ZLA ŠEMA OVIH ADVOKATA KAO KANCER SE ŠIRI SRBIJOM! Podlim planom udarili na seljake, penzionere i sirotinju, žele da ućare VIŠE OD 10 MILIONA DINARA

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
76.074

Ево доброг начина за зараду.

ZLA ŠEMA OVIH ADVOKATA KAO KANCER SE ŠIRI SRBIJOM! Podlim planom udarili na seljake, penzionere i sirotinju, žele da ućare VIŠE OD 10 MILIONA DINARA

Blagojev kamen 12 foto Tanjug AP Darko Vojinovic
FOTO: AP DARKO VOJINOVIĆ / TANJUG
Pripadnici ozloglašene advokatske grupe koja je iscedila novac od nekoliko mesnih zajednica i veterinarskih stanica razvijajući lukavi plan za zloupotrebu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, proširili su svoju podlu šemu na celu Srbiju, kažu "Blicu’’ predstavnici još nekoliko opština koji su dobili prekršajne prijave i kazne zbog neodgovaranja na nebulozna pitanja "od javnog interesa".

Podsetimo kako ova šema funkcioniše u 4 jednostavna koraka:​

1) Predsednici mesnih zajednica ili lokalnih veterinarskih stanica najpre od anonimnih sportskih klubova ili NVO dobiju gomilu zvaničnih zahteva po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja za odgovor na seriju nebuloznih pitanja.

iuak9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWVRnN01EQV8vMjU0MjFiMDcwODlhNzU4MGI3ZjMyMjhiOTRjYTkzZDEuanBlZ5GTAs0CgACBAAE
FOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA
Pitani su da li u mesnoj zajednici postoje registrovani i neregistrovani klubovi za veliki fudbal, da li ti klubovi imaju mlađe selekcije i kog uzrasta, da li postoje tereni za veliki fudbal i da li su njihove dimenzije u skladu sa pravilnikom fudbalske lige, koliko je sredstava izdvojila MZ za razvoj velikog fudbala od 2010. do 2019. godine, koliko je MZ utrošila na razvoj velikog fudbala, da li je finansijskim planom i programom razvoja predviđen bilo koji oblik razvoja velikog fudbala u istom periodu i slično.
2) Predsednici mesnih zajednica, listom neupućeni u pomenuti Zakon, ili ne odgovore na pomenuta pitanja, smatrajući ih šalom, ili ne postignu da odgovore na ogroman broj pitanja kojima su bombardovani.

3) Kada istekne rok za odgovor po Zakonu, ova grupa advokata podnese prekršajnu prijavu protiv mesne zajednice ili veterinarske stanice i naplaćuje minimum 25.500 dinara advokatskih troškova po svakoj tužbi.
4) Na račun advokata se na osnovu podnetih prekršajnih prijava slivaju višemilionski iznosi.
PROČITAJTE JOŠ...

ADVOKATI PREVARANTI Slali bizarne zahteve seljacima iz okoline Prokuplja, pa im ispostavili ceh u stotinama hiljada dinara!

Žele da ućare za 10 miliona dinara!​

Prema nezvaničnim informacijama "Blica", podneto je nekoliko stotina ovakvih zahteva za pristup informacijama od javnog značaja predsednicima mesnih zajednica u opštinama Blace, Prokuplje, Aleksinac, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac, Brus, Kuršumlija… Onima koji nisu na odgovorili, misleći da je u pitanju neslana šala, stigle su prekršajne prijave koje su podneli advokati u ime Sportskog udruženja "Jastreb" i Košarkaškog kluba "Zone boys" iz Blaca, kao i u ime NVO "SOS za žene i decu žrtve nasilja" iz Niša.


Kada su jedna za drugom počele da pljušte prekršajne prijave, oštećeni su shvatili da je reč o organizovanoj grupi koja šalje bizarna pitanja očekujući da na njih niko neće odgovoriti kako bi prihodovali od sudskog procesa.
Prema proračunima "Blica", ova grupa advokata bi, ako sudovi presude u njihovu korist, mogla da se nada da će im na račune leći više od 10 miliona dinara!
- Ovde smo svi penzioneri i ukoliko budemo morali da platimo kaznu mnogima će te male penzije biti stopirane više meseci, jer se kazne kreću i do 100.000 dinara - rekao nam je Milorad Kovačević, predsednik Mesne zajednice u prokupačkom selu Statovac.

