Живиш са родитељима у касним 20-им? Јао ужас

Svuda su cene rentiranja stanova nedostizne za mlade ili novo zaposlene.
Ali mentalitet je drugačije, Srbi krive svoje roditelje sto im nisu ostavili ekstra stan, i ostaju pod istim krovom , praveći sebi i ukućanima još više problema. Sve je propalo, ništa ne može da se uradi..a u realnosti, nisu ništa ni pokušali.
Zapadnjaci odlaze od kuće, dele stan sa drugima, prihvataju realnost, rade na sebi da dobiju bolji posao, i bolje placen. Jednostavno su više motivisani da ostvare bolju budućnost za sebe.

Jel ti nekad palo na pamet da bi tvoji roditelji hteli malo svog prostora i intime?

Pa čoveče ne brojimo mi jedni drugima zube 24 sata, mislim mi živimo u stanu od skoro 100 kvadrata (sestra od pre koju godinu više ne živi sa nama) i ja uglavnom kad sam kući vreme provodim u svojoj sobi od nekih 8 kvadrata gde ono ne znam ćitam, odmaram, slušam muziku, gledam filmove i serije, surfujem po netu, vežbam, igram igrice, itd , a pritom nisam ni non-stop kod kuće.

Takodje sigurno da i moji roditelji se osećaju komfornije kad sam ja tu jer ni oni nisu baš više u cvetu mladosti i sigurno da im znači to što mogu nešto da im pomognem, odnesem, donesem kad treba, ne znam da im trknem do apoteke po lek ako se ne osećaju najbolje ili ne znam sigurno da im znači da po ovoj zimi i ledu ili po vrućini kad je 40 stepeni ja mogu da trknem do prodavnice i donesem šta treba a da oni ne moraju nekad da izlaze, kao i to što mogu uvek da popričaju samnom na bilo koju temu, što ću uvek da priskočim nešto da pomogem ako treba, da ih pitam kako su, treba li im šta i sigurno da je i njima drago što smo ovako emotivno vezani i što imamo jedan blizak i ljudski odnos (kakav nažalost retko koji roditelji imaju sa svojom decom).

Zapadnjaci odlaze od kuće, dele stan sa drugima, prihvataju realnost, rade na sebi da dobiju bolji posao, i bolje placen. Jednostavno su više motivisani da ostvare bolju budućnost za sebe.

A uostalom šta to znači "bolja budućnost", mislim da je to vrlo rastegljiv i relativan pojam koji svako percipira i doživljava na neki svoj način, a uostalom zašto bi se neko i "osamostaljivao" uopšte i odlazio od kuće, mislim koja je poenta toga, šta da neko odlazi od kuće sa 18 ili 20 godina da bi nadničio za nekog privatnika oji mu dere kožu sa ledja , da bi plaćao neki smeštaj (uglavnom lošiji), bio otudjen i razdvojen od svojih najbližih, da bi se ne znam možda jednog dana pozicionirao unutar nekog korporativnog sistema i kad mu već sve presedne kupio svoj stan (koji bi verovatno otplaćivao decenijama) ili ne znam ni ja šta, u kome bi verovatno pod stare dane ostao i blejao sam pošto i njegova deca odu negde i "osamostale se", mislim da je to totalna promašena suština života (koja nam je uzgred i nametnuta), mislim to za mene nije osamostaljivanje već otudjivanje.
Mislim sigurno da je lepše ako smo već porodica da smo svi zajedno tu na okupu, pa onda i ti roditelji da dočekaju unuke u svoj dom, da se svi brinu jedni o drugima i da imaju jedan topao i ljudski odnos i sigurno da su takvi ljudi srećniji nego ti što se rano otudjuju od porodice i ceo život jure za nekim parama, socijalnim statusom ili nekim stanom u kome na kraju ostaju sami ili ih ta otudjena deca na kraju i šutnu iz tog stana pa završe na ulici ili u nekom staračkom domu.

