Životinje kao terapija

Zelena milja

Poznat
Poruka
9.920
U životu nas, osim ljudi, okružuju i druga živa bića. Koliko vam znači njihovo prisustvo? Volite li ih ili ste ravnodušni, vodeći se parolom " to su samo životinje ".
Imate li ih ( ili one imaju vas ), kao prijatelje, bića koja ispunjavaju jedan deo vašeg života?

Donose li vam sreću, utehu, toplinu?

Koliko su značajni kao terapija u trenucima neraspoloženja ili potrebe za prisustvom i ljubavlju?

U mom dvorištu, tokom odrastanja imala sam i pse i mačke. Bobi, mešanac je "lečio" moje tinejdžerske probleme. I sve probleme.

Danas mačka Cicika reaguje ne samo kada me boli noga na primer, već oseća i kada sam neraspoložena i tužna.

Tada je uz mene. Voli da prede na sav glas i da se mazi.

Životinje, kućni ljubimci osećaju svaku promenu u njihovoj ljudskoj porodici. Uvek su tu, da prvi daju utehu.

Koliko su značajni kao terapija u trenucima neraspoloženja ili potrebe za prisustvom i ljubavlju?
Naravno. Životinje su mi lek za dušu. Upravo tražim neku četku da sutra kad odem na posao u pauzama četkam par planinskih pasa i svačijih ljubimaca, a zapravo imaju vlasnike koji se o njima trenutno brinu na daljinu.
Prenela sam ljubav prema životinjama i na sestričinu, pa skoro iz svake šetnje dovuče kući nekog živuljka, među kojima su i već odrasle i vrlo istrenirane životinje, pa se vrate u toku dana svojim vlasnicima-nakon što se izmazimo i ugostimo. Iz tog razloga sam spasila jednu bubamaru od dezinsekcije i deratizacije na jednom mestu, i donela je kući u kutijici od šibica. Drnula se bubica, išla bi negde, pa sam je ostavila u kutku sa zelenilom u svojoj dnevnoj sobi. Pitam se da li će i dalje biti negde vidljivo da je sutra devojčici pokažem... ali, najavljeno je novo trovanje, pa sam se potrudila da spasim bar nju jednu koju sam videla.
Pogled na psa, mačku, uopšte domaće životinje, pa i one manje domaće, mi momentalno menja raspoloženje na bolje.
Kao dete sam u dečijem vrtiću poklanjala mnogo pažnje stenicama crveno-crne boje, mravima, leptirima na brzaka, i svim sićušnim bićima u potrebi da se mal udaljim od vršnjaka. Divila sam se činjenici da tu svako izgleda kao da zna šta radi.
Uživam i u dokumentarcima o divljim životinjama. Ma koliko predatori i proždrljivci bez milosti... i njima se divim.
U poslednje vreme su mi ptice pojačano zanimljive.
Mešu pticama ima "gradskih profuknjača", a to su, pogađate, golubovi.
Ima manje prominentnih, ali ti su-kao npr. vrapci.
Da je nekad neko s pažnjom slušao svrake, koje vole malo mirnije krajeve gde ljudi žive, opazio bi da imaju uvek živu komunikaciju.
Primetila sam zebe poslednjih godina učestalije nego pre-to su ptice mnogo misterioznije od vrapca. Mislim da su nomadi među pticama. Kratko se zadržavaju, ali dok su tu-baš su ukrasne i milozvučne.
Imam u porodici ljude kojima idu na živce zvuci koje ptice proizvode. Ne ide mi to nikako u glavu!
Za svračice sam čula da se "dernjaju", a zapravo, to uopšte nije neprijatan zvuk.
Neprijatno mi je bilo samo kad su mi se u kuću, iza starog frižidera uselili zrikavci. Volim da ih slušam napolju, ali unutra... to je bilo izluđivanje znatnim i potentnim orkestrom. Žao mi je te bubičaste porodice, ali smo to morali rešiti po kratkom postupku.

