Zivot u dvoje i nacionalno pitanje

Pod uslovom da niko nikada od tvojih predaka nije bio usvojen, nije promenio veru, prezime ili nacionalnost....
Koje su šanse da su ti svi podaci 100% tačni?
Rekla-kazala je čudo jedno.

tacni 100 posto...:)

niko nije bio usvojen,promijenio vjeru ili nacionalnost...prezime jeste...ali tada i nisu postojala prezimena u danasnjem smislu,nego npr.potomci tri brata nose razlicita prezimena...

ne znam sto je to toliko cudno...bilo je i takvih,i to ne malo...:)

bar u mom selu...:roll:

Гле Хелен шта је Новемер написала.:zplez:

Дакле, реч постоји, користи се.:lol:

Ти и ја причамо о истим стварима.

Ти си крива.:lol:
Навукла си нас наивне.:mrgreen:

Да, Софија, реч заиста ПОСТОЈИ, али НЕ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, него у албанском. :confused:

Становник Косова се на српском зове КОСОВАЦ!!!! :)

..off..
(..ovde se pricha o podeli srba na "razne"..

..medjutim, srbi iz bosne su insistirali da oni nisu "boshnjaci" nego srbi,
pa boshnjaci postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod iz bosne..
..srbi sa kosova su insistirali da oni nisu "kosovari" nego srbi,
pa kosovari postadoshe preko noci neki drugi, a ime kaze da su oni narod sa kosova..
..tako i bosna i kosovo nisu vishe srpske zemlje..zvanichno..nema srba..samo drugi..
..nije to podela bez smisla, nego suludo tvdoglavashenje.. )

da,bas su sigurno ti neki drugi postali bosnjaci i kosovari,zato sto srbi nisu htjeli to da budu?:dontunderstand:

kako ce srbi biti ista drugo nego srbi?:roll:

bosnjaci i kosovari su izmisljeni termini,a zna se kome trebaju i zasto...

Moja ex nije bila iste nacije ni vere kao ja.

Rastali smo se.

Ali, problem vere i nacije nikad nam nije predstavljao problem. U tom smislu smo se veoma postovali i stitili od spoljnih uticaja.

Rastali smo se zbog mnogo "prizemnijih" stvari.

Kako vi gledate na "mesane" brakove?

Kome deca "carstvu treba da se privole"?

Gledam kao i na sve druge brakove... Kakve veze ima ko je pripadnik koje nacije... Meni je to besmisleno...

Deca su gradjani sveta... Vazno da nisu hulje i pogani... Sve ostalo, manje-vise nebitno...

Да, Софија, реч заиста ПОСТОЈИ, али НЕ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, него у албанском. :confused:

Становник Косова се на српском зове КОСОВАЦ!!!! :)
Нећу да ти се мешам у професију, сигурно си управу.

Али, искрено, ја никад до сад нисам чула неког Србина да користи тај термин.:confused:

Чак, кад смо се доселили у Бг, па кад почнеш да се распитујеш за људе ко је ко, одакле, бла-бла....за Србе са Космета су говорили: ''Ма то су вам Косовари''.

Још је пет пута горе ако је реч албанска, а прихваћена и одомаћена у нашем језику.(због актуелних збивања)

Huh...nakon ove diskusije ja vise ne znam sta sam...nisam Srbijanka jer mi poreklo nije sa teritorije uze Srbije...sigurna sam da sam Srpkinja...mozda sam Precanka...mozda sam Licanka...mozda i Goranka ...uostalom ko zna odakle su moji preci dosli ... generalno osecam se kao Beogradjanka...ali ne bas sa cele teritorije Beograda...nije to sala ... dobro je sto sam nasla muza ...a on je ionako mesan do besvesti...a sta je tek nase dete...ona je jadna mesana sa obe strane...trebala sam o ovome ranije da razmisljam :think:

da,bas su sigurno ti neki drugi postali bosnjaci i kosovari,zato sto srbi nisu htjeli to da budu?:dontunderstand:

kako ce srbi biti ista drugo nego srbi?:roll:

bosnjaci i kosovari su izmisljeni termini,a zna se kome trebaju i zasto...

да управо тако, Косовар је на албанском језику. као што је и шиптар на албанском(или како сами албанци кажу ,,шћиптар'') на националној телевизији као нама што пише ртс код њих у Aлбанији TVSH!!!

П.С. боље да се вратимо теми !!!

Нећу да ти се мешам у професију, сигурно си управу.

Али, искрено, ја никад до сад нисам чула неког Србина да користи тај термин.:confused:

Чак, кад смо се доселили у Бг, па кад почнеш да се распитујеш за људе ко је ко, одакле, бла-бла....за Србе са Космета су говорили: ''Ма то су вам Косовари''.

