Život u Kanadi - pitanja i odgovori

hehe.. hvala :)

ne ocekujem ja puno, mislila sam mozda je neko cuo za nekog...zna nekog ko zna da je nekad neko negde...itd.
ja sve sto znam, podelim sa drugima, pa valjda to ocekujem od svih :)

hvala tebi puno na odgovorima!

pratimo svakako sve oglase (jobbank, jobrapido, wowjobs, indeed, monster,...) i saljemo resume

hehe.. hvala :)

ne ocekujem ja puno, mislila sam mozda je neko cuo za nekog...zna nekog ko zna da je nekad neko negde...itd.
ja sve sto znam, podelim sa drugima, pa valjda to ocekujem od svih :)

hvala tebi puno na odgovorima!

pratimo svakako sve oglase (jobbank, jobrapido, wowjobs, indeed, monster,...) i saljemo resume

cesto moze i na samim kamionima da se nadje natpis da traze vozace...
a ja licno (ako vec hoce u Albertu da se preseli) bih isao u Edmonton, Resume u ruke pa obisao sve njihove Head Offices.
mnogo su vece sanse kad dodjes licno nego kad saljes preko email-a

cesto moze i na samim kamionima da se nadje natpis da traze vozace...
a ja licno (ako vec hoce u Albertu da se preseli) bih isao u Edmonton, Resume u ruke pa obisao sve njihove Head Offices.
mnogo su vece sanse kad dodjes licno nego kad saljes preko email-a

pa znas kako, nije on nesto lud za selidbom :) nego smo tako culi, da se tamo najlakse moze naci posao i LMO...a kasnije na osnovu toga i PR status
njemu se generalno u torontu dopada, ali koliko smo shvatili, u ON ne moze da dobije PR na osnovu te delatnosti?

pa znas kako, nije on nesto lud za selidbom :) nego smo tako culi, da se tamo najlakse moze naci posao i LMO...a kasnije na osnovu toga i PR status
njemu se generalno u torontu dopada, ali koliko smo shvatili, u ON ne moze da dobije PR na osnovu te delatnosti?

moram da te kritikujem malo... :)

kako to mislis:" mi smo culi i koliko smo shvatili..."??
Ti ili on ste dosad morali da proucite sve PNP programe i da vidite koja pokrajina dozvoljava PR za to zanimanje..

Drugo nije to bas tako jednostavno i vremenski je veoma zahtevan proces.
Takodje mora poslodavac osim LMO da vas i sponzorise za PR. Nece bas svako to da radi, narocito u pocetku radnog odnosa.
Postoje i programi nominacije na osnovu radnog iskustva u odredjenom zanimanju, a koliko ja znam to je 24 meseca u Ontariju za Skilled Job grupe 0, A, B.

Takodje on mora da nadje posao dok mu vazi turisticki boravak,tj dok je legalno u Kanadi. Nema nikakve veze sto sto njemu treba/ne treba viza za ulazak u zemlju, svakako u Kanadi moze ostati samo odredjeni vremenski period. Ako to prekoraci, goodbuy radna viza!

Sustina ove price je da nemate bas mnogo vremena za pretpostavke, nego prouci provincijske programe i tamo neka se seli.

moram da te kritikujem malo... :)

kako to mislis:" mi smo culi i koliko smo shvatili..."??
Ti ili on ste dosad morali da proucite sve PNP programe i da vidite koja pokrajina dozvoljava PR za to zanimanje..

Drugo nije to bas tako jednostavno i vremenski je veoma zahtevan proces.
Takodje mora poslodavac osim LMO da vas i sponzorise za PR. Nece bas svako to da radi, narocito u pocetku radnog odnosa.
Postoje i programi nominacije na osnovu radnog iskustva u odredjenom zanimanju, a koliko ja znam to je 24 meseca u Ontariju za Skilled Job grupe 0, A, B.

Takodje on mora da nadje posao dok mu vazi turisticki boravak,tj dok je legalno u Kanadi. Nema nikakve veze sto sto njemu treba/ne treba viza za ulazak u zemlju, svakako u Kanadi moze ostati samo odredjeni vremenski period. Ako to prekoraci, goodbuy radna viza!

