Zivot ljudi sa sizofrenijom.

• Začetnik teme Začetnik teme vojo3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zanima me da li ovi ljudi mogu normalne zivote.
Da li mogu imati stalno i aktivno drustvo?
Da li mogu nalaziti partnere i imati ljubavne veze-brakove?
Da li mogu biti uspesni,poslovni,ostvarivati odredjene uspehe?
Ne pitam ovo zbog sebe,nego me zanima cisto onako, volim psihologiju..

Bila sam administrator na forumu "Depresija forum" i zato mogu da ti odgovorim, na osnovu onoga šta su pisala dva forumaša.

Obojica pored šizofrenije imaju i druge F dijagnoze i neurološke dijagnoze.

Jedan od njih ima psihozu i česte halucinacije, ima samo dva prijatelja koji ga povremeno posećuju. Nije mogao da se zaposli, i nema devojku.

Drugi čovek sa kojim sam i prijatelj na Fejsu, radio je jedno kratko vreme. Završio je fakultet. Ima neko svoje društvo, nije veliko. Ima dugogodišnju devojku. I drži pod kontrolom, uz pomoć lekova, te dijagnoze.

Šizofrenija je teška bolest i ne mogu da pišem detaljno o njoj jer nisam ni psiholog, a ni psihijatar. Ta bolest zahteva lečenje kod psihijatra.

Uh ne znam stvarno to samo neko sa slicnom dijagnozom ili lekar koji se razume u to moze da kaze.
Je li ta osoba bila kod lekara?

Bold: Ovo je najvažnije pitanje.

Teško je to. Ne znam nikog, ali sam cuo da su problemi teški. Na poslu je letos dolazila neka komšika da kupuje i bilo je baš burno uvek. Imao sam neku komšinicu u zgradi isto je bila problematična. Toliko da te je u oba slučaja strah da budeš blizu da ne izvadi nož da nastrada neko. Ko bi posle bio kriv? Niko naravno. Neuračunljiva je i ne možeš joj ništa.

Jako tesko, sto ne mora da bude opste pravilo za sve obolele.
Imao sam prijatelja koji se tri decenije lecio od te bolesti i video sam sve faze kroz koje je prosao. Sve gore sto si naveo za njega vise nije imalo nikakav znacaj.
Pored svih terapija koje vise nisu bile efikasne jedini spas je video u samoubistvu.

Ima tu dosta faktora, osim sto dosta zavisi o kakvom obliku sizofrenije se radi (a tu nisam bas strucnjak), dosta zavisi od okruzenja i koliko je dobar zdravstveni sistem, jer u nekim razvijenim drzavama osobr s sizofrenijom dobijaju dosta dobru podrsku izmedju ostaloga dobijaju treninge kako da se socijaliziraju i to cesto ima dosta uspeha i neka drustva su tolerantnija prema osobama koji su na neki nacin drugacija, medjutim u Srbiji situacija tu nije bas najbolja, tako da dosta toga zavisi od samog pojedinca i nesto od porodice, tako da to zavisi mnogo od same porodice i same osobe koji mogu poboljsati situaciju, ali u kojoj meri, ne bih mogao niti reci niti proceniti, jednostavno nisam dovoljno kompetentan.

https://www.stetoskop.info/dusevne-bolesti-i-stanja-bolesti-zavisnosti-psihij/sizofrenija

Ovde ima dosta informacija o šizofreniji.

Nažalost, svedok sam, bar na netu, da su ovi simptomi baš izraženi:

"

Poremećaji mišljenja

Naročito u slučajevima kad je bolesnik emocionalno uzbuđen ili umoran njegove misli i govor postaju nesuvisli ili teško razumljivi. Bolesnik će prekinuti razgovor u sred rečenice ili će potpuno izgubiti nit. Često oseća "nadiranje" određenih misli. Ti simptomi, međutim, nemaju nikakve veze sa "maloumnošću". "

Socijalno povlačenje

Bolesnici se vrlo često povlače u sebe i ograđuju od svoje porodice i ostale okoline. Ne osećaju se dobro ni u krugu dobro poznatih osoba, a vrlo često izražavaju strah i od njih. "

Preneto sa sajta https://www.stetoskop.info/dusevne-bolesti-i-stanja-bolesti-zavisnosti-psihij/sizofrenija

Kada je u pitanju simptom "Socijalno povlačenje" jedan od dva forumaša koje sam spomenula u gornjem postu, ne samo što nije imao dobar kontakt sa porodicom i par prijatelja, već je otvoreno pisao kako mrzi svoje roditelje.

Foruma više nema, ali mislim da se taj simptom nije povukao....:(

Back