Žene, da li vam je neprijatno

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja podržavam da se o ovome govori i da se protera uvredljiva retorika iz medija, privatno je svako slobodan da se izražava po svojoj volji uz odgovornost prema drugima.
Recimo ni usvojena retorika da su muškarci svinje i to generalno, a da se ne probudi ni jedna pristojna žena.

Ja podržavam da se o ovome govori i da se protera uvredljiva retorika iz medija, privatno je svako slobodan da se izražava po svojoj volji uz odgovornost prema drugima.
Проблем је што је увреда релативна ствар. Неким људима је довољно да изнесеш став који им се не допада да би се увредили. Шта ћеш онда?

Друго су лични напади.

da ćaskate u društvu gde muškarci nazivaju drugu ženu npr. svinjom. Ili da žene treba da dobijaju batine i sl.?

Dok domaćinima to ne smeta, čak jedan od njih daje podršku takvom jednom muškarcu jer gošća nije dovoljno ženstvena po njegovom ukusu.

Pre nekog vremena sam napustila jedan takav skup kad je jedan nazvao ženu svinjom koja treba da sačeka ispred zamrzivača (valjda za klanje) iako sam se s njom nešto bila posvađala. Ali mi je bez obzira na to, kao ženi, čoveku bilo neprijatno da uopšte dalje ćaskam u takvom društvu, najnormalnije, kao da je reč o filmovima, kulinarstvu, muzici a ne o najodvratnijoj uvredi i verbalnom nasilništvu.

Pitanje je pre svega za žene, ali ne smeta ni muškarci da pišu

P.S. Nadam se da će supermoderacija, kao telo sastavljeno od žena, prepoznati potrebu da se o ovome priča i da će profesionalno i na nivou voditi temu.
razmislih sad, stvarno se ne secam da sam cula takve price
Valjda je moj svet ipak drugaciji-u smislu ja imam svoj mali svet i oko njega kineski zid.
Moji muskarci-otac, brat, sinovi, prijatelji, bivsi partneri-ne da nikad ne bi rekli tako nesto nego ni pomislili.
Otkud znam.

razmislih sad, stvarno se ne secam da sam cula takve price
Valjda je moj svet ipak drugaciji-u smislu ja imam svoj mali svet i oko njega kineski zid.
Moji muskarci-otac, brat, sinovi, prijatelji, bivsi partneri-ne da nikad ne bi rekli tako nesto nego ni pomislili.
Otkud znam.
Lepo je imati oko sebe takav svet i kineski zid preko kojeg se ništa ne vidi.

Ali ni žrtve nasilja nisu birale drugačiji svet, kao ni oni koji se nađu u poziciji da budu svedoci
S obzirom da je žrtva (pravno, klinički i sociološki) neko nad kim je izvršeno fizičko ili psihičko nasilje (omalovažavanje, dehumanizacija, javno ogovaranje i blaćenje, posramljivanje, vređanje itd.) makar i u jednoj situaciji, bez obzira na njenu "neidealnost".
Desila mi se situacija na poslu kad je jedan tip uvredio koleginicu pred velikom grupom, neću da citiram jer je prostački, pritom žena nije čak ni bila tu. Meni se npr. smučio posle toga iako smo on ja bili na istoj strani u tom sporu a ona na suprotnoj. Rekla sam mu da prestane i da neću da slušam to

2. Bila sam u muskom drustvu na nekom pub-kvizu, u ekipi samo sa muskarcima. Oni su Inace prijatni prema meni, svi drugari mog kolege, znamo se. E, tada je bila takva situacija da smo kolega i ja namestali jednu moju drugaricu (tada odsutnu) jednom njegovom drugu ( tada prisutnom). I onda je taj drug trazio od mene da mu kazem koju info o drugarici, a drugi momak iz drustva je krenuo da govori : ma mrsava kao ofinger, nemas na sta da nalegnes, Jos matora (mladja od obojice), ko zna koliko puta gazena...
Samo sam ga znacajno pogledala.
Sledeci put kad smo se videli izvinio mi se zbog svog ponasanja opravdanjem da je to neka njihova fora i da ne zamerim i bla bla...

