Život pisan srcem

U neprestanom maštanju i strahovanjima od svega oko nas, mi doživimo više nego što doživimo u stvarnosti, i to kroz ceo dugi čovečji život. Najveći deo naših nesreća bile su zato čisto imaginarne ili bezmalo preterivane, a čitave katastrofe kojih ste se bojali da ih ne doživite, nikada niste ni doživeli. Zbog tog imaginarnog sveta, naš život izgleda načinjen od hiljadu života, a naša sudbina od hiljadu sudbina. Samo udubljivanjem u svoju ličnost, čovek uspe da bolje pozna i prirodu drugih ljudi, i odmeri svoje odnose prema stvarima i najzad, da bar donekle potisne iz sebe naš urodjeni mračni strah od života. Što čovek duže vremena živi u društvu, on sve više živi u strahu; i osamiti se, to znači u mnogom pogledu, lečiti se od straha. Usamljen čovek je jedini čovek oslobodjen. I samoća je jedino mesto gde se ne strahuje. Usamljen čovek se najmanje boji gubitaka, pošto usamljeniku najmanje treba. Pećinski čovek se jedino bojao jače životinje nego što je on, dok današnji društveni čovek živi u strahu od hiljadu prividjenja. Uglavnom, izvor sve njegove bede na zemlji, jeste strah više od prividjenja nego strah od stvarnih mogućnosti.

Jovan Ducic

f97483986de9c12704fce8da14259c57.jpg

Da li ce me nekad tvoje ruke prepoznati ,
kad u nama bude vec mnogo jeseni i zima,
i kad mi sjaj u oku vec izbljedi od kisa
i kad me mozda vise nema…..

Da li ces ponekad zaplakati nocu,
kad te seti divna zaboravljena pesma
Na sve one ulice, restorane, mesta,
koja cemo pamtiti po nasoj neznosti
i ljubavi u kristalnim Prozorima i plavim maglama

Da li ces zadrhtati u prvi sumrak novog proljeca,
u toj jedinoj prostaloj zraci izgubljenog Sunca,
kad osetis dodir moga dlana..

A sve ce biti kao pre,
i reka plava i prozori tvoje sobe,
okrenuti daljinama, u koje smo hteli …

Da li ces me ipak zaboraviti,
u predahu dve ljubavi…
A znas da nam usne od istog poljubca boluju,
i da nas ista tuga progoni stolecima

Postoji muzika koja je savrsena za zavodjenje. Postoji muzika koja je savrsena za vodjenje ljubavi.
Postoji muzika koja je savrsena za neobavezni sex, bez emocija, cista satisfakcija telesnih potreba.
Postoji muzika koja je savrsena za opusteno mazenje, za romanticne vecere,
za nasmejana budjenja, za razuzdavanje, za bludnicenje, za samovanje, za divljanje...

Ovo je muzika za davanje...sebe..

Ima li mene, negde u tebi ,
makar toliko da osmeh izvucem...
kad me se setis zamisljen negde...
daleko od stvarnosti.???.. ja hrlim tebi....
Ima li mog oka ,da ga pozelis.
videti nezno,toplo i milo,
ima li traga od pesama mojih
ili je proslost-sto je nekad bilo.???..
Da li me izbrisa neki novi osmeh ,
ili nova prica koja ti sad godi,
da li sam samo jedna bleda senka
i treba da idem nekim putem novim....?????
A ne znam i ne umem
da sebe lazem
svesna trenutka,sebi kazem,
da proslo je ono ...vise nije moje,
ne znam dal u tragu
ista ostalo je....
mozda se nekad sa osmehom setis
da si uvek bio samo DOBRO MOJE....
mozda tek tad shvatim......
TO bar ostalo je...

Tebi pesme moje ..milo DOBRO MOJE...

Odjila

Razocarenje. A zatim, kao da nista nije bilo, opet svezina,
obilje koncerata, ali svi su izuzetni i teraju
svaku stvar da kaze: ti mozes podici svet.
Mislim na svoje lice podignuto ka tebi,
na taj izraz nuditelja, koji se da lako zamisliti;
ali cinjenica je: tvoj glas je promukao,
a moje culo sluha nije bas kako valja.