Sustina ove price je da nemate bas mnogo vremena za pretpostavke, nego prouci provincijske programe i tamo neka se seli.

hehe, neka neka, kritikuj :D

iskreno, nista mi nismo proucavali, vec smo isli kod advokata koji nam je objasnio gde, sta, kako..itd
tj nekako smo se orijentisali na AB, pa nam je za to receno: lmo godinu dana, a onda moze da se aplicira za pr

svakako da se podrazumeva da mora legalno da boravi tamo/tu i za sad je sve to ok, al vreme leti...

posto on radi tamo neku fizikaliju, nije bas u mogucnosti da se seli bez nekog konkretnog razloga
ako me razumes :)

ako treba jos neka kritika....tu sam :D

hehe, neka neka, kritikuj :D

iskreno, nista mi nismo proucavali, vec smo isli kod advokata koji nam je objasnio gde, sta, kako..itd
tj nekako smo se orijentisali na AB, pa nam je za to receno: lmo godinu dana, a onda moze da se aplicira za pr

svakako da se podrazumeva da mora legalno da boravi tamo/tu i za sad je sve to ok, al vreme leti...

posto on radi tamo neku fizikaliju, nije bas u mogucnosti da se seli bez nekog konkretnog razloga
ako me razumes :)

ako treba jos neka kritika....tu sam :D

ali on radis sad na crno, a ne sa radnom dozvolom?
to je cisto gubljenje vremena, a da o ostale moguce posledice ne spominjem.....

Dobar dan želim svima, pišem iz Banjaluke, ozbiljno razmišljam da se preselim u Albertu, u neki mali gradić, momak i ja bismo išli. Naime, ja imam hrvatski pasoš, a momak bosanski. Najviše nas zanima koliko u prosjeku minimalno treba novca za život za dvoje? Imam još mnogo pitanja, ako neko ima želju i živce da mi odgovara, ili da me malo uputi i podjeli svoja iskustva samnom kako bih lakše odlučila, bila bih jako zahvalna! Pozz svima

Dobar dan želim svima, pišem iz Banjaluke, ozbiljno razmišljam da se preselim u Albertu, u neki mali gradić, momak i ja bismo išli. Naime, ja imam hrvatski pasoš, a momak bosanski. Najviše nas zanima koliko u prosjeku minimalno treba novca za život za dvoje? Imam još mnogo pitanja, ako neko ima želju i živce da mi odgovara, ili da me malo uputi i podjeli svoja iskustva samnom kako bih lakše odlučila, bila bih jako zahvalna! Pozz svima

Javi mi se na priv. Moras poslati min. 3 poruke na forume pre toga.

Pozdrav ekipi. Zanima me da li se, pri ulasku u Kanadu na osnovu dobijenog stalnog boravka, potrebna finansijska sredstva koja se zahtevaju u zavisnosti od broja članova mogu imati jednim delom na računu banke uz potvrdu banke o stanju na računu. Da li je neko nosio deo u kešu a deo imao na računu? Hvala na odgovoru.

POZDRAV SVIMA !!!
Nakon 12 godina rada i investiranja u Novom Sadu i 11 uradjenih zgrada
P+2 - P+6 , nameravam se zbog nemogucih uslova investiranja i rada,
prebaciti sa poslovanjem u Kanadu i pokusati se uvuci u poslove izgradnje.
Bio sam poslednjih 20 dana u Mississaugi i cini mi se da ima mogucnosti.
Od rodbine (raznih majstora radnika i sl. ) je nemoguce dobiti kvalitetnu informaciju
a kolege investitore ili preduzetnike nisam u guzvi oko praznika nanjusio.
Trazim sa prostora ex YU kolegu Investitora, arhitektu, urbanistu ili dobrog agenta za nekretnine
koji bi mi pomogli uz obostranu korist i pruzili valjane informacije vezane za poslovanje ili mozda uputiti
na pametnog advokata upucenog u temu,
Ne interesuje me renoviranje i sitni zanatski radovi vec iole ozbiljniji posao jer do sada radih objekte sa 20-30
stanova.
Izvinjavam se forumasima sto ovo lici na oglas, prvo mi je javljanje i nemam iskustva sa ovim.
Hvala unapred dobronamernim ljudima i savetima.

Ајде не претерујте. Ово јесте најгора зима барем мени до сада али градови су ок. Мало баронишу преко тв-а и преувеличавају. Претходне две недеље је био жешћи минус некад и до -40(Квебек провинција) са ветром. Данас -30, од викенда треба да отопли. Углавном, већина би пуштала чувеног Горана Султановића и босанца у Канади. Ова ме је зима ето мало замислила у вези селидбе мада је прошла баш била млака.

