zippo

zippo.jpg

Da potpalim ovu temu.:hahaha:

Imam neki Zippo koji je u mojo porodici vec nekih 30-ak godina, ali me zanima kako i gde da proverim koje je godine napravljen??

Ajde napisi sta pise na dnu upaljaca. Ako je kod tebe oko 30 godina sa obe strane natpisa ZIPPO bi trebale da stoje uspravne ili kose crtice, u zavisnosti od godine kada je ZIPPO napravljen. Napisi pa cu ti tacno reci kada je napravljen.
Pozdrav Ivan.

Ja sakupljam ZIPPO upaljače. Imam ih 34 i koristim ih već 20 godina (od kada sam počeo da pušim) Što se tiče statusnog simbola hmmm....ne znam kako to da objasnim. Da bi nešto bilo statusni simbol mora svojom pojavom, izgledom, osobinama... da te svrsta u određenu društvenu grupu ili da istakne neku tvoju osobinu kojom se razlikuješ od ostalih. Danas se statusni simboli koriste kako bi se ljudi svrstali u višu klasu nego što je ona kojoj zaista pripadaju po svom bogatstvu, obrazovanju, kulturi...Zato ćete često čuti da je neko poslednje pare dao na zadnji model mobilnog telefona. Nekada su statusni simboli odslikavali stvarni položaj u društvu, dok su pokušaji lažnog prdstavljanja bili ismevani (Gospođa ministarka). Danas je sistem vrednosti "malo" pomeren pa svaka jajara može da nosi Roleks, Armani ...ako ne da ih kupi u prodavnici, onda od naših sa "privremenog rada" u Italiji i ostatku EU.
Što se tiče ZIPPO upaljača... mnogo puta su mi govorili "joj što je dobar", "kako je lep" ali to ni u jednom trenutku ne znači da zbog toga ja nešto više vredim. Jednostavno sam neko ko voli i ima ZIPPO i po meni je to jedini status koji mi ZIPPO donosi. Status osobe koja je ljubitelj ZIPPO upaljača, što me čini različitim od onih drugih koji ga ne vole ili o tome uopšte ne razmišljaju. Danas ZIPPO imaju i narodnjaci i rokeri, sirotinja i bogati, kriminalci i policajci. Ali je svima njima zajedničko upravo to da su ljubitelji ZIPPO upaljača.
Pozdrav, Ivan

Poslednja izmena:
Ajde napisi sta pise na dnu upaljaca. Ako je kod tebe oko 30 godina sa obe strane natpisa ZIPPO bi trebale da stoje uspravne ili kose crtice, u zavisnosti od godine kada je ZIPPO napravljen. Napisi pa cu ti tacno reci kada je napravljen.
Pozdrav Ivan.

Evo pokusacu da prenesem sta pise na dnu

ZIPPO MFG.CO.BRADFORD.PA
I ZIPPO
PAT.2032695 MADE IN USA

Tako stoji na dnu kucista. Samo sto ova usoravna crta i natpis Zippo stoje na sredini izmedju ova dva reda! Pozz

Evo pokusacu da prenesem sta pise na dnu

ZIPPO MFG.CO.BRADFORD.PA
I ZIPPO
PAT.2032695 MADE IN USA

Tako stoji na dnu kucista. Samo sto ova usoravna crta i natpis Zippo stoje na sredini izmedju ova dva reda! Pozz

Natpis ZIPPO bi trebao da izgleda kao da je rukom pisan.
Ako je tako i sa leve strane se nalazi jedna vertikalna a ne kosa crta, onda je upaljac iz 1973 godine

Pozdrav, Ivan

P.S. Ako ti nije problem slikaj ga da vidimo kako izgleda

Poslednja izmena:
E ivane hvala ti za info! Znao sam da je mator, tu negde oko 30 god i ispostavilo se da je tako. Slikacu ga sutra kad stignem pa cu da bacim slike. Nije nesto preterano lep, ali je meni veoma drag

Lepo, lepo :) Ovaj upaljac je replika upaljaca koji su se pravili 1936 god. U pocetku od 1932 do 1937 godine upaljaci su bili "kockasti" da bi 1937 dobili zaobljeni oblik koji, u vecini slucajeva, imaju danas. Isto tako 1936 godine se preslo sa šarke koja se nalazila na spoljnoj strani upaljaca na proizvodnju upaljaca kod kojih se šarka nalazi unutar kucista.
Kada budem stigao okacicu slike i nekih mojih upaljaca.
Pozdrav Ivan.

P.S. Nemoj slucajno da te neko ubedi da ga poliras. To kako on izgleda je upravo ono sto ZIPPO i cini onim sto jeste.
TAKO STAR A RADI BEZ GRESKE :)

Poslednja izmena:
Drago mi je da ti se svidja! Ovo za oblik kucista i nacin otvaranja nisam znao tako da mi je drago da sam nesto novo i naucio!! Kaci slike tvojih upaljaca odma', i ako moze napisi nesto o svakom od njih. Pozzz

Pozdrav,
evo nekih mojih ZIPPO upaljaca.

P7220015-2.jpg
P7220017-2.jpg

Ovo je najstariji ZIPPO koji imam i proizveden je negde izmedju 1950 i 1957. Ne znam tacnu godinu jer je u tom periodu bilo isto obelezavanje. Na samom upaljacu je gravirana aplikacija coveka koji otvara vrata i verovatno je uradjen kao reklamni upaljac za kompaniju DOR-O-MATIC, koja i danas postoji i radi u SAD (kao i upaljac :) ).Planirao sam da ih kontaktiram da mi kazu kada su narucili tu seriju upaljaca (ako jos ima zivih iz tog perioda) kako bih tacno utvrdio godinu.

P7220019-2.jpg
P7220022-2.jpg

Ovako je izgledao zastitni znak prve reklamne kampanje koju je kompanija ZIPPO pokrenula 1937 godine (devojka na vetru koja pali cigaretu sa ZIPPO upaljacem). Upaljac je napravljen 1993 kao potsecanje na tu prvu kampanju. Pored je metalna kutija u koju je upakovan upaljac. Secam se da sam ga kupio u ono ludo vreme inflacije kada su plate bile 3 DM, i platio ga oko 40 DM. Tada je to bilo pravo malo bogatstvo dato za upaljac. Nisam smeo mojima kuci ni da ga pokazem a kamoli da im kazem koliko sam ga platio ;)

P7220023.jpg

Ovo je jos jedan kolekcionarski primerak, iz 1997 godine, posvecen 65-o godisnjici postojanja ZIPPO upaljaca.

Ovde postoji ogranicenje na slanje samo 5 slika odjednom, tako da, toliko u ovoj turi. Do sledeceg javljanja,
pozdrav, Ivan

Poslednja izmena:

Back