Život pisan srcem

Blago nama decama
što smo taki mali
pa ne znamo jošte
da l' nam štogod fali.
Čim počne da fali,
nisi više mali.
165229_couple01-stock-thinkstock_ls.jpg

Ne treba nam novaca,
ne treba nam vlasti.
Nama treba suva leba
i na leba masti.

Blago nama decama
dok smo taki čisti,
spreda i odostrag
još uvek smo isti.
Čim počne da fali,
nisi više mali.
Dušan Radović

Milena Jesenska: Put do jednostavnosti

Mislim da niko ne može da uspe bez ove operacije: izvaditi iz sebe izgubljena i lažna, ambiciozna mestašca, rane pustiti da zarastu i hrabro priznati šta se sve nema. Kada se to učini, najteži uspon ostaje iza nas. Ispred vas je jednostavan i širok put. Ostaje nam samo da svoje sposobnosti i lepotu svesno negujemo a svoje loše osobine pustimo da zakržljaju i sakrijemo ih u ćošak, gde neće smetati nikome osim nama samima. Posle od njih ostaje samo mali zavežljaj koji nosimo sami, na svoju odgovornost. Možda će nekome uspeti da ga negde zaboravi, ili što je još hrabrije, baci uzvikujući: Konačno su mi ruke slobodne!

U drevnom Vavilonu pre više hiljada godina astrologija je bila privilegija kraljeva, disciplina koja im je omogućavala da uspešno vladaju pošto su shvatili njenu čudesnu moć i od tada, onima koji su spremni da iskoriste njene moći, astrologija može predstavljati pravi putokaz za bolje sutra.

U ovom turbulentnom vremenu, lavirintu događaja treba izbeći skrivene zamke života i na najbolji način iskoristiti jedinstvene i neponovljive životne prilike i šanse.

Život je PRILIKA- iskusi je.
Život je LJEPOTA -divi joj se.
Život je SAN - učini ga stvarnim.
Život je IZAZOV - suoči se s njim.
Život je ZADATAK - izvršavaj ga.
Život je IGRA - igraj se.
Život je DRAGOCJEN - njeguj ga.
Život je BOGATSTVO - čuvaj ga.
Život je TAJNA - pronikni je.
Život je OBEĆANJE - ispuni ga.
Život je TRAGEDIJA - uhvati se s njom u koštac.
Život je AVANTURA - usudi se.
Život je SREĆA - zasluži je.
Život je ŽIVOT - brani ga.

Tali Sorek

Imao sam kutiju boja, sjajnih, jasnih i živih boja. Neke su bile tople, a druge vrlo hladne nijanse. Nisam imao crvenu za krv ranjenih, nisam imao crnu za plač siročadi, nisam imao ni belu za lice mrtvih. Ali imao sam narandžu za radost života i zelenu za izdanke i gnezda, i nebesko plavu za vedro, sjajno nebo. A ružičastu za san i ostalo. Seo sam. I naslikao mir.

• Voli
Reactions: Tea
K’o so na ranama, kao šamar detetu
Svakim osmehom, zaboliš sujetu
I mirim se sa tim, što takvu, najgoru
Još te volim
.s110.gif.

K’o reč neotesan, ja znam taj dodir tvoj
U sve sam siguran, al’ ne da još sam svoj
Jer miriš olako moj bol i svoju laž
Tek onako, istini pogled zavaraš

.s110.gif.

Zar puno ti tražim
Tek tren da odglumiš
Da sam tebe dostojan

.s110.gif.

Moja slabost te snaži
A ja premalo činim
Da ti nisam običan

Bio je lep dan, kada sam dosla kod njih i pitala.Hocete li me i ove godine primiti u vasu kucu na neko vreme, pitala sam izvlacdeci iz gepeka dva kofera.
Jedan sa garderobom i potrepstinama a drugi sa svim oninm potrebnim da bih mogla da radim.Baka Kosana me je gledala brizno onako bledunjavu
i sa par kilograma manje,misleci da necu izdrzati ni tri dana a kamoli to moje neko vreme.

-Dodji,sedi prvo,kafu da popijemo,i slatko od sumskih jagoda da uzmes.Za kucicu cemo lako

Bili su dobri,vredni i posteni ljudi.Bavili su se pored svog posla i seoskim turizmom.Kola su ostala parkirana pod senikom kod njih.Pomogli su mi da unsem stvari i tako sam se smestila.Vidjala sam ih u pocetku povremenao ali kako je vreme odmicalo sve cesce.A ako ih i ne bi videla osim za rucak, nekog od njih, dok sam bila u setnji ili na ivici sume slikajuci,nalazila sam na stolu u kuhinji pokriveno cistom kuhinjskom krpom uzinu.Nekada sir, kajmak i pogacu.Nekada gibanicu,.nekada lubenicu, kuvane kukuruze,vrucu proju pravu bez icega,.koju sam najvise volela.