Још је пет пута горе ако је реч албанска, а прихваћена и одомаћена у нашем језику.(због актуелних збивања)

Sofija, Helen je u pravu, rec Kosovar je albanska a ne srpska. Godinama sam zivela i radila na Kosovu i trebalo je vremena da objasnimo strancima da za Srbe sa Kosova treba da kazu Kosovci, ali posto ta rec nema prevod u engleskom jeziku, godinama se u zvanicnim UNMIK dokumentima koristio izraz "Kosovo Serbs". Za Kosovce je pogrdno ako ih nazoves Kosovarima. A to sto nisi u Beogradu cula da se rec Kosovac koristi vec Kosovar, pa ni to me ne cudi, pogotovo u tom omalovazavajucem kontekstu "Ma sve su ti to Kosovari". Nije to samo slucaj u Beogradu.

Šta je po državljanstvu Srbin u Hrvatskoj?

А шта је по држављанству Хрват у Србији?

Neodredjeno pitanje... Moze da bude bilo sta... Srbin, Hrvat... su nacionalne pripadnosti...

То је био одговор на ово горе, иначе Србин у Хрватској је држављанин Хрватске, исто као што је и Хрват у Србији, држављанин Србије, али није Србијанац, као што ни Србин у Хрватској није хрватијанац.

:roll:
Откад сам постала линвиста????

Званично од 1993. откада сам дипломирала на Катедри за југословенске књижевности и српскохрватски језик. :confused:

А које су твоје компетенције за разговор о језику?

Неки форум доживљавају на чудан начин, па онда машу дипломама и тврде за себе да су стручњаци за ову
или ону област, међутим на форуму постоји само снага аргумента, па се тако дешава да неки играчи голфа имају
далеко јаче аргументе, од наставника књижевности.

Неки форум доживљавају на чудан начин, па онда машу дипломама и тврде за себе да су стручњаци за ову
или ону област, међутим на форуму постоји само снага аргумента, па се тако дешава да неки играчи голфа имају
далеко јаче аргументе, од наставника књижевности.

Види, дипломе си поменула ТИ, и безобразно ЗАХТЕВАЛА од мене да докажем своје компетенције!!! Пошто сам одговорила на ТВОЈЕ питање и задовољила ТВОЈУ знатижељу, сада буди коректна па и ти изнеси СВОЈЕ компетенције за разговор о језику. Е, тек онда можемо да наставимо разговор као два стручњака...:P

С обзиром на то да је твој једини аргумент (?!) до сада гласио:''Откад се ти разумеш у лингвистику?'' (класични аргументум ад хоминем :roll:) , не знам о каквој СНАЗИ АРГУМЕНАТА ТИ имаш образа да причаш?!

Види, дипломе си поменула ТИ, и безобразно ЗАХТЕВАЛА од мене да докажем своје компетенције!!! Пошто сам одговорила на ТВОЈЕ питање и задовољила ТВОЈУ знатижељу, сада буди коректна па и ти изнеси СВОЈЕ компетенције за разговор о језику. Е, тек онда можемо да наставимо разговор као два стручњака...:P

С обзиром на то да је твој једини аргумент (?!) до сада гласио:''Откад се ти разумеш у лингвистику?'' (класични аргументум ад хоминем :roll:) , не знам о каквој СНАЗИ АРГУМЕНАТА ТИ имаш образа да причаш?!

Што се нервираш? Спусти лопту. :D

Моји аргументи су најјачи на свету. Не постоји нација - Србијанац, постоји нација Србин - Српкиња, мада је неким Јупитеријанцима - Јупитеријанкама, то збиља тешко објаснити. :mrgreen:

Моји аргументи су најјачи на свету. Не постоји нација - Србијанац, постоји нација Србин - Српкиња, мада је неким Јупитеријанцима - Јупитеријанкама, то збиља тешко објаснити. :mrgreen:

...А ја бејах оптимиста када мишљах да ће 17 пута бити довољно...:(

tačno.
to je stanje duha
:manikir::manikir::manikir:

sad ozbiljno
niko ne kaže da je nacija Vojvođanin, ali kad se to kaže znamo svi da mislimo na stanovnije Vojvodine, kao geografske (ne i političke) odrednice. E pa mi Srbi iz centralne Stbije koji nemaju pretke Iz Hercegovine, C.Gore, Kosova i sl (ilibar generacijama unazad ih nema) zovemo se Srbijancima, opet kao geografska odrednica. Naravno da su Srbikoji žive u ZG naprimer Srbi, ali nisu Srbijanci.
Ali naravno svi (bar bi trebalo) stojimo mirno na Bože pravde

Back