Život pisan srcem

Govori tiho.Ptice nocas pevaju..
bilo bi mi zao da cuju glas u kome ima suza...

Ako kazemo,
rekli smo sto nismo hteli reci.
Ako cutimo,nismo nista rekli,
ali smo mnogo precutali.

Svaka rec znaci ono
sto znaci njeno cutanje.

v.t

000d051NL6Z.jpg

Ti si moj trenutak i moj sen i sjajna
moja reč u šumu, moj korak i bludnja
i samo si lepota koliko si tajna
i samo istina koliko si žudnja.
Ostaj nedostižna, nema i daleka
jer je san o sreći više nego sreća.
Budi bespovratna, kao mladost.
Neka tvoja sen i eho budu sve što seća.
Srce ima povest u suzi što leva,
u velikom bolu ljubav svoju metu.
Istina je samo što duša prosneva.
Poljubac je susret najlepši na svetu.
Od mog priviđenja ti si cela tkana,
tvoj plašt sunčani od mog sna ispreden.
Ti beše misao moja očarana,
simbol svih taština, porazan i leden.
A ti ne postojiš, nit' si postojala.
Rođena u mojoj tišini i čami,
na Suncu mog srca ti si samo sjala
jer sve što ljubimo - stvorili smo sami."
Jovan Ducic
;-)

Budite radosni kad god vam se za to pruza mogucnost i kad god za to nalazite snage u sebi, jer trenuci ciste radosti vrede i znace vise nego citavi dani i meseci naseg zivota provedeni u mutnoj igri nasih sitnih i krupnih strasti i prohteva........ a minut ciste radosti ostaje u nama zauvek, kao sjaj koji nista ne moze zamraciti...

Petar je, izvršavajući božje naređenje, stajao na nebeskim vratima i budno držao stražu.. A kad je netko bojažljivo zakucao na vrata, Petar upita strogo:
- Govori tko si i šta želiš?
- Ja sam siromašni, čestiti krojač.. - odgovori mu jedan nježan glas. - Ja sam krojač koji moli da uđe..
- Znam, pošten si kao lopov na vješalima! - poviče Petar. - Imao si duge prste i zakidao si ljude na suknu. Ne možeš ući na nebo.. Gospod mi je zabranio da puštam bilo koga, dok je on odsutan.
Krojač poče da cvili:
- Budite milostivi.. Ti mali otpaci pri krojenju, koji sami padaju sa stola i koje sam uzimao za zakrpe svojoj djeci, sigurno nisu ukradeni i o njima ne vrijedi govoriti. Molim vas pustite me unutra, obavljat ću vam najgore poslove: čuvat ću vam malu djecu, radit ću u trećoj smjeni, nikada neću tražiti bolovanje, borit ću se protiv svake krađe..
Svetog Petra to ganu, on odškrine nebeska vrata i krojač se uvuče unutra. Ali, samo što je sveti Petar okrenuo glavu, krojač je počeo zavirivati i njuškati po svim krajevima neba - bio je znatiželjan, kao svaki stvor, a njegova znatiželja bila je veća od njegovog straha!
Tumarajući lijevo i desno, krojač dođe do jednog uzvišenog mjesta, gdje su se nalazile mnoge stolice i fotelje, a u sredini bijaše naslonjač sav od zlata, optočen dragim kamenjem - on je bio mnogo viši od ostalih stolica, pred njim se nalazila i klupica za noge. To bijaše naslonjač na kojem je sjedio sam Gospod, kad god je bio kod kuće - s njega je mogao vidjeti sve što se na zemlji događalo!

