Zimsko letovanje

Schrodinger

Elita
Poruka
17.842
Zasto zimi nije popularno da se ide ne tropske destinacije, nego umesto toga skijanje i ostale gluposti? Jasno, jeftinije je, ali realno tokom zime je bolje ostati u svojoj kuci nego smrzavati se na planini, znaci nije u parama razlog.

Tokom leta je pak svaka zemlja lepa i besmisleno je da se bas tada ode na put u egzoticne krajeve.

Zasto zimi nije popularno da se ide ne tropske destinacije, nego umesto toga skijanje i ostale gluposti? Jasno, jeftinije je, ali realno tokom zime je bolje ostati u svojoj kuci nego smrzavati se na planini, znaci nije u parama razlog.

Tokom leta je pak svaka zemlja lepa i besmisleno je da se bas tada ode na put u egzoticne krajeve.
Evo odmah da ti pojasnim, Tajland, Filipini, Maldivi, Sejšeli, Kuba..... su sve destinacije gde su leti monsunski periodi sa ogromnim temperaturama, vlažnošću vazduha i kišnim periodima. Zato se ne ide tamo leti dok Mediteran tada ima optimalne uslove.

Zimi nasuprot tome sve ove destinacije imaju suve sezone,temperature i vlažnost vazduha su niži i tada im je peak sezone a to je novembar-april,dok je mediteran neupotrebljiv sem za šetnju.

Tako da nisi u pravu, većina ljudi koji mogu da priušte skoro isključivo idu zimi na te destinacije, a leti samo onaj ko ne zna ili ponekad ako nema pare da ide u sezoni kada je sve skuplje pa rizikuje leti.
Sa druge strane ljudi koji vole zimske čarolije tipa skijanje idu namenski zbog toga, i tu nije do para s obzirom na cene nego upravo do izbora i afiniteta. Ko nema pare ne ide nigde ili ide na siti brejk za praznike.

Evo odmah da ti pojasnim, Tajland, Filipini, Maldivi, Sejšeli, Kuba..... su sve destinacije gde su leti monsunski periodi sa ogromnim temperaturama, vlažnošću vazduha i kišnim periodima. Zato se ne ide tamo leti dok Mediteran tada ima optimalne uslove.

Zimi nasuprot tome sve ove destinacije imaju suve sezone,temperature i vlažnost vazduha su niži i tada im je peak sezone a to je novembar-april,dok je mediteran neupotrebljiv sem za šetnju.

Tako da nisi u pravu, većina ljudi koji mogu da priušte skoro isključivo idu zimi na te destinacije, a leti samo onaj ko ne zna ili ponekad ako nema pare da ide u sezoni kada je sve skuplje pa rizikuje leti.
Sa druge strane ljudi koji vole zimske čarolije tipa skijanje idu namenski zbog toga, i tu nije do para s obzirom na cene nego upravo do izbora i afiniteta. Ko nema pare ne ide nigde ili ide na siti brejk za praznike.

…lepo čovek objasnio 🤙🏻

Moje omiljeno…😉 ..pogledajte link

IMG_3535.jpeg

https://www.facebook.com/share/r/186MX6gFX3/?mibextid=wwXIfr

Upravo sam htela ovo da napisem. :)
Veliki sam ljubitelj zime i skijanja, kao i moj muz i tesko bi se toga odrekli. Racunam da cemo te neke egzoticne destinacije posetiti tek kad budemo bili stariji, pa nam skijanje fizicki postane problem. :) :)

Upravo sam htela ovo da napisem. :)
Veliki sam ljubitelj zime i skijanja, kao i moj muz i tesko bi se toga odrekli. Racunam da cemo te neke egzoticne destinacije posetiti tek kad budemo bili stariji, pa nam skijanje fizicki postane problem. :) :)

Ti znaci nikad neves posetiti, mozes da skijaš do 60 bez problema ☺️

Drugo, većina ljudi ide 1-2 nedelje na skijanje, tako da zimi ina vremena za obe desinacije 😉.. i to “toplo” preporučujem.

Ako ti je za utjehu,ne idem ni na zimovanje,ni na tropsko ljetovanje. :mrgreen:

Postoje neka mesta na planeti gde možeš da "letuješ" cele godine i da nemaš ovu vlažnu tropsku sezonu, a i da ne bude suviše vrelo. Npr. Cabo San Lucas
https://en.wikipedia.org/wiki/Cabo_San_Lucas, mada su tu malo diskutabilni avgust i septembar sa popodnevnim pljuskovima.
Verovatno najidealnija klima za celogodišnje kupanje i uživanje je na centralnoj zapadnoj strani velikog Havaija , najvećeg ostrva tog arhipelaga i to je priobalna oblast Kailua - Kona
https://en.wikipedia.org/wiki/Kailua-Kona,_Hawaii
Cele godine ujednačena temperatura vazduha, ujednačena i relativno niska količina padavina. Temperatura mora zimi oko 24, leti 28C.
Najbliže nama sa nekim tako ujednačenim vremenom su neka od kanarskih ostrva, tačnije, neki delovi. Konkretno, jugozapadne strane Tenerihfe (Costa Adeje) i Gran Canaria (Mogan). Jedino, što temperatura mora ide 20 - 25 C tokom godine, pa je nekome zimsko kupanje to malo nisko.