Pitaju gluposti da bi nas maltretirali, sramota!​


Blace
FOTO: LJUBIŠA MITIĆ / RAS SRBIJA
Blace
Dragan Čamagić, predsednik MZ Blace, samo je jedan u nizu nasamarenih predstavnika lokalne vlasti koji je naseo na prevaru i nije odgovorio na zahtev NVO iz Niša.
- Usred vanrednog stanja i za vreme velikih poplava stigla su mi pitanja od neke organizacije iz Niša da im dostavim podatke o tome koliko imamo žena u savetu mesne zajednice, pa razvedenih, pa dece… Pomislio sam da je neka šala. Ja nemam ni kancelariju, ni kompjuter, a nisam imao ni vremena spasavajući narod iz poplava da se tada bavim takvim stvarima. Da su to bila pitanja da li imamo siromašnih žena i dece, ili da su postavljena da bi se nekome pomoglo ja bih kopao na sve načine da dostavim podatke kad se koje rodilo i kad se koje zadojilo. Ovako, pitati neke gluposti samo da bi maltretirali pošten svet, mislim da je sramota! Žalio sam se apelacionom sudu u Nišu pa ćemo videti šta će do kraja biti - ogorčeno priča Čamagić.
Čamagić kaže da je u kontaktu sa drugim predsednicima mesnih zajednica iz svoje i okolnih opština shvatio da je reč o jednoj te istoj ekipi advokata koji su našli rupu u zakonu i obilato je koriste.

Iskorišćavaju ljude sa sela​


To nam je potvrdio i Ivan Burgić, predsednik Opštine Blace, koji smatra da je reč o klasičnoj prevari i iskorišćavanju ljudi koji žive u ruralnim sredinama i nisu vični zakonu.
0w8k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWW1JN01EQV8vNzMzOGM2ZGYxMTgxOWZiYjgwYzhiZjY1NjAyNzAzOTguanBnkZMCzQKAAIEAAQ
FOTO: GORAN ŠURLAN / RAS SRBIJA
- Mi po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja na sva pitanja odgovaramo u najkraćem mogućem roku, a ti prevaranti su našli način da praktično opljačkaju ljude koji su uglavnom poljoprivrednici. Taj zakon treba što pre promeniti kako bi se zaustavila pljačka! Čujemo da je još gora situacija u nekim drugim opštinama. Tamo im stižu zahtevi iz Blaca od klubova koji navodno hoće da učestvuju na nekim projektima. Mi se od njih ograđujemo i osuđujemo takve pokušaje da ojade ljude. Ti klubovi više ne smeju da učestvuju u konkursima zato što na prethodnim nisu namenski trošili sredstva i nisu ih opravdali - kaže Burgić.
Burgić kaže da su, za razliku od drugih opština, još i dobro prošli jer nekoliko predsednika mesnih zajednica nisu bili kod kuće kad je pokušano da im se uruči zahtev, a nekoliko mesnih zajednica ni nema predsednike.

