Quantcast

ЗЛАТНО ДОБА Животни стандард у Румунији 60% виши него у Србији, у Бугарској 30%!

комшија

Legenda
Banovan
Poruka
65.612
https://srbin.info/ekonomija/zlatno...esignal&utm_medium=push&utm_campaign=web_push

ЗЛАТНО ДОБА Животни стандард у Румунији 60% виши него у Србији, у Бугарској 30%!

Животни стандард, мерен бруто домаћим производом (БДП) по становнику, у Румунији је 60 одсто изнад стандарда у Србији, у Бугарској око 30, а у Мадјарској око 80 одсто јер су те земље од 2010. године оставриле укупан економски раст у просеку 35 одсто, а Србија 20 одсто, рекао је председник Фискалног савета Павле Петровић.

1576913895500.png


08:30 21.12.2019.

Он је у интервјуу за магазин „Бизнис“ рекао да Србија има потенцијал за привредни раст од пет одсто годишње што би омогућило да се смањује заостатак за тим земљама централне и источне Европе (ЦИЕ), али да „сада једва успева да добаци до 3,5 одсто“.

„Тачно је да је Србија са растом БДП-а од 4,8 одсто у трећем кварталу имала други најбржи раст у ЦИЕ, иза Мадјарске, али зато је у првој половини године, заједно са Албанијом и БиХ, била на самом зачељу“, рекао је Петровић.


Додао је да се „јавност слабо извештава“ да је до убрзања привредног раста у другој половини 2019. дошло првенствено због изградње гасовода Турски ток и због тога раста градјевинарства од чак 35 одсто.


Сви други сектори привреде, како је рекао, задржали су сличан раст као у првој половини године, што значи да ће привредни раст Србије када се заврши највећи део радова на изградњи гасовода, до краја 2019. године, највероватније поново вратити ка свом уобичајеном тренду који износи највише 3,5 одсто годишње.


На питање да ли то значи да се неће остварити планирани привредни раст од четири одсто у 2020. години Петровић је рекао да „за сада тако изгледа“.


Оценио је да је могуће да се током 2020. појави неки појединачни пројекат који ће значајно да допринесе расту БДП-а попут, на пример, најављене инвестиције кинеског Зидјина у нови рудник бакра у Бору што би ад хоц (због тога) поново увећало стопу раста, али да се развој једне земље не може ослањати на појединачне пројекте, ма колико они били велики.


„Улога Владе, пре свега, јесте да обезбеди услове за брз економски раст који је распрострањен на све делове привреде, али она то годинама не успева. Стварање услова за дугорочно снажан и распрострањен привредни раст много је важније питање од тога колика ће бити стопа раста у једној години или једном кварталу“, рекао је Петровић.


Истако је да привредни раст зависи од више чинилаца, али да се два нарочито издвајају, висока корупција и недовољна владавина права.


Србија је, како је рекао у истраживању Светске банке по овим индикаторима медју најлошије оцењеним земљама у Европи.


„Висока корупција даје подстицај приватном сектору да новац улаже у канале који ће му омогућити добијање привилегованог положаја на тржишту, уместо да та средства усмерава у освајање нових технологија, куповину савремене опреме, обуку запослених и друго, што би онда јачало конкурентност и покретало раст читаве економије“, рекао је Петровић.


Додао је да домаћи приватни сектор није стимулисан да инвестира у земљи у којој владавина права није на одговарајућем нивоу и не штите се ефикасно уговорне обавезе приликом обављања пословних активности.


Петровић је рекао да плате у јавном сектору расту брже од БДП-а и да је спорно то што се повећања поново врше произвољно по различитим секторима, без чврсте анализе која говори којим пословима и у ком износу је потребно повећати зараду.


„Можда је једино оправдано изнадпросечно повећање зарада у здравству, медицинских сестара од 15 одсто, а лекара од 10 одсто јер и наше анализе, као и тржишни сигнали показују да су медицински радници у Србији заиста слабије плаћени, него на пример, запослени у просвети“, рекао је Петровић.


