Zločini na Kosmetu

Joj, Ademe... Pa, neće valjda meni neki Robert, Konrad, Jens i Ejup da kažu šta je bila Nemanjićka Srbija, i gde su Srbi bili nastanjeni.

hebi ga, ja mislim da upravo takvi roberti, ejupi i sl. daju pravo svetlo o dogadjajima koji su pruzrokovani od raznih adema, dragana, hashima, milovana...
nego pade mi na pamet ono "tvoje" pravilo, samo postovi koji se ticu teme, ostali ce biti brisani, znas iz one teme, mislim da bi to mopoglo ovoj temi. normalno vazi od ovog momenta
ps.odoh malo da raidm, zovu me natasa kandic i sonja biserko

Waterfall
Druže, trebaš znati da adem_ks nije albanac, već službenik "nevladine organizacije" iz Beograda - po nacionalnosti Srbin. Zato tokom diskusija u kojima on učestvuje, treba uvek imati ovu činjenicu na umu.

ja razumem da je pored izjave bitno i ko je daje, ali ne razumem da je bitnije ko je daje nego sta izjavljuje.
ps.i nije druce vec drugarice:evil::evil:

Zlocini nad Srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, traju vekovima, a najzesci su bili kad smo bili pod Turcima.....a njihove metode se nisu nikad menjale, do dan danas se sluze istim metodama...

Mac Pravde i Istine kad tad pobedice...!!!

Malo je nezahvalno, a najviše neukusno brojiti žrtve i računati saldo.

E sad, možda je bolje pričati o tome ko je uvek prvi počinjao, a ne da se računa broj žrtava.

Ja se nešto ne sećam da je bilo koji srpski zločin nastupio pre nekog njasra koje su pripadnici albanskog naroda pravili na Kosovu. Zašto su se recimo početkom 80-ih Srbi raseljavali sa Kosova?

Pa pogledajte koliko se Srba raselilo sa Kosova do danas, a koliko Albanaca. Zar to ne govori dovoljno o tome ko je veća žrtva, odn. ko je procenio da se tamo ne može živeti normalno?

O tome treba raspravljati - ko je redovno počinjao sa nemirima, a ne koliko žrtava je bilo, jer žrtve su i oni koji su morali da napuste svoje domove. Ako računamo samo ubijene (uslovno rečeno samo), ne možemo imati uvid u pravo stanje stvari. Hajde da se zapitamo šta bi se na Kosovu desilo sa Srbima da nisu hteli da se isele.

E sad, možda je bolje pričati o tome ko je uvek prvi počinjao, a ne da se računa broj žrtava.

Ja se nešto ne sećam da je bilo koji srpski zločin nastupio pre nekog njasra koje su pripadnici albanskog naroda pravili na Kosovu. Zašto su se recimo početkom 80-ih Srbi raseljavali sa Kosova?

Pa pogledajte koliko se Srba raselilo sa Kosova do danas, a koliko Albanaca. Zar to ne govori dovoljno o tome ko je veća žrtva, odn. ko je procenio da se tamo ne može živeti normalno?

O tome treba raspravljati - ko je redovno počinjao sa nemirima, a ne koliko žrtava je bilo, jer žrtve su i oni koji su morali da napuste svoje domove. Ako računamo samo ubijene (uslovno rečeno samo), ne možemo imati uvid u pravo stanje stvari. Hajde da se zapitamo šta bi se na Kosovu desilo sa Srbima da nisu hteli da se isele.

