zene u islamu

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
Nashla sam par interesantnih chlanaka na netu,koji su me naveli na razmishljanje,kakav je polozaj zene u Islamu? ili bolje recheno kako izgleda biti u njihovoj kozi.


Vashi stavovi?!

Treba li muslimanke da nose velove ?!?

muslimanke%20-%20%20feredze1.jpg

116_Indian-Muslim-women-pra.jpg

Debata o pravima muslimanskih žena da nose tradicionalnu odjeću proširila se iz Velike Britanije na cijelu Evropu. Nakon što je jedna profesorka suspendovana zbog nošenja hidžaba, vlasti u Velikoj Britaniji planiraju da, po ugledu na Francusku, zabrane nošenje odjeće koja ukazuje na religijsku pripadnost.
Debatu je pokrenula izjava bivšeg šefa diplomatije Džeka Stoua da muslimanke koje nose marame otežavaju komunikaciju u društvu. Uslijedio je komentar premijera Tonija Blera, koji je marame nazvao „obilježjem separatizma“.
Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da marame i feredže predstavljaju smetnju u komunikaciji.
- Protivim se zakonima koji propisuju način odijevanja, ali postoje pitanja zdravog razuma. Profesorka koja izađe pred studente potpuno prekrivenog lica ne čini razumnu stvar za naše društvo, rekao je Barozo.
Pitanje odijevanja muslimanki samo je jedno u nizu koje je zabrinulo Evropu, a vezano je za muslimanski populaciju. Među njima su prošlogodišnji nemiri u Francuskoj, karikature proroka Muhameda u Danskoj, ubistvo holandskog reditelja Tea Van Goga, teroristički napadi u Španiji i Britaniji, kao i široko rasprostranjeno protivljenje ilegalnoj imigraciji - posebno iz sjeverne i podsaharske Afrike.
Frank Fregosi, stručnjak za islam u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja, tvrdi da u Evropi vlada sve veća skepsa prema islamu:
- Evropljani strahuju od islama i političari iz zemalja koje su tolerisale raznolikost, poput Britanije i Holandije, postaju sve manje otvoreni.
Ulje na vatru dolila je izjava muftije šeika Tadža Aldina Hilalija iz Sidneja, koji je rekao da su žene koje se ne oblače prikladno kao meso i da time traže da budu silovane.
Tradicionalna odjeća muslimanki
HidžabRiječ se izvodi se iz arapskog glagola „pokriti“. U nekim arapskim zemljama riječ hidžab se odnosi na veo koji prekriva glavu žene, ali ostavlja lice izloženo pogledu, a u nekim obuhvata i pokriveno lice. Tom izrazu se pridaju epiteti poput skromnosti ili moralnosti.Nikab

To je veo koji pokriva glavu i lice, osim predjela oko očiju. Popularan je u arapskim zemljama Persijskog zaliva, ali se može naći u sjevernoj Africi, jugoistočnoj Aziji ili Indiji. U Kuranu se za veo koji pokriva lice koristi i riječ kimar.Burka


Najviše prekriva od svih tradicionalnih oblika oblačenja. To je odora nalik šatoru, koja prekriva cijelo tijelo i lice, a ostavljena je samo mrežica kroz koju žena gleda. Najviše je nose žene u Avganistanu. Nosi se preko dnevne odjeće, a skida kada žena uđe u kuću.
Različiti propisi unutar EUHOLANDIJA: Pokušaj da se u parlamentu odobri zabrana nošenja hidžaba ili burki odbacila je vlada.


BELGIJA: Dvije nastavnice koje su nosile hidžab su otpuštene jer nisu poštovale pravila o religijskoj neutralnosti.


AUSTRIJA: Bivši ministar unutrašnjih poslova je predložila da se učiteljima zabrani nošenje hidžaba.


FRANCUSKA
: Ova zemlja je zabranila da se u školama nose upadljivi religijski simboli.


NjEMAČKA: Sedam od ukupno 16 federalnih jedinica zabranile su nošenje hidžaba u školama.