У буџету за 2020. било је, према његовим речима, „простора за двоструко веће смањење пореза на зараде од оног које је усвојено, али и за нешто снажније повећање инвестиција, пре свега у комуналну инфраструктуру, канализацију, водовод, депоније отпада, пречишчиваче отпадних вода, али је „Влада популистички одлучила да та средства искористи на повећање зарада“.


Буџетом за 2019. годину плате у јавном сектору су, како је рекао, повећане много брже од привредног раста, у просеку за око девет одсто, а да је Влада у 2019. и 2020. повећавала плате онолико колико је економски оправдано, односно у складу са растом привреде, пореско оптерећење зарада могло је да се смањи са 63 одсто нето зараде на 58 одсто нето зараде, уместо са 63 на 61 одсто.


На питање шта показује анализа пословања Електропривреде Србије (ЕПС) као највећег предузећа од кога зависи привредни раст Петровић је рекао да то предузеће мора да повећа инвестиције за 50 одсто у односу на садашњи ниво и да годишње улаже око 600 милиона евра уместо 350-400 милиона евра.


„Инвестиције се морају повећати због раста производње и потрошње електричне енергије, а други разлог је то што ЕПС превише загадјује животну средину.


Петровић је рекао да је нетачна тврдња Антића (министра енергетике Александра Антића) да је Фискални савет користио старе податке о загадјењу ЕПС-а из 2016. године, а да се у медјувремену стање поправило.


„Стање се није поправило. Управо је објављена нова компаративна студија о загадјењу која потврдјује да је термоелектрана Костолац „Б“ и даље највећи загадјивач сумпор-диоксидом у Европи, упркос изградњи постројења за одсумпоравање 2017. и да су те емисије десет пута веће од дозвољених“, рекао је Петровић.


Истакао је да ЕПС мора да се реформише, а најпре би „коначно морао да се реши вишка запослених радника“, али и да уреди систем зарада и наградјивања у предузећу.


Просечна плата у ЕПС-у је, према његовим речима, „неспорно превисока јер ће у 2020. години премашити 100.000 динара“.


„Плата неквалификованих радника у ЕПС-у је 20 одсто већа од просечне плате у земљи и изнад је плате факултетски образованих радника у просвети“, рекао је Петровић и додао да с друге стране, максимална зарада од 1.500 до 2.000 евра тешко да може да привуче најбоље стручњаке који би одговорно доносили кључне одлуке у ЕПС-у са годишњим приходом од преко две милијарде евра.


Таква расподела зарада, како је рекао, стимулише запошљавање мање квалификованих и мање продуктивних радника, тако да сада проблем није само превелики број укупно запослених већ и њихова неодговарајућа структура.


Указао је да треба смањи техничке губитке на мрежи, спречавати крадју струје и повећавати степен наплате испоручене електричне енергије јер, на пример струју не плаћају ГСП „Београд“, Ресавица, Јумко.


Петровић је рекао да на све те проблеме „ЕПС у последњим годинама преузима губиташка предузећа“ која су раније била већ издвојена из ЕПС-а, попут „Колубара градјевинара“ које има просечан годишњи губитак већи од 500 милиона динара, а производи, измедју осталог ПВЦ столарију, намештај и има свој воћно-лозни расадник.


„Није потпуно јасно зашто се ЕПС-у толико гледа кроз прсте, тим пре што овакво његово пословање вуче предузеће из године у годину у све дубљу провалију. Ми смо се у Фискалном савету из прве руке уверили у посебне привилегије које има ЕПС у односу на остатак јавног сектора кад смо установили да ово предузеће једино није испоштовало законску обавезу о умањењу зараде својих запослених у 2015. години“, рекао је Петровић.


Он је оценио и да су велика издвајања државе за плаћање казни и пенала и да је у 2020. години за то намењенои 22 милијарде динара у буџету Србије, а да „поблематичне субвенције инвеститорима, износе пола од тога“.


„Највећи део ових давања одлази на одштете које држава мора да плати због повреда различитих уговора. Неки од ранијих случајева су плаћања за неизвршену обавезу концесије за изградњу аутопута Хоргош – Пожега (1,6 милијарди динара), или око четири милијарде динара грчком Митилинеосу који је имао спор са РТБ Бором“, рекао је Петровић.