E svaka ti je na mestu... :ok:

ne_vazim_se ti kaze svaka cast zapost. a ja cu samo postovati jedan deo sa nekog foruma

Za razliku od Toplica, predjeli oko Kursumlije i Prokuplja bili su ispraznjeni od Albanskog i drugog Muslimanskog stanovnistva jos na pocetku Srpsko-Turskog rata u februaru 1878

U Kursumliji su do 1877 zivjeli iskljucivo Albanci i samo dva hriscanina.Jedan pekar i loncar

VelikoSrbin Vasa Cubrilovic kaze

U Prokupackom srezu bilo je 2031 Srpska kuca, 74 Turske, 2054 Albanske i 200 Cerkeskih kuca.U ovom kraju, ostalo je ispraznjeno 60 sela, dok su ostala iseljevanjem Muslimana, znatno smanjena

Albansko Muslimansko stanovnistvo koje je bilo naseljeno na desnoj obali Morave u 11 zbijenih sela rekodolce, Zitoradja, Alakinci, Masurica, Surdulica, Binovci, Kalabovce, Dlugojnica, Jelasnica, Vrbovo i Kalimance pruzilo je bilo zestok otpor Srpskim snagama u januar 1878

Nakon poraza kod Vladicina Hana, oni su se svi iselili na Kosovo
ps.citat je iz neki knjige

To je vec istorija... Mislim da niko ne moze tachno znati shta je tada bilo, jer niko ziv nije ostao ko je svojim ochima video... Ali, dovoljno je pogledati novije doba... Koliko je Srba bilo na Kosmetu 1999 na primer? A koliko ih ima danas, 10 godina kasnije? Cifre, nazalost, sve govore... :(

To je vec istorija... Mislim da niko ne moze tachno znati shta je tada bilo, jer niko ziv nije ostao ko je svojim ochima video... Ali, dovoljno je pogledati novije doba... Koliko je Srba bilo na Kosmetu 1999 na primer? A koliko ih ima danas, 10 godina kasnije? Cifre, nazalost, sve govore... :(

ovde se slazem sa tobom. ali krivica zasto ih sada nema, je veca beograda, koji na svaki nacin pokusava da plasi srbe, nego pristine, koja pokusava da ih privoli da se vrate svojim kucama. jednostavno politickom vrhu BG ne odgovara povratak srba.

i samo jos jedan mali detalj.
povod je boldovan deo, ovde forumasi znaju sta se desilo pre par hiljada godina, a ti kazes da se ne zna sta je bilo pre par stotina godina.

Appel,
uopste nije o brojanju zrtava, nego o tome kako je u novijoj istoriji sve pocelo.
Zato sam ja uzela period od 80 ih god. za koji manje vise svi znamo, dobar deo i iz licnog iskustva.
Pod nemire spada i svako nasilje nad srpskim stanovnistom bilo je da je rec o zastrasivanju, silovanjima, ubistvima i sl.

Uostalom Adem je tvrdio da je mnogo vise zlocina bilo nad Shiptarima nego nad Srbima pa neka to i dokaze.

Poslednja izmena:
• Prvi javno učinjeni zločin separatističke agresije 1981. protiv svega srpskog na Kosovu i Metohiji bilo je podmetanje požara pod veliki konak manastira Pećke patrijaršije, pred zoru 16. marta • Vatrogasne službe iz Peći skoro da su sabotirale gašenje požara, a tadašnji funkcioneri skrivali zlodelo

U proleće 1981. godine, neposredno posle Titove smrti, desio se događaj koji je mnogima na Kosovu i van njega, naročito u Srbiji, otvorio oči. Vladika Atanasije Jevtić u knjizi "Stradanje Srba na Kosovu i Metohiji od 1941. do 1990" navodi da se o tome prvih meseci nije smelo ni pričati javno, a kamoli pisati. "Sve je zataškavano i skrivano kao 'državna tajna', mada je ta tajna već u čitavom svetu bila javna."
"Reč je o poznatoj albanskoj separatističkoj agresiji u martu i aprilu 1981. godine (koja je zamagljivana političkom terminologijom: 'demonstracije', 'kontrarevolucija' i slično). Od ove pobune 1981, koja je novembra 1988. i februara marta 1989. imala svoju reprizu, nad kosovsko-metohijskim Srbima počeo je javno da se sprovodi genocid biološki, ekonomski i kulturni", piše vladika Atanasije.
Prvi javno učinjeni zločin separatističke agresije 1981. protiv svega srpskog na Kosovu i Metohiji bilo je podmetanje požara pod veliki konak manastira Pećke patrijaršije, pred zoru 16. marta, odnosno u noći Nedelje pravoslavlja. U konaku je mirno spavalo 30 monahinja, sa još nekoliko gostiju i 3 sveštenomonaha. Požar je podmetnut na tri mesta u potkrovlju, na rastojanju od po desetak metara (konak je dug 60 metara) i srećom da ga je primetio jedan stariji Srbin Kosovac, koji je bio te noći gost u manastiru, a odmah za njim vatru je primetila i igumanija manastira Deviča Paraskeva, takođe gost te noći u Pećkoj patrijaršiji.

