Жене почињу да се враћају својој улози?

Nisu žene videle kako je biti muškarac, tako nešto je nemoguće, nego su videle kako je kad izađeš na tržište rada i time preuzmeš moderne obaveze + zadržiš tradicionalne obaveze. Tj, muškarci su preuzeli 50% olakšanja tereta finansijskog obezbeđivanja usled dve plate, ali nisu preuzeli 50% obaveza oko kuće i dece, kao i kompenzaciju ženi za stvari za koje on biološki ne može (trudnoća, postpartum).
Tome i žene doprinese, svojim poturanjem za tradicionalne obaveze, jer su ih muškarci ubedili sa oni to 'naprosto ne umeju' (veponizacija inkompetencije).

Žene treba da se otrezne i razmisle šta je stvarno 50/50 odnos. A to nije ako oboje radite a samo ti obavljaš kućne poslove. To nije ako oboje radite a samo ti se bakćeš oko dece. To nije ako ti nastavljaš da radiš dok si trudna ili u postpartumu. Itd

Tako da sve ovo ne znači povratak korenima nego samo privremenu zbunjenost dok se ne uspostavi novi poredak, novi tip odnosa. Nema vraćanja na staro, nikad, to je iluzija.

andja i dzordzi..znate da je najveci greh na forumu spamovati moju temu :mrgreen:
On The Line Laughing GIF by Jenny Lewis

Kada se obaveze podele i kada imaš sa kim da podeliš probleme onda je lakše. Mnogo lakše.

Нормални људи деле међусобно обавезе, ту нема тих бесмислених поставки мушко/женско. Ради се оно што треба да се уради, онако како се најбоље може извести.

Нормални људи деле међусобно обавезе, ту нема тих бесмислених поставки мушко/женско. Ради се оно што треба да се уради, онако како се најбоље може извести.
u stvari ima..ne mozes od zene ocekivati da tegli nesto tesko kao sto ona ne moze od mene da ocekujem da ubodem konac kroz onu nenormalno malu rupicu na igli..kog djoku ne prave vece te glave :mrgreen:

a što to ne radite onda svaki dan, tri puta dnevno?

kuvas i za dorucak ?

spremam i to, i veceru, bude cesto da danima spremam. namesti se ... ja ne usisavam i ne volim zvuk usisivaca ... posto mi imamo samo sobu u kojoj je sin sa tepihom to niej strasno, kod nas nema tepiha ... hodnici kujna i kupaitlo su od plocica podovi, tako da dzogerisem ja, navikak oju svako musko i te kako ume bar iz vojske...
brisanje prasine ? pa retko

ali kuvanje pranje posudja, spremnaje kupatila i da naravno ja sam taj koji brine da se daska na vc solji redovno podize i spusta jer imamo sina a on nema bas naviku... kad je postao punoletan ubacio sam mu aneks , dizi vc solju nema vise cile mile...

idem u radnju, u velike nabavke idemo skupa.

pijaca, moja stvar, ona napise, a ja sam naucio tako i sta je to koren persuna, i mnogo stosta i ako sam prvi put stao kod sasvim neceg drugog a trazio nesto trece...

zimnica je njena stvar kao i strudla sa makom orasima lenja pita, torte...
ja zbrmbam na brzaka pite, sa visnjama jabukama bundevaru, naravno sa kupovnim korama, a unutra baci jedno oda ta tri malo griza i odgore secera u rpahu ako volis i to ti je to

u stvari ima..ne mozes od zene ocekivati da tegli nesto tesko kao sto ona ne moze od mene da ocekujem da ubodem konac kroz onu nenormalno malu rupicu na igli..kog djoku ne prave vece te glave :mrgreen:
A šta ako mogu i jedno i drugo, drugo skoro nepogrešivo? A pamtim i dane kad ustanem, detetu dam neke slagalice najsitnije da slaže pola dana, a ja ispomeram nameštaj i okrečim sobu? Pa ja sam budala, logično. :rotf:

Ali majka koja ostaje kod kuće i brine o deci generiše ogromnu ekonomsku vrednost, samo ta vrednost nije na tržištu, pa se ne 'računa'

Možemo da je izračunamo, samo izračunajmo cenu tih usluga kad bi ih obavljao neko drugi.

Može muškarac da priča da on u svemu učestvuje jednako, ali ne može on nikad dati od sebe ono što žena daje u trudnoći i postpartumu. Energija koju žena potroši u trudnoći i tokom porođaja je blizu ljudskom maksimumu, računali su potrošnju kalorija i svih ostalih telesnih resursa, 2.5x viša od bazalnog metabolizma, što nadmašuje olimpijske atlete. Kako će muškarac to da kompenzuje? Samo delimično.

Tako žena koja ostaje kući i brine o deci prvih nekoliko godina i muškarac koji za to vreme radi su apsolutno 50/50 partneri.

• Podržavam
Reactions: Red
Ja ne poznajem nijednu žensku koja ima iglu doma :D
na zalost , svakodnevnica danas u mladjih generacija

imaju krojacice preko puta ....

osnovne stvari, sto bi rekli zakrpi mi gace ili ubaci gumu, uckur....

jok , korjacica je tu ili kupi novo

to sinovi moraju da vrate , neka im za osmi mart kupe sivacu masinu , onu malu za osnovne potrebe i obavezno iglu i konac u izobilju

Back