Живиш са родитељима у касним 20-им? Јао ужас

Ево једна тема која се надовезу на ону "зашто се не жениш/удајеш".
Па што се не осамосталиш ? Цео живот планираш бити под мамином сукњом ? Која ће поћи за тобом ако живиш са татом и мамом ?
Јел су и вама постављали оваква питања док сте живели са родитељима ? И код мене у фирми има људи који у 30-им и даље живе са родитељима и мало, мало па трпе оваква питања, а тек што добијају савете то је посебна прича - "дигни кредит, шта чекаш? живот пролази".
Ко ће то да плати?

Bila sam u jednom društvu davno, kada sam još bila na doktoratu, u duštvu mladih ljudi iz raznih delova Evrope. I počela sam malko da se žalim što nemam roditelje, jer sam se ovde u Srbiji uvek osećala uskraćeno i nije bilo uobičajeno. Međutim, oni su me gledali kao "pa?" Nimalo nekog sažaljenja. To mi je baš ostalo u sećanju, jer me prenulo. Ispostavilo se da svi žive sami, jedan Englez čak iako studwnt ima i ženu i dvoje dece, a i ona je studentkinja, pa rade noću, vikendima da još zarade za studije, niko im ništa ne daje. I plus deca plaču hoće hranu, on se bavi naukom.. haos. Kod nas su ljudi izgleda razmaženiji i više kukaju.
Не, нису размажени.

То са студентима који раде ноћу, а уче дању (или обрнуто?) ме уопште не дотиче нити верујем у те ствари.

Нормалан човек хоће да ради од 8 до 16 и да оде кући да има времена за себе.

Kada sam bila u Nemačkoj kod bake pre 10tak godina i gledam sa njom popodne neku emisiju, doduše ne znam nemački ali mi je ona prepričala. Emisija je o momku koji ima 30 i kusur i živi sa roditeljima. Priča se o tome zašto, kako, analizira. To je stoga što je kod njih to retkost u odnosu na nas. Na to utiču naravno finansije, ali ima i više od toga. Nije problem u samoj toj činjenici, već što je takvom momku generalno dobro i on ne bi da se ženi i ima porodicu.. odugovlači sa tim, jer nije sam naprosto, ima ko se brine o njemu kao da je još dete.
Pomažu im roditelji u startu, da bi se osamostalili.
Nije baš tako, nije ni kao na Balkanu gde je cult "sedi doma" i ne mrdaj dalje.
Kad sam slušala priče, da su neke roditelji ispratili u inostranstvo samo sa par stotinak evra u džepu,...za neverovati!
Bitno da je njima ( roditeljima) dobro, očigledno!

Pa i nije normalno da zivis sa 30 godina sa roditeljima , normalno da je to veoma cudno ljudima i postavljaju pitanja i ja bi te pitao, zenidba je drugi primjer nema veze sa ovim.
Ima veze, kako ce da se ozene ili bar imaju neku devojku ako zive sa roditeljima.
И код мене у фирми има људи који у 30-им и даље живе са родитељима и мало, мало па трпе оваква питања, а тек што добијају савете то је посебна прича - "дигни кредит, шта чекаш? живот пролази".
Kredit je jos gora opcija

Poslednja izmena:
Па што се не осамосталиш ? Цео живот планираш бити под мамином сукњом ? Која ће поћи за тобом ако живиш са татом и мамом ?
Јел су и вама постављали оваква питања док сте живели са родитељима ? И код мене у фирми има људи који у 30-им и даље живе са родитељима и мало, мало па трпе оваква питања, а тек што добијају савете то је посебна прича - "дигни кредит, шта чекаш? живот пролази".
Realno najbolje je da se osamostalis sebe radi. Ne zbog zenidbe, zena ili komsija.
Imas svoj prostor, zapravo budes odrastao muskarac. Mozes go da se setas po stanu. Nema da ti cale kuca na vrata od wc-a. Nemas taj neprijatana osecaj roditelja iznad glave. Dovoljno je to.
Dovedes drustvo, devojku, kad hoces, dokle hoces. Niko te ne pita gde si poso kad se vracas.
A onda ti se osladi zivot tako i sve ih zayebes i ne ozenis se.