Velika Albanija

Cilj agresije na konak manastira Pećke patrijaršije i studentska pobuna u Prištini, tvrdi vladika Atanasije, bio je odmah jasan: nasilno otcepljenje Kosova od Srbije i Jugoslavije i pripojenje Albaniji. Nešto kasnije, to je zamenjeno veštom parolom "Kosovo republika", naravno sa istim ciljem - da se ta republika zatim ocepi i pripoji Albaniji. Rečju, u događajima na Kosovu s proleća 1981. vaskrsavala je ideja iz doba okupacije, o "Velikoj Albaniji", koju je trebalo ostvariti "milom ili silom", kako su i uzvikivali demonstranti u Prištini, Uroševcu, đakovici, Podujevu i drugde.

Sestre monahinje jedva su uspele da spasu starog jeromonaha Dionisija i stare rukopisne knjige i nešto ikona, a sve ostalo u konaku, sa kapelom, patrijarhovim odajama, sestrinskim sobama, radionicama i magacinima izgorelo je potpuno, jer vatrogasne službe iz Peći skoro da su sabotirale gašenje požara (dolazile su prazne cisterne), te je požar utihnuo tek uveče kad je konak izgoreo.
Posle toga, počele su "političke izjave": da je za požar "kriva električna instalacija" (a struju su prekinuli tek vatrogasci), pa onda "dimnjak na konaku" itd, a u stvari skrivalo se svesno da je to bilo zlodelo, jedno od prvih u nizu tada izvršenih sabotaža, rušilačkih napada i terorističkih akata opšte separatističke pobune Albanaca (počev od 11. marta 1981. u studentskoj menzi u Prištini, pa dalje 26. marta, i naročito prva tri dana aprila, kada su u skoro svim naseljima i gradovima na Kosovu buknule separatističke mase, u kojima je bilo na desetine mrtvih, a i nekoliko nevinih Srba palo je kao žrtva razjarene rulje).
Posle vojnog ugušenja ove agresije, Srbima na Kosovu bilo je još teže. Teže im je bilo zatim i sledećih godina, koliko zbog pritisaka, sada sve otvorenije drskih i agresivnijih, toliko i zbog jasnog sagledavanja nehtenja i neefikasnosti političke vlasti Jugoslavije da na Kosovu uspostavi pre svega istinu, slobodu i jednako pravo za sve, a pre svega za potlačene Srbe i ostali nealbanski živalj.

Vrlo je karakteristično bilo da, osim grupe uglavnom mladih Albanaca, niko iz organa vlasti, a ona je bila sasvim u rukama Arbanasa, nije tada odgovarao zbog neuspeha višegodišnje komunističke politike na Kosovu, zbog tolikog kršenja osnovnih ljudskih i ustavnih prava Srba i Crnogoraca na Kosovu, zbog zavera i u samim organima vlasti protiv ustavnog poretka u zemlji, zbog ukidanja slobode i pravne jednakosti za Srbe i ostali slovenski živalj na Kosovu.
Partijski je samo kažnjeno nekoliko ljudi, smenjeno je sa radnih mesta nekolicina i - ubrzo je izlaz nađen u poznatoj jugoslovenskoj "uravnilovki": da je opasan i albanski nacionalizam, ali da je isto tako opasan i srpski nacionalizam (iako su Srbi na Kosovu od 25 % sada spali na jedva 12 %, dakle postali su manjina u svojoj sopstvenoj otadžbini).

