zezanje.....ili ipak ne

Nema odlike? A detaljisanje? Ja mislim da joj je objasnjavao haljinu na sedam strana.
A tipicno za svoj period? To je isto odlika realizma. A pisanje po dezenu? A on forma?
Ja mislim da je realizam u pitanju. I to zreo realizam. Ustvari, prilicno sam sigurna. Odgovarala sam to skoro. Za pet. :think:

Mrsko mi je kad ovo moram da radim... ali u pravu si! :)
Proverih sad u knjizi... i nije mi jasno kako sam mogla da se prebacim, jos i da branim stav da je romantizam?! :S Valjda zbog opisa predela i neshvacenih likova. :think:

Ne znam sta sam zabrljao, i sta je toliko smesno.
Mozda grof Monte Kristo.... al' samo mozda...

Nije mnogo smesno, smiri se, Buddha.:hahaha:
About a boy je film radjen po romanu. I tvrdim, i sam autor romana tvrdi da je film bolji od knjige. On, jer eto prvi mi je pao na pamet.Mada, da, valjda si u pravu, film uvek zrtvuje mnogo socnosti knjige. Ali ima tako mnogo dobrih ekranizovanih prica. Stvarno mnogo.

Znas kako, to sto je neko odlucio da neke knjige uvrsti u obaveznu lektiru, ne znaci da nema drugih, vrednijih, kako si rekla... Procenat tinejdzera koji traga za tim "vrednijim" van skolske lektire je neznatan... U Ekonomskoj skoli u jednom gradu u zapadnoj Srbiji od 600 djaka, samo 40 su clanovi Gradske biblioteke. Direktor skole ih "puskom" tera da se uclane, biblioteka daje popuste... mizerna cifra od 100 dinara na godisnjem nivou... i nista...
Beze od svega sto ima veze sa knjigom k'o djavo od krsta...
Pricam ti nacelno o tinejdzerima.... moje drustvo na svu srecu voli da cita, i od sto drugih tema, nekad se "uhvatimo" i razmene iskustava o procitanim knjigama...
Da ne spominjem koliki plus ima kod mene devojka koja cita.... pa to je kao kad frajer sponzorusi kaze da ima jahtu i 5 stanova :lol:

A filmovi, kol'ko god da su umetnost, retko uspeju da interpretiraju knjigu na pravi nacin...
Uvek se nesto "izgubi u prevodu", izbrise iz scenarija, skrati...
Kao varijanta je dobro da postoji.... al' zameniti knjigu za film je ravno idiotluku....

Nedostaje motivacija za citanje, jer postoji "hiljadu i jedna zanimljivija stvar od knjige". Koncentracija je cudo, a primoravanje da se radi nesto sto ne volis jednostavno te jos vise odaljava od onoga sto se smatra "moralnim i kulturnim".
Od drustva najvise primas uticaje, kako lose, tako i dobre, sto je u tvom slucaju odlicno. Istu situaciju imam i ja, a preporuka dobre knjige vec je pola posla. :) Definicija dobre knjige vec je razlicita od coveka do coveka, ali bitno da se nesto cita...

Mislim da ne, jer se Tolstoj uopste ne pominje pod bitnijim stvaraocima realizma. A i "Ana Karenjina" nema nikakve odlike realizma.

ovo je biser godine.

(tj. da se poslužim savremenim forumskim izrazom: )

epic-fail-sports-fail-epic-forehead-weak-retard-demotivational-poster-1206344902.jpg

Back