Ženi hoće da sruše kuču zbog puta

maloludilo

Zainteresovan član
Poruka
345
Izgradnju Koridora 11 država je proglasila za javni interes i sve što se nalazi na trasi budućeg autoputa - pred njim će morati da nestane. Pa i kuće. Iz višeg interesa država vam ih oduzme, ali vam za to plati. Šta se, međutim, dešava kada se javni interes sukobi s interesom pojedinca?

Meštanka Boljevaca, mesta nadomak Surčina, rešila je da ne odustane. Ne pristaje na ponudu, a da je sele, kako kaže, mogu samo na silu.
Izgradnji autoputa E763, deonice Surčin - Obrenovac, isprečila se kuća od 140 kvadrata čiji vlasnik odbija da se nagodi sa državom. Pre nego što pomislite da kakav bogataš u Boljevcima to čini iz hira, upoznajte vlasnicu kuće koja jedina još odoleva bagerima - Stojanu Veljković. Samohranu majku dvoje odrasle dece, od kojih je jedno bolesno, spremačicu koja živi od minimalca.

"I na sve to, evo šta mi se dešava, da li je ovo život? Što me muče", pita, kroz suze, Stojana.

Jer 2017. njena kuća našla se na trasi budućeg Koridora 11. Od tada živi na gradilištu. Porušene kuće okolo su sve što je ostalo od njenog komšiluka koji se nagodio s Putevima Srbije i odavno odselio. Nije ni ona protiv eksproprijacije, ali jeste protiv ponude. Komšije su, tvrdi, dobile duplo više od nje, ona - 3 miliona i 400 hiljada dinara za kuću.

"Ja s ovom cenom, veruj mi, dete, ne mogu da kupim ni čerpičaru, za to traže 7-8 miliona, a ja s ovim ne mogu da kupim malo veći poljski wc", kaže Veljkovićeva.

Ne pravimo mi ponudu, odgovaraju u Putevima Srbije, već Poreska uprava, a njihova je računica ovakva:

"Prema listu nepokretnosti parcela gospođe Stojane Veljković je ukupne površine 927 m2 i to jednim delom - u površini od 883 m2 je njiva III klase, pa je i ponuda data prema ceni za njivu III klase, dok je drugi deo parcele površine od 44m2 – zemljište pod objektom i za taj deo parcele je data ponuda prema ceni za građevinsko zemljište".

Ako sam na poljoprivrednom zemljištu, zbog čega plaćam porez za gradsko - građevinsko, uzvraća pitanjem Stojana i prilaže dokaz o uplati poreza. Sve je po Zakonu o eksproprijaciji, odgovaraju u Putevima.

"Dana 4.11.2016. godine doneto je rešenje o eksproprijaciji, protiv istog g-đa Stojana Veljković nije izjavila žalbu, tako da je rešenje postalo pravnosnažno", navode iz Puteva Srbije.
Falsifikovan potpis?
Nije se žalila, jer rešenje, tvrdi, nije dobila. Ispod onog kojim navodno pristaje na eksproprisanu ponudu, stoji potpis koji nije njen, budući da se potpisuje latinicom. Da paradoks bude veći, navodi se i da u vreme prijema rešenja nije bila kod kuće. Kako je onda potpisala?

"Ljuta sam na ovu vlast, ali glasala sam za njih, evo iskreno rečeno, glasali smo i ja i deca, ali žao mi je... To poverenje više nema u mojoj kući, ova vlast. Žao mi je, volim tog Vučića, mislila sam da je to pravda, da priča istinu o toj pravdi, istini i poštenju ... a gde je tu poštenje, gde je pravda", pita Veljkovićeva.

Pravdu će potražiti na sudu, gde je ceo slučaj završio. Zanimljivo, međutim, da se na suđenjima, predstavnici Puteva Srbije ne pojavljuju.

Autoput grade, kažu nam, bez ikakvih smetnji. Ministarstvo finansija dozvolilo im je da "stupe u posed", odnosno u prevodu - uzmu Stojanin plac, i pre nego što se odredi kolika će naknada biti.
http://http://rs.n1info.com/a433092/Vesti/Na-sudu-zbog-eksproprijacije-i-cene-kuce-na-trasi-Koridora.html

Децу има, а воли тог Вучића :dash:, и пита за поштење. Док је рушио једну четврт у Београду, отимао пензије, њу и сличне је сврбила она ствар.
Да можда смо баш због ове жене пали на ДУИНГ ЛИСТИ, јер кочи лакоћу пословања у Србији :mrgreen:.
.Да ли сам саркстичан или циничан ни сам више не знам.

