Život u zemlji korupcije

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
Beograd -- Svaki peti građanin Srbije tvrdi da je platio mito kako bi dobio neku uslugu u javnim službama.

1733462740475a9254de58f523809926_big.jpg
Nemanja Nenadić (FoNet)Više od polovine smatra da je vlada neefikasna u suzbijanju korupcije, pokazalo je istraživanje sprovedeno za potrebe međunarodne nevladine organizacije "Transparensi internešnel", Uoči 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, građani Srbije su kao najkorumpiranije označili političke partije i skupštinu, dok kao najmanje korumpirane vide verske zajednice i komunalne službe.

Građani Srbije su na skali od jedan do pet, gde pet znači izuzetno korumpirano – političkim partijama dodelili četvorku. Odmah za partijama sledi Skupština, a prema rečima izvršnog direktora "Transparentnosti Srbije" Nemanje Nenadića, većina ispitanika je ocenila i da se Vlada neefikasno bori protiv korupcije i da ne očekuje da će se to u budućnosti poboljšati.

"To je jedan stav koji može biti zasnovan i na mnogobrojnim napisma u medijima i na svemu onome što se dešava u političkom životu zemlje. Setimo se samo svih onih pregovora oko formiranja koalicije i zatim nakon formiranja koalicije podele kolača u Javnim preduzećima i državnim organima", kaže Nenadić.

Svaki peti anketirani građanin je naveo da mu je u pojedinim javnim službama tražen mito, a u tom kontekstu najčešće se pominju policija i zdravstvo.

Kao najkorumpiranije, građani Srbije potom vide privredu i privatni sektor, zatim obrazovanje, medije, nevladine organizacije, vojsku, poreske organe i službe za izdavanje dozvola.

Kao najmanje korumpirane ocenjene su verske zajednice i komunalne službe. Nemanja Nenadić navodi da dosta građana nije želelo da odgovori na pitanje - da li je dalo mito u poslednjih godinu dana, što, prema njegovoj oceni, znači da je i među njima veliki broj onih koji su učestvovali u podmićivanju.

"Neki opšti zaključak bi mogao da glasi da situacija jeste nešto bolja i to više kada se pogledaju ovi empirijski podaci, nego podaci o utiscima i stavovima građana, ali da je problem i dalje veoma ozbiljan i da smo prilično daleko od zemalja zapadne Evrope, pa čak i nekih zemalja bivše Jugoslavije sa kojima smo dugo vremena delili istu sudbinu po pitanju korupcije i borbe protiv korupcije", kaže Nenadić.

Ispitanici u Srbiji su potpuno podeljeni po pitanju rasta nivoa korupcije u budućnosti. Tačno trećina smatra da će se u naredne tri godine povećati, dok isto toliko njih veruje da će ostati isti, odnosno da će se smanjiti.

Predstavnik kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala Tom Robson, istakao je da je za suzbijanje korupcije neophodna politička volja.

"Organi za borbu protiv korupcije, vaše ne bi trebvalo da bude glasnije od ostalih kako bi pomogli društvu da izgradi integritet i spreči korupciju. Vlada mora da obezbedi nezavisnost takvih agencija i pruži im sredstva kako bi češće mogli da kažu ne korupciji", rekao je Robson.

Istraživanjem "Globalni barometar korupcije", koje je povodom 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, uradila agencija Galup, obuhvaćeno je 60 zemalja, a u Srbiji je sprovedeno od 13. do 19. juna na uzorku od 1.003 ispitanika.

B92.
Eto koliko vrede svi naši političari...Ne rade ništa,samo kradu.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.