Žene u Srbiji: Seljanka tegli kao kobila

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
Tema je posevcena nekolicini forumasa. Nadam se da ce se prepozanti.

Žene u Srbiji: Seljanka tegli kao kobila (1)
136492_031309s1_f.jpg

Žena na selu radi i devet puta više od muškarca, a čak 76,4 odsto su takozvani pomažući članovi domaćinstva, što znači da nisu osigurane, nemaju penziju i moraju da slušaju vlasnika imanja. Tek na koncilu u Trentu 1545. Katolička crkva je priznala da žensko ima dušu i to s većinom od tri glasa, a u Srbiji se nekad govorilo "s oproštenjem, moja žena"
136494_031309s3_if.jpg

- Odrasla sam u porodičnoj zadruzi. Učili me da sam pokorna i da gledam u zemlju. Dok nije umro, nisam pogledala oca u oči. Tek kad je umro, tad sam ga pogledala" - priznala je 70-godišnja starica iz Rasinskog okruga.
136493_031309s2_f.jpg

Mnoge nevladine organizacije koje su poslednjih godina istraživale položaj žena na selu, ne samo u Srbiji, nego na celom Balkanu, došle su do zaključka da je muško-ženski odnos ostao uglavnom isti kao i pre 200 godina.

Srećnome žene umiru, a nesrećnome kobile crkavaju, kaže srpska poslovica. Danas kad žene učestvuju u radu parlamenta ili vode države, u srpskom selu vreme kao da je stalo. U patrijarhalnom modelu porodice vlast ima najstariji muški član, a imanje se prenosi na zeta, a ne na ćerku. Samo je u jednom slučaju u Rasinskom okrugu zabeleženo da se srodstvo u porodici računalo matrilinearno, odnosno da je zet uzeo prezime po ženinoj liniji, kao i slavu i kumstvo. Jer, muška strana svakad je pretežnija od ženske, smatra se u narodu.

Istraživanje Grupe za razvojnu inicijativu Sekons pre tri godine pokazalo je da je u Srbiji u 89,5 odsto slučajeva vlasnik imanja - sin, otac, svekar, muž, zet, to jest muškarac. Žene ne poseduju gotovo nikakvu imovinu. Udaju se i prelaze u domaćinstvo supruga. Tamo ne poseduju ništa, niti će šta steći. Većina nema socijalnu ni zdravstvenu zaštitu, leče se same i nemaju pravo na penziju: "U slučaju živog muža, žena nikad nije naslednik. Radiš celog života i na kraju nemaš ništa. Kao stoka. Samo da pojedeš i popiješ" (Šumadijski okrug).

Žena je neprestano u podređenom položaju, od oca preko muža do sina, koji preuzima upravljanje imovinom: "Žena seljanka je kao kobila, niko je ne tretira ni za šta. Dok je zdrava tegli, a kad padne, niko je ne vidi... svaka iz grada je nečim zaštićena - bolovanjem, penzijom..." (Šumadijski okrug).
http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/123738/Zene-u-Srbiji-Seljanka-tegli-kao-kobila-1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back