Kazna od 30.000 do 80.000​

Slična je situacija u opštini Aleksandrovac, gde je, prema rečima Milana Minića, načelnika opštinske uprave, prekršajne prijave dobilo čak 54 predsednika mesnih zajednica!
- Opština Aleksandrovac je stala iza naših kolega i na sve načine pokušavamo da ih spasimo. Ovo je očigledno sve smišljeno urađeno. Namerno su poslali zahteve pred novogodišnje praznike kako bi bilo što manje vremena za odgovor i slali su mnogim opštinama. Ali, očigledno se nisu dobro raspitali i kod nas su pogrešili. Kod nas su mnogim predsednicima mesnih zajednica istekli mandati, a budući da je u opštini od oktobra prošle godine vanredna situacija nismo uspeli da organizujemo izbore, pa se sada nadamo da će sud odbiti te prijave - kaže Minić.
Aleksandrovac
FOTO: G. ZDRAVIĆ / RAS SRBIJA
Aleksandrovac
Podsetimo, predsednici mesnih zajednica su odgovorna lica organa javne vlasti i oni su prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dužni da odgovore na pitanja građana. Običaj je da se posle 15 dana, koliko je zakonski rok za odgovor, podnosilac zahteva obrati povereniku ukoliko ne dobije odgovor, a onda poverenik nalaže organu javne vlasti da odgovori.
Budući da to nije obavezno, pa samim tim predstavlja i rupu u zakonu, tražilac informacije može odmah da podnese tužbu prekršajnom sudu i da prihoduje uz pomoć advokata koji svoje troškove naplaćuje oko 25.000 dinara. Okrivljeni mora uz sudske i druge troškove od oko 25.000 dinara da plati i kaznu koja se kreće od 30.000 do 80.000 dinara.
Iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja kažu da su upoznati sa ovim slučajevima i da se intenzivno radi na izmenama pomenutog Zakona kako bi se izbegle ovakve zloupotrebe, a koje bi podrazumevale da se u postupku ne sme preskočiti institucija poverenika. Ko ne bude dobio informacije od javnog značaja morao bi ubuduće da se najpre obrati prvo povereniku, a ne odmah sudu.

Slučaj prijavljen Tužilaštvu za organizovani kriminal​

Kako nezvanično saznaje ’’Blic’’, predstavnici nekoliko opština čiji su se predstavnici našli na meti advokata prijavili su slučaj Tužilaštvu za organizovani kriminal jer su, kako kažu, saznali da su podnosioci zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i advokati povezani, a u nekim slučajevima da su i u rodbinskim vezama.
 
dobra forica
da znam ko su ti advokati pa da im pošaljem neka pitanja
recimo hiljadu pitanja
To bi u stvari trebalo poslati advokatskim komorama dotičnih advokata uključujući i Advokatsku komoru Srbije. Pa ako si raspoložen možeš da ih pitaš koliko pripravnica mlađih od 26/27 godina radi i u kojim advokatskim kancelarijama, da li postoje tužbe za seksualno maltretiranje i mobing pomenutih pripravnica i šta je Komora uradila po tom pitanju. takođe možeš da izneseš zahtev da ti Advokatska komora obezbedi prostorije u kojima bi uradio anketu ili intervjue sa pomenutim strankama. Možeš da kažeš da si iz NVO "Muškarci koji štite žene". Dobar način da nađeš devojku ili ljubavnicu, ako već imaš devojku
 
To bi u stvari trebalo poslati advokatskim komorama dotičnih advokata uključujući i Advokatsku komoru Srbije. Pa ako si raspoložen možeš da ih pitaš koliko pripravnica mlađih od 26/27 godina radi i u kojim advokatskim kancelarijama, da li postoje tužbe za seksualno maltretiranje i mobing pomenutih pripravnica i šta je Komora uradila po tom pitanju. takođe možeš da izneseš zahtev da ti Advokatska komora obezbedi prostorije u kojima bi uradio anketu ili intervjue sa pomenutim strankama. Možeš da kažeš da si iz NVO "Muškarci koji štite žene". Dobar način da nađeš devojku ili ljubavnicu, ako već imaš devojku
super ideja ali mrzi me da kucam :(
 

ADVOKATI PREVARANTI Slali bizarne zahteve seljacima iz okoline Prokuplja, pa im ispostavili ceh u stotinama hiljada dinara!

deka shutterstock 1829706020
FOTO: SHUTTERSTOCK
Oko stotinak predsednika mesnih zajednica na teritoriji Prokuplja našlo se nedavno na optuženičkoj klupi! Razlog krajnje bizaran: od njih je tražena informacija od javnog značaja - da li imaju registrovan košarkaški klub i teren za košarku?!

Možda ovo i ne bi bilo nelogično da pitanje nije poslato na adrese mesnih zajednica čiji se stanovnici broje u desetinama, a od kojih najmlađi ima - 65 godina!
PROČITAJTE JOŠ...

Protest protiv zdravog razuma: Dogodio nam se SUMRAK PAMETI koji nije nimalo naivan, jer neko je to PAŽLJIVO ORGANIZOVAO!

