njega prešli teretnim vozilom. Bilo je, kaže Stijović, mnogo zločina posle odlaska vojske i policije sa Kosmeta, “ali se o njima malo priča. Jedan od najtežih, ako se uopšte zločini smeju gradiriti, počinjen je odmah, već u junu 1999, na području opštine Istok. U kući Stanoja Ljušića spaljeno je pet starijih muškaraca i dve žene. - Direktora osnovne škole u Istoku Momčila Pumpalovića rastrgli su traktorom – priča o neviđenom zverstvu i užasu naš sagovornik. - Vezali su ga za traktor, kao ono nekad “konjima za repove” i rastrgnuli.
...
Podseća i na monstruozno ubistvo Milice Mirić, iz Peći. Devojku su silovali pred majkom, koju su prethodno vezali, a zatim je zaklali. Gledajući nož zaboden ćerki u grkljan, iz kojeg šiklja krv: - Starica je ipak smogla snage da se nekakao kroz Peć dovuče do Patrijaršije, gde je bio Vladika Amfilohije, koji je sa monasima i uz pratnju Kfora, preneo leš njene ćerke. Sahranili su je u porti Patrijaršije.
...
PRVI KREMATORIJUM POSLE AUŠVICA - U selu Klečka gde je bio komandni centar OVK, na čelu sa Fatmirom Ljimajem, bio je i prvi krematorijum posle Aušvica. Tu su otete Srbe, bilo je i žena i dece, maltretirali i potom spaljivali, u peći za pečenje cigle. Pošto tela nisu mogla da stanu cela, komadali su ih, delove stavljali u dečju kadicu za kupanje, i njome ubacivali u peć. To je klasičan primer genocida. Nađena je ugljenisana mala šaka petogodišnje Jovane.
 
Poruka
23.770
Осим геноцида у смислу уништавања свог не албанског живља(биолошки геноцид) на подручију јужне српске покрајине,постоје и друге врсте геноцида:
-Економски
-Културни
Тако да се поред биолошког треба бавити и другим облицима геноцида
 

mladjaRS

Zainteresovan član
Poruka
118
На неколико мјеста на интернету се може наћи овај податак
MLADENOVIC SAVA, a six-month-old baby, set alight on September 21st 1999, in the family house in Prizren. The child's mother, Dragica, did not to leave their house, after she received threats from ethnic Albanians, so they set the house alight.
Тзв.»Фонд за хуманитарно право» објављује 31.8.2009. да је «најмлађа жртва четверомесечна беба Сава Младеновић из Призрена, који је спаљен са својом мајком у њиховој породичној кући 21.9.1999.године».
Да би е-новине 7.10.2009. објавиле да «најмлађа жртва ипак није четверомесечна беба Сава Младеновић из Призрена, за кога се, како наводи Орловићева, пре неколико дана утврдило да је преживео спаљивање у породичној кући у Призрену.»

Хвала Богу да је беба преживјела!!!
У сваком случају, покушај спаљивања бебе од неколико мјесеци (било да је преживјела или не) је ЗЛОЧИН НАД ЗЛОЧИНИМА!!!
 

Halix

Elita
Poruka
16.212
Za ovaj stravicni zlocin koji se nikad nece zaboraviti ubicama bih u jos tezim mukama odredio smrtnu sudbinu, u najstrasnijim mukama!!!!!!

Naravno da nisu uhvacene ubice, kada Ramus, Hasim i Agim jos uvek slobodno setaju Svetom Srpskom Zemljom!!!!
Koja je to tema bila i kada???

Bila pre neki dan ista ovakva i samo odjednom nestala....cim su poceli da se pokazuju dokazi o zlocinima nad Srbima...bio je i clanak o Djordju Martinovicu koga su siptari na prvi maj `85 nabili na kolac...
 

Vintage

Iskusan
Banovan
Poruka
5.197
Bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlastimir Đorđević rekao je pred Haškim tribunalom da je za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine za koje je optužen, prvi put saznao kada se 2007. godine našao u pritvoru suda.

Đorđević je rekao i da je u zakopavanju leševa stotina ubijenih Albanaca sa Kosova u policijskoj bazi u Batajnici učestvovao zato što mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković "pretio".


Đorđević je odgovorio da je za ubistvo više od 40 članova porodice Beriša u martu 1999. godine, na koje su se novinski napisi odnosili, saznao "tek kad je u Srbiji pokrenut krivični postupak", a za ubistvo oko 100 Albanaca u selu Mala Kruša, prema njegovim rečima saznao je u Tribunalu iz optužnice.


610x.jpg


Zlocinac i njegov nalogodavac !!!
 