A uostalom šta to znači "bolja budućnost", mislim da je to vrlo rastegljiv i relativan pojam koji svako percipira i doživljava na neki svoj način, a uostalom zašto bi se neko i "osamostaljivao" uopšte i odlazio od kuće, mislim koja je poenta toga, šta da neko odlazi od kuće sa 18 ili 20 godina da bi nadničio za nekog privatnika oji mu dere kožu sa ledja , da bi plaćao neki smeštaj (uglavnom lošiji), bio otudjen i razdvojen od svojih najbližih, da bi se ne znam možda jednog dana pozicionirao unutar nekog korporativnog sistema i kad mu već sve presedne kupio svoj stan (koji bi verovatno otplaćivao decenijama) ili ne znam ni ja šta, u kome bi verovatno pod stare dane ostao i blejao sam pošto i njegova deca odu negde i "osamostale se", mislim da je to totalna promašena suština života (koja nam je uzgred i nametnuta), mislim to za mene nije osamostaljivanje već otudjivanje.
Mislim sigurno da je lepše ako smo već porodica da smo svi zajedno tu na okupu, pa onda i ti roditelji da dočekaju unuke u svoj dom, da se svi brinu jedni o drugima i da imaju jedan topao i ljudski odnos i sigurno da su takvi ljudi srećniji nego ti što se rano otudjuju od porodice i ceo život jure za nekim parama, socijalnim statusom ili nekim stanom u kome na kraju ostaju sami ili ih ta otudjena deca na kraju i šutnu iz tog stana pa završe na ulici ili u nekom staračkom domu.
Mladi ljudi treba da se osamostale
Mladi ljudi treba da razmisljaju kako da ostvare stvoju "bolju buducnost', najpozeljnje kroz kvalitetno obrazovanje
Mladi ljudi ne treba da ocekuju da su njihovi roditelji duzni da ih izdrzavaju
Mladi ljudi nisu otudjeni ako zive svoj zivot, a puste svoju familuju da zivi svoj
Mladi ljudi ne treba da budu sebicni, i jednog dana zarobe svoju decu i namecu im krivicu kad jednog dana krenu svojim putem
I na kraju, matori ljudi hoce da budu bake i deke, a ne dadilje i svakodnevno obdaniste za svoje unuke...to su radili 25 godina u proseku sa svojom decm, i dosta im je toga, vise od svega zele da vole i podrze svoje unuke, ali pod svojim uslovima.

Inace pare sa svim ovim gore nema ama bas nikakve veze...

Ali mentalitet je drugačije, Srbi krive svoje roditelje sto im nisu ostavili ekstra stan, i ostaju pod istim krovom , praveći sebi i ukućanima još više problema. Sve je propalo, ništa ne može da se uradi..a u realnosti, nisu ništa ni pokušali.
Najveci problem je titoisticko-udbaski mentalitet da je najvaznije biti direktor i da je sramota raditi i zato mladi cekaju da zavrse fakultet,da postanu direktori pa tek onda da se osamostale

Pa realno retko ko i ima platu 800 evra kod nas, mislim da je mnogo realnija priča nekih 500-600, mislim ne kažem da je sad 800 evra ne znam ni ja šta ili nešto nedostižno ali 800 evra se ovde smatra već nekom pristojnom i relativno dobrom platom a nikako nekim prosekom.
Друже

могу да набројим 50 људи који немају 800 евра. Неки су пред пензијом.

Po meni idealno je pružiti maksimalnu finansijsku podršku deci dok ne završe fakultet.
Највећи број људи нема пара да деци приушти факултет јер нису богати
https://www.instagram.com/marija_revit/reel/DBE0J6ZR1il/ а деца остају без наде за боље сад и боље данас да издрже сваки дан.Често и без шансе за запослење као и реновирање старе куће.где живе.
Највећи број братско ~ сестринских односа се распадне јер сестра која се "успешно" удала {за неког ко има пара те деци обезбедила факултетско образовање}кињи,понижава,вређа,исмева сестру која се "неуспешно" удала,није имала пара да децу пошаље на факултет.
Деца им се не друже јер "успешно удата" сестра то не дозвољава и тако се прекидају породични односи,контакти који постоје површно јер "успешна сестра" се не одриче свог дела имовине иако је "успешна",смета јој "неуспешна" сестра.(Исто је са браћом,браћом и сестрама,полу-браћом и полу-сестрама кад фамилијарни односи нестану јер они "богато" удати,ожењени сматрају да су "бољи" од оних који то нису.)

Poslednja izmena:
U SRB kirija ide do 800€.
Za 150 evra moze da se iznajmi cela kuca u Bolecu ili Lazarevcu, sto je zona besplatnog beogradskog prevoza.
Највећи број људи нема пара да деци приушти факултет јер нису богати
Fakultet nicemu ne sluzi...
Mislim to o čemu autor teme priča je zapravo agenda razbijanja porodice i atomizacija društva, ali to je uvek bila američka priča a ne naša (kod nas je uvek bilo normalno da sin dovodi snaju kući i da par genecija živi pod istim krovom i da se brinu jedni za druge), zato ono decu čim se rode šalju u jaslice, pa u vrtiće, pa u školu, pa onda tokom leta ih šalju u razne kampove (bilo sportske, izvidjačke, ovakve onakve)
Zanimljivo razmisljanje :p Mozda je to istina... ali kod nas je problem sto su oni koji zive sa roditeljima u poznim godinama vrlo cesto problematicni - alkoholicari, nezaposleni... mada ni zavisnici od kredita nisu nista bolji, jer ta zavisnost je kao alkoholizam (i kad otplate jedan srljaju u drugi)

Poslednja izmena:
Za 150 evra moze da se iznajmi cela kuca u Bolecu ili Lazarevcu, sto je zona besplatnog beogradskog prevoza.