Chair_by_ethangibbs.jpg

Krojača je kopkalo kako izgleda svijet, promatran odozgo, iz jedne takve fotelje - sjeo je u nju i vidio sve što se na zemlji zbivao..
Primjetio je prvo neku sirotu staricu, koja je stajala kraj potoka i prala tuđi veš: starica je krišom, izvukla iz košare dva ubrusa i ostavila ih je na stranu.
- Gle, kakva je to kradljivica! - povika krojač bijesno, pa zgrabi onu klupicu, hitnu ju s neba, točno na staricu.
Koliko je bio ljut, toliko je htio da se pokaže pred Gospodom i svetim Petrom!
Kada se Gospod vratio sa nebeskom svitom, okružen svecima i apostolima, on odma vidje šta nedostaje.
- Gdje je nestala moja klupica? - upita on svetog Petra. - Jesi li koga puštao na nebo?
Sveti Petar poče da muca:
- Nikoga, Gospode, samo jednog poštenog krojača..
Gospod naredi da mu dovedu tog krojača.
- Jesi li ti dirao moju klupicu? - upita ga.
Krojač se isprsi.
- O, Gospode, ja sam, u pravednome bijesu, tvoju klupicu bacio na zemlju, na jednu staricu, kad sam vidio da ona krade rublje koje pere..
- O, ti glupane! - rasrdi se Gospod. - Zar misliš da si nadležan da, umjesto mene, dijeliš božju pravdu?! Da si pogledao malo bolje, vidio bi da tamo dolje svi odreda kradu. Kakva starica! Kakvi ubrusi! Oni na zemlji kradu mnogo vrednije stvari: kuće, automobile, diplome..
- Zar se sve to vidi odozgo? - upita krojač, čudeći se. - Zar vi to sve znate?
- Naravno da se vidi i da ja to znam! - odgovori Gospod. - Samo, kad bi presuđivao tako brzopleto kao ti, kada bi svakog gađao onim što mi je pri ruci, tada na nebu ne bi ostala ni jedna klupa, žarač, ni bilo koji drugi predmet!
Krojač obori oči.
- Vi ste, znači, od svega digli ruke?
- Razumije se! - smrknuto će Gospod. - Svi danas toliko kradu, da za to više ne odgovaraju ni pred bogom ni pred ljudima.. Nego, potrči dolje i donesi mi moju klupicu!
Krojač smjesta odjuri na zemlju: ubrzo se vratio zadihan, ali praznih ruku!
- Gospode, nema klupice! - zavapi on. - Ukrali su je!
Bog samo odmahnu rukom.

Plavo je more blistalo
U zadnjem sjaju dana;
Mi ćuteći smo sjedili
Kod sama ribarskog stana.

I magla bi, i huknu bič,
i galeb svud kružit' stade;
Iz tvog oka premilog
Za suzom, suza ti pade.

Ja vidjeh na ruku ti bijelu
Drobne su suze pale,
Ja kleknuh i s ruke bijele
Sve ispih suze male.

Od onog časa pust je život moj,
Duh mre u čežnjam' kobnim;
Ta nesreća i žena jadna
Otrova me suzama drobnim.

Heinrich Heine

Koliko god covek bio prolaznik u zivotu on ostavlja iza sebe tragove.
Neciji su dublji, neciji plici. Ali, sustina nije u tezini coveka,
vec u njegovom karakteru, njegovim sposobnostima da zauzme necije srce,
da oseti njegovu tugu i njegovu radost. Covekov zivotni put je slepi put
i on je svestan da ce mu kad tad on doci glave, zavrsiti se u jednoj tacki.
Zbog toga on pokusava iskoristiti svaki sekund, minut, sat, dan, godinu…
Neprestana borba za zivot, za unapred izgubljenom bitkom.
Sta ga to tera i vodi da se i dalje bori iako zna da ce proci kroz zivot brzo
poput voza? Vodi ga dusa koja zna da za nju ne postoji kraj.

Tužan sam.
Toliko sam tužan da mislim da ću sutra umreti kada te napustim.
Ali kada pomislim šta bi se moralo dogoditi da ne budem žalostan, onda postoji samo jedno - da te nikada nisam ni sreo.
Tada ne bih bio tužan, već prazan i ravnodušan, a kada na to pomislim, onda ova tuga nije više tuga.
Ona je crna odeća.
Druga strana sreće.
Jer hteo sam imati nešto što bi me održalo u životu, ali nisam znao da ću postati dvostruko ranjivim ako to dobijem...
Mudrost ipak dolazi u pogrešan čas: kad mladost prodje, bura se stiša i devojke odu kući...

Erih Marija Remark - Doba života i doba smrti

Noć te uništava da bih te tražio
kao ludak, u tami, u snu, u smrti.
Moje srce izgara kao osamljena ptica.
Tvoja me odsutnost ruši, život se zatvorio.
Kakva samoća i mrak, kakav suh mesec na nebu,
kakvi daleki putnici po nepoznatim telesima
pitaju za tvoju krv, za poljupce, za kucanje tvog srca,
za tvoju neočekivanu odsutnost u noći koja raste.
Moje ruke te ne stežu i moje oči te ne poznaju.
Moje su reči uspravne trazeći te utaman.
Spokojna noć u meni, horizontalna i duga,
pružena kao reka sa samostalnim obalama.
Ali idem da te tražim, otimam te i čupam
iz tame, iz sna, prikrivam te za svoje sećanje.
Tišina gradi tvoju neobjašnjivu istinu.
Svet se zatvorio. Sa mnom ostaješ.

Strah

Jesam li ti priznala nekada
koliko se plašim tvog pogleda?
Bojim se da ću nestati
u dubini tvojih tamnih očiju,
nemoćna da pronadjem izlaz...