…nije mi dobro kad pomislim koliko sam toga propustila…da si se rodio i rastao negde gde mene nije bilo…da si se igrao bez mene i voleo bez mene…svo to vreme nikada ne mogu nadoknaditi, i to me boli… htela bih da čujem svaku reč i slovo o tome…tvoje prvo razbijeno koleno, tvoje igre sa komšijskom decom, ocene/gluposti iz škole, veliki odmori, ekskurzije… letovanja…jesi li voleo sport…prvo pijanstvo…sve, sve, sve …šta si čitao , šta si pisao …vojska…najsrećniji i najtužnijji momenti iz detinjstva… moraš mi sve reći…sve tvoje gluposti i želje…i nikad me ne ostavljaj , dosta smo već vremena proveli jedno bez drugog…
Znaj, sigurno sam te volela i onda kad te nisam još poznavala...jer svaki tren u tvom životu te je napravio da budeš tačno takav kakav sad jesi… a takav si, da sad bez tebe više ne mogu…volim te…

Ti-ri-ri-ri ,.... (crni labud *) *
:heart2:

Čim došla je i prošla meni pade na um:
Hej, to je moj par!
I prvi put je vidim, ali poznajem nju,
Sasvim lucidna stvar.

1693863992450.gif

Gde je to živela, gde se to skrivala?
Što je nisam video pre?
Koga je ljubila, koga je snivala?
Nekakve folere - mrzim ih sve!

..

Poručuje kampari, mirno povlači dim,
Lupka čašom o šank.
Okrenula se karta, sad sam načisto s tim,
Ona sad drži bank.

Sva elegantna, tanka i mistična,
Da l
' pri hodu i dotiče pod.
Sve mi to liči na Pjotra Ilića,
Priču o jezeru, o dobru i zlu.

Hajde povedi me, crni labude,

Ja sam slutio da ćeš doći!
Daj, poljubi me i pogubi me,
Sad sam spreman, sad mogu poći.

cisne-negro-watercolor-44679082.jpg

To nije putnica za listu čekanja,
Čim se spakuje, startuje već.
----------------------------------------------------------------------------------------------

*)* - O kome Đole misli u Crnom Labudu = ??? - ja imam neki odgovor - u sledećem postu ;)

Poslednja izmena:
- Šta ti je?
- Ništa.
Ono malo srce ustreptalo, pritisne grudi?

Šta su ti ljudi...
- Ko ti je?
- Niko.
Onaj kog oko u suzi krije? I tako dovek.

Šta ti je čovek...
A srce boli zbog jednog Ništa, a nikom dužno.
E, to je tužno.
I oko lije, jer baš taj Niko, toliko Ništa vas umeo nije.

O, poezije.
I nikom ništa.
A nekom niko.
Baš je greota.
Od života.

(n.a.)

• Podržavam
Kada razgovaram sa Tobom i običan pozdrav postaje poezija, ili bar naslov pesme.
Beskrajni mir Tvoga bića pronalazi beskrajni mir u meni i kao da se ta dva mira neprestano grle i ljube.
Da li smo to u razgovoru nas dvoje ili razgovaraju šume, mora, polja, reke ?
Da li to jedno drugom saopštavamo šta radimo i šta sanjamo ili trepere planete i u večnom krugovanju pohode svoje zvezde ?
Kakav je to tok što mi od Tebe kreće,noseći me u svetove daleke, u obilazak sopstvene duše velike i nedogledne ?
Tek kada razgovaramo ja sam ona prava,bezgranična, ničim omeđena, velika zemlja, veliko nebo, velika tajna.

Nevena Vitošević

• Voli

Ti-ri-ri-ri ,.... (crni labud *) *
:heart2:

Čim došla je i prošla meni pade na um:
Hej, to je moj par!
I prvi put je vidim, ali poznajem nju,
Sasvim lucidna stvar.

Pogledajte prilog 1404974
Gde je to živela, gde se to skrivala?
Što je nisam video pre?
Koga je ljubila, koga je snivala?
Nekakve folere - mrzim ih sve!

..

Poručuje kampari, mirno povlači dim,
Lupka čašom o šank.
Okrenula se karta, sad sam načisto s tim,
Ona sad drži bank.

Sva elegantna, tanka i mistična,
Da l
' pri hodu i dotiče pod.
Sve mi to liči na Pjotra Ilića,
Priču o jezeru, o dobru i zlu.