POZDRAV SVIMA !!!
Nakon 12 godina rada i investiranja u Novom Sadu i 11 uradjenih zgrada
P+2 - P+6 , nameravam se zbog nemogucih uslova investiranja i rada,
prebaciti sa poslovanjem u Kanadu i pokusati se uvuci u poslove izgradnje.
Bio sam poslednjih 20 dana u Mississaugi i cini mi se da ima mogucnosti.
Od rodbine (raznih majstora radnika i sl. ) je nemoguce dobiti kvalitetnu informaciju
a kolege investitore ili preduzetnike nisam u guzvi oko praznika nanjusio.
Trazim sa prostora ex YU kolegu Investitora, arhitektu, urbanistu ili dobrog agenta za nekretnine
koji bi mi pomogli uz obostranu korist i pruzili valjane informacije vezane za poslovanje ili mozda uputiti
na pametnog advokata upucenog u temu,
Ne interesuje me renoviranje i sitni zanatski radovi vec iole ozbiljniji posao jer do sada radih objekte sa 20-30
stanova.
Izvinjavam se forumasima sto ovo lici na oglas, prvo mi je javljanje i nemam iskustva sa ovim.
Hvala unapred dobronamernim ljudima i savetima.

ja sam u gradjevinskom biznisu, pitaj konkretnije sta te zanima, ako mogu pruzicu ti valjane informacije. Samo molim te precizna pitanja, da ne pricamo uopsteno...

Ајде не претерујте. Ово јесте најгора зима барем мени до сада али градови су ок. Мало баронишу преко тв-а и преувеличавају. Претходне две недеље је био жешћи минус некад и до -40(Квебек провинција) са ветром. Данас -30, од викенда треба да отопли. Углавном, већина би пуштала чувеног Горана Султановића и босанца у Канади. Ова ме је зима ето мало замислила у вези селидбе мада је прошла баш била млака.

Vankuver (za sada) ove godine odlicno prolazi... pre nove godine bilo je jedno 7-10 dana ispod nule (oko -4C cini mi se), ali se sad vratilo na normalnu temperaturu za ovo doba godine. Danas je 6C i naravno kisovito. :). Inace su ovo leto i zima mnogo susniji nego obicno...leto je bilo zaista fantasticno, na prste da nabrojis kisne dane, a evo sad i zimi ne pada kisa kako obicno. Klima se menja ocigledno, nadamo se na bolje :)

Hmm
1. Jeli sve pod kontrolom Italijana ili se moze posteno raditi...
rodbina kaze da oni drmaju Urbanizmom i da se mogu jedino od njihovih firmi uzeti
zapoceti objekti ili se baviti renoviranjem samo jedne kuce godisnje bez poreza na dobit . Kazu da je u suprotnom isti 50% no
pretpostavljam da se to daljim ulaganjem u posao odbija.
2. Postoje li uopste urbanizmom predvidjeni placevi za izgradnju , licitacije istih , objekti P+4 a ne samo P+30 i vise? Manje sam objekte vidio samo uz Jezero '
3. Imam putovnicu i pasos a obezbedio bi i potvrdu od poreske odavde ,ako treba ,odakle mi pare.
4. kazu ako donesem 400.000 da se dobija drzavljanstvo ali da je razlika od trajnog boravka samo mogucnos glasanja
Hvala sto niste kao Vladster Cepes Forumas sto me nakrpi da sam zidao stale......Pozzz

rodbina kaze da oni drmaju Urbanizmom i da se mogu jedino od njihovih firmi uzeti
zapoceti objekti ili se baviti renoviranjem samo jedne kuce godisnje bez poreza na dobit . Kazu da je u suprotnom isti 50% no

Tvoja rodbina ocigledno zivi na istoku Quebeck ili Ontario, ja sam u Vankuveru (zapadna obala) pa mozda neko drugi moze tacnije da ti odgovori na pitanje. Pitanje poreza na kapitalnu dobit je reseno u svakoj provinciji posebno, ali svakako se odnosi na sve nacije bili oni Italijani ili Srbi. To je inace tehnicko pitanje, i ne bi trebalo da te brine u ovom momentu, i za to ima resenja

2. Postoje li uopste urbanizmom predvidjeni placevi za izgradnju , licitacije istih , objekti P+4 a ne samo P+30 i vise? Manje sam objekte vidio samo uz Jezero '

