Zimska voznja

Jos ispade da su bolje letnje gume zimi!?

Tip se zaleti da savlada uzbrdicu, ali auto pocinje da proklizava, usporava sve vise dok u jednom trenutku nije u potpunosti stao. E sad, tip vidi da ne moze dalje i stisne kocnicu, ali auto pocinje da klizi nazad sa sve blokiranim tockovima, kao sanke. Posto je tip samozvani majstor i strucnjak za zimsku voznju sa sve letnjim gumama (kao ima rezon bolje letnja zimi nego zimska leti, ko da ne postoji letnja leti, a zimska zimi) odluci, ne da glupavo odkliza u kanal, vec pametno spusti auto u rikverc. Sta se desi: auto se sve vise zalece i na prvoj krivini, tras na krov. Sve mi je to zanimljivo jer se bas proseravao, kao sper diferencijal pa dobar vozac pa stabilan auto pa...
Zimske gume imaju skoro 3 puta bolju trakciju po snegu nego letnje. Tacka.

ispred mene isla astra 2006-07 godiste oko 100na sat i posle par minuta vidim je skrcanu samo tako,,,,
auto puta ostali voze 50 a on frajer stotka... i qratz, decko je ODVALIO astru...prednji kraj nista. Zadnji sjebao skroz i sa strane svega i svacega :)

istraumirao sam se...

:lol::lol::lol:

Извини али ја морам :D

По аутопуту и равници ја могу и на фелнама да возим ;) Јеси ли ти некада возио Босном или можда у области Рашке и Новог Пазара? Овај твој пост ме подсећа на ове овде панчевце кад почну да се курче како они 5 зима заредом возе на истим летњим гумама, а ја као немам појма да возим па зато стављам зимске :roll: а наравно нико од тих курчевитих није изашао ван града :|

Neznas ti sta je zima dok ne dodjes u severni deo Amerike. Snega bude toliko kad prednji branik od auta udara u sneg. Iz dvorista bude nemoguce izaci dok ga ne ocistis. To vece sam vidio gomilu automobila parkirane pored puta. Neki slupani, a neki jednostavno nisu hteli dalje voziti jer nisu mogli.

Dodji ti vozi 2600km po autoputu da vidim kako ces da izdrzis sa bilo kojim gumama.Svake godine dolazim na odmor u svom rodnom kraju i prelazim 2600km i to sve po autoputevima, e to moze da se kaze pravom voznjom, cak jednom smo nas dvoje sa reno senic DCI 1.9L 105 konja 2600km presli tacno za 27h15', e to je voznja po autoputu.A narocito kada udjes Nemackoj gde na autoputevima nemas ogranicenja i gde ljudi voze 150km/h do 200km/h.Znaci ludo.Imas tri trake, nekad i cetri, pa se nezna ni ko pije ni ko placa.Moras da otvoris cetvoro oci, a ti si vec umoran od predjenih 900km.Pa se setis imas jos samo 1700km do kuce.

Leto 2003, vozio sam kola od Idaha do Wisconsina. 1,600 milja sto izadje bas oko 2,600 km za 2 dana.
Kad bi ti samo video koja je vukojebina kroz Wyoming gde prodju sati pre nego sto vidis drugi auto na autoputu i gde ako promasis samo jednu pumpu 100% si siguran da ces ostati bez goriva. A temperature dostizu i preko 125 F (oko 50 C). A ista stvar mi se desila kad sam isao kroz Nevadu u Las Vegas, samo sto je put bio daleko kraci (oko 650 milja = 1,040 km).

Baš to Dovla. Na ravnom je dovoljan napredak samo 4x4. A znam upravo te stručnjake koji X godina voze jedan set guma i kažu da njima zima ne predstavlja problem. Sinoć se jedan od tih okrenuo baš ispred mene na kočenju (jedva sam ga zaobišao da ga ne udarim), a opet jedan stručnjak je leg'o u kanal na ulazu u Ribarsko ostrvo, na onoj krivini (o sudarima da ne govorim kojiko ih je bilo). I oba slučaja nemaju veze sa pogonom ni sa startom, već sa kontaktom s podlogom gde letnje gume po snegu nemaju šta da traže.
Charger, daleko si ti od RL po pitanju tih stvari. Potcenjuješ gume, a samo zato što nisi pročitao nigde da to nije zaebancija.

http://www.ibelieveinadv.com/commons/pirellipower.jpg

Ali odlutasmo od teme sa celom stranicom.:D

Procitaj moj odgovor Dovli.