Digni kredit? Za šta? Ne znam konkretan slučaj koja je firma, drzavna, privatna, kakav je ugovor i koliko je siguran posao za kredit.

Pa nije smak svetа, ako su roditelji ok.
Ali koliko god bili svesni da si odrasla osoba ipak je jače od njih da ti se mešaju, zapitkuju, sufliraju, osluškuju i ruše ti samopouzdanje.

Verovatno nenamerno i nesvesno, ali dok si "pod njihovim krovom" iako te vole - ne poštuju te skroz, kao nezavisnu osobu i to se odražava i na tebe, isto tako nesvesno.

Kada sam bila u Nemačkoj kod bake pre 10tak godina i gledam sa njom popodne neku emisiju, doduše ne znam nemački ali mi je ona prepričala. Emisija je o momku koji ima 30 i kusur i živi sa roditeljima. Priča se o tome zašto, kako, analizira. To je stoga što je kod njih to retkost u odnosu na nas. Na to utiču naravno finansije, ali ima i više od toga. Nije problem u samoj toj činjenici, već što je takvom momku generalno dobro i on ne bi da se ženi i ima porodicu.. odugovlači sa tim, jer nije sam naprosto, ima ko se brine o njemu kao da je još dete.
Pa ako nece da se zeni, onda nema ni problema, zivi kako zeli i kako mu prija. Da hoce da se zeni, verovatno bi se odvojio.

Независност не укључује само независност од маме и тате, него и независност од станодаваца, банака, послодаваца. Ако одеш под кирију станодавац је постао твој тата, а није ти нико и ништа, обично је насилнији, много више тражи од тебе и има права да те избаци ако жели, а ти мораш да се плашиш да имаш пара да платиш кирију да не би био избачен, то је много токсичан однос. У својој соби могу чак и да прљам зид ако ми се ћефне, да уништавам свој кревет, код станодавца не могу.

Човек углавном и не може све сам и мора на неки начин да се удружује са другим људима, тако да независност и не постоји скроз, удруживање са послодавцима је прагматичан, удруживање са партнером је прелеп и доприноси здрављу, удруживање са пријатељима исто тако, удруживање са родбином је бар мање зло од других зала чак иако не ваља јер ти си свакако већ удружен и биолошки генетиком, много је трулије трпети насиље од стране партнера којег си сам бирао него од стране тате који ти је крв и којег ниси бирао.

Критике живота са мамом и татом су засноване на проценама које нису рационалне, а можда су и злонамерне јер кад си зависан и трпиш нешто (као нпр. станодавца) ти си добар, а ако ти мама доноси доручак у кревет и лепо ти је због тога ти си лош. А да не говорим да нема такве зависности од родитеља колико постоји зависности од партнера, мама и тата ме нпр. не гледају голог и не пружају интиму, партнери то пружају једни другима, ако имаш хемороиде то ћеш показати партнеру и угађаће ти као беби, то са родитељима сигурно нећеш.

Poslednja izmena:
Milenijumi su pokazali prednosti života u porodičnoj zajednici.
Ove pomodarije sa šatro osamostaljenjem uz dužničko ropstvo do kraja života su banksterske marketinške patke
Duznicko ropstvo jer svi hoce u Beograd ali u Aleksincu nije tesko osamostaliti se. Kada bi se vecina pomirila sa tim da nije za Beograd promenila bi se sira slika.

Pa nije smak svetа, ako su roditelji ok.
Ali koliko god bili svesni da si odrasla osoba ipak je jače od njih da ti se mešaju, zapitkuju, sufliraju, osluškuju i ruše ti samopouzdanje.

Verovatno nenamerno i nesvesno, ali dok si "pod njihovim krovom" iako te vole - ne poštuju te skroz, kao nezavisnu osobu i to se odražava i na tebe, isto tako nesvesno.
И кад није изговорено, лебди у ваздуху.

Ne vidim nikakav problem dok ne nadjes devojku za zajednicki zivot i brak. Zasto bacati pare odmah na kirije kredite dok se ne ozenis. Ovako te pare stekas i budes spremniniji za osamostaljenje. To bar do kraja 30tih. U 40im vec treba biti odvojen naravno, nevezeno da li si se ozenio

Back