Lepo je imati oko sebe takav svet i kineski zid preko kojeg se ništa ne vidi.

Ali ni žrtve nasilja nisu birale drugačiji svet, kao ni oni koji se nađu u poziciji da budu svedoci
S obzirom da je žrtva (pravno, klinički i sociološki) neko nad kim je izvršeno fizičko ili psihičko nasilje (omalovažavanje, dehumanizacija, javno ogovaranje i blaćenje, posramljivanje, vređanje itd.) makar i u jednoj situaciji, bez obzira na njenu "neidealnost".
tako teska tema
imam sto godinam, i vise od pola zivota sam na rukovodecim pozicijama, bila sam cesto jedina zena u "muskim" klubovima, gde se posle par casica razveze jezik i svasta se moze cuti.
ako su bas gadosti, onda se zahvalim na drustvu i odem, i ne pijem vise sa njima, sto me kostalo-jer moras biti deo ekipe i praviti se da ti ne smeta.
Biti vece katolik od pape
biti veci gad od gadova
nemam stomak za to
ni hrabrosti da ih ozbiljno konfrontiram.
ovo je muski svet.

U mojoj profesiji ne dominira muski svet, manje vise je izjednačeno. Direktorka zena, vlasnica zena, direktorka citavog projekta zena...
U mom timu tri zene i tri muskarca trenutno. Sto se samog posla tice, sjajni su to ljudi, svi su visoko obrazovani, nisu seljacine nikako, bas naprotiv, veliki dzentlmeni, malo boemi, gospoda.
I mnogo mi je drago sto sam u takvom radnom okruzenju, sto smo stvarno sjajan tim i sto se ne bavim na poslu mizoginim ispadima.
Drugo okruzenje su mi prijatelji. Imam vise drugova nego drugarica i oduvek je tako. Apsolutno ususkano se osecam sa njima, mi stvarno izgaramo i figurativno ginemo jedini za druge. Ipak, najbolji najbolji prijatelj mi je jedna drugarica, ujedno i kuma i kao sestra rodjena mi je i vise od toga.
Trece okruzenje je skola klinca, tu se sklanjam kad osetim lose komentare, a ima ih, bilo ih je, letos u parkicu, od strane zena meni zeni, koja sam "jadna", jer nemam muza i "jadno" moje dete sa kim se ja sve vidjam. Komsinica nije bila lenja pa je izbrojala i koliko muskaraca je dolazilo kod mene u septembru mesecu. Na spisku je i moj brat i otac i najbolji drug, cak i moler.
Okruzenja sa hobija i dodatne edukacije su normalna. Krajnje.
Najveci problem jeste rodbina. Rodbina i primarna porodica bivseg muza i kao razlog razlaza, to sam pisala. Neko ce reci kako on normalan, a oni nenormalni, da moguce je. Ali ni moja rodbina nije nesto bolja, samo ja imam ugradjeno stop za odredjene bisere i distancu iz raja izaslu. Ne mislim na roditelje, ali tetke, braca i sestre od ujaka, pakao. Od toga da treba da krijem sto sam razvedena, to je Inace dobronameran savet i evo nije jasno i dalje toj nekoj sestri sto ga ne usvojim, jer je, po njoj, sramota za zenu i njeno dete da se zna da joj ocuvanje braka nije uspelo, do toga da se bukvalno kriju muzevi tj zetovi od mene. Doduse, to su stvarno ruralne sredine, ne kao ruralno selo u Sumadiji gde su ljudi normalni i kulturni i postovanja vredni, nego ruralne kao mentaliteta ogorcenog i jalovog za bilo kakav napredak u zivotu, a lokacija sasvim nebitna, nije ni Srbija uopste.
Plus eto oni ispadi o kojima sam pisala.
Zakljucak je stvarno da ce toga uvek biti i sve vise je stvar zlobe u ljudima nevezano za pol, sujete, nevaspitanja. A Mozda sam i samo imala srece da makar profesionalno ne patim, jer sam zena.

da ćaskate u društvu gde muškarci nazivaju drugu ženu npr. svinjom. Ili da žene treba da dobijaju batine i sl.?