Neznas ti sta je zima dok ne dodjes u severni deo Amerike. Snega bude toliko kad prednji branik od auta udara u sneg. Iz dvorista bude nemoguce izaci dok ga ne ocistis. To vece sam vidio gomilu automobila parkirane pored puta. Neki slupani, a neki jednostavno nisu hteli dalje voziti jer nisu mogli.

Друже ја сам био у прилици да КОПАМ до аута ;) На планинама изнад Зворника ми баба живи и тамо ми је прошле године нападао снег до пола стакла!!! Тако да врло добро знам шта је зима и шта значи снег и баш зато кажем да не може нико да ми прича како су зимске и летње гуме исто или како се са летњим гумама може возити по правом снегу ;)

E pa kod mene je takav sneg celu zimu. Vozio sam Mustanga 4 zime sa letnjim gumama i sad vozim Pickupa evo trecu zimu sa letnjim gumama.

4x4 pravi ogromnu razliku, a bolje gume mi nisu ni potrebne jer ove odlicno obavljaju posao.

ja ovako na preskokce upadam u forum.vidim da je tema sasvim nesto drugo ali me povuklo ovo oko zimske voznje i guma.nemojte se zezati sa gumama one su itekako bitne.ja sam pre desetak godina napravio 2000 dm stete na vozilu samo zbog guma.prednje su bile zimske a pozadi letnje i kad sam silom prilika usao u mokar sneg mimo kolotraga na putu momentalno sam se okrenuo nekoliko puta i srecom prosao mimo autobusa te udario u par betonskih stubova.vozio sam trecom znaci ne brzo.samo me je bog spasio da me nije odnelo na levu stranu pred autobus .nisam ni kocio ni nista jednostavno samo bespomocno cekao da se negde zaustavim.ni 4x4 sa letnnjim gumama ne pomaze nesto znacajno po snegu u to sam se uverio dosta puta ovde na islandu gde se u zimskim uslovima bukvalno vozi od septembra do maja.nemojte glumiti supervozace jer na snegu ni schumaher ne upravlja autom kako hoce vec kako mora.neka samo neko proba da uleti u vecu baru na putu sa nekim njesra gumama tipa trayal pa posle neka stavi gume za vodu pa sve to ponovi.mislim da ce onda definitivno drugacije razmisljati o gumama.mozes voziti i krs auto ali mora biti ispravan jer treba voditi i racuna da se ne ugroze drugi u saobracaju.

Kod mene na Žabljaku , na putu od grada do moje kuće napada snega da je jedino rešenje da se očisti ogroman bager sa lancima ;)
Dobre zimske gume , 4x4 i lanci = 50 %
Dobar vozač = 50 %

Pričam iz iskustva , moj tata [koji ne zna da vozi po snegu] je otišao na Žabljak sa ladom nivom. Stavio je neke gume sa kojima ne možeš da voziš po asfaltu. Ali džaba mu sve , jer čim ga malo zanese on na kočnicu i odosmo u breg :lol: Sva sreća pa smo imali šipke na svim stranama. Inače , sad je prodao ladu .....

E pa kod mene je takav sneg celu zimu. Vozio sam Mustanga 4 zime sa letnjim gumama i sad vozim Pickupa evo trecu zimu sa letnjim gumama.

4x4 pravi ogromnu razliku, a bolje gume mi nisu ni potrebne jer ove odlicno obavljaju posao.

Слажем се да 4х4 прави огромну разлику, али да по снегу и планини летње гуме могу да задовоље - НЕ!

problem je sto treba uzbrdo da izadjem nekih 20 metara do ociscene ulice, a pre toga da se isparkiram sto je u zaebano u pm, jer je mala uzbrdica a sneg napadao preko leda, a auto zatrpan snegom bio. Nekao sam se izvukao odatle i nasao neki nizbrdo put do vece ulice, al kad sam se vratio u ulicu, i samo treba da se uparkiram unazad pod 90 stepeni, nema sanse. Inace dok sam se isparkiravao, jos nekoliko kola je probalo da uzadje onih 20 m sa pocetka, ali nisu mogli, neverovatno.

Back