*
Ruza vetrova je ponovo procvetala;
sve veze se jednog dana zavrsavaju.
Umetnost je imati prisnog prijatelja: najpre je trebalo
savladati umetnost govora. Zivimo
sami, umiremo sami, lekcija nikad
naucena - i to nije
kraj sveta.

Šest sati izjutra.Ispred prozora, na ulici koja vodi ka trgu još je mrak.
Mogu da ti telefoniram u pola jedanest.Četri i po sata, a zatim još još dvadeset praznih časova.Između tvoj glas.Mrska mi je moja soba. Nije mi drag moj pisaći sto, na kome samo tebi pišem pisma, poneku razglednicu.Sedim zaljubljen kao telegrafista koji svira gitaru i peva: Noći u belom satenu.Hteo bih da se okrenem poslu: Napisati reklamni film o motociklu, o sigurnosti kacige, o sigurnoj i pažljivoj vožnji.Ali misao o tebi, o motociklu, o ulicama kroz koje jure automobili prepliću se u mojoj glavi.
Pišem ti pismo.
Pisaću ti pisma
Ja ti svake noći pišem pisma, zatim cepam, bacam u korpu. Ali pisma preko dana oživljavaju, spajaju se i ja ih ponovo pišem. Ti dobijaš jedno pismo koje u sebi nosi više pisama. Dobijaš moj celokupni život u 24 sata. Ljubav stalno raste, a tebi je već dosadno.Čekam pola jedanest da ti telefoniram i čujem ti glas. Sve je ostalo nevažno.

NE VJERUJ...

Ne vjeruj u moje stihove i rime
Kad ti kažu, draga, da te silno volim,
U trenutku svakom da se za te molim
I da ti u stabla urezujem ime-

Ne vjeruj! No kasno, kad se mjesec javi
I prelije srmom vrh modrijeh krša,
Tamo gdje u grmu proljeće leprša
I gdje slatko spava naš jorgovan plavi,

Dođi, čekaću te! U časima tijem,
Kad na grudi moje priljubiš se čvršće,
Osjetiš li, draga, da mi tijelo dršće,
I da silno gorim ognjevima svijem,

Tada vjeruj meni, i ne pitaj više!
Jer istinska ljubav za riječi ne zna;
Ona samo plamti, silna, neoprezna,
Niti mari, draga, da stihove piše!:heart:

april 2010...prevod

Italija ima najveci procenat starih ljudi u Evropi i do 2050g.se procenjuje da ce jedna osoba od dve biti starija od 60 g. i jedna od sest preko 80.god.Prosecni zivotni vek je sada 75 g.za muskarce i 81.g. za zene.Zbog toga u starosti usamljenost je probelm koji pogadja vise italijanske zene nego muskarce.

Sta se moze uciniti da se ublazi osecanje usamljenosti i izolacije kod starijih gradjana?
Corriere della Sera navodi da se u Milanu gde je 24% stanovnista preko 65.g.moze doci do dogovora a to je ..negovanje starih osoba.Ideja nije nova ali je malo publiciteta bilo o tome.Samo oko 30 Milaneza u dobi od 80 god.su zvanicno “usvojeni”od strane porodice koja vodi brigu o njima..ali ministarka Mariolina Maioli zeli da utrostruci tu cifru.
“Usvajanje”se vidi kao racionalno i korisnoza obe strane i za starije osobe i za porodie koje ce za usvajanje biti placene 200 evra mesecno.Pri tom porodice moraju da se vide svakodnevno sa svojim usvojenicima na rucku i da ih ukljuce u svoje aktivnosti u slobodno vreme.Briga o starijima se vidi pre svega kao porodicna obaveza u Italiji a domovi za negu se smatraju kao poslednje sredstvo.Stariji ljudi koji zive u svojim domovima imaju tendenciju da zive duze a to je ujedno i jeftijije za Savet za subvencionisanje porodica.
Masovne reklamne kampanje bice pokrenute u Milanu u narednih nekoliko nedelja..