Jesam li ti nekada priznala
koliko se plašim tvog dodira?
Bojim se da ću, ako me takneš,
nošena krilima probudjenih osećanja,
daleko, daleko, odleteti
i neću imati snage da... se vratim.

Jesam li ti nekada priznala
koliko se plašim tvog poljupca?
Bojim se da će tvoje meke usne,
žarom dodira svojih,
otopiti sve moje oklope
i da ću biti još ranjivija, nemoćnija...

Jesam li ti priznala nekada
koliko se plašim sebe?
Plašim se da će me svi moji strahovi
naterati da pobegnem...
A onda ću biti nemoćna
da živim bez tebe...

Mala prica za danas pisana mojim srcem..

Put do kuce je bio dug..preko dvadeset godina..slika njegove rodne kuce koju je nosio u svojim secanjima nije bila ni blizu onoga sto je zatekao..
Urusena ograda..velika masivna gvozdena kapija nije ni postojala.. staza do kuce jedva se nazirala od korova koga je bilo posvuda..
cak i na stepenicama koje su vodile do vrata sa kojih su kise..sunce i vetrovi proteklih godina skinuli farbu....
Nekada lepo prozorsko okno pored vrata bilo je polupano....Gurnuo je kljuc u bravu..nije bilo zakljucano..
pritisnuo je kvaku i sa prilicnom snagom gurnuo vrata usavsi unutra..grlo mu se steglo..
oci napunile suzama a nejasna hladnoca od praznine koju je obuhvatio pogledom prosla mu je telom..
nicega nije bilo unutra osim zidova..ni majcinog velikog biljurnog ogledala u orahopvom rezbarenom ramu u predsoblju..
ni stilske komede i malog okruglog tepiha ni saksije sa asparagusom koje je stajalo na drvenom stalku za cvece..ni civiluka ..
Voleo je to predsoblje..bilo prostrano..suncano i odisalo nekakvom toplinom
svaki put kada bi usao unutra..pozdravivsi Majku koja ga je sacekivala..sa njegovih putovanja..
Danas..nje nije bilo..nikoga koga je voleo nije bilo..Ostao je samo on..ova umrla kuca i uspomene..

Kada se pogase sva svetla
i kada vise ne budes tu.
Kada budes podeljen
izmedju jave i sna
ja cu te traziti...
kao da te nikada nisam izgubila.
I kada ostanes sam
ti mirno spavaj
jer pored tebe
vecno cu biti ja.
Negde izmedju nemira
negde izmedju dodira
negde izmedju sna i jave
stajacu dugo,
skupljacu komadice dana

i odbrojavati
reci koje mi saljes u tisini ove noci.

Poslednja izmena:
Postoje toliko neizgovorenih reci,
kada se probudim u svim onim
skrivenim zeljama.
Zato mi dodji,
cekam te svim svojim tisinama.
Da ti rukama mrsim kosu,
da ukrotis svu oluju u meni.
Jer lepse je tebe cekati,nego sa nekim biti.
Zato me povedi
u nepregledne dubine
beskonacnog svemira.
Vodi me u sva svoja nadanja.
Jer danas te trebam
zelim tvoju ljubav.
I znam da me cujes...znam da si tu.

n.a.

