Живети с женом/мужем, а...

ja sam za brak, ali i za razvod cim on prestane da bude brak
samim tim ne postoji "varanje" jer je osoba vec solo

a ne da jedan partner iskoristava drugog da mu kuva i pegla, kako kaze cizmica,
dok on shvrlja okolo i krije to od zene
koja je zena na papiru a sluga u praksi

a opet, ima raznih mazoisticki nastrojenih zena, koje bolje nisu ni zasluzile...

Napisala sam ovo milion puta do sada, ali nema veze, svi znamo da monogamija nije u prirodi čoveka već je to društveno prihvaćeni obrazac radi održanja porodice.
Negde sam pročitala da je monogamija socijalno rešenje u suštini biološkog problema. Vekovima se morališe, a gde smo stigli, ljudi i dalje imaju potrebu da menjaju partnere, danas se zaklinju na vernost, sutra im već to izgleda prilično naivno...
Svi se borimo sa nekim društvenim i socijalnim normama, ali u najvećem broju slučajeva - ova borba ima neizvestan ishod. :)
Eh sad sta je vrednije, šta je važnije, očuvati brak/vezu ili slediti svoje instinkte, kada postoji očigledan konflikt izmedju moralnih vrednosti i ljudske prirode?
Sve je relativno, garancija nema, to zavisi od pojedinca, to je izbor, naša slobodna volja.
Uf, svašta sam napisala, a na pitanje nisam odgovorila, ali ja na tvoje pitanje ne mogu da odgovorim sa da ili ne, čitava ta koncepcija monogamije mi zvuči kao utopija, ali ajde... :)
...mislim da je ovo vrlo diskutabilno...:cool:

Ljubav nije nepromenljiva veličina.
Priča o soul mates je idealizacija muško/ženskih odnosa.

Ja konkretno nisam mislila na brak bez ljubavi, u kome neko nekog iskorišćava i "švrlja" okolo (mada "švrljanje" očima, na koje aludira Čizmice, ne smatram prevarom). Mislila sam na DOBAR brak, u kome ništa ne fali (pa ni ljubav), ali se desi da se pojavi neko, ko može da okupira misli jednog od bračnih partnera. Aman, ljudi se zaljubljuju NEPLANSKI, čak i oni koji su koji dan pre nego što im se to desilo, mislili da im se nikada neće dogoditi.
I šta onda? Postoje samo dva rešenja, koje sam spomenula u nekom od prethodnih postova. A koje će neko izabrati, zavisi od karaktera. Preljuba motivisana ljubavlju nije za linč.

Ljubav nije nepromenljiva veličina.
Priča o soul mates je idealizacija muško/ženskih odnosa.

Ja konkretno nisam mislila na brak bez ljubavi, u kome neko nekog iskorišćava i "švrlja" okolo (mada "švrljanje" očima, na koje aludira Čizmice, ne smatram prevarom). Mislila sam na DOBAR brak, u kome ništa ne fali (pa ni ljubav), ali se desi da se pojavi neko, ko može da okupira misli jednog od bračnih partnera. Aman, ljudi se zaljubljuju NEPLANSKI, čak i oni koji su koji dan pre nego što im se to desilo, mislili da im se nikada neće dogoditi.
I šta onda? Postoje samo dva rešenja, koje sam spomenula u nekom od prethodnih postova. A koje će neko izabrati, zavisi od karaktera. Preljuba motivisana ljubavlju nije za linč.

Ali preljuba nije najposhtenije resenje, "zdravije" je napustiti partnera i produziti dalje sa tim drugim, koga volimo, s kim nam je lepsi i kvalitetniji zivot...ili bar seks...zasto muciti nekog i ostajati s njim ako postoji novi, bolji... :?:

Sweet. :cmok:
Ja bih najviše volela da prva ljubav, prva veza bude i poslednja, i da to bude ljubav i seks do kraja života, ali... :think:

ALI sreco, uvek se moze naci ALI...na zalost...mada ima gro ljudi koji prozive svoj vek i bez tog ALI...
I da, jedva cekamo tvoje postove, mi, neki, pa makar i zbog :cmok:...shalim se, ALI...lepo od tebe prijateljice moja mala...
I da, evo i Borki velki :cmok:, da ne kaze da samo ona salje poljupce prijateljima... :)
Pa ako treba i Pichiju :cmok:...:D:D:D:D:D, mada mi to nije "u prirodi"...:D

Ali preljuba nije najposhtenije resenje, "zdravije" je napustiti partnera i produziti dalje sa tim drugim, koga volimo, s kim nam je lepsi i kvalitetniji zivot...ili bar seks...zasto muciti nekog i ostajati s njim ako postoji novi, bolji... :?:

Naravno da preljuba nije najpoštenije rešenje. Ali za neko drugo rešenje (prekinuti dotadašnji život i započeti novi, ili vratiti se u "normalu") potreban je racio - ona komponenta koja baš tada nedostaje. Zamisli situaciju u kojoj je neko rastrzan između "stare" i "nove" ljubavi, pri čemu stara nije sasvim ugasla. Traži vreme da bi se raspetljala. Podjednako mučno za sve tri strane.

Она говори о заљубљености, а ти о љубави...

Valjda prijatelju, valjda... :rumenko:

@ BORKA: Da, zaista mucno, tesko se to da raspetljati, ali kad bi na vreme ukljucili racio, tacnije kad bi bilo moguce da se stalno upravljamo po njemu - "svega toga ne bi bilo" kaze se i u crtacu...ALI nema preventive protiv zaljubljivanja, to svi znamo, pitanje je samo kakve ce biti posledice, koliko mozemo na njih da uticemo...

Poslednja izmena:
ALI sreco, uvek se moze naci ALI...na zalost...mada ima gro ljudi koji prozive svoj vek i bez tog ALI...
I da, jedva cekamo tvoje postove, mi, neki, pa makar i zbog :cmok:...shalim se, ALI...lepo od tebe prijateljice moja mala...
I da, evo i Borki velki :cmok:, da ne kaze da samo ona salje poljupce prijateljima... :)
Pa ako treba i Pichiju :cmok:...:D:D:D:D:D, mada mi to nije "u prirodi"...:D
...slozzitjesh se, prijatelju da ako nisi probao ne mozzesh da tvrdish da ti se ne bi svidelo neshto shto ti nije u prirodi...ja sam probao i tvrdim da mi se ne svidja...:rumenko:

Naravno da preljuba nije najpoštenije rešenje. Ali za neko drugo rešenje (prekinuti dotadašnji život i započeti novi, ili vratiti se u "normalu") potreban je racio - ona komponenta koja baš tada nedostaje. Zamisli situaciju u kojoj je neko rastrzan između "stare" i "nove" ljubavi, pri čemu stara nije sasvim ugasla. Traži vreme da bi se raspetljala. Podjednako mučno za sve tri strane.

Ја и не примећујем нешто да људи бирају најпоштенија решења...
По мом искуству, обично не бирају.
Човек може донекле да овлада сваком својом страшћу и да је усмерава како њему одговара, али само донекле.
Битно је познавати себе и знати носити се са самим собом...
Ја лично не верујем да су те везице које се понекад десе нешто штетно и опасно по својој природи.
Нити да треба да угрозе љубав, брак, породицу...
Приметио сам да највише "полуде" они који се годинама спречавају и покушавају да обуздају... Избегавају и флерт, а кад пукне... Код њих настају ситуације с тешко сагледивим последицама...
За разлику од њих, код ових других су то поприлично контролисане ситуације...

Jeste, lepi moj Dacho, ali dokle tako?
Čak i kada misliš da si našao ljubav svog života (ako tako nešto uopšte postoji), prevara (i ovo je pod znakom pitanja) je moguća, dešava se, trenutak slabosti, strasti, ne znam ni ja čega, ali dešava se.
Možda se nekome i ne desi, možda neko nikada ne sazna, ali mislim da ne treba tek tako ostaviti sve iza sebe, ostaviti tu osobu, mislim da tu onda ljubavi nema, to samo sujeta radi...
Moje skromno mišljenje.
:cmok:

Back