7184963.jpg

Poslednja izmena:
Kad umrem
kad me vise ne bude,
molim vas ne placite
zamnom i ne tugujte.

Svaka suza je teska
teza od crne zemlje
sto pokriva me.

Kad umrem
kad me vise ne bude
osim tuge jednu ruzu ostavite.

Kad umrem
kad me vise ne bude
jednu svecu upalite za mene

Kad umrem
kad me vise ne bude
ponekad se mene setite
ostavljam vas
po dobru me pamtite
veseli i zdravi u zivotu uzivajte.

Onog kog volite
to mu i recite....jer
zivot je prekratak za sve

KO CE DA MI VRATI VREME

Od ko zna koliko hiljada minuta,
i pregrst sati, dana i nedelja,
kad se sve skupi i oduzme, za ceo svoj zivot si:
tri godine bio u autobusu,
72 sata stajao na semaforu,
sto sati si se svadjao sa sopstvenom zenom,
a ostalo sa postarom...
30 sati si hranio svog psa,
i dve godine se izlezavao nakon sna,
...bolje da mi ne kazu koliko je prespavano...
i svaki me put ubiju istine i procene,
slike i statistike,
uzasi istine izgubljenog vremena,
kratka kriza analiza...
koliko li sam se sati samo gledala u ogledalu,
prala, zube, sudove il prozore,
minut po minut- propao dan,
dan po dan- propala godina,
godina po godina- baceni snovi
i ubiju me ti racuni i popisi,
dva izgubljena pisem, tri promasena pamtim...
i niko mi ne kaze koliko sam vremena stracila voleci tebe-
bez sumnje bi me tek to ubilo,
od svih mojih pesama i redova
koliko li je tebi bilo napisano...
Evo, sve ih bacam sada,
na gomilu, pa pravo u vatru
jer mi se sad sve cine lazne,
a kome da cvilim za odstetu,
jer tako propalo vreme
malo se kome desilo na svetu.
I stajati ispred crvenog na semaforu,
imalo je vise smisla nego voleti tebe,
i juriti penu po masnim tanjirima,
skupljati srcu i cistiti cipele,
dvesta sati hraniti golubove,
pola veka raspremati krevet,
ma bolje je bilo otici sa cergom,
pa hraniti konje i popravljati kisobrane,
nego se i jedan tren probuditi kraj tebe!
Jer bi i taj jedan posejao ostale,
dane muke, zaluda i besmisla
bolje je bilo utopiti se u glupoj statistici,
nego biti deo sopstvenog racuna i poraznog bilansa,
i onih sedamdeset, i onih pedeset, i onih tamo nekoliko sitnih,
ja sam ceznula za tobom,
da nisam znala da ceznem za sopstvenom fikcijom,
da nisam znala da ceznem za nekim svojim zaostalim snom,
a da je covek tvog lika, adrese i maticnog broja,
jedan bledi covek od papira i magle,
sa tudjim pricama i frazama,
pun promaje i belanca umesto slaga,
i se?era umesto marcipana,
mnogo buke- praznih dana.
Ja sad hocu svoje vreme natrag,
sve te dane ja hocu sa kamatom
da opet mogu onako da volim,
i da opet budem onako gladna, onako spremna
onako pitka, mila i mlada,
da budem i krotka ako treba glupa,
samo ne gorka... ovako gorka,
opora i hladna, k'o jesen umorna
a da sam se svadjala tolike sate sa postarom
sa prodavcem kokica i prvim komsijom
i cekala zeleno, i hranila psa
pa makar bi malo sunca ostalo
pa makar bi malo jos toga zasjalo,
i ne bi sve tako trajno potonulo,
i pojelo godine i sve oko njih...
Na svakih sto sati, neko i sto baci
al mu mnogo vise treba da to shvati.