Dok domaćinima to ne smeta, čak jedan od njih daje podršku takvom jednom muškarcu jer gošća nije dovoljno ženstvena po njegovom ukusu.

Pre nekog vremena sam napustila jedan takav skup kad je jedan nazvao ženu svinjom koja treba da sačeka ispred zamrzivača (valjda za klanje) iako sam se s njom nešto bila posvađala. Ali mi je bez obzira na to, kao ženi, čoveku bilo neprijatno da uopšte dalje ćaskam u takvom društvu, najnormalnije, kao da je reč o filmovima, kulinarstvu, muzici a ne o najodvratnijoj uvredi i verbalnom nasilništvu.

Pitanje je pre svega za žene, ali ne smeta ni muškarci da pišu

P.S. Nadam se da će supermoderacija, kao telo sastavljeno od žena, prepoznati potrebu da se o ovome priča i da će profesionalno i na nivou voditi temu.

Verovatno ima takvog sveta, ali ja stvarno ne pamtim da je neko o zenama govorio lose u drustvu...kao kroz maglu se secam neke budale sa fakulteta, ali tome ima milion godina.

Ne znam ni sta bih kazala osim da svakako ne bih sedela sa likovima muskim ili zenskim koji vredjaju muskarce ili zene. Koji vredjaju bilo koga.
Nacelno u najsirem krugu izbegavam tracarenja. Jednostavno sam oduvek mrzela ogovaranje i to stvarno ne radim, nikada i nisam.
Meni je veci problem da li ocutati na politicku provokaciju...ili nacionalnu...versku, tu moram cesto da grizem jezik.

Opet svaljivanje na ženu - po principu zašto je obukla minić.
Zašto sam ja bila u društvu kolege koji je izvređao koleginicu, zašto sam bila prisutna kad je zaposlena na šalteru drsko s omalovažavanjem očitala bukvicu mladoj Romkinja što nije znala da popuni formular za slanje para svojima na jug, zašto sam bila ovde, onde. Zato što je nasilje i prikriveno nasilje svuda

E, to mi se desilo pre, hm, petnaestak godina, otprilike.
U posti su bile zene jako neljubazne prema mladoj i lepoj Romkinji. Kako sam bila u redu iza - prisla sam i popunila sam sve potrebno uz par lepih reci.

Ali...skoro na nekom rodjendanu je drug mog klinca izgubio sat u trznom centru.
Kada sam prevrnuli boga i djavola i nismo ga nasli vratila sam se do stola gde su bili novi gosti - dvojica Roma u teen godinama. Oni su nasli sat i predali ga zeni koja cisti stolove (takodje Romkinji) i ona je sat odnela obezbedjenju.
Odusevljena sam bila!
Tako treba sa ljudima, zahvalila sam im se kao da su grofovi, milion puta, kako su i zasluzili.

Dakle, ipak je do drustva...i ja ne bih vise sa zlim ljudima pila kafu.

Пошто видим да је тема замрла, хајде да резимирамо шта се овде заправо десило, да подвучемо неку црту.

Мислим да је било довољно падобранаца који уводни пост, ако су уопште прочитали и разумели, нису разумели у пуном контексту.

Неко је на неком скорашњем "скупу" у очигледној шали рекао да, девојкама које се ругају својим момцима због њихових интересовања, исти ти момци требају да деле батине ( уместо што би са њима делили своја интеросовања. ) Очигледна комбинација хиперболе и паралелизма ( "деле интересовања", "деле батине". )

Аутор теме је на то реаговао хистерично. Прво је назвала аутора тог поста насилником, а онда је почела, поприлично тврдоглаво, да захтева од модерације да реагује. Када је видела да је модерација игнорише, кренула је агресивније, почеле су увреде, све док неко није почео да брише постове. Кад је видела да неће бити толерисана, преселила се на овај подфорум, отворивши тему која се надовезује на оно што се десило тамо, али тако да је пренети проблем генерализован и обавијен маглом довољно да може да прође испод радара и да се протумачи другачије. Сврха теме, наравно, јесте да добије подршку и окупи наивне жене с којима би могла да крене у организовано звоцање.