nlazim na jednu recenziju, ili bolje reci sazetak knjige pod nazivom
zlocini srba na kosovu.
prenosim va samo jedan deo iz tog teksta. moj prevod, original imate na linku. radi se o zadnjem redu petog pasusa ispod slike

FetneteRamosaj-KrimetserbeneKosove.jpg

sto ce rezultirati sa 108 vojnika ubijenih samo u periodu od 1981- 1991 kad nije bilo nikakve borbe niti vojnih peracija na ovim prostorima. tajna vojna sluzba - KOS je ova ubistva klasifikovao kao "samoubistva" ili "nesrecna smrt"
ps. nemam knjigu, tako da ne mogu dati neke detalje.

ne_vazim_se ti kaze svaka cast zapost. a ja cu samo postovati jedan deo sa nekog foruma

ps.citat je iz neki knjige

Razlika je samo u tome što je 1878 godina bila godina oslobođenja tih krajeva od Turaka, što će reći - od 1876-1878 se ratovalo. U ratnim okolnostima kad se dešavaju takve stvari nije mnogo čudno. Čudno postaje kada se ljudi sele u naizgled mirnim bratskim socijalističkim uslovima.

ovde se slazem sa tobom. ali krivica zasto ih sada nema, je veca beograda, koji na svaki nacin pokusava da plasi srbe, nego pristine, koja pokusava da ih privoli da se vrate svojim kucama. jednostavno politickom vrhu BG ne odgovara povratak srba.

Ne moze vishe biti kriv onaj ko delo omoguci nego onaj koji ga uchini. Pristrasan si, druze. Nije Beograd te Srbe oterao, to znamo i ti i ja.

Tokom perioda 1981-1990 god. ubijeno je 183 civilnih gradjana i 63 vojnika albanske nacionalnosti od strane Jugoslovenske vojske. Kaznjeno je 1346 vojnika i 10000 civila za politicke prekrsaje, 3500 lica kaznjeno je od po 7 god lishenja slobode. Svaki treci albanac na Kosovu je maltretiran od strane policajaca (tadasnja Milicija), dok 1990god potrovano je preko 7000 ucenika i studenata i to uglavnom zenski rod.

Ovo mozete naci na bilo kojem clanku a vecina je i cula preko TV-a.

Tokom perioda 1981-1990 god. ubijeno je 183 civilnih gradjana i 63 vojnika albanske nacionalnosti od strane Jugoslovenske vojske. Kaznjeno je 1346 vojnika i 10000 civila za politicke prekrsaje, 3500 lica kaznjeno je od po 7 god lishenja slobode. Svaki treci albanac na Kosovu je maltretiran od strane policajaca (tadasnja Milicija), dok 1990god potrovano je preko 7000 ucenika i studenata i to uglavnom zenski rod.

Kako je to JNA ubila vojnike alb.nacionalnosti?
Takodje bi zamolila za neka imena radi preciznije informacije..ovde nije rec o ciframa nego o ljudima koji imaju svoja imena..pa ako bi neko ime moglo da se navede..

Moze li ipak neki link za ovu info.

Poslednja izmena:

Ne mogu da budem siguran u ovo, ali ne bi me čudilo da jeste tako.
Ipak, postavlja se pitanje zašto... Šta je navelo JNA i policiju da u to vreme rade takve stvari. Mora da su imali neko "opravdanje" za to.
Što se ovih vojnika tiče, pod kojim su okolnostima ubijeni? Je l su oni bili pripadnici JNA?

i preko 700.000 pozivani i obradjeni na takozvanim "informativnim razgovorima" od strane DB-a.

Back