DANSKA: Danski vrhovni sud je prošle godine odlučio da jedan lanac supermarketa ima pravo da otpusti kasirku jer je nosila veo.


ITALIJA:
Ministar za obrazovanje Leticija Moreti nije dozvolila da se u školama zabrani nošenje hidžaba.


ŠVAJCARSKA: Sud je još 1997. zabranio nastavnicima nošenje velova.
 

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
Text skinut sa blogaIslamske price


Prednost pokrivanjab_39350_95434.jpg

Šta je suština islamskog načina odijevanja muslimanke? Utemeljenost hidžaba u Kur'anu i sunnetu? Kakav hidžab treba da bude? Da li je grijeh neizvršenje tog vjerskog propisa?Kakav je položaj muslimanke na Ahiretu zbog ignorisanja navedenog šerijatskog propisa?vrijeme opće razgolićenosti koja, nažalost, nije mimoišla ni islamski svijet, ukazaćemo na osnovne značajke islamskog načina odijevanja. Suština i osnovna zadaća pokrivanja je, ustvari, zaštita moralnog integriteta muslimana i muslimanke. Propisano odijevanje zorno ukazuje na razliku između čovjeka i životinje. Praroditelji ljudskog roda, Adem a.s. i Hazreti Hawa imali su neku vrstu odjeće. Dakako, oni su je bili obavezni nositi, što razumijemo iz 26. ajeta sure El-A’raf: O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali odjeća čestitosti, to je ono najbolje. - To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.
Pokrivanje tijela je jasni pokazatelj stida, koji je Poslanik a.s. često hvalio, a jednom je rekao: Stid je dio vjerovanja. Pokrivanje ne smijemo shvatiti kao puki običaj sredine. To je propis usklađen prema potrebama ljudske prirode, u cilju zaštite moralnosti kao bitne pretpostavke za krepostan život s kojim će biti zadovoljan naš Gospodar. Obaveza propisnog odjevanja, a posebno za muslimanke, temelji se na kur’anskom ajetu koji glasi : O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.
Ovim ajetom želi se naglasiti razlika u odijevanju muslimanke u odnosu na ostale žene, kako bi njena odjeća bila simbolom čestitosti i štitom od smutnje i raskalašenosti. S druge strane, ona će svojom odjećom pokriti ukrase tijela kojim ju je Uzvišeni odlikovao i neće biti predmet izazova za muškarce koji je okružuju. Tako će najlakše izbjeći njihovo zavođenje i napastvovanje o čemu nam naznačeni ajet govori. Na taj način ona, takođe, ističe jasnu razliku u odijevanju naspram muškaraca, čime udovoljava zahtjevima Allahova poslanika (s.a.v.s.) koji je prokleo one muškarce i žene koji se međusobno oponašaju.
U hadisu koji bilježi Tirmizi, Poslanik a.s. je rekao: Žena je u biti avret, što upućuje na obaveznost oblačenja koje će sakrivati draži njene ženstvenosti. Uzvišeni Allah je, takođe, kazao: I reci vjernicama, neka obaraju svoje poglede i neka čuvaju svoja stidna mjesta i neka pokazuju od ukrasa svojih samo ono što je očevidno - vanjsko. I neka spuste svoje ogrtače niza se...
Islamska nošnja kao preventiva od nemorala odlikuje se uz ostalo po tome što treba:
- da pokriva ono što je avret - stidno mjeesto. (Cijelo ženino tijelo je stidno mjesto, osim lica i šaka, dok je kod muškarca avret dio od pupka do ispod koljena).
- da ne bude prozirna, kako se ispod nje nne bi nazirali dijelovi tijela,
- da ne bude tijesna kako se ne bi ocrtavaale obline tijela,
- da ne sliči odjeći suprotnog ppola,
- da nije istovjetna odjeći koja je sspecifična za nemuslimane,
- da ženska odjeća ne bude naglašeno upečatljivih - izražajnih boja,
- da ne bude izazovna – da ne privlač;i pažnju okoline, i posljednje
- da ženska odjeća ne bude namirisanaa, na što je Alejhisselam posebno skrenuo pažnju rekavši: Koja god se žena namiriše, pa prođe pokraj ljudi i ovi osjete njen miris, postaje za njih kao ona koja je nemoral počinila.