Додао је да би држава морала да направи евиденцију свих уговора који су довели до плаћања казни и пенала и да утврди и повећа одговорност запослених који у њено име праве и спроводе уговоре са приватним компанијама, као и да преиспита како се заступа држава у медјународним споровима и зашто се ти спорови готово по правилу губе.


Петровић је рекао и да Скупштина Србије више од 15 година није расправљала и усвајала Закон о завршном рачуну буџета, а да Влада Србије последње три године није доставлчјала завршне рачуне Скупштини.


„Завршни рачуни су показали да у пракси долази до великог одступања измедју плана и извршења, па је тако у 2018. години чак 850 милиона евра потрошено другачије од плана предвидјеног буџетом“, рекао је Петровић.


Главни разлог за то је, како је рекао, интензивно коришћење текуће буџетске резерве, која омогућава прерасподелу средстава буџетских корисника током године.


„Та пракса законски је омогућена изменама Закона о буџетском систему из 2014. и 2015. године након чега је буџетска резерва повећана преко четири пута у односу на претходне године и сада се у завршним рачунима та законска могућност веома интензивно користи у пракси.


Додао је да завршни рачуни и даље не садрже неке веома важне информације, попут списка корисника државних субвенција за инвестиције, укључујући и тачна средства која су им одобрена.Будућност Србије!
1576914370600.png
 

norge_srbin

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.530
Kad sam pročitala onu temu o tolerantnosti pomislila sam kad će tema o BDP ... i evo je
Ne o kvalitetu sendvica? Salim se... Mozda o kvalitetu eSeNeSeS mecena koji te preuzimaju iz ruke u ruku... Doduse, to se na Zapadu zove penjanje u hijerarhiji, docim se u narodu zove... Kako ono? Skakanje sa gnjurca na gnjurac? Nekako slicno, zaboravio sam... Pomozi mi, ako znas! :smeker:
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
31.701
Ne o kvalitetu sendvica? Salim se... Mozda o kvalitetu eSeNeSeS mecena koji te preuzimaju iz ruke u ruku... Doduse, to se na Zapadu zove penjanje u hijerarhiji, docim se u narodu zove... Kako ono? Skakanje sa gnjurca na gnjurac? Nekako slicno, zaboravio sam... Pomozi mi, ako znas! :smeker:

Stvarno bih zamolila sve da mi ne otvaraju traume iz detinjstva sa sendvičima

U ranom detinjstvu ja sam smatrala da "sa mojom kućom nije nešto u redu" jer sva deca jedu parizer , a ja jedem šunku ...
Nakon što sam shvatila da od parizera nema ništa , jer je moja mama najgora na svetu, a nije kao tuđe , spas je javio u vidu neke posebne , koja je ličila na parizer.. možda zato što je posebna ipak se izborim da se i ja pohvalim sendvičom sa nečim sličnim parizeru ... i tako sam ja kmečala kroz market danima - kupi mi posebnu neću šunkuuuu. I zamislite , nikad mi nije kupila

Molim vas zato, ne samo o sendvičima
 

norge_srbin

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.530
Stvarno bih zamolila sve da mi ne otvaraju traume iz detinjstva sa sendvičima
Svoje traume, kojima podrzavas kompletno ludilo koje se desava trenutno u Srbiji... Necu niti da otvaram. Mislim da sam procenio da si dovoljno pametna, da sama sa sobom rascivijas haos u kome si. A u haosu jesi. Sama znas. ma koliko se trudila da budes granit.

Ja ti pomoci ne mogu. Nikako. Mogu da pokusam da se igram Monty Pythona sa tobom. Ali ti sama sebi pomoci moras.

Ne zbog mene... Ili Zapada. Zbog tebe same. Yours well being. OK?
 