Ne navodis koji grad je u pitanju? Sto se tice Vankuvera ima i licitacija za kupovinu placeva od gradskih vlasti kao i privatnih placeva za kupovinu. Svi delovi grada su zonirani, i tacno se zna gde se sta moze graditi i koje spratnosti. Ovde je sistem gradnje drugaciji nego u Evropi pa se nizespratne zgrade rade betonska samo do prve etaze pa nadgradnje spratova su kompletno drvene, sto tebe stavlja u nezavidan polozaj u proceni i iskustvu gradnje takvih objekata. Ako vec imas novac za investicije kreni sa kupovinom starih porodicnih kuca i njihovom renovacijom dok ne savladas sve tehnike gradnje i materijale sa ovog podneblja. Cene rada su ovde mnogo vece nego u Srbiji, pa svaka greska moze da kosta jako skupo. Takodje odredjeni zanati kao elektricari, vodoinstalateri moraju posedovati sertifikate za rad sto ih cini jako skupim pod-izvodjacima.

3. Imam putovnicu i pasos a obezbedio bi i potvrdu od poreske odavde ,ako treba ,odakle mi pare.

S obzirom da te interesuje da otvoris svoju firmu, nista ti od gore navedenog nece pomoci da dobijes 'papire za boravak' u Kanadi. Za novac ces svakako morati da dokazes poreklo ako ga donosis u Kanadu. Ono sto bih ti ja predlozio je da ti se rodbina (koliko sam razumeo oni zive u Kanadi) raspitaju o otvaranju zajednicke firme izmedju tebe i jednog kanadskog drzavljanina (nekog od tvojih rodjaka ili potencijalnog partnera u poslu), sto bi ti otvorilo vrata da investiras legalno novac u Kanadu. Mislim (a ti proveri) da ti ni to nece doneti PR (Permanent Resident) kartu, nego samo privremenu dozvolu boravka u Kanadi. Ali svakako je to dobar korak, jer ti se posle ovde otvaraju razne mogucnosti za sredjivanje 'papira za boravak'.

4. kazu ako donesem 400.000 da se dobija drzavljanstvo ali da je razlika od trajnog boravka samo mogucnos glasanja

Ako si ozbiljan da dolazis u stranu zemlju i investiras svoj novac, prvi korak je da zaboravis sve te ljude koji 'kazu'.... Postoji zvanicni vladin sajt na kojem je vrlo jednostavno objasnjeno na koje nacine se moze imigrirati u Kanadu.
Da ti olaksam trazenje evo link gde treba da vidis da li se uklapas u neki od programa
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/business/index.asp
Inace ranije je postojao (terenutno je stopiran) The Immigrant Investor Program, koji je dozvoljavao da unosenjem svog novca i investiranjem u Kanadu se dobije status PR-a
Ali uslovi uopste nisu bili naivni, mora se posedovati 1.600.000 dolara koji se mogu dokazati da su legalno zaradjeni, i mora se investirato 800.000 dolara u Kanadu

Hvala sto niste kao Vladster Cepes Forumas sto me nakrpi da sam zidao stale.....

Јел се осећа овај јапански ,,дар" у Канади.
http://vesti.krstarica.com/svet/jap...u-americi-5-puta-veca-od-dozvoljenog/#c166101
Мсм западна обала и Ванкувер, ето се Америчани Санфрацишћани купају у пет пута радиоактивнијим кишама него ли је дозвољено, а Мисуријанци који су усред континента у двоструко радиоактивнијим падавинама од дозвољеног нивоа.
Реално ко и да је риба и остали океански плодови малко радиоактивнија него иначе?!?

1.

Puno ti hvala na trudu i ljubaznosti...verovatno uticaj podneblja i ljudi (wet coast...sorry west)
Da, ne navedoh da sam bio u Mississaugi gde su i oni. proucicu malo linkove sto mi posla .
Ocigledno je najbolje renoviranje ,dok covek ne vidi gde je pao i sta da se radi .
nerviraju me te dascare...narocito zvucna izolacija.Ja navikao na spratnice i pune betonske ploce sa brzim oplatama.
Bio sam kod rodje na poslu u kuci od cca 1300m2 i to totalno rekonstruisanoj a ne renoviranoj sa bioskopom u suterenu, svega 4 spavace i hrpom sauni i kupatila.
Opet je uradise od OSB ploca i drveta, Ocito je caka u taxama,porezu ili ko zna
Rodjak je jednostavno svoju i komsijsku oblozio demit fasadom+bavalit i zadovoljan je ustedama energije.
Jos jednom , puno te pozdravljam i javljam se, Zoran

Hmm
Hvala sto niste kao Vladster Cepes Forumas sto me nakrpi da sam zidao stale......Pozzz

Ajde da probam da ti odgovorim, onoliko koliko sam upucen u ove teme.