П.С
Да се презива којим случајем Карић, Суботић, Јовановић, Вучић, Дачић, Палма само би јој пољски WC вредео као један стан у Београду (случај Колубара и експропијација земљишта).

Kapitalne investicije su vaznije od privatnih kuca, zato treba da se rusi. Medjutim, ponuda mora biti ok. Koliko sam shvatio, drzava joj je dala dobru ponudu s obzirom da je lokacija u pripizdini i kuca ne vredi. Za te pare moze da kupi extra kucu ili stan u Pancevu ili vilu u nekom selu kod Panceva, nadomak Beograda.

Smatram da treba doneti uredbu da se plati obestecene u ceni 50% vecoj od trzisne. Pa uzmi ili ostavi. A da infrastrukturalni projekti moraju biti prioritetniji od pukog srpskog seljackog "necu" i inacenja, to svakako.

Kapitalne investicije su vaznije od privatnih kuca, zato treba da se rusi. Medjutim, ponuda mora biti ok. Koliko sam shvatio, drzava joj je dala dobru ponudu s obzirom da je lokacija u pripizdini i kuca ne vredi. Za te pare moze da kupi extra kucu ili stan u Pancevu ili vilu u nekom selu kod Panceva, nadomak Beograda.

Smatram da treba doneti uredbu da se plati obestecene u ceni 50% vecoj od trzisne. Pa uzmi ili ostavi. A da infrastrukturalni projekti moraju biti prioritetniji od pukog srpskog seljackog "necu" i inacenja, to svakako.

Да да, кад треба да плати порез, онда је земљиште грађевинско, а кад треба држава да откупи плац, онда је земљиште пољопривредно.
Али у праву си, од ове државе се боље и не може очекивати.

Meštanka Boljevaca, mesta nadomak Surčina, rešila je da ne odustane. Ne pristaje na ponudu, a da je sele, kako kaže, mogu samo na silu.
Izgradnji autoputa E763, deonice Surčin - Obrenovac, isprečila se kuća od 140 kvadrata čiji vlasnik odbija da se nagodi sa državom. Pre nego što pomislite da kakav bogataš u Boljevcima to čini iz hira, upoznajte vlasnicu kuće koja jedina još odoleva bagerima - Stojanu Veljković. Samohranu majku dvoje odrasle dece, od kojih je jedno bolesno, spremačicu koja živi od minimalca.

"Prema listu nepokretnosti parcela gospođe Stojane Veljković je ukupne površine 927 m2 i to jednim delom - u površini od 883 m2 je njiva III klase, pa je i ponuda data prema ceni za njivu III klase, dok je drugi deo parcele površine od 44m2 – zemljište pod objektom i za taj deo parcele je data ponuda prema ceni za građevinsko zemljište".

Фали ...96 m²

Ко зна када је задњи пут " ажурирана " њена - Листа непокретности у катастру и општини...:think: :aha2:

Priča je prilično šuplja. Teško da je sve to rađeno bez njenog znanja. Ponuda od 29 000 evra za kuću od 44 kvadrata ( pri tome ko zna koliko staru i u kakvom stanju ) je sasvim korektna. Vjerujem da može izvući i veću cijenu. Ali baš duplo teško.

Nije, tako se sada radi.

Zemlju moras da prodas, po ceni koju oni odrede, ako ti se ne svidja cena, tuzis drzavu i za 4-5 godine mozda dobijes nesto.

Ako si srecan daju ti 70-80% od vrednosti, ako nisi mogu da ponude i samo 20-25%.

Нигде се накнада за експропријацију не даје по цени већој од тржишне.

Poslednja izmena:
samo uz fer nadoknadu

nek joj daju parcedrzavnog zemljista sto blize njenom

i nek joj naprave kucu iste povrsine

i jos nesto para , za duhovno stradanje ,3 ministarske plate

Sam koncept je bezobrazan, kao nude ti trzisnu vrednost, ali trzisna vrednost ima smisla samo ako zelis da prodas kuca, a vecina ljudi to ne zeli.