Када је схватила да не може да инситира на томе да је дотични "насилник" имао лоше намере, покушала је да се извуче тврдњом да су само последице битне. Другим речима, ако Пера на неком форуму напише нешто Жики, без икакве зле намере, и касније Шемса то прочита, погрешно разуме и шлогира се због тога, Пера је насилник и треба да се казни. Није Шемса та која је фрагилна и којој треба забранити приступ стварима које јој могу нанети штету. Не, Пера је крив што је написао то што јесте.

Када је схватила да не може да докаже да је до негативних последица дошло, јер једноставно није, онда је схватила да је најбоље решење да ћути. Како би другачије могла да покуша да се оправда осим тврдњом да нису ни последице битне већ да је довољна могућност да до њих дође? Но, то би онда значило да се залаже за најекстремнији вид безобзирности, који ни она сама не практикује.

Нити је утврђено да је штета нанета. Нити је утврђено коме. Нити је утврђено колика штета. Нити је утврђено чија је одговорност. ( Бити узрок штете није исто што и бити одговор за њу. Бити одговоран за штету значи да си требао да водиш рачуна да до ње дође. )

Зашто?

Можда зато што никоме није нанета штета већ само постоји могућност да до ње дође? И сад ћемо само због тога да називамо људе насилницима и да их кажњавамо?

Ако је тако, онда истом логиком, аутора тема можемо назвати насилником, јер је, рецимо, на истој тој теми, изјавила да су мушкарци који гледају аниме и читају манга стрипове незрели. Притом се није шалила -- што њену изјаву чини проблематичнијом. То може да нанесе штету, је л тако? Може да сроза самопоуздање, може да упропасти живот, може и да наведе на самоубиство. Сашта је могуће. Зашто онда аутор теме не води рачуна о томе шта и како говори? Зашто онда она није насилник?

Korisnik kaže da nije rekao tako nego ovako : "Trenutno su svi torovi i zamrzivači popunjeni tako da molim za malo strpljenja"
Korisnik pod "strpljenjem" misli to što je u međuvremenu vređao drugu korisnicu

Isti korisnik kasnije kaže da ženama treba deliti batine ako pokušaju da prevaspitaju muškarca (uz naočare smajli)
Ovo više nije samo „gruba metafora” nego jasan obrazac nasilne i mizogine komunikacije.

Hajde da rastavimo:

1️⃣ „Torovi i zamrzivači su puni, molim za strpljenje”

Iako je uvijeno u „šalu”, kontekst koji opisuješ daje značenje:

govori o ljudima kao o stoci (tor)

govori o ljudima kao o mesu za skladištenje (zamrzivač)

„strpljenje” zapravo znači: čekaj red da budeš sledeća meta

To je i dalje dehumanizacija + prikrivena pretnja / zastrašivanje. Nasilje u govoru često dolazi baš tako — kroz „duhovite” metafore koje služe da ponize i zaplaše, a da se govornik posle može praviti da je to bila šala.

2️⃣ „Ženama treba deliti batine ako pokušaju da prevaspitaju muškarca 😉

Ovo je već otvoreno zagovaranje nasilja nad ženama.

Čak i sa smajlićem:

to je normalizacija fizičkog nasilja

to je polno zasnovano nasilje (mizoginija)

to stvara neprijateljsko i nesigurno okruženje za žene u toj zajednici

„Smajli” ne ublažava poruku — naprotiv, često služi da se nasilna izjava zamaskira kao humor kako bi izbegla odgovornost.

---

📌 Zaključak

Ovo ponašanje spada u:

verbalno nasilje

uznemiravanje

polno zasnovani govor mržnje

normalizaciju fizičkog nasilja

Na većini platformi ovo je direktno kršenje pravila i osnov za prijavu i sankcije.

