Život nije spasila stručnost, već ljudskost.

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
355.280
Psihijatra Viktora Frankla u tri po ponoći je telefonom pozvala žena koja je rekla da će se ubiti.
Doktor je pola sata razgovarao sa njom, upotrebio je svoje umeće i iskustvo i žena je odustala od suicida.
Kad su se nedugo potom sreli ona mu je rekla da je odlučila da se ne ubije ne zato što su njegovi argumenti
bili jaki (premda to uistinu jesu bili), već zato što je neko u pola noći hteo da razgovara sa njom.
"U takvom svetu ima smisla živeti", rekla mu je tom prilikom.
U konkretnom slučaju jedan život nije spasila stručnost, već ljudskost.
Preuzeto sa portala Čudo

Jedan životni primer da dobar lekar mora da bude i dobra i empaticna osoba

Viktor Frankl bio je austrijski neurolog i psihijatar, poznat i kao čovek koji je preživeo golgotu Holokausta.
Najpoznatiji je kao osnivač logoterapije, tj. terapije smislom, čije su tehnike i cilj koncentrisani na smisao egzistencije i traženje tog smisla
Viktor_Frankl2.jpg

ne pamti da je ikad popio casu vode,da se prekrsti covek
Kako nikada nije popio čašu vode?

Što se tiče teme.. Svi psihijatri su na prvom mestu ljudi. Iako o njima neki pričaju loše priče i kritikuju ih, mislim da većina njih dobro radi.

Svi lekari, ne samo psihijatri bi trebalo da se ljudski ponašaju, tačnije da pomognu bolesnim ljudima.

Kada je psiha u pitanju, najvažniji su razumevanje i empatija.

Tačno je da neko treba da bude dostupan ljudima 24 sata, jer nikad ne znaš kad će nastupiti kriza. Ja, hvala bogu, nikad nisam imao suicidalne misli, ali jesam jednom nazvao SOS liniju u dva-tri sata posle ponoći zbog napada panike i anksioznosti, u vreme korone. Žena je popričala sa mnom, uspela da me koliko-toliko smiri, ali je na kraju rekla nešto tipa "idi sad spavaj, zašto si uopšte budan u ovo vreme". :mrgreen: Pa ne spavaju svi ljudi u isto vreme, i kao što rekoh, nikad ne znaš kad će ti zatrebati neko da popriča s tobom.

Back