Zimsko računanje vremena

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.234

Kad počinje zimsko računanje vremena​

izvor LIFESTYLE
1679674029-shutterstock_1078581419-scaled-e1679674100694-750x504.jpg
Shutterstock
Iako je Evropska unija još pre nekoliko godina najavljivala da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, to se još nije dogodilo.

U Evropi se, pa tako i u Srbiji, letnje računjanje vremena se ove godine završava 29. oktobra, što znači da ćemo u noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutro, kazaljke sata pomeriti jedan sat unazad, to jest na 2 sata ujutro.
Još se ne zna kada će EU konačno ukinuti pomeranje sata, ali je u susednoj Hrvatskoj koja je članica Unije, primera radi, uredba o letnjem i zimskom računanju vremena na snazi do kraja 2026. godine.

mrzim ga

iovako se dan smanjio na do pola 7

smanjice se regularno do 5 a onda naglo pomeranje na 4

mrak u 4 , mrzim

zimi treba da ide sat unapred , da bude dan do 6

a oni ga jos unazad

ali drzava srbija insistira da maltretira svoje gradjane kad god to moze
Takođe... mrsko mi je svaki put... I ono "vraćanje u normalu" mi je kao da me svaki put Bog sam dotakne.
Zašto pomeramo satove? Postoji li jedan razlog zbog kog bih uzela u obzir da je to dobra praksa?

Konačno, hoću da biram da li se za mene menja vreme zimi. Hoću da imam pravo da se za mene vreme ne menja ničim u oktobru!

malo cemo opet da pricamo o ovom dok se sat ne promeni pa cemo jos malo da se zalimo pa nastavljamo na prolece, a sto se promene tice, promena necega nije pozeljna! Mi ne volimo promene! Sve mora da ostane isto cak i promena sata. :)
Volim promene! Promene su neizbežne, svaka generacija donosi nešto svoje... i prosto sam zaljubljenik u novo.
Ovo nije nova promena. Ne želim da modifikujem svoj sat više tako.
To je... kako te neko zeza, muči i omalovažava, nebitno da li je stariji ili mlađi.

Volim promene! Promene su neizbežne, svaka generacija donosi nešto svoje... i prosto sam zaljubljenik u novo.
Ovo nije nova promena. Ne želim da modifikujem svoj sat više tako.
To je... kako te neko zeza, muči i omalovažava, nebitno da li je stariji ili mlađi.
Ajde onda da uvedemo internet vreme tako da dan nema 24 sata nego recimo 10. I svuda je isti na svetu tako da ne mora da se pomera kad se putuje iz zone u zonu!

Ili sta ce nam vremenske zone (iskomplikovane promenom sata za cuvanje obdanice) ??!?

Ajde onda da uvedemo internet vreme tako da dan nema 24 sata nego recimo 10. I svuda je isti na svetu tako da ne mora da se pomera kad se putuje iz zone u zonu!

Ili sta ce nam vremenske zone (iskomplikovane promenom sata za cuvanje obdanice) ??!?
Zašto je baš nas zapalo da imamo ovo sve nešto sat unapred/unazad? Da li je računanje vremena negde zapelo? Hajde da se izračuna isto za ceo svet!
Ne razumem.. šta bi se desilo ako bismo prestali da imamo letnje i zimsko računanje vremena?

Zašto je baš nas zapalo da imamo ovo sve nešto sat unapred/unazad? Da li je računanje vremena negde zapelo? Hajde da se izračuna isto za ceo svet!
Ne razumem.. šta bi se desilo ako bismo prestali da imamo letnje i zimsko računanje vremena?
Zato sto mi neodoljivo volimo da radimo od 9 do 5 (ili kako je bilo ranije od 7 do 3, pa malo kasnije od pola 8 do pola 4)
eto zato :)

Zato sto mi neodoljivo volimo da radimo od 9 do 5 (ili kako je bilo ranije od 7 do 3, pa malo kasnije od pola 8 do pola 4)
eto zato :)
Yeah... raditi 8 sati dnevno je- pogubno za sve nas, poguno je za decu, za brak, za čovečanstvo.
Radno vreme bi trebalo da se prepolovi... imajući u vidu koliko AI tehnologija uzima maha.
Auh, gde sam stigla..:zcepanje:.
Stvari koje smo radili ranije dugo-sad su ultra brze. Ljude treba rasporediti na kraće smene.Plus... kakve ovo ima veze sa temom-pa, i to, sat napred, sad nazad.... Nemoj me zezati-vreme je kao svuda u svetu. Znamo šta je Time Zone.
Hajde nešto bolje!