mada su tu malo diskutabilni avgust i septembar sa popodnevnim pljuskovima.
Verovatno najidealnija klima za celogodišnje kupanje i uživanje je na centralnoj zapadnoj strani velikog Havaija , najvećeg ostrva tog arhipelaga i to je priobalna oblast Kailua - Kona
https://en.wikipedia.org/wiki/Kailua-Kona,_Hawaii

Kona je deo Big Island-a gde se nalaze resorts i noćni život, dok je Hilo srce tog ostrva za prave ljubitelje prirode. Aktivni vulkan je najveći minus ostrva.

Oahu je ostrvo koje je najpopularnije za turiste i spoj je istinske prirode i života u gradu.

Mi najviše volimo Maui koji je nešto izmedju, i dalje ima puno prirode za istrazivanje ali ima i urbanih porodičnih sadržaja.

Najtopliji meseci su Sep, Oct i tad za nijansu opadne posećenost ostrva.
Inače od Nov-Mar je veoma popularna destinacija, sto zbog praznika, a takodje i zbog dolaska gigantskih Humpback kitova, koji svake godine u to vreme nepogrešivo nalaze put od Aljaske dug skoro 5000 km da bi se radjali mladunci.
Fascinantna bića, zaista je uzbudljivo imati priliku videti ih iz blizine.
Koga zanima da sazna više o tome, evo link:
https://mauioceancenter.com/marine-life/humpback-whale/

Kona je deo Big Island-a gde se nalaze resorts i noćni život, dok je Hilo srce tog ostrva za prave ljubitelje prirode. Aktivni vulkan je najveći minus ostrva.
Moj jako dobar prijatelj i deo porodice živi u San Diegu i njemu je tamo idealna klima je je stabilno toplo - suva. Jedino od svega bi mu više odgovarala ova u Koni jer nema čuveni "May gray, June gloom" Južne Kalifornije. Ja ga zezam, što se ne preselite u Kabo San Lukas, kaže, neće em pretoplo, em skuplje nego Diego.
Što se tiče Hilo-a, poznat mi je grad i cela oblast iza njega, na žalost, ovako, iz daljine, preko net-a. Bavim se botanikom sa posebnim interosovanjem za suptropske i tropske vrste, a tu oko Hilo-a je prava botanička bašta. Kako i ne bi bila uz onoliku vlagu.

Moj jako dobar prijatelj i deo porodice živi u San Diegu i njemu je tamo idealna klima je je stabilno toplo - suva. Jedino od svega bi mu više odgovarala ova u Koni jer nema čuveni "May gray, June gloom" Južne Kalifornije. Ja ga zezam, što se ne preselite u Kabo San Lukas, kaže, neće em pretoplo, em skuplje nego Diego.
Što se tiče Hilo-a, poznat mi je grad i cela oblast iza njega, na žalost, ovako, iz daljine, preko net-a. Bavim se botanikom sa posebnim interosovanjem za suptropske i tropske vrste, a tu oko Hilo-a je prava botanička bašta. Kako i ne bi bila uz onoliku vlagu.

Nisam posetio Cabo San Lucas, ali je definitivno veoma popularna destinacija za turiste, naročito za Kanadjanevi Amerikance. Poprilično južno, na sličnoj geografskoj širini ko Hawaii. Ono sto se meni ne svidja u Mexico, jeste sto nije bas najsigurnije za slobodno svrckanje okolo, pa sto smo stariji počeli smo da izbegavamo destinacije tog tipa, na žalost danas su to i Brazil ili Costarica na primer.
San Diego je dobra destinacija za život, univerzitetski grad, mnogo mladih i socijalno aktivan, i smatra se prilično bezbedanim. Sa druge strane troskovi života su jako visoki, kao i u vecini California. Ja lično sam ljubitelj severnijeg SF, fascinantan grad, nažalost od Covid-a do danas jajo pogodjen invazijom beskućnika.

Hawaii kao grupa ostrva svuda imaju zaista prelepu vegetaciju. Ako imas interesovanja o tome, onda treba da se fokusiraš na Kauai koji se popularno zove -The Garden Isle (nije džabe Merk Z. iz Facebook pokupovso silnu zemlju tamo 😂). Inače je najstarije ostrvo iz grupe velikih ostrva..

…evo par slika isped našeg apartmana..jednostavno miris i atmosfera čini ova ostrva zaista čarobnim..

