Ženski kod

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
56.245

Upoznaj 5 koraka protokola Ženski kod​

Uspostavi hormonski sklad prema programu Alise Vitti
Upoznaj 5 koraka protokola Ženski kod


Kako regulirati mjesečnicu, uspješno zatrudnjeti i pojačati svoj libido, pitanja su koja muče brojne žene diljem svijeta. Mnoge od njih rješenja su pronašle u knjizi Ženski kod i istoimenom protokolu, funkcionalne nutricionistice i stručnjakinje za hormonalno zdravlje Alise Vitti.
Alisa Vitti i sama se niz godina borila s brojnim problemima uzrokovanim sindromom policističnih jajnika, što ju je, nakon što joj konvencionalna medicina nije ponudila rješenje, potaknulo da sama krene u istraživanje hormonskog zdravlja. Okrenula se proučavanju tradicionalne kineske medicine, endokrinologije, kronobiologije i funkcionalne prehrane, što je postao temelj njezinog protokola WomanCode.
Nakon što se sama uvjerila u njegovu uspješnost, protokol utemeljen na ljekovitoj prehrani i promjeni životnog stila pomogao je brojnim ženama da uspostave hormonski sklad, zavole svoje tijelo i osjećaju se sjajno u svojoj koži.
Protokol je opisan u knjizi i sastoji se od pet koraka:
 1. Stabiliziranje razine šećera u krvi - osnova je protokola WomanCode jer razina glukoze utječe na cijeli endokrini sustav, a ako je ona narušena, tijelo to doživljava kao izvor stresa. Odabir hrane u svakom obroku ključan je za održavanje razine šećera optimalnom.
 2. Briga o nadbubrežnim žlijezdama – nastavlja se na prvi korak i riječ je o brizi koja započinje pravilnom prehranom i održavanjem optimalne razine šećera u krvi, a uključuje i smanjivanje ostalih izvora stresa koji ih mogu iscrpiti, poput nedovoljnog sna ili tjelesne neaktivnosti.
 3. Podržavanje organa za eliminaciju - Vitti donosi niz savjeta kako brinuti o četiri različita ali povezana organa eliminacije: jetri, debelom crijevu, koži i limfnom sustavu.
 4. Usklađivanje sa svojim menstrualnim ciklusom – s obzirom na to da su u svakoj od četiri faze ciklusa (folikularna, ovulacijska, lutealna i menstrualna) razine hormona različite, potrebno je prilagoditi prehranu, fizičku aktivnosti i životni stil svakoj od njih.
 5. Aktiviranje svoje ženske energije - ponovno povezivanje sa ženskom energijom koja nas prebacuje u ustroj razmišljanja koji prihvaća i poštuje cikličku prirodu našeg tijela i potiče nas da mu vjerujemo.
Detalji svakog od ovih koraka opisani su u knjizi. Ako se odlučite isprobati ovaj protokol, kao podrška na tom putu dobro će vam doći i dodaci prehrani, začini i čajevi. Evo nekoliko prijedloga iz Alisinog ormarića s lijekovima.
Za stabiliziranje razine šećera u krvi:
 • cimet
 • chrim pikolinat
 • čaj s rooibosom, cimetom, anisom i/ili paprenom metvicom (piti poslije obroka)
Za podršku mjesečnom ciklusu:
 • konopljika
 • mješavina magnezija i kalcija (u tekućem obliku)
 • čaj dong quai (kineska anđelika) tijekom prve polovice ciklusa.
 • čaj od lista maline, koprive i lista peršina (kao pomoć kod nadutosti i ispiranja u tijelu nakupljene tekućine) za drugu polovicu ciklusa
 

Back
Top