Fakultet nicemu ne sluzi...

Zanimljivo razmisljanje :p Mozda je to istina... ali kod nas je problem sto su oni koji zive sa roditeljima u poznim godinama vrlo cesto problematicni - alkoholicari, nezaposleni... mada ni zavisnici od kredita nisu nista bolji, jer ta zavisnost je kao alkoholizam (i kad otplate jedan srljaju u drugi)
Teško.

Zato treba imati želudac da dijelim stan sa nekim što mi nije rod nit pomoz Bog :D. Ne vidim tu gušt da tražim cimera s kim ću da živim izuzev ako ne studiram u drugom gradu. Mi nismo bogati zapad da možemo priuštiti sebi taj luksuz. Mogu da rade na sebi i da biraju poslove kad su im države jake. Balkan je kokuz ne samo danas već pad stotina godina unazad.
Da mi je plata 1000 evra sutra bih otisao u postanare ili bi dizao kredit ,ali nije.

To "osamostaljivanje" odseljavanjem od roditelja je zapadnjačka konzumeristička budalaština. Nezrele žene odrasle na američkim filmovima imaju iskrivljene stavove po tim pitanjima, i očekuju da se uvale na gotovo nekome ko živi sam.
Ako su porodični odnosi podnošljivi, logično je da više generacija živi pod istim krovom, što je ranije bilo uobičajeno u Srbiji.
Ima smisla odseliti se tek onda kada dobiješ decu, zbog prostora.

Koliko razumem deo forumasa koji misle da je normalno živeti više generacijski pod istim krovom….niko neće da ode van centra gde su kirije niže, niko nece da deli stan jer za to nemaju želudac, neće da rade na sebi jer unapred znaju da poslovi i novac za isti su sranje….
….ali je ok da se smrdi i prdi kod mame u tate u stanu ( valjda čekaju da oni riknu 😳) , da roditelji placaju inforstan i intermet, i jos ako keva spremi klopu i opere ves…gde ces vece srece….
A onda svoju mizernu platu troskare za sebe, po kaficima ili šta god, i u tuznim i usamljenim nocima (jer nemaju gde drustvo ili devojku da dovedu) vise na Krstarici mrzeci pola sveta….
Nekom kriv zapad, nekom istok, ali nikad oni sami 😉

To je zabluda. I onaj ko ne živi sam u stanu može da pozove i okupi društvo. To znam iz ličnog primera, jer u stanu redovno pravim novogodišnje i rođendanske žurke :)
Pa to je fantastično 😄
Em si im se uvalio roditeljima u gajbu, em tebe nesposobnog mora da trpe, još im samo fali da odlaze iz gajbe ili se zabiju u nj sobu u tim prilikama…
Da li nekad pomislite koliko ste sebični, i da ti roditelji imaju pravo na svoj život, isto ko i ta deca…

Pa to je fantastično 😄
Em si im se uvalio roditeljima u gajbu, em tebe nesposobnog mora da trpe, još im samo fali da odlaze iz gajbe ili se zabiju u nj sobu u tim prilikama…
Da li nekad pomislite koliko ste sebični, i da ti roditelji imaju pravo na svoj život, isto ko i ta deca…
Nek idu u vikendicu koj ce k u gradu

Nek idu u vikendicu koj ce k u gradu

nek idu gde hoće..vikendicu ili nek ostanu u stanu, njihova je imovina, pa mogu da žive svoj život kako hoće…
Problem su deca koja misle da su roditelji dužni da ih izdržavaju celog života, a još i ogorčeni sto im nisu obezbedili stanove… 🤣..srpski specijalitet -kako upropastiti svoju decu

nek idu gde hoće..vikendicu ili nek ostanu u stanu, njihova je imovina, pa mogu da žive svoj život kako hoće…
Problem su deca koja misle da su roditelji dužni da ih izdržavaju celog života, a još i ogorčeni sto im nisu obezbedili stanove… 🤣..srpski specijalitet -kako upropastiti svoju decu
Nisu duzni al opusteno ne treba da se razdvajaju, jer je to jos 1000e mesecno rob potrosackog drustva

Back