zivot u sloveniji, madjarskoj, portugalu

jelencica

Početnik
Poruka
4
dragi prijatelji diljem evrope!

kako ste? htela bih da vas pitam, najpre one koji zive u sloveniji, madjarskoj ili portugaliji, ako ima takvih ili onih koji o tome nesto znaju, kako tamo zive mladi. imaju li dovoljno mogucnosti da se skoluju i nadju posao, koje su im opcije, da li planiraju da se sele iz tih zemalja u potrazi za boljom buducnoscu ili su zadovoljni... volela bih da pokusam zivot u nekoj od tih drzava jer nisam za rigidnost i bezdusnost engleske, nemacke ili italije...
eto toliko za sada, hvala unapred

cao. zivot u sloveniji?? hm?? pa moze se ziveti... puno je reda i discipline, ali po drugi strani, i nema bas puno reda i discipline... posao se dobiva vise manje sa diplomom... dobro, i preko poznanstva, ali ne mores da radis kao direktor, sa malom skolom... kao i posvuda (osim znamo gde... ) :D slovenija je tek nekako u razvoju. mladim nedostaje juga, mada je i ne poznaju, a matorci govore daje za vreme juge bilo bolje... tako da ne znam, zasto smo se onda uopste odcepili, kad svi hocemo jugu nazad... sad smo u evropi. mala smo stoka u njoj. svima se smejemo i ulazimo u znamo sta... a u drzavi imamo puno problema... hocemo, da smo "svi jednaki i jednopravni", a ne odobravamo druge i drugcije ljude... tako da ni sama ne znam. ja zivim ovde, ali mi nedostju nasi ljudi.

pa ivanice, sta ti planiras u sloveniji? mislis li da ces naci iole placen i smislen posao, posto vidim u tvom profilu da si veoma mlada i da studiras filozofiju? sta bi volela i da li mislis da u sloveniji to mozes da ostvaris?
ti ne pamtis tita, a i ja ga se slabo secam (ja sam 75. godiste), bolje se zivelo u materijalnom smislu u jugi, ali ja mislim da nas je taj tip grdno zeznuo, s komunizmom i tim forama... zato smo i pukli samo 10 godina posle njegove smrti.

Vidi za Portugaliju ti stvari stoje ovako: u principu mozes da nadjes posao ali samo sa visokim obrazovanjem i puno truda....za skolovanje je poprilicno lako....samo treba imati zivaca za njihove sisteme....i vremena....Pomalo su rasisti i nas svrstavaju sa ukrajincima i zovu nas "istocna evropa" (iako smo mi na casovima geografije jos spadaliu u jugoistocni deo evrope)....ali vceina njih su ok... :wink: :D

Posle mog kraceg putovanja u Portugaliju, bas me je zanimalo da li se neko setio da napise koliko je to divna zemlja! Portugalci su veseo narod, klima hrana im je fantasticna i raznovrsna, a tek muzika... :D Sve perfektno! Ni nalik ostatku Evrope, hvala Bogu. Spanija i ne bi bila toliko losa da nije tih i takvih Spanaca (pogledajte temu "Katastrofa")...
Dakle, moja iskustva su vise nego pozitivna, iako sam bila samo turisticki. Volela bih da znam kako je ziveti tamo...cula sam da postoji jedna kolonija iz SCG blizu Lisabona, pa ako znate nesto :wink:
Pisite!

vec 6 godina zivim u portugalu 3godine u portu i 3 u lisabonu,portugal je prelepa zemlja a portugalci su super ljudi mislim najslicniji nama od cele evrope.to ako nas svrstavaju u ukraince ili cak,doziveo sam,u azijate je iz neznanja a ne zbog rasizma.srba ima par stotina do 1000max po izvestajima iz ambasade sto i nije neka kolonija.ako vas jos nesto zanima rado cu da odgovorim svima.

e super sto ima nekog ko zivi u Portugaliji.mene bi zanimalo kako se mogu upisati studije ....sa zavrsenom nasom gimnazijom,nepoznavanjem jezika,i dobijanje same studentske vize iz Srbije...koliko je tezak jezik...kakve su im studije...i slicne stvari u vezi studiranja i samog dolaska tamo kao student.
hvala

jednom recju vrlo tesko.ja imam problem da nece da mi priznaju visu poslovnu skolu iako imam sve uredno prevedeno i sva potrebna dokumenta.od 20 predmeta u 2 godine priznaju mi samo upis preko reda pa sve jovo nanovo. mnogo su zatvoreni po tom pitanju stranaca im je preko glave.poznajem ovde par nasih studenata ali ili su ovde dosli kao deca pa isli u njihove skole od pocetka ili su dosli sa zavrsenim faksom [prosek minimum preko 8,0]na post diplomske,magistrature,doktorate.jezik je tezak imaju milion glagolskih oblika ali kad si ovde nebi trebao da predstavlja problem,ako znas engleski,pa polako.eto ukratko to je to.

ze:
jednom recju vrlo tesko.ja imam problem da nece da mi priznaju visu poslovnu skolu iako imam sve uredno prevedeno i sva potrebna dokumenta.od 20 predmeta u 2 godine priznaju mi samo upis preko reda pa sve jovo nanovo. mnogo su zatvoreni po tom pitanju stranaca im je preko glave.poznajem ovde par nasih studenata ali ili su ovde dosli kao deca pa isli u njihove skole od pocetka ili su dosli sa zavrsenim faksom [prosek minimum preko 8,0]na post diplomske,magistrature,doktorate.jezik je tezak imaju milion glagolskih oblika ali kad si ovde nebi trebao da predstavlja problem,ako znas engleski,pa polako.eto ukratko to je to.
Bez ljutnje ali ti ni u Srbiji niko ozbiljan ne priznaje Visu poslovnu...

ne svidjaju mi se portugalci.kada sam bila tamo stekla sam utisak da su rasisti,sto se moze zakljuciti i po ksenofobicnim grafitima na fasadama.ima dosta tunizana ,marokanaca ne znam sta su i dosta droge na ulici.kako sam dosla u portugal iz spanije osecala sam se prilicno neprijatno jer su bili bas hladni i neraspolozeni da pomognu.
poznavala sam jednu coveka odavde koji je tamo radio i njemu je bilo ok,ali mislim da situacija za zaposljavanje i nije bas najbolja,ipak je portugal jedna od siromasnijih zemalja u EU.
ali,ne znam ovo je samo moj utisak.
inace porto mi se svideo vise od lisabona,bas sam se razocarala u prestonicu. :shock:

Back