Сви срцем препоручујем кунића 🐰
Имао сам га десет година к'о љубимца нисам знао шта је стрес!
Izgleda da ni on nije znao šta je stres 😂
Držao sam jednog u stanu, ali išli smo na more pa sam ga odneo kod babe na čuvanje. Kada smo se vratili baba mi je rekla da ga je pojela mačka. Ali mnogo slatka životinjka

Poslednja izmena:
Moja mačka i ja smo jako povezane. Kada mi se obraća, ne mjauče ( uobičajen način u komunikaciji sa ljudima ) već mi priča svojim, mačijim jezikom. Ona mene razume. Ja nju.
Fascinantno biće.
Moji roditelji su imali macku koja je imala obicaj da "govori" kad joj nesto treba, nisam je razumio- ali interesano je da bi videla da sam zbunjen i ponovila apsolutno istu stvar tj nije slucajno gundjanje, roditelji bi nekad razumeli sta hoce.
Dosta gledam raznih naucnih emisija i podkasta i koliko sam shvatio da macke (izmedju ostalih) imaju neki jednostavan jezik koji je baziran na emocijama, i takdoje su dokazali da neke domace zivotinje imaju razvijenu (samo)svest, psi i macke definitivno- tj kad bi macki stavili neku mrlju iznad obrva- kad bi se videla u ogledalu odmah bi šapicom pokusala da ukloni, jer se prepoznaje i zna da toj mrlji tu nije mesto.
Uglavnom, odnos s zivotinjama definitivno ima terapeutske koristi, no s moje tacke gledista to je vise odnos izmedju dvoje bica i otklanjanja uzroka problema- a to je bliskost s zivim bicima. A posebna stvar je sto kod domacih zivotinja one nemaju predrasude, prihvataju nas takve kakvi jesmo.

Uglavnom, odnos s zivotinjama definitivno ima terapeutske koristi, no s moje tacke gledista to je vise odnos izmedju dvoje bica i otklanjanja uzroka problema- a to je bliskost s zivim bicima. A posebna stvar je sto kod domacih zivotinja one nemaju predrasude, prihvataju nas takve kakvi jesmo.
Ovo je suština. Nema očekivanja, analiziranja, osude. Prihvatanje i ljubav.

Moja mačka i ja smo jako povezane. Kada mi se obraća, ne mjauče ( uobičajen način u komunikaciji sa ljudima ) već mi priča svojim, mačijim jezikom. Ona mene razume. Ja nju.
Fascinantno biće.
да, можда не говоре на исти начин као ми али њихов говор је искрен, присан, занимљива бића ко их разумије

Trenutno nemam uslove da imam kucnog ljubimca i vrlo sam nezadovoljan zbog toga, dragi su mi psi, a narocito macke.

Imam tendenciju da tretiram druge reciprocno- posto je jasno (i naucno dokazano) da nas psi i macke dozivljavaju kao porodicu- onda i ja njih dozivljavam isto.
дирни у њих ко да си дирнуо у неког од фамилије
то би се могло само наплатити и подмирити у крви

U životu nas, osim ljudi, okružuju i druga živa bića. Koliko vam znači njihovo prisustvo? Volite li ih ili ste ravnodušni, vodeći se parolom " to su samo životinje ".
Imate li ih ( ili one imaju vas ), kao prijatelje, bića koja ispunjavaju jedan deo vašeg života?

Obožavam životinje, da se pitam imao bih jednu farmu, ovako u gradskim uslovima ipak samo dve divne mace

Volim sve životinje i nema bolje antistres terapije. Sve su one sa nekim razlogom na Zemlji.
Osim uobičajenih domaćih ljubimaca, koje i sada imam sretao sam i razne po divljinama.
Važno ih je razumeti i one vas da osete.
Moj ježonja iz obale iznad kuće, nikad nije podigao bodlje prema meni..mazio sam ga kad god ga vidim..Krcka orase, meso i samo me pogleda i nastavi.
Hranio sam ose i stršljenove sa raširenog dlana, punog komadića mesa i nijedan me nije ujeo..Za ljude ne bih to garantovao.
Dok čistim girice, male ribe, u reci, 5 vodenih zmija na pola metra od mene čekaju svoj deo...
Ma knjigu bih mogao napisati o doživljajima sa životinjama.
Volim SVE životinje 🤗

Poslednja izmena:

Back