Žene vozači

ja vozim ...

• odlicno .

• slabo .

• ne usudim se niti sjesti za volan .

• nemam vozacku .

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Valeria

Elita
Poruka
20.302
Imali smo ranije temu o počecima u vožnji, ali sada sam imala na umu nešto drugo.
Temu o ženama vozačima, koje već imaju manje ili više iskustva u vožnji.. i koje su već imale priliku da zaključe na šta liči naš saobraćaj.

Elem, konkretno:
Vozim nekih više od godinu dana, dakle ne dugo..ali za to vreme sam prešla pozamašnu kilometražu i dosta sam bila za volanom, zbog posla..
I imala sam prilike da se nagledam svega i svačega.

Ja lično ne volim da brzam, ako sam u gradu, ne vozim iznad 50km/h, na autoputu ne vozim iznad 120km/h, poštujem saobraćajna pravila i ne histerišem.
Međutim, oko mene je haos.
Ako neko ne krene iste sekunde na zeleno, vozač iza će da urla, dobije epi napad, hoće da napadne..
Jedan taksista me je napao jer "se u gradu mora voziti minimum 50km/h) - njegova definicija.
Ako zastanem da propustim pešaka, ako se zaustavim na žuto (a ne proletim), dobijem zauzvrat čitavu kakofoniju psovki i sviranja (iza mene).

Posmatram te ljude - ok, ovo je doba kad smo svi manje više nezadovoljni životom. Ali vožnja nije šala - to je odgovornost, ne može se voziti u pijanom stanju, vriskajući, krivudajući, svirajući i kršeći sva moguća pravila.

Zanima me žene - kakvi ste vi vozači?
Da li spadate u tzv. bahate vozače? :lol:
Ili i vama, ko i meni, nije jasno to preletanje preko raskrsnice kad je žuto ili crveno, gaženje pešaka i sl? :lol:

Kako reagujete na saobraćaj?

Namerno nisam ovo postavila na pdf Automobilizam, zanima me baš šta žene kažu o ovome.

..vozim kad moram i ne uzivam u tome, gotovo uopshte..
..smatram voznju veshtinom koja mi je potrebna, nishta vishe od toga..

..od instruktora sam nauchila da na semaforu krecem bez sekunde odugovlachenja,
da vozim sigurno i relativno brzo, da se pakriram prilichno umeshno ili makar da ne ometam sve iza sebe
ukoliko to ne izvedem iz cuga,
a od mm da dozvolim sebi onu dozu odluchnog ali promishljenog bezobrazluka pri prestrojavanju ili ukljuchivanju,
koja se smatra neophodnom da bi te ozbiljno shvatili u saobracaju..
..u kolima sam najcheshce sa decom, tako da je safety first apsolutni imperativ,
ali ne spadam u neodluchne i plashljive..bar po reakcijama saputnika i ostalih vozacha oko mene..
..svo to balansiranje mi je zamorno i zato i vozim kad moram i ne vidim narochito zadovoljstvo u tome..

vozim 28 godina..
guzva na ulicma zahteva mentalno prisustvo vozaca..
ako ne krenes iste sekunde na zeleno, usporavas saobracaj..a jos ako vozis `turisticki` opusteno - nije cudo sto te napusavaju za zakasneli stat..
nerviraju me oni koji koriste mobilni dok voze i kojima reakcija zbog usporene voznje ne moze da ss predvidi..
kad vozis vozi, kad se druzis druzi se..
sto kaze child - u gradu moras da vozis drsko da bi saobracaj funkcionisao..

Pre sto godina, kad sam polozila, tata ce naravno da sedi pored mene da on vidi kako ja vozim, a i zbog bezbednosti...
toliko se derao - sta ides u drugu u krivini, mozes i trecom; ne mislis valjda da se vuces iza ovog kombajna; prati na
retrovizoru, ne gledaj u menjac...............tu je stala moja karijera vozaca.

Ne vozim ali mogu da se priključim diskusiji sa aspekta pešaka.
Vozači su u globalu bahati, bezobrazni i na pešake gledaju kao na niža bića. Na pešačkom prelazu staju samo ako si u mini suknji, vodiš li dete za ruku ili guraš li kolica, briga ih. Ispred škola i obdaništa, da nisu postavljeni "ležeći policajci", jurili bi sto na sat. Parkiraju se gde stignu. A posebno me iritira kada zauzmu čitav trotoar pa ti kao pešak moraš ili ići ulicom ili imati krila i preleteti parkirana vozila.
Posebno se komentar odnosi na ponosne (uglavnom muške) vlasnike skupih automobila, što bi da svog ljubimca imaju "pred očima" dok cirkaju kafu u lokalnom kafeu...pa ga uparkiraju maltene pred vratima istog.