Muslimanka je dužna oblačiti se u skladu sa šerijatom nastupanjem punoljetstva, tj. nakon prve menstruacije. Međutim, u interesu širenja islamskog morala, poželjno je da roditelji privikavaju svoje djevojčice na hidžab mnogo prije. Na taj način iskazuje se pokornost Svevišnjem i izvršava se ibadet koji je bio odlika svih čestitih sljedbenica dini islama.
Suprotno tome, nepropisno odijevanje i otkrivanje muslimanke je grijeh. Žena koja se nepropisno odijeva i razgolićuje svoje tijelo, svjesno se izvrgava opasnostima i ovog i budućeg svijeta. Ona tako doprinosi širenju moralne anarhije u društvu, posebno među omladinom, navodeći ih na griješna razmišljanja i postupke. Ona je često uzrokom remećenja porodičnih veza i gubljenja povjerenja među supružnicima.
Što se tiče njenog položaja na Sudnjem danu, najslikovitije o tome govori hadis Allahova poslanika (s.a.v.s.) u kome se kaže: Tri osobe neće ući u džennet, niti će ih Allah na Sudnjem danu pogledati a to su: osoba neposlušna svojim roditeljima, razgolićena žena koja se poistovjećuje sa muškarcima i čovjek koji ne vodi računa o moralnosti svoje porodice.


Sestro, za naše i dobro naše vjere odazovimo se Allahu i Njegovom poslaniku. Svojim izgledom javno svjedočimo islam i tako budimo neprobojni zid talasima zapadne golotinje u koji su već odavno zaronile i u kojem su nestale brojne naše sestre. Spasi se dok još nije kasno. :shock: Hidžab je tvoja lađa sa kojom ćeš doploviti do obale spasa.
Gospodaru naš, sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti od onih koji su nastradali.:shock:
 
Poruka
5.965
Ако је добровољно да...и како су оне подчињене ,пре су недодирљиве...Ислам је преузео старозаветно благочешће и одржао...на страну што је ислам настао када се појавио лик са земаљским пороцима и основао религију по њеовом имену...те је ратнику џихада обећао џенет (рај) од 70 жена у харему и иће и пиће...То када је чуо Тајсон у затвору и Мухамед Али..на пречац су постали муслимани
 
Poruka
51.043
Uf, Virginija, ovo je zahtevna tema koja zahteva ozbiljne odgovore.
Kao prvo, uvek glasam za slobodu (reči, misli, pa i izbora).
I u većini svetskih firmi postoji nešto, što se zove "dres kod". Na neki način, i to je uskraćivanje prava nekome na slobodu oblačenja.
Međutim, slučaj sa muslimankama je specifičan - one žive u patrijarhatu, i uskraćena su im mnoga druga prava, a ne samo pravo na izgled kakav one, možda, žele. Kao što se vidi iz priloženog, vera, tj. tradicija nalaže striktna pravila u ženskom oblačenju NE ZBOG ŽENA, već ZBOG MUŠKARACA - da ne vide obline, da ne podlegnu iskušenjima mirisa, obnaženih delova ženskog tela ili lepog lica itd.itd.
Dakle, ova tema bi se mogla podvesti pod kategoriju muškog šovinizma.
S druge strane, neprihvatljivo je da muslimanke drže do tradicije i van svojih matičnih zemalja, jer bi trebalo - ako već tamo žive - i da se kulturološki asimiluju u sredinu.
U svakom slučaju, stid (i to bezrazložni i bespredmetni) je psihološki fenomen.
Mada, znaš one istoćnjačke pričice o ženi iza sedam velova - žena, ako je svesna sebe, može biti lepa i ako je obavijena šatorskog krila. Pitanje je samo: koliko su muslimanke uopšte svesne svoje ženstvenosti?
Ne znam, i ne bih da generalizujem.
 