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.955
Stvarno bih zamolila sve da mi ne otvaraju traume iz detinjstva sa sendvičima

U ranom detinjstvu ja sam smatrala da "sa mojom kućom nije nešto u redu" jer sva deca jedu parizer , a ja jedem šunku ...
Nakon što sam shvatila da od parizera nema ništa , jer je moja mama najgora na svetu, a nije kao tuđe , spas je javio u vidu neke posebne , koja je ličila na parizer.. možda zato što je posebna ipak se izborim da se i ja pohvalim sendvičom sa nečim sličnim parizeru ... i tako sam ja kmečala kroz market danima - kupi mi posebnu neću šunkuuuu. I zamislite , nikad mi nije kupila

Molim vas zato, ne samo o sendvičima

Koje je naravoučenjije - nikad nije kasno za sendvič sa parizerom ?
 

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.955
"29.04.2019.
Da bi sačuvali radnike, Bugarska, Rumunija i Mađarska povećavaju plate i do 40 odsto

Milioni mladih ljudi, zbog većih plata i sigurnog posla, otišli su poslednjih godina da rade u razvijene države Evropske unije.

Samo iz Hrvatske, poslednjih godina, otišlo je oko 300.000 ljudi stručnih u različitim oblastima. Ozbiljan problem sa odlaskom stučnjaka imaju i Bugarska i Rumunija koje su članice Evropske unije punih deset godina. Prema jednoj aktuelnoj studiji Ujedinjenih nacija, oko 3,4 miliona Rumuna radi u inostranstvu. Drugo istraživanje koje je uradila Fondacija Fridirih Ebert, pokazuje da 43 odsto Bugara i 40 odsto Rumuna planira da napusti zemlju. Procenjuje se i da iz Srbije godišnje ode 35.000 ljudi i da je iz naše zemlje na rad u inostranstvo do sada otišlo više od 5.000 lekara i medicinara. Stručnjaci istovremeno napuštaju i Mađarsku koja važi za relativno razvijenu zemlju Evropske unije.
Problem odlaska dobrih radnika članice EU rešavaju tako što zaposlenima dižu plate, ali i odobravanjem jeftinih državnih kredita. U Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji i Bugarskoj plate napreduju po stopama od osam do 15 odsto godišnje i kreću se od 1.000 do oko 2.000 evra mesečno.

U Bugarskoj minimalna plata 260 evra

Najniža minimalna plata od svega oko 261 evra u Evropskoj uniji ostvarena je u Bugarskoj. Nešto veće minimalne zarade od bugarskih zabeležene su u Litvaniji 400 evra i Rumuniji 408 evra. Generalno minimalne plate, manje od 500 evra, karakteristične su za zemlje iz istočnog dela EU, dok u zemljama u severozapadnom delu EU one iznose više od 1.000 evra.

Prosečna neto plata u Rumuniji početkom ove godine popela se na oko 620 evra, što je oko 50 odsto više nego pre dve godine. Samo prošle godine plate medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko 30 odsto, prema Romania Insideru.

Budući da se osetio i manjak građevinskih radnika, njihove su plate početkom ove godine skočile za 40 odsto, zahvaljujući osetnom povećanju minimalne plate.

Plate zaposlenih u rumunskom javnom zdravstvu povećale su se za dodatnih 70 odsto. Medicinska sestra zarađuje najmanje 556 evra, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 evra, ne računajući obilne bonuse.

Lekari opšte prakse primaju najmanje 1.960 evra. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi doktori mogu mesečno zaraditi i dvostruko više, tvrdi Romania Insider. Najbolje plaćeni doktori primaju više od 4.000 evra mesečno.

Mađari ženema poklanjaju 32.000 evra

Sličan razvoj događaja zahvatio je ostale srednjoevropske zemlje. Bruto plate u Mađarskoj prethodne dve godine rasle po 12 odsto. Početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od 10 odsto, prema državnoj statistici. Tome treba dodati da je svaka žena mlađa od 40 godina, s najmanje tri godine radnog staža, dobila pravo na državni kredit od 32.000 evra za podizanje dece, koji neće vraćati ako njeina porodica bude imala prinove. U Češkoj bruto plaće već dve godine rastu po stopi od oko 8 odsto, a u Poljskoj od 7 odsto.

Vlada u Varšavi podstakla je skok bruto plata Poljaka za 20 odsto prethodne dve godine. Prosečna neto plata u Poljskoj sada iznosi oko 870 evra. Valja podsetiti da poljske obitelji već više od tri godine dobivaju od vlade oko 115 evra mesečno po svakom detetu nakon prvorođenog, sve do njegove punoletnosti, što utiče na bolji životni standard i natalitet.