Hajde povedi me, crni labude,

Daj, poljubi me i pogubi me,

cisne-negro-watercolor-44679082.jpg

To nije putnica za listu čekanja,
Čim se spakuje, startuje već.
----------------------------------------------------------------------------------------------

U narodu je crna ptica (ružnog glasa) vesnik loših vesti,.. (Gavran je vesnik smrti tj. simbol - kod E. A. Po-a), - ne uvek - na primer: vrane su simbol proročanstva i sreće kod starih Grka.

Kod Balaševiće ja ne nađoh bolji odgovor od TUGE za crnog labuda ( nije ga Đole nigde napisao niti znam da je to nekome rekao - otkrio,.)

U prethodnom postu su izostavljeni stihovi:
.ezgif.com-add-text (42).gif.

Daj, dotuci me, crni labude,
I ne štedi me ove noći.
Hajde, vodi me, oslobodi me,
Svi to moramo jednom proći, bar nekad.

Daj povedi me, crni labude,

Daj, povedi me, ispovedi me,
------------------------------------------------------------------------------

Poslednja izmena:
  • Voli
"Sva iskušenja, sva ispaštanja i sve patnje u životu mogu se meriti snagom i dužinom nesanica koje ih prate.
Jer dan nije njihovo pravo područje. Dan je samo bela hartija na kojoj se sve beleži i ispisuje,
a račun se plaća noću, na velikim, mračnim i vrelim poljima nesnice."
(Andric)

Bio je lep,za nijansu lepsi od drugih i jos toliko ludji od drugih.Volela sam takve.Idealni su za tmurne kisne dane i duge zimske noci.Kada mi se ne izlazi, ne cita mi se, ne spava mi se.Kada me nista ne tera napolje.Lezali smo u polumraku,oznojeni ali jos uvek mirisljavi.Pruzila sam ruku preko njega pokusavajuci da dohvatim u mraku svoju casu sa picem u kome se led vec otopio dok je on palio cigaretu.Cutali smo oboje gledajuci svako u svoju tacku na zidu disuci duboko i sve smirenije.Nije postojao tog trenutka iako je bio pored mene i nije mi trebao.Odradio je ono sto sto sam ocekivala od njega.Sada neka ga nema na par minuta,neka nestane.A posle videcemo.Verovatno cu se smejati se njegovim salama i prepricavanju danasnjeg dana naslonjena na jastuke i nogu prebacenih preko njegovih butina.Santana i SambaPati...Da li i on slusa ili je odsutan,usresredjen samo na cigaretu koja svetli u tami sobe.Ne znam,ali ako slusa bolje da ne razume i ne pita nista jer bih tada morala da mu objasnjavam,.da vadim secanja iz skrovista moje duse..

stillhoping

mozemo da...

cutimo hodamo gledamo ispred sebe ne postavljamo pitanja sednemo negde pijemo budemo pijani kao zveri i jos gore pa da se pijani smejemo govorimo gluposti hodamo kisnemo cutimo i kisnemo pricamo o kojecemu i ni o cemu osluskujemo kako neko vezba klavir kladimo se hoce li prsnuti na istom mestu
mozemo da se stisnemo jedno pored drugog pa mislimo ili pustimo da ne mislimo
mozemo da...zmurimo...i govorimo budalastine ...bez velikih reci bez obecanja bez garancija bez primisli da smo vazni
vozimo se kolima okolo promatramo noc na ulicama ljude koji hodaju otvorene radnje s brzom hranom izloge stare fasade po kojima se penju brsljeni pijance kako se teturaju zgodne devojke u dzinsu barabe koje ih grle svetla iza prozora

mozemo da citamo ili gledamo film "Prisila,pustinjska kraljica" pusimo joint pijemo vino jedemo nesto iz frizidera
ili da cutimo

mozemo da...placemo ako nam je do plakanja razgolitimo se ili ususkamo jebemo dugo polako silovito strasno grizuci se grebuci se lomeci se savijajuci se nezno tiho sporo kakogod gledamo u nebo govorimo o knjizevnosti ili o kojecemu drugom jednako nevaznom
ili da cutimo

mozemo da se grlimo i bez da se jebemo udisemo miris vratova slusamo otkucaje srca jedno drugome skripu kocnica zvuk tramvaja svadju iza necijeg prozora galamu pekarskih radnika
ili da cutimo

odemo u bioskop gledamo film onog brkatog Rusa Mihalkova pljujemo semenke ispred sebe na opste zgrazanje finog sveta uvalimo se u sedista presvucena mekim plisom dodirujemo kolenom i butinom
mozemo da se gledamo kao da se prvi put vidimo kao da smo zaverenici kao da smo preziveli apokalipsu kao da mislimo slicno

ili da cutimo

kako god
kako god
kako god

nebitno je,sasvim.

Back