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
Skoro je bila jedna tema na politici o kojoj se raspravljalo


Kažnjena jer je silovana

Mladu ženu su prvo silovala sedmorica muškaraca, zatim je morala pretrpjeti poniženja na policiji, a na kraju je sud nju osudio na bičevanje, dok je silovatelje osudio samo na blage zatvorske kazne. Slučaj nesretnice koja je u Saudijskoj Arabiji poznata jednostavno kao djevojka iz Qatifa izazvao je ogorčenje u zapadnom svijetu, ali u očima saudijske pravde ona je preljubnica i zaslužila je da bude kažnjena.

Djevojka sad živi u kućnom pritvoru, zabranjeno joj je davati izjave i u bilo kojem trenutku mogu je odvesti u zatvor. Njezin odvjetnik, najpoznatiji saudijski borac za ljudska prava, Abd al-Rahman al-Lahem, suspendiran je, oduzeli su mu putovnicu, a mogli bi mu i zabraniti praksu.

Kakav je ona zločin počinila? Čini se da je najveći problem to što nije htjela šutjeti o onom što joj se dogodilo, nego je zahtijevala pravdu. Prvo je bila hrabra da tuži muškarce koji su je silovali, a onda se usudila javno prigovoriti kad su silovatelje osudili samo na nekoliko godina zatvora, dok su nju kaznili sa 90 udaraca bičem - samo zato što se tog dana našla izvan kuće s muškarcem koji joj nije u rodu.
......................

Da li zaista mislite da zena moze da izazove ovako neshto?

.
 
Poruka
51.043
Skoro je bila jedna tema na politici o kojoj se raspravljalo


Kažnjena jer je silovana

Mladu ženu su prvo silovala sedmorica muškaraca, zatim je morala pretrpjeti poniženja na policiji, a na kraju je sud nju osudio na bičevanje, dok je silovatelje osudio samo na blage zatvorske kazne. Slučaj nesretnice koja je u Saudijskoj Arabiji poznata jednostavno kao djevojka iz Qatifa izazvao je ogorčenje u zapadnom svijetu, ali u očima saudijske pravde ona je preljubnica i zaslužila je da bude kažnjena.

Djevojka sad živi u kućnom pritvoru, zabranjeno joj je davati izjave i u bilo kojem trenutku mogu je odvesti u zatvor. Njezin odvjetnik, najpoznatiji saudijski borac za ljudska prava, Abd al-Rahman al-Lahem, suspendiran je, oduzeli su mu putovnicu, a mogli bi mu i zabraniti praksu.

Kakav je ona zločin počinila? Čini se da je najveći problem to što nije htjela šutjeti o onom što joj se dogodilo, nego je zahtijevala pravdu. Prvo je bila hrabra da tuži muškarce koji su je silovali, a onda se usudila javno prigovoriti kad su silovatelje osudili samo na nekoliko godina zatvora, dok su nju kaznili sa 90 udaraca bičem - samo zato što se tog dana našla izvan kuće s muškarcem koji joj nije u rodu.
......................
Da li zaista mislite da zena moze da izazove ovako neshto?

.

Naravno da je idiotluk.
Ali, širom sveta bilo je mnogih slučajeva kada se žrtva silovanja pretvorila u glavnog krivca, pod obrazloženjem da je to "sama tražila".
U svakom slučaju - gnušam se takve "pravde".
 

