zezanje.....ili ipak ne

Nikada nisam procitala ,,sumnjivo lice,,(koji ce mi to)niti ciru i spiru..tek to mi ne treba i nikako me ne interesuje..dosadno je a i pola ne razumem...

Bilo bi lepo kad bi uveli da se cita nesto drugo,da idemo u korak s vremenom malo..inace ovako,sve manje i manje se cita..

EE pa ja sam to procitala..jedino ta lektira i ,,hajduci,, su mi ostali u lepom secanju...ma ono ostalo nisam ni citala,sve je bilo dosadno!:)

Kako se svashe ona knjiga ? Mislim da beshe "Deachaci Pavlove Ulice" , ono kad na kraju umre onaj mali klinac i kad se deca biju za igralishte ( izvinjavam se na ovakvom nachinu preprichavanja) , tu sam knjigu naprosto progutao .
I "Ne okreci se sine" je odlichna knjiga , kraj cu uvek pamtiti .

Ајој. Не знам шта тачно да кажем. Има лектира које одређене људе не могу да заинтересују, тако сам прочитала 10-ак страна Харија Потера и одустала, и ниједан више део нисам почињала.
Али суштина је макар у некој уметничкој вредности. Искрено, не могу да кажем које су књиге квалитетне, али не сумњам у то да садашња школска лектира има изванредна дела.
И ниједан опис није безвезе тек тако убачен и отегнут на више страна, он има неку уметничку улогу, на пример, из покрета људи може се сазнати какав је њихов карактер, из описа природе се види расположење ликова или самог писца...
И не могу да се сложим са тим да данашња деца не могу да разумеју, нису глупа, једноставно их мрзи да размишљају. Сад им се све даје сажвакано на тањиру, нико није луд да сам долази до закључака и да се мучи.
А што се тиче самих књига, свака је корисна, па и оне, типа ,,Купохоличарка", она са гаћаронама, или ,,Да ли је он господин прави"... Макар малчице охладиш главу и видиш какве наслове треба да избегаваш.
А да не причам о правим књигама, ако могу тако да их назовем. Видиш како се живело, како су људи размишљали... Схватиш нешто, негде се препознаш... У сваком случају, не можеш да протраћиш време читајући било коју књигу.

Ako zelite pakost i ostale ljudske gluposti onda treba citati Cica Gorija,Proces,Stranac...
Isto treba izbaciti i Tomasa Sojera...

brate ti si stvarno neki lik koji nijednu lektiru ocigledno nije procitao! kao prvo tom Sojer i lektire slicne njoj koje se rade u tom periodu su namenjene tom uzrastu ne bez razloga,i veoma su popularne(sto svedoci broj knjiga koje su napisane na taj nacin a da ne pominjem broj crtaca koji je stvoren inspirisan tim stilom)! a onda proveri u kom dobu su te knjige stvarane,pa ce ti onda biti jasno zasto ih ne kapiras... i ako nista,te knjige VALJA procitati zbog sebe samih,zbog licnog obrazovanja... ne kazem ja,ima nekih knjiga koje su mi stvarno bile dosadne(npr. Ana Karenjina)ali sam ponosna na sebe sto sam je procitala....
a ''Druzina sinji galeb'' mi je omiljena lektira iz osnovne,citala sam je nekoliko puta,i nameravam opet,cim ugrabim slobodno vreme... Trenutno citam ''Zlocin i kaznu'' i odusevljena sam. ipak,ne bih ja mogla sebi da dopustim da propustim neke od najvecih svetskih klasika...***...

Evo sad uvode Gospodara prstenova i Hari Potera u lektiru.
Koliko sam ja razumela.

:eek:
Шта ће, ког ђавола, Хари Потер у лектири?
А тек Господар?

Додуше, Господара Прстенова нисам прочитала, али ми нешто говори да то није за лектиру.
Не кажем да не треба увести нешто ново у лектиру, али шта ће ту књиге о магији?
Некако је глупо :roll:

Nikada nisam procitala ,,sumnjivo lice,,(koji ce mi to)niti ciru i spiru..tek to mi ne treba i nikako me ne interesuje..dosadno je a i pola ne razumem...

Bilo bi lepo kad bi uveli da se cita nesto drugo,da idemo u korak s vremenom malo..inace ovako,sve manje i manje se cita..

Lektira nisu knjige koje bi citala za razonodu, zato ih i analiziras u skoli. Verovatno si u pravu, i da, ume da smori. Da bi procitala Anu Karenjinu cestito, trebala mi je sva snaga volje ovog sveta:sad2: Ne zelim da se secam toga sad. Sve u svemu, knjige u okviru lektire su knjige koje , recimo, ne bi citala po sopstvenom nahodjenju. A i te knjige su jednom dozivele svetski uspeh. Sumnjam da ce u lektiru da uvedu Sofi Kinsela da bismo isli u korak s vremenom.
Uzgred, ako nesto ne razumes, zar te ne zainteresuje jos vise da ga prokljuvis, po logici stvari? :huh: Mozda kad bi razumela, ni Sumnjivo lice se ne bi cinilo toliko lose, sta znas

Sumnjivo lice je odlicna knjiga.
Sto se lektire tice, 60 godina nije menjan nas obrazovni sistem. Tada, kad su te lektire bile "IN", kad su ih deca citala, donekle su i mogle da se razumeju. Danas, uprkos cinjenici da se ranije sazreva, deca su postala razmazena, skroz su u out-u kad je u pitanju opsta kultura, i onda ne cudi sto ih Pop Cira i Spira smaraju, Nusic im je dosadan, i sl...
Greska je pre svega u obrazovnom sistemu. U mojoj gimnaziji, pola nije procitalo Anu Karenjinu, a od onih pola koji jesu, opet pola je nije razumelo. Na kraju, kad odradis statistiku, samo je 4-5 ucenika shvatilo poentu. To treba da nam govori da nesto treba menjati.

Da sam ja profesor knjizevnosti (i bicu, nadam se, doduse ne srpske :D), odabrao bih 10ak naslova, od ruskih klasika, preko avantura, do bestselera, i rekao deci da odaberu sta ce da procitaju. Pa, ako im je Tolstoj tezak, mozda Kundera nece biti. Ako ne vole Nusica, mozda ce neko od sjajnih, domacih pisaca biti pitak za citanje.

Ono natezanje profesora 'ako ne procitas to i to dobices 1', samo demotivise tinejdzere da bilo sta citaju, i to je stvarno jadno...

. Pa, ako im je Tolstoj tezak, mozda Kundera nece biti. Ako ne vole Nusica, mozda ce neko od sjajnih, domacih pisaca biti pitak za citanje.
QUOTE]

Pa ko je pitkiji za citanje od Nusica? I Tolstoj jeste tezak,ja ga ne varim, ali je predvidjen za drugi razred od strane nekog ko zna malo vise od nas. I neka se procita ta njegova je bena knjiga, nece nikom da padne kruna s glave.

Nusic je izvrstan autor, ne kapiram zasto ga ne vole.
Taj koji "zna malo vise od nas", je bio tinejdzer kad? Pre 50-60 godina?
Bojim se da su se stvari od tad izmenile...
Klinci prosto okrenu prvu stranu... procitaju.... vide da ne kapiraju... tesko je za razumeti, i batale celu stvar....
Ja ih potpuno razumem, i bas sam iz tog razloga za promenu obavezne lektire i modernizovanje plana i programa kad je u pitanju knjizevnost.
Zamisli jednu stvar koju ti bas mrzis da radis... koja ti je jako dosadna.... i neko krene da te tera to da radis... Mislis da bi izdrzala?

Back