Jelena Markovic

Sanja - Momo Kapor

Dogodilo se da je jedne noci neka mala luckasta zvezda iz cista mira napustila svoje zvezdano jato I pocela da pada I pada I pada kroz citav nepregledni kosmos. Padajuci tako, prosla je kroz suncevu galaksiju I slucajno se spustila na planetu Zemlju. Na kontinent, koji se zove Evropa… U jedan grad na koji nikada raniej nije pala ni jedna zvezda, pa je to bilo pravo cudo! Jedan fenjerdzija je pokusao da je uhvati, d amu svetli u fenjeru. Jedan general je hteo da je stavi na grudi kao odlikovanje. Jedna zlocesta dama je htela da od nje napravi mindjusu koja svetli. Jedan pijani mornar da mu svetli u lampi, a jedna jelka da je stavi na svoj vrh!

Ali zvezda se nije dala nikome, nego je pala pravo u jendo porodiliste na kraju grada… Tacno u ponoc kada se rodila jedna devojcica Sanja. Ne cijem se levom kolenu zalutala zvezda pretvorila u mali ljupki mladez. Ben. Kada bi se Sonja osmehnula, smesio se i on bez razloga. Kada bi ona zaplakala, plakao je i Vanja, mada mu nista nije falilo. Dogodilo se da se iste noci u isto vreme, rodio i jedan decak, Vanja.

Zasto bebe, uopste, placu ? Kazu zbog toga, sto im je bilo mnogo lepse tamo odakle dolaze na svet, nego ovde, kod nas. A odakle dolaze bebe ? Bebe dolaze iz ljubavi. A, gde je ljubav ? Ljubav je izmedju onih koji se vole. Ali, Vanji je bilo mnogo lepse u porodilistu, nego tamo odakle je dosao, jer je dobio mesto odmah pokraj Sanje, u koju se zaljubio cim je progledao- znaci, zaista, na prvi pogled! Najpre, ona nije bila celava I crvena u licu kao ostale bebe, vec je bila otmeno bleda I imala je divnu crnu kosicu, koja se izvanredno lepo slagala sa belim jastukom. Onda su pili mleko I spavali, pili mleko I spavali, pili I spavali I bilo im je pomalo dosadno. Jedva su cekali da ih puste napolje, pa da vide taj svet o kome su slusali devet meseci. Onda se jedno vreme nisu vidjali, jer su ih vozili u kolicima iz kojih se vidi samo nebo. Posto je kasnije prohodao, jer je bio pomalo lenj, Vaznju su vozili duze od Sanje, pa su muz bog toga oci postale plave.

Onda se jednog dana slucajno sretnu na klackalici. Jel me se secas ?- upita ga Sanja. Secam se…, rece Vanja, znao sam da cemo se jednog dana sresti ! Kakvo si ime dobio ?- upita ga Sanja radoznalo. Vanja ! A ti ? Sanja !- rece ona sa olaksanjem, jer se plasila da im se imena nece slagati. Sanja i Vanja ! Kako se to divno slaze !- rece covek koji je prodavao balone, slusajuci njihov razgovor. Onda su ih njihove mame uzele za ruke I odvele svaka na svoju stranu. Dugo su se osvrtali jedno za drugim…

I tako je pocela njihova ljubav… A, sta je to- ljubav? Kada gledas u zvezde bez razloga I kada podelis zvaku I kad poklonis cvet… Kada onome koga volis das jedan krug I ustupis ljuljasku u parkicu kada je na tebe red da se ljuljas! Kad onome koga volis daj jedan griz I kad podelis sa njih gumicu za brisanje na dvoje I kad mu das jedan liz! Kada nacrtas srce I unutra upises vasa dva imena. Ako to nije ljubav, ja onda, stvarno ne znam sta je!