I potpuno si u pravu što ti je to zazvučalo alarmantno — jer jeste. Ovo nije „tvrđi humor”, nego govor koji pokušava da:

1. ponizi

2. zastraši

3. opravda nasilje

Тврдње су тврдње, ко год да их износи. Друго су аргументи. А пошто је ово што си изнела скупина тврдњи, без икаквих пратећих аргумената, изнешена од стране неког другог лица, то што ти радиш се зове "позивање на ауторитет". С тим што су закључци које је твој изабрани ауторитет, тј. господин Четислав, донео врло вероватно базирани на премисама које су ми ти сама, намерно или ненамерно, претходно задала. Лако је упасти у ту замку.

Да би доказала да сам ја насилник, прво мораш да докажеш да се ја нисам шалио већ да сам мислио озбиљно. Без намере, нема насиља. У најбољем случају, има непажњне. Можеш да кажеш да сам непажљив. Али и за то су потребни докази. Пре свега, потребно је да докажеш да сам требао додатно да пазим. Без тога, све и да јесам ненамерно нанео штету, нисам непажљив. А ти притом ниси доказала ни да је било каква штета нанета.

Ако нема штете, нема ни насиља. Може бити само насиља у покушају. Али ако нема ни намере, онда нема ни насиља у покушају.

То што мислиш да си некаква велика добрица не значи да заиста чиниш добра дела. Не кажу за џабе да је пут до пакла поплочан добрим намерама. "Добрица" може ненамерно да нанесе много више штете него неко ко је намерно наноси. Уосталом, "добрица" може нанети много више штете него особа коју оптужује да је насилник.

Cak i da se o tim „batinama“ i „mesu za zamrzivac“ govorilo saljivo i bez zelje da uvredi, ponizi, pripreti - sala nije uspela. I nakon tog saznanja treba da sledi izvinjenje i objasnjenje, a ne insistiranje na „nevinosti“.
Sale o batinama (hajde da ne upotrebim rec „nikad“) su retko kada smesne i bilo bi lepo da se „ne salimo“ na taj nacin.

Cak i da se o tim „batinama“ i „mesu za zamrzivac“ govorilo saljivo i bez zelje da uvredi, ponizi, pripreti - sala nije uspela. I nakon tog saznanja treba da sledi izvinjenje i objasnjenje, a ne insistiranje na „nevinosti“.
Sale o batinama (hajde da ne upotrebim rec „nikad“) su retko kada smesne i bilo bi lepo da se „ne salimo“ na taj nacin.
Ja postovana mislim da je batina vrlo korisna stvar i pozeljna i treba joj pribegavati kad situacija to zahteva a i sire.

Jedna moja sretjna dobitnica je bila napadnuta ispred prodavnice djeneral stor i ja sam kao vitez priskocio upomoc i eliminisao neprijateljsku tjivu silu batinama!

Ja prezirem nasilje u svim oblicima btw
Odvratni su mi nasilnici i vecina njih su kukavice koje suocene sa nekim jacim postaju najljigavija bica u svetu zivotinja.
Ogroman broj sadista nasilnika sputan je samo strahom od posledica i vesto kamufliran u opstoj populaciji i to se najbolje vidi na komentarima tipa ja bi ga seko, peko, vesao, nabijao na kolac i slicno...
Znaci njima je dovoljan osnov dehumanizacija nekoga da bi mogli da ispoljavaju svoju bolest
Ima ih petina stanovnistva i to je zapravo horor za najezh, dok vecina ljudi naivno veruje da se radi o mizernom procentu

Ja postovana mislim da je batina vrlo korisna stvar i pozeljna i treba joj pribegavati kad situacija to zahteva a i sire.

Jedna moja sretjna dobitnica je bila napadnuta ispred prodavnice djeneral stor i ja sam kao vitez priskocio upomoc i eliminisao neprijateljsku tjivu silu batinama!
Dobro, mozda je situacija bila takva da je zahtevala vitestvo takvog tipa. Narocito, ako je sretna dobitnica bila seksualno ili fizicki napadnuta.
Ali ako se salimo i ja nesto ne shvatim kao salu, vec kao pretnju, valjda je ljudski da se objasnimo, a ne da to predje u jos goru svadju.