Poslednja izmena:

Kyle Broflovski

Primećen član
Poruka
878
Razmisljao sam da li da otvorim ovu temu, ili da jednostavno od nekih drugih tema postavim prepisku u jednu vrlo slicnu temu, koja se bavi problemom Kosova, i stradanjem Srba, otetim Srbima, kao i onim koji su ostali tamo, da brane ono sto je ostalo: http://forum.krstarica.com/threads/343455 Ali ce to biti samo zaobliazna tema posto ce se ova baviti ubistvima, nestancima i otmicama Srba, nealbanaca, ali i Albanaca (ako je takvih slucajeva bilo), pa ce srpski forumasi sa jedne strane, ja, kao postavljac teme i nadam se jos neki forumasi koji ce se zauzeti i postavljati takve slucajeve ovde, kao i albanci na ovom forumu, koji ce postavljati neke svoje slucajeve, opet ponavljam, ako ih je bilo. Na ideju otvaranja ovakve teme dosao sam posle iscitavanja tema Zlocini na Kosmetu i Stradanje Srba na KiM, koje nazalost vise nisu aktivne, a bile su vrlo vrlo, protekle godine, pa ce neke prepiske na ovoj temi, bar sa moje strane, biti od tih tema, gde su stvarno opisani mnoogobrojni nazalost slucajevi teskih i brutalnih ubistava Srba i nealbanaca na Kosovu. Linkove tih tema vam ovde necu postaviti, bas zbog gorenavedenih razloga.

Dakle, ja cu poceti, nadam se da ce forumasi, SVIH NACIONALNOSTI nastaviti, pa da vidimo.


Dokument SPC o etničkom čišćenju i kulturnom genocidu na KiM

Šest decenija zatiranja Srba


U knjizi su priređena živa i istinita svedočanstva raškoprizrenskih i kosovskometohijskih episkopa Vladimira, Pavla (sadašnjeg patrijarha srpskog) i Artemija, kao i drugih svedoka o tome kako su Šiptari punih šezdeset godina sistematski zatirali Srbe, njihove svetinje i kulturu na Kosovu i Metohiji

Srpska pravoslavna crkva objavila je još jedan izuzetan dokument o zatiranju Srba i njihove kulture na Kosovu i Metohiji - knjigu protojereja-stavrofora (krstonosca) Sava B. Jovića „Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji - Svedočanstva o stradanju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda od 1945. do 2005. godine“.

Autor Savo Jović, koji je glavni sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, priredio je živa i istinita svedočanstva raško-prizrenskih i kosovsko-metohijskih episkopa blaženopočivšeg Vladimira, Pavla (sadašnjeg patrijarha srpskog) i današnjeg Artemija, kao i drugih svedoka o tome kako su Šiptari punih šezdeset godina (nažalost, to se nastavlja i dan-danas) sistematski zatirali Srbe, njihove svetinje i kulturu na Kosovu i Metohiji.

Muke Srpske pravoslavne crkve
U jednom izveštaju episkopa Vladimira iz 1951. godine navodi se da je „najdrastičnije divljaštvo bilo rušenje nove crkve u varošici Đakovica“. „Podignuta je kao Spomen-crkva poginulim ratnicima u ratovima između 1912 - 1918. godine. I kosti njihove, ukoliko su se mogle po okolini pokupiti, prenesene su u nju. Došlo je nekima od Šiptara na um, da se bogomolja sruši, da bi se materijalom od ruševina i na njenom uglednom mestu podigao spomenik Eminu Durakuu...“, piše episkop. I drugi svedoci javljaju Sinodu SPC o nasilju nad Srbima. Tako rektor Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu Živan Marinković kaže da su u toku 1951. i 1952. godine „neki nepoznati mladići Šiptari napadali naše učenike fizički i pretili im tučom i obračunom“.

Muke SPC, njenih vernika i naroda nastavljene su nesmanjenom žestinom i za vreme vladike Pavla, sadašnjeg patrijarha srpskog, koji je kao episkop na Kosovu i Metohiji proveo 34 godine. Tako vladika Pavle 1962. godine javlja da je srpski narod „prepušten sam sebi, kao ovce bez pastira, pa nije čudo što je smućen i poljuljan u veri pod naletom sviju mogućih nevolja koje preko njega snažno duvaju“...

Milinčić ubijen pred majkom
I pored brojnih upozorenja episkopa Pavla u kojima navodi napade Šiptara na Srbe i njihovu imovinu, desio se i jedan svirepi zločin u Samodreži kod Vučitrna 1982. godine, gde je Ferat Mujo sa sinom, sinovcem i sestrićem ubio Danila Milinčića. „Prvo su ovog mladića svezali i mučili, a onda mu je Ferat Mujo klekao na stomak i, pred očima majke koja je pokušala svojim telom da ga zaštiti, pištoljem hladnokrvno pucao u srce. Ovde samo da napomenem, da su Danilu 1960. godine ubili i oca Slavoljuba, kao i da ovaj zločinac, ili zločinci, nisu nikada otkriveni niti osuđeni - navodi episkop Pavle u izveštaju.