Slavili su istog dana rodjendane… Onda su prolazile godine, a oni su zajedno rasli. Igrali skolice. Sedeli u istom razredu… U istoj klupi… Ucili sta je domovina… A sta je to- domovina ? Akvarijum je domovina zlatne ribice. Dimu je domovina lula. Puzu je domovina na ledjima. Crvu je domovina jabuka, a cvetu saksija. Pceli je domovina cvet. Sanjina i Vanjina domovina bila je njihova ljubav. Dobili su u isto vreme ospice… Pa onda zauske… Pa prvu nagradu za sviranje u cetiri ruke, u musickoj skoli « Mokranjac ». Zajedno su klizali. Zajedno su vozili rolsue. I isli u zajednickom kisnom mantilu, samo da se ne bi rastajali ni za trenutak.

Sta ti je to na kolenu ?- upita je jednog dana Vanja. Oh, nista ! Mladez…- odgovori Sanja. Mene podseca na neku tamnu zvezdu !- rece on. Zaista ?, obradova se ona, podseca i mene, ali ne smem to nikome da kazem. Lepa je…- divio se Vanja. I meni se dopada…- kazala je Sanja. Smem li da je poljubim ? Smes…- rece Sanja i on poljubi malu tamnu zvezdu, na sta se Sanja zarumeni. Hoces li dabudes moja zena ?- upita je. Hocu !- , odgovori ona tiho, ali samo ako se zakunes da ces me uvek voleti. Kunem se !- rekao je Vanja. To je vazno zbog toga, nastavi Sanja- sto ne bih podnela da zavolis neku drugu ! Znas, cini mi se da cu ziveti samo dotle, dok me zaista budes voleo… Ludice !- pomilova je Vanja po kosi- Kako te ne bih voleo ?- Verujem ti, i molim te da nikada ne zaboravis zvoju zakletvu, jer od nje zavisi moj zivot !

Onda su se vencali i na ovom mesti bi se zavrsila svaka bajka, recima da su ziveli dugo is recno i imali zlatnu decicu, da Vanja nije bacio oko na lepu Sanjinu kumu. Kuma je zaista bila zanimljiva i privlacna. Imala je dugu svetlu kosu i plave oci slicne Vanjinim. Kako je samo lepa !- pomisli on- Bas bih voleo da je poljubim ! U tom trenutku, Sanja se saplete o vencanicu. Oh, do malopre mi je bila taman !- rece uplaseno- A, sada mi se cini predugackom… vencanica je bila kao i ranije, ali Sanja nije. Smanjila se za deset santimetara. Jer, kad smo zaljubljeni, onda oni koje volimo rastu u nasim ocima. Kada pozelimo nekog drugog, onda se oni smanjuju. Svi ljudi na zemlji naviknu se na to posle izveznog vremena i zive, uglavnom, bez ljubavi, a da im nista narocito ne smeta. Mozda zbog one male luckaste zvezde na kolenu, Sanjin slucaj je bio izuzetak ! Ona je htela sve ili nista ! Nije podnosila prevaru, na koju se ostali lako naviknu. Sanja se nije smanjila u sebi- ona se stvarno smanjila, ali to u tom trenutku niko nije primetio. –Sanja , sta ti je ? Sta ti se desilo ?- upita je zabrinuto Vanja, videvsi da je malo pobledela. – Oh, nista !- odgovori ona zbunjeno- Ucinilo mi se samo da je pala jedna zvezda… Ali sada je dan !- zacudi se Vanja. –Pa, sta ?- rece ona- Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide. Sem te male neprijatnosti, na njihovoj svadbi, koja je protekla veselo, nista se posebno nije dogodilo. Sanja uskoro zaboravi na predugacku vencanicu, misleci da joj resejana krojacica nije uzela tacnu meru. Onda su lepo ziveli zajedno u potkrovlju jedne stare kuce na Zvezdari, odakle se u Beogradu, kad je vedo, najlepse vide zvezde. Nocu bi sedeli na terasi i gledali ogromni nebeski svod, trazeci Sanjino zvezdano jato. –Je l’ me jos volis ?- upita ga ona. Volim te !- odgovori on, zevnusi. Isto kao pre ? Ne ! Ne volis me kao pre ? Volim te mnogo vise !

Back