Ženski i muški kućni poslovi?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.105
Koliko su kućni poslovi cijenjeni i koliko im se značaja daje?
Kako god da to zvuči, kućni poslovi su za mnoge "sitnica".. oni su nevidljivi, beznačajni, nisu vrijedni pažnje, dosadni, potcijenjeni, pa čak i nebitni.
Ali, vidi vraga.. kada je domaćica (bolje rečeno domaćini) u nemogućnosti da svakodnevno obavlja kućne poslove, postavlja se pitanje koliko košta rad spremačica, čistačica pa i kuvarica? Ipak mnogo.. tako da, možemo da izračunamo koliko on košta, odnosno koliko novca mjesečno uštedimo obavljajući „sitne” poslove u svom domu.

m.ž. poslovi.jpg

Čišćenje, pranje, peglanje, kuvanje.. briga o djeci su veliki, odgovorni i svakodnevni kućni poslovi i nisu mali.

U zadnje vrijeme muškarci rade više kućnih poslova nego ikada, ali, kako same žene kažu, neobično je to što još nisu sasvim naučille da dijele poslove s njima.. kao bolje ćemo mi, ne znaš ti kako to treba, ili pusti, vidi šta si sad napravio..
Nekad su žene uglavnom bile domaćice dok su muškarci bili odsutni tj zaposleni. Danas kada se to manje-više izjednačilo, sve je drugačije.. sve je manje poslova u kuči koji mogu da s e dijele na ženske i muške.. Da li je to ipak tako?
Svakako da nemamo svi isti odnos prema redu i neredu u našem domu, ali većina nas može uraditi neke osnovne kućne poslove, taman onoliko koliko možemo.. uostalom to je naš dom, naša kuća a ipak bi svi htjeli da je najljepša, najčistija, najveselija.. ili barem svi.

Koji bi kućni poslovi po vama trebalo "podijeliti" na muške i ženske? Malo teža podjela bi bila u seoskim domaćinstvima nego u urbanim sredinama, ali ipak nešto bi trebalo biti zajedničko a to su poslovi u kući.

ne bih ni ja klasifikovala poslove na tipicno muske ili zenske...

dala bih muskarcu ipak te majstorske radove ali zato sto ja nisam detaljista, blentava sam i nisam ni pazljiva oko toga...

policu bih krivo stavila sigurno...dobro ne bih da se bas potrudim ali me to smara kada nesto treba da bude BAS TAKO odradjeno...volim improvizacije...kada vidim uputstvo za upotrebu ves masine ja se ne uzbudim vec iznerviram...tako da bih to takodje prepustila ili majstoru ili muskarcu ako on to voli da radi naravno...sve te popravke...

posao mora da se odradi, druge neke obaveze...pa sve oko kuce lezerno shvatam...kuvam kada mi se kuva, spremam kada mi se sprema, radim oko kuce sta i kada hocu... to mi je kompromis u zivotu i balans naspram drugih nekih obaveza...

ne bih ni ja klasifikovala poslove na tipicno muske ili zenske...

dala bih muskarcu ipak te majstorske radove ali zato sto ja nisam detaljista, blentava sam i nisam ni pazljiva oko toga...

Da, nekako mi je neprirodno da muškarci kuvaju i spremaju, pa i peglaju.. :dash: ali gore od toga je da žene rade te tipično muške poslove po kući kao što su popravke, premještanje teških stvari, ili da recimo mijenja sijalice.. kao ona se penje na stolicu da promjeni sijalicu a on je pridržava da ne padne.. :hahaha:

Da, nekako mi je neprirodno da muškarci kuvaju i spremaju, pa i peglaju.. :dash: ali gore od toga je da žene rade te tipično muške poslove po kući kao što su popravke, premještanje teških stvari, ili da recimo mijenja sijalice.. kao ona se penje na stolicu da promjeni sijalicu a on je pridržava da ne padne.. :hahaha:
a vidi to kod mene nije mentalni izbor :D

jednostavno ne volim preciznost, ne volim detalje...iznerviram se...kada vidim sve te srafove i da mora ovaj u onu rupicu i da se zavrne onim cudom tacno i ovo i ono...ja vec padnem u bedak...
neopisivu turbulenciju pritiska u nervima osetim i kada mi nesto nije u redu sa kompom...onda ako se smirim...bukvalno disem duboko 5 min...prodju mi informacije kroz glavu koje su potrebne za fiksiranje problema...ali ne volimm...

ne znaci da ne umem...ali ako ne moram prepusticu drugome te stvari...

a nisam rekla sta volim jel:lol:

pa sve ostalo ako sam dobro raspolozena :mrgreen:

najteze mi pada pickanje, lickanje, drljanje kade, plocica i tome slicno...

Ja redovno menjam sijalice a niko me ne pridržava,
I premeštam stvari ..I postavljam police ..Pa ko će ako neću ja.
Jedino ne umem da cepam drva, uvek mi se sekira zaglavi ...
Zovem zeta...

pickanje, lickanje, drljanje kade, plocica i tome slicno...
:rotf: :rotf: :rotf:

pa jeste Korni i ne shvatam a znam da ima zena koje vole te picikato poslove pa svaki najmanji cosak, fuge, sta sve ne...pa izbeljivacem, domestostom, asepsolom, alkoholom, pa mokra krpa, suva krpa, cetkice, pa gladi i mazi...

ja se plasim tih ljudi pomalo...i da imam kucnu pomocnicu a u zivotu je nisam imala...ja mislim da bih se prosetala dok ne zavrsi te radove :lol:

pa jeste Korni i ne shvatam a znam da ima zena koje vole te picikato poslove pa svaki najmanji cosak, fuge, sta sve ne...pa izbeljivacem, domestostom, asepsolom, alkoholom, pa mokra krpa, suva krpa, cetkice, pa gladi i mazi...

ja se plasim tih ljudi pomalo...i da imam kucnu pomocnicu a u zivotu je nisam imala...ja mislim da bih se prosetala dok ne zavrsi te radove :lol:
Ja imam blaži oblik OKP-a,,I dosta lickam , ali ni ja ne preterujem toliko ..
I trudim se da to držim pod kontrolom , gadno je kada popustiš.

Nemam nista protiv da POMOGNEM u stanu. Sve osim pranje, susenje, peglanje vesa.
Ciscenje, spremanje, kuvanje su zenski poslovi, a ja pomazem.
Zove se da pomazem cak i kada radim vise od nje. To je bitno.
Kada udjem kod sina u sobu kazem mu da obavi zenske poslove. Da pospremi sobu.
Odgoj muske dece je veoma vazan. Jos mi treba da postane neka pi.kica kao ovi danasnji.
Eto.:ok:

Back