Ženka jaguara pobegla iz kaveza beogradskog zoo vrta

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
3.908

Antihejter

Domaćin
Poruka
3.114
Juna 1987. godine, u večernjim satima, opasna ženka jaguara uspela je da se izvuče iz svog dobro čuvanog kaveza. Šunjajući se, zver je uspela da dođe blizu upravne zgrade beogradskog ZOO vrta. Od potpune slobode delio ju je samo jedan zid i hitri skok. Usnuli grad nije ni sanjao kakva mu opasnost preti.

U tom trenutku Gabi, ženka nemačkog ovčara koja je sa čuvarom patrolirala dvorištem vrta, podigla je glavu i načuljila uši. Njušnula je vazduh nekoliko puta, a zatim potrčala. Samo nekoliko sekundi kasnije, začuli su se zvuci režanja i borbe.

Gabi je ostala sasvim ukočena nekoliko sekundi, a onda brzinom metka jurnula u mrak, dok je drugi pas - mužjak nemačkog ovčara, uz cviljenje potrčao u suprotnom pravcu. Čuvar je ostao zbunjen, još ne shvatajući o čemu se radi. Tek kada su tišinu noći počeli da paraju rika i lavež i kada je u tami razaznao uzavrelo klupko iz koga su se isplitale čas kandže čas zubi, bilo mu je jasno da je u pitanju neka zver.


Uzbuđen, otrčao je do telefona i obavestio policiju o tome šta se dešava u Vrtu. Policija je probudila direktora Bojovića i zajedno su požurili da zaustave odbeglu, razgoropađenu životinju. Odmah su utvrdili da je u pitanju ženka jaguara, mlada i puna snage. Negde do pred svitanje su pokušavali da je vrate u kavez i na kraju, kada drugog izlaza nije bilo, nažalost, morali su da je ustrele.

Gabi je pronađena u jednom hodniku u neposrednoj blizini kaveza iz kog je jaguar pobegao. Ležala je polumrtva, u velikoj lokvi krvi.

Te noći je neustrašivo jurnula na jaguara, uhvatila se u koštac sa njim i, iako se radilo o neuporedivo većem i jačem protivniku, nije odstupala ni za trenutak. Onemogućila je opasnu zver da nasrne na čuvara ili da preskoči ogradu Vrta i napadne nekog od građana. Iznenađenu životinju nije prestajala da goni sve dok je nije saterala do ulaza u kavez. Tada su izranavljenost i iznemoglost učinili da se odvuče do prvog zaklona, gde je i klonula.Odmah su je vozilom prebacili na Veterinarski fakultet, gde su joj oprali i ušili rane, dali antibiotike i transfuziju, pošto je bila izgubila mnogo krvi, i vratili je ponovo u Vrt. Kako mi u to vreme nismo imali ambulantu, u tu svrhu je poslužila direktorova kancelarija. Čiviluk je bio stalak za boce sa infuzijom, spojene fotelje su bile ležaj za bolesnicu, a njegov radni sto mesto na kome je stajao sanitetski materijal.

Uz Gabiku je bdelo, uz brojne veterinare, i kompletno ljudstvo Zoološkog vrta. Oporavak je tekao prilično sporo, što nije ni čudo s obzirom na ozbiljnost i brojnost povreda koje je keruša imala. Tek posle nešto više od mesec dana Gabi je prvi put ustala i napravila nekoliko koraka. Pored vrtnih radnika, radovali su se i mnogi ljubitelji životinja i prijatelji Zoološkog vrta, pošto je Gabikina hrabrost dobila širok publicitet.

Zbog njenog veličanstvenog podviga, radnici Zoološkog vrta doneli su odluku da joj se za života podigne spomenik, koji će za sva vremena podsećati na odvažnost i neustrašivost keruše Gabi.

kerusagabi.jpghttps://www.srbijadanas.com/vesti/b...ad-kerusa-gabi-jaguar-zooloski-vrt-2022-06-06
Eh ovo je mač sa dve oštrice...ja navijao da pobegne, ali da ne napadne nikoga. Prosto da pobegne.
Sa druge strane svaka čast za pse.

A nema ni gde da pobegne...
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.