PUT POSUT ŠARGAREPAMA Gomila povrća se prosula po Bulevaru kneza Miloša, cela ulica narandžasta (FOTO,VIDEO)


Tražeći im nebulozne informacije, Košarkaški klub “Zone boys” iz Blaca podneo je protiv njih tužbe Prekršajnom sudu nadajući se da će na taj način, koristeći praktično rupu u zakonu i zaobilazeći poverenika za informacije od javnog značaja, prihodovati par hiljada evra.
Ovo je za "Blic" potvrdio predsednik Mesne zajednice u prokupačkom selu Statovac Milorad Kovačević koji se i sam 16. marta našao na optuženičkoj klupi.
- Kada sam 7. januara, pošto nama stiže pošta jednom nedeljno, dobio pismo, mislio sam da se neko šali. Iz Košarkaškog kluba iz Blaca pitali su nas da li imamo registrovan košarkaški klub, da li imamo teren za košarku, da li u našoj mesnoj zajednici košarkaški klubovi imaju mlađe selekcije, da li smo učestvovali u odlukama vezanim za razvoj košarke i slične nebuloze. Pa mnogi ovde nisu koš ni videl!. Mi živimo na planini i ja kao najmlađi sa 65 godina u selu sa ukupno 30 stanovnika koji su prosečne starosti 70 godina nisam zaista shvatio to ozbiljno – jada nam se Kovačević.

Odgovor - elektronski​

Kaže da su u dopisu tražili da im se odgovor dostavi u elektronskoj formi, a da oni u selu nemaju niti kancelariju, niti računar, a kamoli internet.
- Potom sam čuo da je isto pislo stiglo na više od 100 adresa i pomislio sam da je neka greška, ali sam uvideo da je đavo odneo šalu kada mi je stigao poziv na sud. Bili smo na prvom ročištu 16. marta i shvatili smo da smo svi praktično nasamareni i da je to korišćenje rupe u zakonu za sticanje novčane koristi.
Sve slučajeve vodi jedna ista advokatica koja je očigledno posavetovala one koji su nas tužili da zaobiđu poverenika za informacije od javnog značaja i obrate se direktno sudu kako bi od nas uzeli novac. Ovde smo svi penzioneri i ukoliko budemo morali da platimo kaznu, mnogima će te male penzije biti stopirane više meseci jer se kazne kreću i do 100.000 dinara – priča nam Kovačević.

Nelogičnosti​


Dodaje da su veliku pomoć dobili od prokupačke gradske vlasti, koja im je izašla u susret i ponudila svu neophodno pomoć te da su saznali i da se KK “Zona boys” koji je podneo te zahteve, a onda i tužbe, ove sezone ne takmiči ni u jednoj košarkaškoj ligi.
Štaviše, Opština Blace je raskinula ugovor s njima jer nisu ispunjavali obaveze po kojima su preko konkursa dobijali novac odnosno nisu ga namenski koristili, a u obrazloženju zašto su tražili podatke od mesnih zajednica navodi se da to čine kako bi učestvovali na konkursu sa projektom “Realizacija košarke u mesnim zajednicama” kod Opštine Blace.
Član Gradskog veća u Prokuplju zadužen za mesne zajednice Vladica Mladenović kaže za “Blic” da je zgrožen onim što se dogodilo, te da ne može da veruje da ima takvih ljudi koji pokušavaju na taj način da izvuku novac.
PROČITAJTE JOŠ...

Komunalna milicija upala na KORONA ŽURKU, organizatori u čudu pitali: "Kako ste nas našli kada smo se DOBRO SAKRILI?!"

Uhapšeni jer nisu hteli da se sklone sa puta kojim je trebalo da prođe Vučić

- Ovo je zaista strašno što se desilo. To su sve pošteni ljudi koji su opravdano uplašeni jer nikada niko od njih nije ni išao na sud. Ti ljudi su od jutra do mraka na njivi i to je njihov život. Nemaju internet, ne prate modernu tehnologije i nisu znali da moraju da odgovore i na ovakve nebuloze. Ja se nadam da ćemo uspeti da rešimo ovaj problem i da će mnogi biti oslobođeni ovih optužbi jer i da su hteli da odgovore na ta pitanja nisu u to doba mogli zato što je u Prokuplju zbog nevremena bila proglašena vanredna situacija i u okolnim selima nije bilo struje 17 dana – objašnjava nam Mladenović.