Neko je lepo prosli put napisao da kad je samo srbija u pitanju mi bi po vremenskoj zoni trebalo da budemo kao grcka i bugarska. Znaci geografski nismo u CET.
Tako je. To sam ja pisao.
Mi smo u zoni u kojoj smo zbog Slovenije.
Sad kad nema Slovenije nase prirodno vreme je Grcko.
Mi smo na silu uvedeni u pogresnu vremensku zonu.
To se i lepo vidi na karti zona gde mi usecamo u njihovu zonu sa nasom zonom skoro celom duzinom teritorije :D
Koliko nam je neprirodna zona najbolje govori poredjenje sa Spanijom koja je u istoj zoni kao i mi a danas je zalazak sunca u Madridu bio u 19:59 po lokalnom vremenu a nama je bio u 18:21 po lokalnom vremenu. Imamo kraci dan. Zato prirodno nismo u dobroj zoni.

koliko-je-sati-vremenska-zona-evrope.jpg

I niko nista da reaguje na NET Vreme?

Sad guglam i nigde ni spomena o tome. Ko da nikad nije ni postojalo. I internet je postao zlatna ribica sa kratkotrajnim pamcenjem. Cim se nesto ne prodaje NOW moze odma&instatno u happy-end.

A kad je tamo nekih ranih 90tih sa proliferacijom interneta neko predlozio da svi imamo isto vreme , pola planete se smejalo na ideju. A ideja je zapravo bila genijalna - ukidanje vremenskih zona, a samim tim i bez pomeranja sata.

To se i lepo vidi na karti zona gde mi usecamo u njihovu zonu sa nasom zonom skoro celom duzinom teritorije :D
Koliko nam je neprirodna zona najbolje govori poredjenje sa Spanijom koja je u istoj zoni kao i mi a danas je zalazak sunca u Madridu bio u 19:59 po lokalnom vremenu a nama je bio u 18:21 po lokalnom vremenu. Imamo kraci dan. Zato prirodno nismo u dobroj zoni.

molim te primi izvinjotinu za ne-citiranje!

e sad da li to znaci da crna gora, albanija, makedonija treba to isto ili ne?

Bas me briga za njih.
Meni je vazno da mi ostanemo u letnjem vremenu, odnosno da udjemo u Grcku zonu pa da ostanemo u zimskom da bi dan bio duzi.
Ovako zimi mrak krece u 16h
Znam ali onda ides na more u crnu goru i menjas sat, ides u bosnu/rs - menjas sat, niko ne ide u albaniju odavde, ali opet menjas sat. A u bugrasku bas idemo onoliko jel'? Ajd, za utehu kad idemo u grcku na more necemo da menjamo sat :)

Nije tačno. Španija je u pogrešnoj zoni. Verovatno su hteli da se usaglase sa EU. Nihova Normalna zona je GMT +0 (znači Grinič vreme, kao i englezi) Ona je sada u GMT+2, od toga je jedan sat da se usaglase sa EU a jedan sat zbog letnjeg vremena.

Srbija je u GMT+1 što je najtačnija procena. Letnje vreme je glupost i ne obazirem se.

Ceo krug planete Zemlje ima 360 stepeni, dan ima 24 sata, znači svakih sat vremena obuhvata 15 stepeni na zemalljskoj kugli. Kada kreneš da je nulti stepen u Griniču-London, a Srbija pada negde izmedju 19-23 stepena, to je bliže 15. stepenu (+1 od Griniča. Beograd je negde malo jače od 20. stepena) nego 30. stepenu (+2 kao recimo Grčka gde je Atina negde na 24 stepeni).

Back