Zimska voznja

@Marauder

Не говоримо ми о теби већ о зимским гумама и томе колико су оне важне. Ово што сам ја навео није редак пример нарочито у Босни, а искуство (моје а верујем и других људи) је показало да је разлика велика чак и на равном ;)

Мрзи ме сада да тражим по теми, али сам сигуран да сам се бар 3-4 пута (ако не и више) сложио са тим да 4х4 значи доста. Ја само желим да укажем на значај зимских гума који није никако занемарљив ;) Добра гума и кочница ти затреба само једном ;)

sto se tice lade i hamera. a imao sam 5 iz fizike u gimnaziji i radio maturski iz nje :)

zavisi kakav prenos je namontiran. jer po zdravom razumu nikada hamer 1 koji je napravljen kao vojno vozilo nebi izgubio od lade iz vise razloga. napravljen je da ide svugde, ima Jako velik i jak motor, ima Jako velik obrtni moment, da savlada strmine i stoga neverujem da bi jedan duplo manji auto sa 10 puta slabijim motorom i manjom povrsinom na podlozi mogao da ga povuce pogotovu ako je serijska lada u pitanju.
vi u ficu mozete staviti takav prenos i gume da on povuce boing 747 samo je pitanje kojom brzinom ce to biti

@SIGNATURE 350 :lol: nista-ama nista nisi lepo rekao :
Kakve veze ima jacina motora?Samo cu na to da se nadovezem jer to govori koliko poznajes terenska vozila ;)O ostatku necu da pricam,tek to je bruka i sramota sta si napisao.
Kako izvuci vozilo od 3 tone iz blata kad stane?Znam,sada ces reci da on ne staje jer ima veliki i jak motor,zar ne :lol:
Hahahaha,izvini ali ovako nesto se ne vidja svaki dan

@Marauder-jer i vas zahvatila ona mecava sto se po vestima stalno vrti kod nas

Zimska voznja, a? :twisted:
Tu je vozac SVE! Ako si volina pa upires u neki smet ili led - nema veze kakve su ti gume i da li imas ili nemas 4x4 - kanal je kanal, led je led, sneg je sneg. Sve to (gume, 4x4, lanci, itd) moze samo da ti pomogne 15%. Onaj moj V70 automatik ide bre po snegu i ledu pa ubija - a nemam zimske gume, nemam lance, nemam 4x4! Isto i 440turbo - s njim je letenje! Shvatite me - imam relativno malo iskustva sa autom kad se to uporedi sa mojim iskustvom u kamionu. Drugacije vi gledate na neki uspon iz vaseg auta a drugacije ga ja gledam iz 18m dugackog slepera koji je bruto tezak 40t i gde meni moze da se ukrsti prikolica i po najmanjem ledu. Zato sam i opicio pandure... Za sve je lek POLAKO.

Pa dobro,naravno da veliku ulogu tu igra vozac.Ja sam se po zaledjenom bregu spustao,prva,eventualno druga a kocnicu nisam ni pipnuo.Nema sa tim zajebancije,to mentoli zalete auto po ledu i cim zakoce gotovo,prvi kanal je njihov...Istina tu ne pomaze nista zimska guma,lanci itd.

Zimska voznja, a? :twisted:
Tu je vozac SVE! Ako si volina pa upires u neki smet ili led - nema veze kakve su ti gume i da li imas ili nemas 4x4 - kanal je kanal, led je led, sneg je sneg. Sve to (gume, 4x4, lanci, itd) moze samo da ti pomogne 15%. Onaj moj V70 automatik ide bre po snegu i ledu pa ubija - a nemam zimske gume, nemam lance, nemam 4x4! Isto i 440turbo - s njim je letenje!
Vozač je sve i po suvom. AKo se zaleće kao blesav, skrljaće se i tada.
Ovih 15% je neozbiljna izjava.
A ovo o Volvu FWD sa letnjim koji po snegu i ledu tako kako pričaš je još neozbiljnije.
Kako hoćete, mi što nismo stručnjaci i majstori... Pa mi ćemo da se služimo pomagalima tipa m+s guma, 4WD ko može i ima... Ili ćemo da tvrdimo da je sa tim lakše i bolje (sa oba najbolje, a makar jedno od ta dva).

A vidim da bi mnogi ovde i na felnama imali grip poput slikova na vrućem asfaltu.

Za sve je lek POLAKO.
Ovo je istina, ali zašto da sa letnjim po snegu i u nekoj krivini vozimo 20 ili 30km/h, ako se tu sa normalnim zimskim gumama prođe bezbedno i sa 50km/h npr? Nekad se čovek i zaboravi i tu su gume ili AWD da pomogne i spreči nesreću, da li pri kočenju, skretanju, izvlačenju...
Bar kod nas što nekad pogrešimo. ;) Ili što smo bar jednom u svom životu napravili greškicu pri vožnji.

Pa dobro,naravno da veliku ulogu tu igra vozac.Ja sam se po zaledjenom bregu spustao,prva,eventualno druga a kocnicu nisam ni pipnuo.Nema sa tim zajebancije,to mentoli zalete auto po ledu i cim zakoce gotovo,prvi kanal je njihov...Istina tu ne pomaze nista zimska guma,lanci itd.

Bojane,ako se zalete, u pravu si. Ali omakne se i pri normalnoj i pažljivoj vožnji. zar ne? Naiđeš nekad u krivini i na nanos snega ili led ispod snega. Tada će pomoći zimska guma.

Slazem se,ali ti kazem iz iskustva koje sam ja doziveo.Ne sumnjam da bih sa zimskim gumama samo jos vise prosirio granice prohodnosti ali ove su se kod mene odlicno pokazale.Sad nemam para za zimske tako da mi u opticaj dolaze lanci,mislim da je dovoljno samo na zadnje tockove da stavim.1300 dinara kosta set,ali nema odgovarajuca dimenzija...

Lanci su samo za dubok sneg.

Dobro ljudi kakve veze sve to ima samnom? Meni govorite da trebam kupiti zimske gume.

Kod mene u Wisconsinu nema takvih mesta. Barem ih nema u delovima grada gde ja vozim.

Na kupovinu zimskih gledaj kao na investiciju za više sezona, a uz to i ove sadašnje će ti trajati duže jer ih nećeš voziti tokom cele godine. ;)

Ako zivis na nekom takvom mestu normalno da ti treba sva moguca pomoc koju mozes dobiti.

Ali vi mene ubedjujete da mi 4x4 ne pomaze previse jer imam letnje gume i da trebam kupiti zimske.
Naravno da pomaže druže moj, ali zašto ne iskoristiti (pod uslovom da možeš priuštiti, naravno)?
Uostalom, ako si već u ravnici, bar kupi setove guma za Dodgea i Toyotu.

Back