Zimnica bez konzevansa

dlekic

Početnik
Poruka
47
Da li je moguće spremiti zimnicu mislim pre svega na paprike za tursiju i krastavce za tursiju a da se ne stavi konzervans .

Ne smem da jedem fabricki konzervirane proizvode i uopste proizvode u kojima je dodat neki konzervans .

Da li postoji neki recept za spremanje tursije bez konzervansa a da se tursija ipak odrzi par meseci ? Da li možda nekim prethodnim kuvanjem paprike i slično .

Bilo kakav savet za tursiju , ajvar , krastavce bez konzervansa je dobrodosao . Zahvaljujem i pozdravljam sve

pota

Aktivan član
Poruka
1.187
Moze, moze!!!
Moja mama poredja povrce u teglu i zalije vodom, sircetom i solju, zatim tegle hermeticki zatvori (original poklopac) i stavi u serpu punu vode da kuva. Kad se u teglama pocnu pojavljivati mjehurici gotovo je.....
Krastavci su istog okusa kao i kupovni, bas nikakva razlika!!!

smeh

Veoma poznat
Poruka
13.758
Ajvar možeš spremiti potpuno isto kao i "regularan", samo ga, radi svake sigurnosti, umesto u tegle, strpaj u zamrzivač.
OK je i ako zamrzneš "poluproizvod" (npr. cele ili samlevene pečene paprike), pa tek kad ih odmrzneš završiš i začiniš salatu.

OLIVE

Obećava
Poruka
75
Ja inace nigde ne stavljam konzervans,ajvar sam vreo sipala u tegle,okrenula tegle naopako, ususkala cebetom do sutradan i tako mi zimnica opstaje tokom cele godine,a moze i duze zavisi ako ostane. Tako sam i dzem od sljiva spremala i zaista mi se ne ubudja bez konzervansa.

zlatna koka

Ističe se
Poruka
2.233
Pa da, bitno je da se vreo sipa u tegle i zatvori hermeticki (znaci poklopci moraju da budu bas dobri). Kada se to ohladi poklopci se uvuku na unutra, sto znaci da se stvorio vakum i nista vise nije potrebno. Ja sam tako spremala i kasice za moje klince kada su bili bebci, jer nisam mogla bas svaki dan da im kuvam.

K aja

Ističe se
Poruka
2.820
Da znate da sam i ja razmišljala o tome. Naročito od kad sam dočitala na jednoj kesici da je konzervans proizveden u Kini.
Nego, nešto se kroz maglu sećam da je moja baba koristila krečnu vodu za krastavce, ali ne znam zbog čega.

Teta Ira

Domaćin
Poruka
4.376
Ja krastavcice spremam ovako.
4kg krastavcica dobru operem i poredjam gusto u teglice. Dodam malo seckanog belog luka, cveta od mirodzije, slacice.
Napravim marinadu od 2l vode. 6dl alkoholnog sirceta, 3 kasike soli, 2 kasike secera i time prelijem krastavce Dobro zatvorim onim metalnim poklopcima , stavim na pleh i ubacim u hladnu rernu. Ukljucim na 150 stepeni. Sacekam da se lampica ugasi i id tada merim 45 minuta. Onda ugasim rernu i ostanim do ujutro. ujutro vadim tegle i redjam u orman. Odlicni su.

olgicag

Primećen član
Poruka
604
Пробај то и са паприком. Ја црвену паприку исечем на резанце и све урадим исто као и са краставцима. Радила сам то и са оним жутим паприкам што их зову банане и супер је. Једина разлика је што тегле држим у рерни 90 минута на 100 степени. Тако ми рекли и тако годинама радим. Поздрав.

Teta Ira

Domaćin
Poruka
4.376
Sada sam se setila da sam prosle godine pravila i par tegli paprika. Zaista su odlicne. Meni je jedino problem sto nemam mesta da svu tu zimnicu slozim. Pre sam pravila mnogo vise, ali u ovom malom stanu nema mesta ni za nas.

smeh

Veoma poznat
Poruka
13.758
Ja krastavcice spremam ovako.
4kg krastavcica dobru operem i poredjam gusto u teglice. Dodam malo seckanog belog luka, cveta od mirodzije, slacice.
Napravim marinadu od 2l vode. 6dl alkoholnog sirceta, 3 kasike soli, 2 kasike secera i time prelijem krastavce Dobro zatvorim onim metalnim poklopcima , stavim na pleh i ubacim u hladnu rernu. Ukljucim na 150 stepeni. Sacekam da se lampica ugasi i id tada merim 45 minuta. Onda ugasim rernu i ostanim do ujutro. ujutro vadim tegle i redjam u orman. Odlicni su.
Eto...
A ja u subotu (prošlu) kupila krastavce za turšiju, pa ih bilo više nego što treba i onda rešila da izigravam domaćicu i stavim ostatak u tegle. One najlepše (tj. najsitnije) poređala u tegle (drugačije nisu mogli da stanu) i mama mi rekla "da se ne zezam" već da ih prelijem istim rastvorom kao i turšiju (što ima logike). Tako sam i uradila i pozatvarala tegle, a sad mi se ovaj tvoj recept baš dopao. :roll:
A i spremila sam špaiz pa sad može svašta da stane... nešto se mislim da dobacim još koju teglu :think:

smeh

Veoma poznat
Poruka
13.758
Bih ja...
nego mi je u kući još uvek haos... pola kuhinjskih stvari na terasi :roll:, uređaji po kutijama... moj šporet je tek juče bačen u funkciju...
A ni ajvar još nismo pravili... što, kako je praksa pokazala, najbolje "seda" uz kobasice i ponoćne večere.

daca_011

Iskusan
Poruka
5.225
Da znate da sam i ja razmišljala o tome. Naročito od kad sam dočitala na jednoj kesici da je konzervans proizveden u Kini.
Nego, nešto se kroz maglu sećam da je moja baba koristila krečnu vodu za krastavce, ali ne znam zbog čega.

krec se i danas upotrebljava u seoskim domacinstvima za mnogo toga,on ubija mikrobe i vrsi dezinfekciju naravno onaj pravi krec.

K aja

Ističe se
Poruka
2.820
Sad je u modi prirodna i zdrava hrana, baš je dobro što nisu zaboravljeni stari recepti. Nekako smo se opustili pa nam je lakše uz konzervans i kupovne teglice, a sećam se da smo se smejali mojoj babi što je zaostala kad je govorila da ona "te otrove" neće.
Nekad nije bilo ni konzervansa ni zamrzivača pa su žene opet nekako spremile zimnicu i svi su bili zdraviji (i pametniji) nego mi.