Koliko imate razvedenih žena?​

Kaže i da su na iste adrese stigli i novi dopisi od nekoga ko je očigledno odlučio da iskoristi istu mogućnost i da se uz pomoć rupe u zakonu domogne određenih novčanih sredstava.
- Mnogi su sada dobili i pitanja od neke nevladine organizacije koja se bavi zaštitom žena i dece. Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja traže od predstavnika planinskih sela da im kažu da li imaju žene u savetima, koliko je razvedenih i ostalo. Ovo je strašno šta se događa. Mi ćemo svima njima pružiti pomoć, a naše gradsko pravobranilaštvo već je reagovalo i uputilo apel nadležnim organima da zaštite naše predstavnike od ovih nebuloza – istakao je Mladenović.

Poverenik traži izmenu zakona​

Iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja kažu da su upoznati sa pomenutim slučajem u Prokuplju te da intenzivno rade na izmenama i dopunama zakona kako bi sprečili njegove zloupotrebe.

- Desilo se to da oni koji su tražili informacije od javnog značaja nisu tražili zaštitu poverenika i odmah su se obratili sudu. Sličnu situaciju smo imali i sa nekim veterinarskim stanicama, a pre par godina i sa nekim obrazovnim institucijama. Ono za šta se mi zalažemo jeste da izmenimo zakon i da izdejstvujemo to da se u ovakvim slučajevima poverenik ne može preskočiti i zaobići kao što se sada desilo i da na taj način sprečimo zloupotrebe – kažu za “Blic” u kancelariji poverenika.

Advokat naplaćuje troškove​

Podsetimo, predsednici mesnih zajednica su odgovorna lica organa javne vlasti i oni su po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dužni da odgovore na pitanja građana. Običaj je da se nakon 15 dana, koliko je zakonski rok za odgovor, podnosilac zahteva ukoliko ne dobije odgovor obrati povereniku, koji nalaže organu javne vlasti da odgovori.
Budući da to nije obavezno, pa samim tim predstavlja i rupu u zakonu, tražilac informacije može da podnese odmah tužbu prekršajnom sudu te da prihoduje uz pomoć advokata koji svoje troškove naplaćuje oko 25.000 dinara, a okrivljeni mora uz sudske i druge troškove od oko 25. 000 dinara, da plati i kaznu koja se kreće od 50.000 do 80. 000 dinara.
 
Zloupotreba slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja

Član 13

Organ vlasti neće tražiocu omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja ako tražilac zloupotrebljava prava na pristup informacijama od javnog značaja, naročito ako je traženje nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija.
 
Zloupotreba slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja

Član 13

Organ vlasti neće tražiocu omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja ako tražilac zloupotrebljava prava na pristup informacijama od javnog značaja, naročito ako je traženje nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija.
Ali ovde nije bilo zloupotrebe.
Jer nije advokat tražio info, nego neki građanin, pa neko udruženje i ne dobiju traženu info, advokat podnese prijavu.
Nikako se ne može dokazati zloupotreba.
 
Advokatu dođe stranka i kaže tražio sam određenu informaciju i nisam dobio, dakle u službi stranke sve.

Ja sam jednom zatražila informaciju, treba mi kao leba, još čekam Grad Beograd da se smiluje:(((

Цениш да је странка дошла адвокату у овим случајевима, а не да су адвокати сами нашли кошаркашке клубове и чланове своје фамилије који су упућивали питања од јавног значаја?
 
Sigurna sam da je bilo ovako kako deluje ali u teoriji stranka je došla njemu, stranke su različiti ljudi itd.
Nema teorije da odgovara za to.
A i nepoznavanje zakona ne oslobađa, to treba da znaju predsednici mesnih zajednica i drugi nosioca j. ovlašćenja.

Pametni su i novinari, ne govore koji advokati su u pitanju :)
 
Sigurna sam da je bilo ovako kako deluje ali u teoriji stranka je došla njemu, stranke su različiti ljudi itd.
Nema teorije da odgovara za to.

Ахам, ти се у ствари надовезујеш на пост форумаша @pura moca , а не пишеш директно о овом случају.

Мислим да треба да цитираш пост ако одговараш на неки пост, а не директно на саму тему, јер ако тога нема, долази до неразумевања низа.
 

Back
Top