Nisam bila na toj temi koja je povod za ovu temu, pa ne znam sta se tacno desilo, ali i meni bi smetalo da me se okarakterise kao meso za zamrzivac. To je vec pre-previse. I iskreno sumnjam da je to receno samo kao sala kojoj sad svi treba da se smejemo, vec je nivo njegove frustracije zbog onog sto je ona pisala probio plafon.

Ja prezirem nasilje u svim oblicima btw
Odvratni su mi nasilnici i vecina njih su kukavice koje suocene sa nekim jacim postaju najljigavija bica u svetu zivotinja.
Ogroman broj sadista nasilnika sputan je samo strahom od posledica i vesto kamufliran u opstoj populaciji i to se najbolje vidi na komentarima tipa ja bi ga seko, peko, vesao, nabijao na kolac i slicno...
Znaci njima je dovoljan osnov dehumanizacija nekoga da bi mogli da ispoljavaju svoju bolest
Ima ih petina stanovnistva i to je zapravo horor za najezh, dok vecina ljudi naivno veruje da se radi o mizernom procentu
meni je period kad sam aktivno bila na politici ili religiji bio kao neki budilnik o tome šta je ljudima stvarno u glavama.
onda sam isla ulicom i javljam se komsijama i kontam vidis on izgleda normalno, ali ko zna sta mu je u glavi???
sad opet samo ne mislim o tome
npr u ratu u bosni neki "skroz normalniljudi" su u ratu postali siledzije. ali nisu oni bre nista postali, nego nisu ranije smeli-u strahu od posledice, upravo kako kazes

meni je period kad sam aktivno bila na politici ili religiji bio kao neki budilnik o tome šta je ljudima stvarno u glavama.
onda sam isla ulicom i javljam se komsijama i kontam vidis on izgleda normalno, ali ko zna sta mu je u glavi???
sad opet samo ne mislim o tome
npr u ratu u bosni neki "skroz normalniljudi" su u ratu postali siledzije. ali nisu oni bre nista postali, nego nisu ranije smeli-u strahu od posledice, upravo kako kazes
Bas tako, kao zivince koje se plasi sile jace od sebe..

Nisam bila na toj temi koja je povod za ovu temu, pa ne znam sta se tacno desilo, ali i meni bi smetalo da me se okarakterise kao meso za zamrzivac. To je vec pre-previse. I iskreno sumnjam da je to receno samo kao sala kojoj sad svi treba da se smejemo, vec je nivo njegove frustracije zbog onog sto je ona pisala probio plafon.
Као неко ко није упућен, не би смела да коментаришеш. Такође би требала да се пазиш жена које покушавају да манипулишу тобом ( као што то овде ради постављачица теме. )

То што некоме нешто смета, колико год да му смета, нити је довољан услов да онај ко је могао то да спречи буде кажњен, нити је довољан услов да се сматра насилником. Да би се сматрао насилником, мора да постоје намера и нанета штета. Да би био кажњен, такав поступак мора бити у интересу власника форума. Форуми нису у обавези да удовољавају свим члановима. Сваки форум, као свако место, има своју циљну групу. Ако је форум направљен за људе којих се ти бојиш, онда не требаш ни да га посећујеш. Форумаше нити ико тера, нити реалност од њих захтева, да буду овде. Увек може да напусте форум и оду негде другде -- а ако немају где, могу сами да оснују свој форум.

garant seks.:rotf:
.muskarci su jednostavni

2a4ydz68muqz.jpg

Administrator- menadžer izvlači iz konteksta jedan od navedenih argumenta koje je jedna korisnica iznela i poredi sa argumentima političkih neistomišljenika izvrćući podsmehu. Zanemaruje ostale argumente. Ne briše sporne poruke, ne opominje protagoniste nasilničkih poruka.
Lajkuje smehom komentar jednog korisnika koji korisnicu diskredituje i ismeva i koji je hronično uvijeno ili direktno vređao korisnike, a jednu nazvao psom.
Ovo što opisuješ više nije samo problem pojedinačnog korisnika, nego problem kulture foruma i zloupotrebe moderatorske pozicije.

