Huh, lush green, prosto osećam miris sa ovih slika. A na predzadnjoj vidim plumeriu 8farngipani) i to u osnovnoj žuto-beloj varijanti. To je mojoj supruzi omiljen cvet. Kad plumerije razmirišu a još ako u bašti ima zasađen i jasmin, tolko je "slatkast2 vazduh da se čoveku zavrti u glavi.
Naravno, znam za Kauai i to ostrvo mi izgleda zanimljivo ne samo po biljnom svetu nego ii po tome što je u dobroj meri zaobiđeno od strane turista a vidim da ima i i dobre plaže.
A San Diego je najjeftiniji za život od svih velikih gradova u Kaliforniji. Posebno kad se uporedi sa SF. Da znam za to što kažeš koliko su homelesi zauzeli taj grad. Šteta. Čujem i da su i Portland i Sijetl u priličnom haosu zadnjih 5-6 godina. Šteta zasta, sve su to lepi gradovi sa karakterom.
Plumeria je omiljeni havajski cvet, koji žene sakupljaju i prave leis, sto za goste, sto kao deo nacinalne nošnje tokom Hula dance. Takodje u njihovoj tradiciji predstavlja “aloha spirit” dobrodošlice.
Inače put do Hawaii (iz Evrope) nije nedostižan, više je stvar dobre organizacije.
Problem homeless-a na zapadnoj obali je kompleksan, i demokrate za sada prakticno nemaju volju da ga rese kako treba.
Od silnog natecanja ko će da im da sto više orava i humanitarne slobode, napravili su potpuno suprotno, gomilu mentalnih bolesnika i neradnika koji prakticno varaju i “muzu’ sistem za povlastice.
Plus je to postao opasan biznis, nikle su privatne firme koje ih uklanjaju iz parkova itd, i bukvalno rade 24/7 jer se ovi samo premeste par blokova dalje, pa sve u krug. Vlasti prave privremene smestaje i prenoćišta za njih, ali oni nerado idu tamo, sto od toga da neće život u sistemu, dio toga da tamo ne mogu da kupe drogu (od para koje im država dotira svakog meseca u vidu raznoraznih povlastica). Često kažemo, ovde svi imaju sva moguca prava, osim onih sto moraju da plaćaju takse…
Čeka Cskifornia je užas o skupa, gde recimo stan u univerzitetskim oblastima, studio ili jednodoban košta za iznajmljivanje $3,500 - $5,000 i još ga je teško naći…
Ako ti to zvuci skupo, nemoj da šalješ dete u Boston, tamo ide i do $7,000 mesečno samo za rentu