Zivot u dvoje i nacionalno pitanje

Није истина ово што си написала, Ели.
Не заговара се то. Само је предочено да може бити веома, веома тешко живети у браку са неким ко је друге нације и друге вере.

..kao i u braku sa nekim ko je iste nacije i iste vere..

(..mislim - i ovo je predocheno na temi, takodje..)

Није истина ово што си написала, Ели.
Не заговара се то. Само је предочено да може бити веома, веома тешко живети у браку са неким ко је друге нације и друге вере.

Neki su rekli da za bračnog druga isključivo dolazi u obzir osoba iste vere i nacije.

Kao što rekoh, u lošem braku uvek postoji razlog više...

..bash tako..i jedan razlog je suvishe..

..inache - ljudi preosetljivi na nacionalna i verska pitanja nece ulaziti u brak sa
osobom druge nacije ili vere,
kao shto ni ljudi preosetljivi na npr neurednost nece odluchiti da se venchaju sa aljkavom osobom..
..nije nacija ili vera neshto shto nastane preko noci,
niti se stavovi po ovom pitanju mogu promeniti za 180 preko noci..
..to je moglo da se desi ranije, nekima uljuljkivanim u bratstvojedinstvocutidasenechujeodkojihsi prichu..
..mi smo preturili preko glave toliko toga da su naprasna osveshcavanja malo verovatna..

Mislim da bi trebalo da bude svako sa svojim,znaci iste vjere i nacije.
Na nasim prostorima je tako najbolje.
I prilikom nekog razlaza ili bilo cega slicnog i djeci je bar jedna stvar olaksana.
Dolazim iz krajeva gdje se pazilo za kog ,se zenis,udajes....
Pod pritiskom rata i sveg sranja dosta je brakova puklo usljed toga,dosta i je i opstalo(ipak mislim puno vise)
Srecan sam sto sam sa zenom koja je iste vjere kao i ja i sto mi djeca znaju kad im je Bozic,Uskrs i sl.,a ne kod ove bake idemo sad,kod one onako itd.

mjesani brak kod nas u familiji uvijek bioo normalna stvar,uglavnom bosanski Srbi i bosanski Hrvati..i do nedavnose drzava zvala Jugoslavija nikad problema nije bilo..
samo danas vidim nekima smeta sto se neki zovu i Jugosloveni..ali zato imamo Vojvodinu..tu su vecina mjesoviti..pa izvinite gospodo "cisti" ne zivite samo vi u ovoj zemlji..i mi imamo pravo da ova zemlja predstavlja i nas..pa ako se sada vec zove Srbija igrom slucaja,zasto su neki iskljucivi pa kad neko kaze Jugoslavija odma im smeta..pa ne mislimo mi na neku veliku ex-yugoslavija ko nece tu da ucestvuje..vec na 2 miliona ex'yu mjesovitih potomaka i jos bar 2 miliona clanova nasih familija.I naravno na cijeli Novi Sad :)

Moja baba je bila druge nacije i druge vere.
I zbog braka je imala velike probleme u porodici, odrekli su je se, ostavili bez icega, godinama nisu hteli ni da je vide.
Ona je bila katolik, slavila je svoje praznike, sahranjena je kao katolik. A mi smo svi pravoslavci.
Nikada nije vrsila pritisak na decu da budu katolici, iako je njena nacija poznata da su jako zadrti po tom pitanju.
Puno sam razmisljala o tome, kako je to da si ti jedne vere, a deca su ti druge.
Da to tako prihvatis, ovde nedelje je meni Uskrs a sledece je mojoj deci...Mislim da je potrebna velika snaga za to.

Ja sam dete mesovitog braka! Jedna baka Mađarica, druga Makedonka, naucila sam koliko toliko jos dva jezika, upoznala dve kulture, zahvaljujuci tome! Cela familija mi je izmesana! Otac mi je Vojvođanin, tako da jako volim tu sarenolikost koja je izrazena u Vojvodini.Ne shvatam zasto ljude deliti po nacionalnosti ili veroispovesti:dash::dash:

Makednoska nacionalsnot je vestacko napravljena. Pitaj svoje kako su se prezivali pre nego sto im je Tito promenio prezime.

Mislim da sam vec pisala o tome ovde, kod mene u porodici je brak sa nekim ko je druge vere/nacije uvek prihvatan kao normalna stvar. Evo, vec cetiri generacije to praktikuju i nikada niko nije pravio problem. Ja nekako i zaboravim na to da je neki brak "mesan", dok ne shvatim da me ljudi gledaju podozrivo kada kazem kako mi se prezivala baka, ili kako mi se zove sestric. I iskreno, ruzno je kada ljudi tako reaguju, bas ruzno.

Kako vi gledate na "mesane" brakove?

Треба их избегавати...не увек...али када је то могуће...Највише због тога што деца из тих бракова често не могу да се пронађу ни у једној нацији и вери па тако лутају између те две...

Није проблем брачни пар различите вере док год је ту љубав...проблем је када (ако) та љубав прође а и родбина зна да прави проблеме...

Јеее, како је ово била добра тема! И много их је било оваквих!
А сад се сви нешто слажу и свуда се лижу..и баш ми недостаје добра расправа. :sad2:

A ja nisam pisao na ovoj temi :think: a znam da je bila neka slična pa da ponovim...protivnik sam brakova kad je različita vera ili rasa. Pokušavam da taj stav prenesem i deci :whistling:

Back