zezanje.....ili ipak ne

eto, ovde se zaista svaki dan nešto novo nauči.
ne znam prosto čija je teza smešnija (mada je to zapravo jedna te ista teza), da li onih koji tvrde da knjige (ovde govorim isključivo o beletristici) treba čitati da bismo saznali nešto o vremenu u kom su pisane (zapravo - o vremenu u kom je smeštena fabula),
ili onih koji smatraju da te knjige sadrže još uvek popularne teme, jer govore o čoveku, o otuđenju, o raznim velikim problemima.
u prvom slučaju, nije potrebno baviti se literaturom, bolje je uzeti neki naučno-istorijski rad, jer se od Flobera pa na ovamo u literaturi činjenicama manipuliše radi književnog pogleda na stvari etc. nije potrebno čitati bulgakova da bi se saznalo kakav je bio život u sssr tokom dvadesetih godina prošlog veka; pouzdanije je uzeti neki rad roja medvedeva.
s druge strane, čitati npr. 'stranca' zbog 'apsurdnih' ideja u njemu je, takorekuć, apsurdno, jer je camus te ideje 'ogoljene do kostiju' predstavio u eseju pod nazivom 'mit o sizifu', dok ih je u 'strancu' umetnički realizovao.
sve se zapravo svodi na ono što je davno rekao miroslav krleža - 'ako neko želi da pošalje poruku, neka je pošalje telegramom'. ili tako nešto.

What is your reaction to the mixed feelings vented by
one critic in a review which characterized you as having a fine
and original mind, but "not much trace of a generalizing
intellect, "and as "the typical artist who distrusts ideas"?

In much the same solemn spirit, certain crusty
lepidopterists have criticized my works on the classification
of butterflies, accusing me of being more interested in the
subspecies and the subgenus than in the genus and the family.
This kind of attitude is a matter of mental temperament, I
suppose. The middlebrow or the upper Philistine cannot get rid
of the furtive feeling that a book, to be great, must deal in
great ideas. Oh, I know the type, the dreary type! He likes a
good yarn spiced with social comment; he likes to recognize his
own thoughts and throes in those of the author; he wants at
least one of the characters to be the author's stooge. If
American, he has a dash of Marxist blood, and if British, he is
acutely and ridiculously class-conscious; he finds it so much
easier to write about ideas than about words; he does not
realize that perhaps the reason he does not find general ideas
in a particular writer is that the particular ideas of that
writer have not yet become general.

Vladimir Nabokov's interview with Alvin Toffler, Playboy [1964]

* * *

krajnje je problematična i teza da knjige treba čitati zbog 'duhovnog uzdizanja', 'kulturnog razvitka' i slično. uzmimo npr. nemce. istorija pokazuje da oni spadaju među narode s najvišim nivoom kulture. nemci imaju pisce svetskog ranga, i mnogo čitaju. ali, iako su imali getea, šilera, herdera, lesinga, hajnea i kanta, kod njih je nastao nacizam, oni su stvorili koncentracione logore uništenja, ubijali jevreje i ostale pripadnike "nižih rasa". to što su čitali pomenute autore, što su vaspitavani u humanističkom duhu nije predstavljalo nikakvu prepreku njihovom padu u varvarstvo.

ali brate... u 7. razredu pop cjira i spira...
shta mene boli k za dva debela popa i to kako su oni zhiveli pre 200 god?!
. . .i posle se chude shto ne chitamo lektire. . .

haha ja to nikad nisam ni pročitala niti sam ikad odgledala film.... jednostavno, previše dosadno i glupo... e sad nzm dal je to bilo za prijemni, ali ako jeste nabubaš pitanja i mrtav-ladan.... sećam se da kod mene niko nije pročitao ni Sumnjivo lice i to je isto smorčina nevidjena.....

Извини, а чиме треба да се "смарају"?
Хари Потером??

Море, треба увести једну шибу, па да видиш ред, рад и дисциплину. :mrgreen:

E ovo je bas dobro receno :)! Iz tih kjiga se uci o zivotu, sire se shvatanja i slicno... Ne kazem da nije bilo dosadnih lektira tipa Bakonja fra Brne ili Gorski car, ali klasici tipa Karenjine, Antigone, Gilgamesa, Zlocina i kazne su ipak nesto neprevazidjeno. :D

Inace.. ja sam volela da citam Haprija Potera. Tada nista nije budilo moju mastu kao te knjige.
I sta vise, podstakle su me da posle njih potrazim nove zanimljive knjige. A to je neprocenjivo!

Mislim da je za decu bolje i to da citaju, nego tako praznih glava da igraju igrice po ceo dan za svojim racunarima.

(izvnini racunarko, znas da te volim *cmok*)

ja sam prvo pogledao 5 delova harija potera
i onda sam odluchio da prochitam famoznu knjigu
sabio sam svih 7 delova u 2 nedelje
i onako, fino je, lako se chita, nema neku vrednost kad se gleda sa knjizhevnog aspekta.
To je ono, pred laku noc shtivo.
i zamerku imam - nije isto kad chitash posle pogledanog filma...zamishljash glumce onda i sve kako je u filmu, shto ubija mashtu.

Back