Tragedija Đorđa Martinovića
U izveštaju o napadima na SPC i narod od aprila 1985. do aprila 1986. godine, episkop Pavle ističe da „teškoće od pritisaka albanskih iredentista imamo stalno“.

„Takav je slučaj Đorđa Martinovića, čoveka starog 56 godina, koga su nepoznata lica 1. maja 1985. godine u njegovoj njivi vezala, a zatim se nad njim iživljavala nabivši mu kocem litarsku flašu u telo, kroz ****, koja se potom u utrobi slomila“, napisao je vladika Pavle o ovom monstruoznom delu Šiptara.

„Manastiri imaju mnogo muke oko očuvanja šuma, bašta i voćnjaka od nasilja, krađe i pljačke omladinaca i starijih ljudi, mahom Šiptara, koji na opomene manastirskog osoblja nasrću da se biju, uz psovke i pretnje da ovo nije srpsko nego albansko“, piše vladika Pavle. On, takođe, izveštava i o drugim brojnim zločinima i nedelima Šiptara - zločinaškom paljenju konaka Pećke patrijaršije 16. marta 1981. godine, podmetnutim bombama u stanovima Srba, maltretiranjima, ubistvima, uništavanju imovine....

I Sinod SPC dostavlja izveštaj Skupštini Kosova gde se navodi da se „ni groblja ne ostavljaju na miru“. „U selu Šipolju kod Kosovske Mitrovice, uz pevanje uvredljivih pesama protiv Srba, mladići albanske nacionalnosti srušili su petnaest nadgrobnih spomenika. Slično se desilo i širom Kosova i Metohije“.

Posle izbora episkopa Pavla za patrijarha srpskog, na tron drevne Raško-prizrenske eparhije dolazi vladika Artemije koji se, nažalost, susreće sa jednim od najvećih stradanja našeg naroda i svetinja u istoriji. Sa vekovnih ognjišta prognano je preko 200.000 Srba, spaljeno je ili porušeno preko 50.000 njihovih kuća i stanova, ubijeno je, nestalo ili kidnapovano više hiljada Kosovaca, a porušeno je ili teško uništeno preko 160 manastira i crkava, kao i mnoga druga kulturna dobra.

Martovski pogrom
„Tragedija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i onih koji su sa svoga ognjišta proterani, nastavlja se i dalje u svim mogućim vidovima“ naveo je vladika Artemije u jednom od brojnih vapaja. On o martovskom pogromu 2004. godine detaljno navodi zlodela šiptarskih terorista i potresno svedoči da je „za svakog iole razumnog čoveka jasno da je ovde na delu isplanirano etničko čišćenje i uništavanje svih kulturnih i duhovnih tragova prisustva hrišćanskog srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“.

Otac Savo Jović kaže za Glas javnosti da je kroz izveštaje nadležnih arhijereja pokušao da pokaže da iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije nikako nisu bila prirodan socijalno-ekonomski proces već posledica nasilja, sa ciljem da se otme i prisvoji tuđe, mukom i vrednim radom stečeno imanje. On je podsetio da je plansko nasilje Šiptara nad Srbima prouzrokovalo skoro svakodnevne seobe Srba, u vremenu od 1945. do 2005. godine. „U knjizi su sasvim malo korišćeni drugi izvori, jer je prvenstveno bila namera da se pomoću izveštaja arhijereja sa lica mesta bar delimično osvetli golgotski put srpskog naroda i Crkve za šest decenija, u vremenu koje je bilo gluvo i nemo za njegov bol i vapaj“, kaže Savo Jović.

Ova vredna knjiga-dokument objavljena je u izdanju Svetog arhijerejskog Sinoda SPC.


http://www.srpskapolitika.com/Tekstovi/Analize/2007/latinica/195.html''Stradanje Srba 1941-1990'', knjiga Vladike Atanasija Jeftica objavljena 1990. godine

http://www.scribd.com/doc/8049134/-19411990

Одлична тема!
 
Poruka
3.615
Bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlastimir Đorđević rekao je pred Haškim tribunalom da je za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine za koje je optužen, prvi put saznao kada se 2007. godine našao u pritvoru suda.

Đorđević je rekao i da je u zakopavanju leševa stotina ubijenih Albanaca sa Kosova u policijskoj bazi u Batajnici učestvovao zato što mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković "pretio".


Đorđević je odgovorio da je za ubistvo više od 40 članova porodice Beriša u martu 1999. godine, na koje su se novinski napisi odnosili, saznao "tek kad je u Srbiji pokrenut krivični postupak", a za ubistvo oko 100 Albanaca u selu Mala Kruša, prema njegovim rečima saznao je u Tribunalu iz optužnice.


610x.jpg


Zlocinac i njegov nalogodavac !!!

 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.