Ili ono što me uzašava: kad vidim vozača sa detetom u krilima, ili dok on vozi deca pozadi skaču kao na federima.
Kad će već jednom da se primenjuje zakon po kojem dete mora sedeti vezano na zadnjem središtu.

vozim 28 godina..
guzva na ulicma zahteva mentalno prisustvo vozaca..
ako ne krenes iste sekunde na zeleno, usporavas saobracaj..a jos ako vozis `turisticki` opusteno - nije cudo sto te napusavaju za zakasneli stat..
nerviraju me oni koji koriste mobilni dok voze i kojima reakcija zbog usporene voznje ne moze da ss predvidi..
kad vozis vozi, kad se druzis druzi se..
sto kaze child - u gradu moras da vozis drsko da bi saobracaj funkcionisao..

Slažem se, nema potrebe da se saobraćaj usporava.
Ali da li to znači da tamo gde je ograničenje 50km/h treba da vozim 100km/h da bi saobraćaj "bio funkcionalan" i da se vozači ne bi sekirali hoće li na farmu stići na vreme, ili ne?
Odnosno, gde je granica između efikasnosti i brzine i bahatosti?

Vozači su u globalu bahati, bezobrazni i na pešake gledaju kao na niža bića. Na pešačkom prelazu staju samo ako si u mini suknji, vodiš li dete za ruku ili guraš li kolica, briga ih. Ispred škola i obdaništa, da nisu postavljeni "ležeći policajci", jurili bi sto na sat. Parkiraju se gde stignu. A posebno me iritira kada zauzmu čitav trotoar pa ti kao pešak moraš ili ići ulicom ili imati krila i preleteti parkirana vozila.
Posebno se komentar odnosi na ponosne (uglavnom muške) vlasnike skupih automobila, što bi da svog ljubimca imaju "pred očima" dok cirkaju kafu u lokalnom kafeu...pa ga uparkiraju maltene pred vratima istog.

Ili ono što me uzašava: kad vidim vozača sa detetom u krilima, ili dok on vozi deca pozadi skaču kao na federima.
Kad će već jednom da se primenjuje zakon po kojem dete mora sedeti vezano na zadnjem središtu.

Ovo sam posebno primaitla u Novom Sadu.
Što tamo ljudi ne vole da šetaju, pa to je haos :eek: .
Najradije bi u radnju ušli automobilom.

lepo si rekla, nisi vozač...i ne znaš kako pešaci znaju da budu bezobrazni: )))
veruj mi, nismo samo mi vozači "loši"...
:D

Jeste, i pešaci znaju da zabibere, da jurcaju van pešačkog prelaza i slično..na to sam posebno alergična, i ne puštam ih bikad van pešačkog...
Ali brate mili, pa zebra je baš mesto i previđeno da oni pređu ulicu!
Možda neko ne može da hoda brže?
Možda se oporavlja od izlaska iz bolnice?

Jeste, i pešaci znaju da zabibere, da jurcaju van pešačkog prelaza i slično..na to sam posebno alergična, i ne puštam ih bikad van pešačkog...

nije problem sačekati bilo koga da pređe ulicu na pešačkom, problem je kad neko izleti ni od kuda i smatra da je ulica samo njegova: )))

a da se ne lazemo, ima i onih koji pesacki prelaze kao da su u popodnevnoj setnji..

E da; desilo mi se da dobijem gnojnu anginu.
Pošto živim u sred šume, i jedini sam vozač ovde, nije bilo druge nego sama da potražim pomoć lekara, i da se odvezem do ns.
Hitna nije htela da dođe, a meni svakog momenta sve lošije. Prijatelji svi žive u drugim gradovima.. ovde gde sam ljudi maltene nema ljudi. Nemam na koga da se oslonim.

Ništa, sednem ja za volan, šta ću..I polako krenem ka NS, sa sve bolovima, vrtoglavicom, groznicom i sl.
Maknem se naravno u stranu, da mogu lepo da me zaobiđu.

