Zimska voznja

Да би било још сигурније? И још нешто... не можеш поредити падавине тј снег овде и у Америци. Овде у центру Београда у главним улицама има снега по 5-6цм и нису комплетно очишћене, а остале улице нећу ни да помињем...

Да би било још сигурније? И још нешто... не можеш поредити падавине тј снег овде и у Америци. Овде у центру Београда у главним улицама има снега по 5-6цм и нису комплетно очишћене, а остале улице нећу ни да помињем...

Nema potrebe da bacam pare na nesto sto mi ne treba. Letnje gume na 4x4 mi rade fenomenalno tako da nema potrebe da menjam to.

evo kako ja vidim stvari. ja imam letnje gume na kolima, i sve mi se oslanja na moje vozacko umece, gume imaju trakciju skoro ravnu nuli. cim malo dodas gas on pocinje da gubi kontakt sa podlogom. mislim nisu neke skrn gume, michelinke su, jednostavno letnje nisu za sneg bljuzgu i led. 4x4 sa blokadom dif. pomaze donekle u dubokom snegu da bi se auto izvukao ali sa trakcijom nema mnogo veze jer ako nema tu krampona da zagrabi,
moz ga ebat

Tormentor i Minalex su lepo objasnili neke stvari, ali ne vredi.
Bilo kako bilo, dve strane su off, pa bih zamolio jednog od tri moderatora da ih stavi u odgovarajuću temu.

Tormentor i Minalex su lepo objasnili neke stvari, ali ne vredi.
Bilo kako bilo, dve strane su off, pa bih zamolio jednog od tri moderatora da ih stavi u odgovarajuću temu.

Jomini, mene niko ne moze da ubedi u nesto sto sam licno doziveo. Nemozete me nikako ubediti da 4x4 ne pravi veliku razliku ako su gume i dalje letnje jer imam 4x4 na svom Fordu, imam letnje gume na njemu i vec trecu zimu vozim bez ikakvih problema.

Jomini, mene niko ne moze da ubedi u nesto sto sam licno doziveo. Nemozete me nikako ubediti da 4x4 ne pravi veliku razliku ako su gume i dalje letnje jer imam 4x4 na svom Fordu, imam letnje gume na njemu i vec trecu zimu vozim bez ikakvih problema.

Ja samo kažem da se ne može porediti zimska guma na snegu (ili na niskim temperaturama) sa običnom, letnjom. Naravno da 4x4 mnogo pomaže (i po snegu, naravno), ali zimske gume mnogo bolju vučnu moć imaju. Kao i kočenje, kao i upravljanje. Ovo što ti pričam se primeti kada si u stvarnom problemu (staneš na uzbrdici, a treba da kreneš - tada će biti proklizavanja i 4x4 ti neće pomoći da mrdneš, osim u stranu). A po ravnom, makar bio i dubok sneg, mnogo je lakše. Tada 4x4 sasvim pristojno obavlja posao.
A ono ''doživeo'', pa sačekaj da doživiš da staviš zimske gume. Videćeš kako ćeš slobodnije i preciznije voziti.

Na letnju gumu se lepi sneg sa puta i ponašaju se kao slikovi po kiši. Na zimskoj gumi sneg se neće uhvatiti. Otpada mnogo brže, a i guma je mekša i ima bolje prianjanje.
I dubina šare je veoma malo bitna za zimsku gumu kada je u pitanju sneg. Bitne su samo Z lamele i pomoću njih guma diše i sklanja sneg sa sebe. Dubina šare je bitna za vodu.

Ja samo kažem da se ne može porediti zimska guma na snegu (ili na niskim temperaturama) sa običnom, letnjom. Naravno da 4x4 mnogo pomaže (i po snegu, naravno), ali zimske gume mnogo bolju vučnu moć imaju. Kao i kočenje, kao i upravljanje. Ovo što ti pričam se primeti kada si u stvarnom problemu (staneš na uzbrdici, a treba da kreneš - tada će biti proklizavanja i 4x4 ti neće pomoći da mrdneš, osim u stranu). A po ravnom, makar bio i dubok sneg, mnogo je lakše. Tada 4x4 sasvim pristojno obavlja posao.
A ono ''doživeo'', pa sačekaj da doživiš da staviš zimske gume. Videćeš kako ćeš slobodnije i preciznije voziti.

Da kupujem 4 gume i 4 felge za sada stvarno nemam potrebu. Ako vidim da bude potreba sigurno cu ih kupiti.

Pazi, samo jednom ti može biti žao. Ne verujem da je skupo i da bi ti predstavljalo neki trošak. Bolje je sprečiti, zar ne? Uostalom, trajaće ti nekoliko sezona, bolje da ove što su sada na njemu ne akaš zimi. ;)

I bolje što nisi. Ali ako se već može... Mani zezanje, sam si rekao da si video gomilu auta što su sleteli s puta. Vlasnik firme u kojoj radim ima Grand Cherokee SRT8 i prekjuče ga vidim vozika se po snegu. Kasnije ga vidim u Hummeru i čujem da je batalio onoga jer je slabo upotrebljiv ovih dana. Samo zbog guma ;) Može, ali glupo je igrati se sa tim stvarima. Pri skretanju zadnji kraj beži kao lud ako dodaješ gas, a ako ne dodaješ, klizi preko nosa.

Pa opet... Na klizavom proklizavaju i ekstremno jaki automobili kao i oni od stotinak konja. Svima je to problem.
Kako hoćeš, ja ti drugarski savetujem i tvrdim da ćeš primetiti razliku i biti prezadovoljan.

Back