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
Uf, Virginija, ovo je zahtevna tema koja zahteva ozbiljne odgovore.
Kao prvo, uvek glasam za slobodu (reči, misli, pa i izbora).
I u većini svetskih firmi postoji nešto, što se zove "dres kod". Na neki način, i to je uskraćivanje prava nekome na slobodu oblačenja.
Međutim, slučaj sa muslimankama je specifičan - one žive u patrijarhatu, i uskraćena su im mnoga druga prava, a ne samo pravo na izgled kakav one, možda, žele. Kao što se vidi iz priloženog, vera, tj. tradicija nalaže striktna pravila u ženskom oblačenju NE ZBOG ŽENA, već ZBOG MUŠKARACA - da ne vide obline, da ne podlegnu iskušenjima mirisa, obnaženih delova ženskog tela ili lepog lica itd.itd.
Dakle, ova tema bi se mogla podvesti pod kategoriju muškog šovinizma.
S druge strane, neprihvatljivo je da muslimanke drže do tradicije i van svojih matičnih zemalja, jer bi trebalo - ako već tamo žive - i da se kulturološki asimiluju u sredinu.
U svakom slučaju, stid (i to bezrazložni i bespredmetni) je psihološki fenomen.
Mada, znaš one istoćnjačke pričice o ženi iza sedam velova - žena, ako je svesna sebe, može biti lepa i ako je obavijena šatorskog krila. Pitanje je samo: koliko su muslimanke uopšte svesne svoje ženstvenosti?
Ne znam, i ne bih da generalizujem.


Skroz se slazem.Mushkarci ih podchinjavaju zbog svojih slabosti.
A opet je sve religijom nametnuto.
 

gost 15307

Legenda
Poruka
56.101
Skoro je bila jedna tema na politici o kojoj se raspravljalo


Kažnjena jer je silovana

Mladu ženu su prvo silovala sedmorica muškaraca, zatim je morala pretrpjeti poniženja na policiji, a na kraju je sud nju osudio na bičevanje, dok je silovatelje osudio samo na blage zatvorske kazne. Slučaj nesretnice koja je u Saudijskoj Arabiji poznata jednostavno kao djevojka iz Qatifa izazvao je ogorčenje u zapadnom svijetu, ali u očima saudijske pravde ona je preljubnica i zaslužila je da bude kažnjena.

Djevojka sad živi u kućnom pritvoru, zabranjeno joj je davati izjave i u bilo kojem trenutku mogu je odvesti u zatvor. Njezin odvjetnik, najpoznatiji saudijski borac za ljudska prava, Abd al-Rahman al-Lahem, suspendiran je, oduzeli su mu putovnicu, a mogli bi mu i zabraniti praksu.

Kakav je ona zločin počinila? Čini se da je najveći problem to što nije htjela šutjeti o onom što joj se dogodilo, nego je zahtijevala pravdu. Prvo je bila hrabra da tuži muškarce koji su je silovali, a onda se usudila javno prigovoriti kad su silovatelje osudili samo na nekoliko godina zatvora, dok su nju kaznili sa 90 udaraca bičem - samo zato što se tog dana našla izvan kuće s muškarcem koji joj nije u rodu.
......................

Da li zaista mislite da zena moze da izazove ovako neshto?

.

ne moze, ali to mogu "izazvati" generacije i generacije zena koje uredno cute o takvim stvarima, odgajajuci u tom "duhu" svoje kceri i sinove
da stvar bude strasnija - i tu sedmoricu je netko "odgojio", a tu zenu je progonila citava zajednica - i zene i muskarci!!!

zato je stvar sustinski neodvojiva od, kako ti rece "socioloshko-drushtvenih problema"
nije stvar u religiji vec u "filozofiji krda"
 

VIRGINIJA

Iskusan
Poruka
6.440
ne moze, ali to mogu "izazvati" generacije i generacije zena koje uredno cute o takvim stvarima, odgajajuci u tom "duhu" svoje kceri i sinove
da stvar bude strasnija - i tu sedmoricu je netko "odgojio", a tu zenu je progonila citava zajednica - i zene i muskarci!!!

zato je stvar sustinski neodvojiva od, kako ti rece "socioloshko-drushtvenih problema"
nije stvar u religiji vec u "filozofiji krda"


Pre bih rekla filozofiji religije.

Što se tiče njenog položaja na Sudnjem danu, najslikovitije o tome govori hadis Allahova poslanika (s.a.v.s.) u kome se kaže: Tri osobe neće ući u džennet, niti će ih Allah na Sudnjem danu pogledati a to su: osoba neposlušna svojim roditeljima, razgolićena žena koja se poistovjećuje sa muškarcima i čovjek koji ne vodi računa o moralnosti svoje porodice
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.