Vec si napomenuo da treba da daju 100% trzine vrednosti, pokriju troskove trazenja novog mesta i preseljenje i barem 10-15% vrednosti za maltretiranje. U Srbiji si srecan, ako te ne izbace na ulicu. :(

- - - - - - - - - -

Нигде се накнада за експропријацију не даје по цени већој од тржишне.

Gde se postuje privatna imovina, odustaje se od projekta ili se menja ruta, jer osoba ne zeli da proda.

npr. Kinezi koji samo oduzimaju sta im treba, imali su problem u Maleziji, gde mora da se postuje privatna imovina.

Poslednja izmena:
Nije, tako se sada radi.

Zemlju moras da prodas, po ceni koju oni odrede, ako ti se ne svidja cena, tuzis drzavu i za 4-5 godine mozda dobijes nesto.

Ako si srecan daju ti 70-80% od vrednosti, ako nisi mogu da ponude i samo 20-25%.

Znači ona nije znala da se radi eksproprijacija. I koju cijenu nude? Teško bome.

- - - - - - - - - -

Sam koncept je bezobrazan, kao nude ti trzisnu vrednost, ali trzisna vrednost ima smisla samo ako zelis da prodas kuca, a vecina ljudi to ne zeli.

Vec si napomenuo da treba da daju 100% trzine vrednosti, pokriju troskove trazenja novog mesta i preseljenje i barem 10-15% vrednosti za maltretiranje. U Srbiji si srecan, ako te ne izbace na ulicu. :(
.

Većina dobije i iznad tržišne vrijednosti. E sad što su ljudi alavi je nešto drugo.

- - - - - - - - - -

Gde se postuje privatna imovina, odustaje se od projekta ili se menja ruta, jer osoba ne zeli da proda.

npr. Kinezi koji samo oduzimaju sta im treba, imali su problem u Maleziji, gde mora da se postuje privatna imovina.

Ne znam odakle ti tako nešto.Eksproprijacija naravno uz naknadu postoji i tamo gde je privatna imovina deklarisana kao "svetinja".Eksproprijacija se sprovodi kad postoji javni interes i naravno ne traži se saglasnost vlasnika.Vlasnik ustvari i ne gubi imovinu jer svaka imovina ima svoj novčani izraz.Dakle ,dakle imovina se i ne oduzima nego samo menja svoj "oblik" iz materijalnog u novčani.
Kad se kaže da je svojina neprikosnovena misli se da nije moguće oduzimanje bez naknade.

Znači ona nije znala da se radi eksproprijacija. I koju cijenu nude? Teško bome.

Većina dobije i iznad tržišne vrijednosti. E sad što su ljudi alavi je nešto drugo.

Mislim da tekst ne ukazuje na to da nije znala da se radi eksproprijacija (uostalom ruse sve kuce oko njene), vec da nije potpisala nagodbu, jer je nije dobila.
Ali to nije bitno, jer ona nema pravo na neogranicene zalbe i na kraju mora da pristane na ekspropriajciju i da se odseli, a ako nije zadovoljna cenom moze 4-5 godine da se tuzi sa drzavom i trazi vecu cenu.

Cenu ponude formira poreska uprava i to nije trzsina cena, vec do 80-85% trzisne cene. Pri proceni koriste svoje tabele i uvek gledaju najnizu vrednost, zato ljudi angazuju privatne procenitelje i pokusavaju da izvuku vecu kategorizaciju.

I treba reci, posto vidim da mnogima nije bitno, trzisna vrednost se primenjuje samo na ucesnike koji dobrovoljno prodaju ili kupuju, a ne i na prisilnu prodaju ili kupovinu.

Ne znam odakle ti tako nešto.Eksproprijacija naravno uz naknadu postoji i tamo gde je privatna imovina deklarisana kao "svetinja".Eksproprijacija se sprovodi kad postoji javni interes i naravno ne traži se saglasnost vlasnika.Vlasnik ustvari i ne gubi imovinu jer svaka imovina ima svoj novčani izraz.Dakle ,dakle imovina se i ne oduzima nego samo menja svoj "oblik" iz materijalnog u novčani.
Kad se kaže da je svojina neprikosnovena misli se da nije moguće oduzimanje bez naknade.

Proverio sam, u pravu si, postoji obavezna ekspropijacija u javnom interesu.

Samo sam video kako kod nas rade i to je tuga.

Back