Koliko njih li me je psovalo i klelo?
Baš se pitam, da li ljudi pomisle - možda nekom nije dobro, pa vozi sporije, pažljivije?
Ili to baš nikog ne zanima?

(premda vozači histerišu i ako vozite ispod 120km/h u gradskim uslovima).

nije problem sačekati bilo koga da pređe ulicu na pešačkom, problem je kad neko izleti ni od kuda i smatra da je ulica samo njegova: )))

Jasno.
Ja znam tad da zaustavim kola i uputim ih na pešački :lol:

(jedan deda je sa detetom u kolicima tako počeo da se švrćka po cesti, van zebre, naravno :sad2: ).
Ne kažem da nema toga, no nije u tome bila poenta.

Mislila sam na stajanje ljudima na pešačkom.

U Beogradu i ja ubrzam...prosto jer moram, i jer znam da će mi se neko nabiti u gepek ako to ne uradim.... mislim, poznat mi je tempo Beograda, tamo sam živela celog života, i položila vozački i sve to......ali i dalje smatram da je to bolesno, odnosno odraz bolesnog i neurotičnog društva.

Ima Dive, slažem se..
Ali ja se uvek setim onoga.. ipak smo mi ti koji vozimo 4 tona tešku mašinu...imamo i veću odgovornost.. moramo imati i veću samokontrolu.

ono sto svaki vozac treba da ima na umu, to je da svaki put kad sedne za volan ima oruzje u rukama..
a sad malo napiusavanja - to radi svako od nas i svakome su radili..;)

Zanima me žene - kakvi ste vi vozači?
Da li spadate u tzv. bahate vozače? :lol:
Ili i vama, ko i meni, nije jasno to preletanje preko raskrsnice kad je žuto ili crveno, gaženje pešaka i sl? :lol:

Kako reagujete na saobraćaj?

:flert:
Smatram da sam prilicno dobar vozac.Vozim vec skoro 11 godina.
Brzo? Da :rumenka: bas volim brzu voznju,i zustru :mrgreen:
To kod mene znaci: u gradu,ako imam gde,oko 70km/h
van grada oko 110 km/h(120)
sve to pod uslovom da nije guzva,da imam potpun pregled puta i da sam sigurna da takvom voznjom necu sebe ili nekog drugog ugroziti.
Na semaforu krecem odmah,ponekad i uz skripu guma :lol:
al' to nekkako slucajno izvedem,al... dobro sad....
Uparkiravam se maestralno,u rikverc pogotovo :mrgreen: ide mi od ruke i uzivam u tome.
Pesake na pesackom propustam,uvek.Ako prelaze van pesackog,psujem ih na sav glas :lol: jer ne valja to,nikada ne znaju ko sedi za volanom auta koji mozda nece zastati....

Ispadoh totalni narcis sad :lol: al' tako ja sebe vidim za volanom.
Drugarica koju sam vozila,a koja je i sama od skoro vozac, mi kaze da vozim sigurno i brzo da voli da se samnom vozi :)
Meni je to dovoljno :)

:flert:
Smatram da sam prilicno dobar vozac.Vozim vec skoro 11 godina.
Brzo? Da :rumenka: bas volim brzu voznju,i zustru :mrgreen:
To kod mene znaci: u gradu,ako imam gde,oko 70km/h
van grada oko 110 km/h(120)
sve to pod uslovom da nije guzva,da imam potpun pregled puta i da sam sigurna da takvom voznjom necu sebe ili nekog drugog ugroziti.
Na semaforu krecem odmah,ponekad i uz skripu guma :lol:
al' to nekkako slucajno izvedem,al... dobro sad....
Uparkiravam se maestralno,u rikverc pogotovo :mrgreen: ide mi od ruke i uzivam u tome.
Pesake na pesackom propustam,uvek.Ako prelaze van pesackog,psujem ih na sav glas :lol: jer ne valja to,nikada ne znaju ko sedi za volanom auta koji mozda nece zastati....

Ispadoh totalni narcis sad :lol: al' tako ja sebe vidim za volanom.
Drugarica koju sam vozila,a koja je i sama od skoro vozac, mi kaze da vozim sigurno i brzo da voli da se samnom vozi :)
Meni je to dovoljno :)

Boldovano: tačno, valja ih odvići od tog padobranskog prelaženja van zebre.. bezbednosti radi :D

Back