IMG_8520.jpeg

IMG_8522.jpeg

IMG_8524.jpeg

IMG_0595.jpeg

Poslednja izmena:
Huh, lush green, prosto osećam miris sa ovih slika. A na predzadnjoj vidim plumeriu 8farngipani) i to u osnovnoj žuto-beloj varijanti. To je mojoj supruzi omiljen cvet. Kad plumerije razmirišu a još ako u bašti ima zasađen i jasmin, tolko je "slatkast2 vazduh da se čoveku zavrti u glavi.
Naravno, znam za Kauai i to ostrvo mi izgleda zanimljivo ne samo po biljnom svetu nego ii po tome što je u dobroj meri zaobiđeno od strane turista a vidim da ima i i dobre plaže.
A San Diego je najjeftiniji za život od svih velikih gradova u Kaliforniji. Posebno kad se uporedi sa SF. Da znam za to što kažeš koliko su homelesi zauzeli taj grad. Šteta. Čujem i da su i Portland i Sijetl u priličnom haosu zadnjih 5-6 godina. Šteta zasta, sve su to lepi gradovi sa karakterom.

Huh, lush green, prosto osećam miris sa ovih slika. A na predzadnjoj vidim plumeriu 8farngipani) i to u osnovnoj žuto-beloj varijanti. To je mojoj supruzi omiljen cvet. Kad plumerije razmirišu a još ako u bašti ima zasađen i jasmin, tolko je "slatkast2 vazduh da se čoveku zavrti u glavi.
Naravno, znam za Kauai i to ostrvo mi izgleda zanimljivo ne samo po biljnom svetu nego ii po tome što je u dobroj meri zaobiđeno od strane turista a vidim da ima i i dobre plaže.
A San Diego je najjeftiniji za život od svih velikih gradova u Kaliforniji. Posebno kad se uporedi sa SF. Da znam za to što kažeš koliko su homelesi zauzeli taj grad. Šteta. Čujem i da su i Portland i Sijetl u priličnom haosu zadnjih 5-6 godina. Šteta zasta, sve su to lepi gradovi sa karakterom.

Plumeria je omiljeni havajski cvet, koji žene sakupljaju i prave leis, sto za goste, sto kao deo nacinalne nošnje tokom Hula dance. Takodje u njihovoj tradiciji predstavlja “aloha spirit” dobrodošlice.
Inače put do Hawaii (iz Evrope) nije nedostižan, više je stvar dobre organizacije.

Problem homeless-a na zapadnoj obali je kompleksan, i demokrate za sada prakticno nemaju volju da ga rese kako treba.
Od silnog natecanja ko će da im da sto više orava i humanitarne slobode, napravili su potpuno suprotno, gomilu mentalnih bolesnika i neradnika koji prakticno varaju i “muzu’ sistem za povlastice.
Plus je to postao opasan biznis, nikle su privatne firme koje ih uklanjaju iz parkova itd, i bukvalno rade 24/7 jer se ovi samo premeste par blokova dalje, pa sve u krug. Vlasti prave privremene smestaje i prenoćišta za njih, ali oni nerado idu tamo, sto od toga da neće život u sistemu, dio toga da tamo ne mogu da kupe drogu (od para koje im država dotira svakog meseca u vidu raznoraznih povlastica). Često kažemo, ovde svi imaju sva moguca prava, osim onih sto moraju da plaćaju takse… 😂

Čeka Cskifornia je užas o skupa, gde recimo stan u univerzitetskim oblastima, studio ili jednodoban košta za iznajmljivanje $3,500 - $5,000 i još ga je teško naći…
Ako ti to zvuci skupo, nemoj da šalješ dete u Boston, tamo ide i do $7,000 mesečno samo za rentu 🙃

Da to za homelesse u Kaliforniju je ko epidemija. Ja toga nisam bio svestan do vremena korone, negde s jeseni 2020. kad sam gledao neki prilog o tome kako u congressional district od Nancy Pelosi oni leže po ulicama samo tako. Rekoh, there goes the neighborhood.
San Diego je imao republikanskog gradonačelnika, čini mi se do 2020. godine i grad je tad bio najbezbedniji u Kaliforniji, a mislim i na celom zapadu. A i cene za stanovanje su im bile dobre, ali u zadnjih par godina su počele da rastu. Ovi moji plaćaju kuću i veliko dvorište $3500 već godinama i znam da je trebalo da im podignu cenu prošlog leta, nismo pričali o tome u međuvremenu. Istina, oni su malo naviše, na brdu, nekih 7-8 milja od centra.

Da to za homelesse u Kaliforniju je ko epidemija. Ja toga nisam bio svestan do vremena korone, negde s jeseni 2020. kad sam gledao neki prilog o tome kako u congressional district od Nancy Pelosi oni leže po ulicama samo tako. Rekoh, there goes the neighborhood.
San Diego je imao republikanskog gradonačelnika, čini mi se do 2020. godine i grad je tad bio najbezbedniji u Kaliforniji, a mislim i na celom zapadu. A i cene za stanovanje su im bile dobre, ali u zadnjih par godina su počele da rastu. Ovi moji plaćaju kuću i veliko dvorište $3500 već godinama i znam da je trebalo da im podignu cenu prošlog leta, nismo pričali o tome u međuvremenu. Istina, oni su malo naviše, na brdu, nekih 7-8 milja od centra.

$3,500 za kucu cak i u siroj oblasti od grada je odlicna cena.

Back