Ja zivim u senci senke tvoje senke i znam da znas, jos sminkam stvarnost tvojom jer drukcije ne umem, ne razumem, ne zelim pred laznim svetom celim da se lazno veselim. To nije osmeh, to je grc. Ljudi su slepi. Lepi dani, nasmejani za tebe, za mene skice druge, duge ulice, srce skitnice zgazeno nehotice. Ja znam da znas, jer u svim snovima ti vrtim sve prazne reci, praznim danima. Nestajes i prica odavno nije fer, lepotica i zver. Suvise razno, sve je prazno, prazno je zarazno, neprolazno. Vracam se njima. Zar mislis da se stvarno ponosim time? U mojoj glavi posle svega svi oni nemaju cak ni ime. Samo te oci posecene vetrom, koje sjaje bas kao i moje. Znam da znas, al' ne vidis i ne cujes i ne znas koje male stvari se broje. I dok porazi se roje, plasim se da priznam da postojis, rane gnoje. I da mi falis. Fale mi dodiri, fale mi reci, fali mi osmeh fali mi lice, fale mi lazi, fale sitnice, dosta krivice. Ptice selice nestaju, ja ostajem i svi ti pogledi me plase. Prokleti, srecni, zagrljeni ljudi, te uloge su bile nase. Samo moje i tvoje, a gde smo sad? Gledaj u mene, nema mene, samo sene, uspomene, samo tragovi. Koliko dobijes, toliko das. Ti nisi smeo, znam da znas, znam da znas, znam da znas...
Jedan zivot, gde prestajem, gde pocinjes ti. Jedna ljubav, gde stali smo mi, gde sada su drugi. I reci sta je to ponos, sta je to sram, ne zelim da znam, i kad se sve srusi na starom mestu bicu sama.
Sve suze sveta sprala je kisa. Na kraju nisam ni sigurna da sam upste plakala, dno dotakla. A nagla, kakva jesam, slagala sam sebe da si laz i vratila se svojim starim stazama, ali ni svi peroni sveta me ni malo nisu promenili. I dalje isti blejer iz bloka, uvek mastarskog oka, nikad izvan svog toka. Mikrofon i dalje rokam na putu do toka luke srece. I dalje taj sto me vara plavetnilo neba misli skrece. A onda padne noc, prokleto dugi sati, sakatim srce, shvatim sitnice, ponos, inati nece mi dati da pratim trag. A znam, sve je nista, slomicu kazaljke, vreme ce stati, kosmos ce cekati, da samo umem da te vratim. Trazim te, sanjam te, pijanim ocima u nocima, u tudjim licima, u stanovnicima nekih drugih svetova, gde je nas? Micem usnama bez glasa, dok pada zaborava plast, cutim jer znam da znas, uvek si znao i uvek znas ti, jedini moj, tebi koji odavno nisi jedini. Svaka sekunda kao godina, al' barem znam na cemu sam i barem znam da nema nas i spremna sam da budem nasmejana pred svima, iako tek kad sam solo i dalje oblikujem od oblaka dima. I kroz paucinu vracam dane, kad smo ti i ja jos bili tim. Oprosti sto nemam snage da te slazem, da ti zelim srecu sa njima. I sta ce ti to od mene? Sve uspomene s' kaputa stresi, samo budi to sto jesi i sta god da se desi ti budi ok i nikad ne saznaj kako to boli, kad nekoga volis, a mrzis, kad mrzis, a volis i lomis se da izdrzis. Jos ostaje nada, da ce nekad, neko uspeti da shvati mene, moja lutanja, mastanja, nadanja i znati da ih prati. Ko zna, mozda jednom nadjes me, tamo gde prestajem ja, gde pocinjes ti, gde stali smo mi, gde sada su drugi, ali sresces samo neznanca, slucajnog prolaznika i pogled leden i ako te taj neznanac nekada voleo vise od sebe

Odavno sam priznala: osetljiva sam dok u sebi nosim ovu varnicu koja me nagoni da te zelim..
da te stalno imam kraj sebe i sebicno ti oduzimam svu neznost koju krijes u nestasnom pramenu kose.
Mislim o tebi, cak i kada to najmanje slutis na nacin na koji nijedna druga nije,
zeleci da u svemu tome pronadjem istinu..nasu istinu....kako si nocas spavao...
da li su se tvoje bore mrstilice opustile i dale ti onaj blagi izraz lica..da li ti je hladno..
osecas li se na trenutke nemocno kada u naletu strasti rusis sve pred sobom..

koja je boja tvoga besa..sta ce mi otkriti tvoje sitne navike..da li cu umeti da ih volim ili cu pokusati
da ih menjam da bi se vise prilagodio mojim..hocemo li zajedno lutati..istrazivati....
ili se sada pojavila tacka gde se nase putanje razilaze..gde se sve niti koje nas spajaju rasplicu i ostajemo sami..tudji..
Tacno znam gde sam osetljiva i ne odustajem.Previse ti snova dugujem za tako nesto...

15bf686908.jpg

Da sam te ukrao
i legao pored tebe
da li bi leto zamirisalo
kao sto tvoja kosa mirise
da li bi pisalo u moji pesmama
ono sto sada ne pise
kad sam zedan tvojih uspomena
tvojih godina pre mene
ljubomoran na sve one
koji su s tobom delili
sve ono sto nisam ja
da sam te ukrao
i lego pored tebe
i ljubio tvoje lepe prste
tebe bih isto napravio
od ljubavi cvrste
neznu
s nebom u ocima
da me pratis
i vratis s neba do sebe
da sam te ukrao
mozda ne bih imao nista
ali bih imao tebe..

Zoran Radmilovic

Neka ti ništa ljudsko ne bude strano!
Neka ti ništa žensko ne bude strano!
Žena nije prirodno agresivna,osim kada te napada iz tvog srca!
Ne veruj da postoji samo jedno sunce!
Ne veruj da postoji samo jedna sloboda!
Ne veruj da postoji samo jedna ideja!
Ne veruj da postoji samo jedna ljubav!
Ali ne sumnjaj da postoji samo jedan život!
Pamti pa vrati!
Pamti pa se uzdrži!
Sve to jednom mora proći! Zar ne?
Živi za poslednji put. Poslednji put je lepši nego prvi put, zato što je neponovljiv...

Back