Hrvatski mediji bavili su se ovom temom. Oni se boje da će uskoro sve zemlje EU biti isred njih po mesečnim zaradama.

Prosečna plata u Hrvatskoj je 6.400 kuna, odnosno oko 860 evra. Sa tim ličnim dohotkom Hrvatska nalazi u sredini među 11 novih članica EU iz istočne Evrope.

Međutim, kako pišu medji iz Zagreba, ako se nastavi sadašnji trend, sve srednjoevropske zemlje za koju godinu prestiće Hrvatsku po plaćama i životnom standardu, upozorava Novi list, a prenosi Poslovni dnevnik.

Poredeći, plate su prošle godine povećane 2,6 odsto u razvijenim zemljama zapadne Evrope, zbog skorih izbora za Evropski parlament i straha vladajućih krugova od širenja tzv. populističkih pokreta. U Hrvatskoj, u prošlih pet godina, plaće nominalno rastu po stopi od oko četiri odsto."
https://www.blic.rs/biznis/vesti/da...darska-povecavaju-plate-i-do-40-odsto/0456042
 

Prilozi

  • 1576920210203.png
    1576920210203.png
    728 KB · pregledi: 2
Poslednja izmena:

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.955
Čak i poslovno - kada odbijam ručkove top menadžmenta to znači da prestajem da ih poštujem ... nikada ne mogu uzeti hranu od onoga koga ne poštujem i za koga mislim da je nepošten

Top menadžment (sve probrani , of course) se ne sikira što nećeš da jedeš sa njihovog stola jerbo ostane mrvica ispod stola.
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
31.701
Top menadžment (sve probrani , of course) se ne sikira što nećeš da jedeš sa njihovog stola jerbo ostane mrvica ispod stola.

To mene ne zanima, jer uskoro više ne bude moj top menadžment ...

A i oni posle ne budu dugo top ... tako da sve je to relativno
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
124.265
sve je ovo laz

Pricao sam sa rumunima iz prve ruke zivi se veoma tesko u rumuniji zato idu da pecalbare gde god ko moze kao i nas narod uostalom

Profesorica u skoli u Rumuniji radi za 400e

Sedeo sam sa bracnim parom iz Temisvara pre neku godinu on je imao 600e platu ona 400e , zato dolaze kazu na Kopaonik jer ne mogu sebi da priuste skijanje u npr Austriji
 

sin Juga

Poznat
Poruka
9.242
sve je ovo laz

Pricao sam sa rumunima iz prve ruke zivi se veoma tesko u rumuniji zato idu da pecalbare gde god ko moze kao i nas narod uostalom

Profesorica u skoli u Rumuniji radi za 400e

Sedeo sam sa bracnim parom iz Temisvara pre neku godinu on je imao 600e platu ona 400e , zato dolaze kazu na Kopaonik jer ne mogu sebi da priuste skijanje u npr Austriji
Јесте ли кукувмачили заједно једно сат времена?
 

Bornemisa

Ističe se
Poruka
2.485
Stvarno bih zamolila sve da mi ne otvaraju traume iz detinjstva sa sendvičima

U ranom detinjstvu ja sam smatrala da "sa mojom kućom nije nešto u redu" jer sva deca jedu parizer , a ja jedem šunku ...
Nakon što sam shvatila da od parizera nema ništa , jer je moja mama najgora na svetu, a nije kao tuđe , spas je javio u vidu neke posebne , koja je ličila na parizer.. možda zato što je posebna ipak se izborim da se i ja pohvalim sendvičom sa nečim sličnim parizeru ... i tako sam ja kmečala kroz market danima - kupi mi posebnu neću šunkuuuu. I zamislite , nikad mi nije kupila

Molim vas zato, ne samo o sendvičima
Takvim pisanjem podcenjuje svoje sugradane medu kojima si odrasla, druzila se i nadam se jos ovek vas vezuje poznanstvo, prijateljstvo.
 
Poslednja izmena:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.