1.Ontario, Kvebek- Italjani su tate za sve, toliko su povezani sa vladom kao creva, preko njih idu najprljavije i najnormalnije stvari, za neverovati. Radio sam vise delatnosti kod likova kao iz Sopranovih, generalno korektni poslodavci. Da tacno je, najaci su u urbanizmu i infrastrukturama gradova. Od cinjenice da naprimer, cele komunalne usluge jednog Toronta drze Italijani ili ogroman procenat izgradnje saobracajne infrastrukture u Kvebeku. To je ono sto znam, sto sam gledao svojim ocima i slusao svojim usima.
2.Ovo pricam napamet, ne znam iz pouzdanih izvora, samo izgradnju na praznim parcelama mogu da rade samo gradjevinske firme koje imaju ugovor sa provincijskim vladama, a mislim da se do takvog ugovora ne dolazi lako. Velika je sansa da su tu Italijani ukljuceni kao glavni... kad su njihove firme glavne za putogradnju, moguce da rade i to.
Generalno znam kako to izgleda kad hoces da zidas kucu, zgradu na praznoj parceli, vlada ima ponudjene sertifikovane firme za izgradnju i samo preko njih mozes da zapocnes gradnju i da dobijes sve potrebne dozvole, kako se postaje ta firma, nemam informaciju.
4. Ne dobija se drzavljanstvo, botexag je sve objasnio gde trebas da pogledas.

Nije te vladster nacepio, samo je hteo deskriptivno da ti kaze u koliko tesku stvar hoces tamo da se bacis kao grom iz vedra neba samo na osnovu sto si sazidao par zgrada u NS. Mnogo veci kes u nekretninama je u Kanadi i mnogo ozbiljniji ljudi nego nasi gradjevinski preduzetnici. Jedan prosecan stan u Torontu kosta isto para koliko i kompletna zgrada koju si sazidao u Srbiji, pa ti sam vidi koliko su to jaki poslovi. Upoznao sam dosta nasih ljudi koji su u raznim poslovima, imaju milione, ali nisam upoznao nikog naseg tamo, da je jak u gradjevinskom poslu.

Poslednja izmena:
Јел се осећа овај јапански ,,дар" у Канади.
http://vesti.krstarica.com/svet/jap...u-americi-5-puta-veca-od-dozvoljenog/#c166101
Мсм западна обала и Ванкувер, ето се Америчани Санфрацишћани купају у пет пута радиоактивнијим кишама него ли је дозвољено, а Мисуријанци који су усред континента у двоструко радиоактивнијим падавинама од дозвољеног нивоа.
Реално ко и да је риба и остали океански плодови малко радиоактивнија него иначе?!?

Auuuu, ovaj tekst uopste nije lep... dislike. Doduse ne znam koliko je u Srbiji, ovde ne moze da ima svako gajgerov merac.

VELIKO HVALA Vladster Cepes Drakuli , Botexag i 123456789

Na strpljenju , pisanoj reci i otvaranju mojih(i inace buljavih) ociju...
Malo su mi stvari jasnije i cini se da sam presitna riba za tu veliku drzavu .

Shvatio sam da Vas Kanada verovatno ,svesno preplacuje kako bi Vas posle uhvatila
za jajca kreditima ,prodajuci vam drvene barake po 500.000 i vise dolara.

Uvek posle moze poceti smanjivati satnice a kredit ce da kuca li kuca.........

Rodbina je trtljala svasta i nakon malih provera vidim da ste sve bili u pravu,
i u vezi papira(1.6miliona drzavljanstvo,a ne 400.000 pa cak i to stopirano).
Renoviranje samo 1 kuce godisnje (bez obzira sto kazu da je bez poreza na dobit nakon
9 meseci stanovanja u istoj) , sitna je zarada i samo od toga se ne da ziveti, a ja nisam majstor
da u medjuvremenu radim kod drugih.
U svakom slucaju hvala jos jednom

Pozzzzzzzzz

Back