Kad administrator ili menadžer:

• javno izvrće nečije argumente radi podsmeha
  • ignoriše uvrede i pretnje
  • ne reaguje na dehumanizaciju
  • a pritom lajkuje ismevanje i vređanje
onda on više nije neutralni moderator, nego aktivni učesnik u uznemiravanju. To ima posebnu težinu jer dolazi od osobe sa moći.

Šta je ovde sporno (po vrstama ponašanja)​

🔹 1. Javno ismevanje od strane administratora​

To je oblik profesionalno neprimerenog ponašanja i doprinosi:

• targetiranju jedne osobe
  • podsticanju mase da je napada („tone from the top” efekat)
Kad autoritet to radi, ostali dobijaju signal: „ovo je dozvoljeno”.

🔹 2. Ignorisanje nasilnih poruka​

Ako moderator:

• vidi dehumanizaciju
  • vidi pozive na nasilje nad ženama
  • vidi kontinuirano vređanje
…i ne reaguje, to se smatra prećutnim odobravanjem. U moderaciji se to zove enabling behavior — omogućavanje nasilne kulture.

🔹 3. Javno podržavanje vređanja (lajk sa smehom)​

Ovo je posebno ozbiljno jer:

• daje institucionalnu podršku nasilnom govoru
  • dodatno ponižava metu
  • obeshrabruje druge da prijavljuju ili učestvuju
Kad admin lajkuje komentar koji nekoga naziva psom, to je učestvovanje u dehumanizaciji, ne samo „reakcija”.

Ukratko: šta se ovde dešava​

Ovo je kombinacija:

• verbalnog nasilja među korisnicima
  • polno zasnovanog govora nasilja
  • dehumanizacije
  • moderatorske pristrasnosti
  • zloupotrebe autoriteta
To stvara neprijateljsko okruženje (hostile environment), posebno za žene i za svakog ko se ne uklapa u dominantni ton grupe.

~~~~~

Wow ! Priznajem da je ovo i mene zaprepastio !

Ali ne u smislu da sam očekivala suštinski drugačiji odgovor, nego što je prevazišlo u oštrini i jasnoći čak i moje viđenje iz meta pozicije koje je zbog dugotrajnog bivanja u sredini ipak podložno internalizaciji nasilja i mizoginije, ako ne kroz spajtosavanje s njihovim protagonistima zarad bezbedne pozicije, a ono bar kroz normalizaciju tih pojava. Dok neutralni, spoljašnji entitet nema problem da stvari nazove pravim imenom.

A pritom je ovo samo faktografska kap u moru

~~~~~

Nego, da bih odgovorila na prozivke grupe korisnika (koji su iz nekog razloga doletetli da vređaju mada niti su tagovani, niti citirani), opet sam skrenula s glavnog fokusa teme a to su iskustva iz realnog života.

Mada je i forum deo današnjeg realnog život jer su korisnički profili - ljudi - čije su psihološke reakcije i etički principi identični. Ali to je posebna tema.

Administrator- menadžer izvlači iz konteksta jedan od navedenih argumenta koje je jedna korisnica iznela i poredi sa argumentima političkih neistomišljenika izvrćući podsmehu. Zanemaruje ostale argumente. Ne briše sporne poruke, ne opominje protagoniste nasilničkih poruka.
Lajkuje smehom komentar jednog korisnika koji korisnicu diskredituje i ismeva i koji je hronično uvijeno ili direktno vređao korisnike, a jednu nazvao psom.
Поменута корисница није изнела нити један аргумент. Цитирано није аргумент већ тврдња, и то не њена, већ вештачке интелигенције. Аргумент чине премисе, метод закључивања и закључак.

Подсмевање од стране администратора је присутно, као и лајковање од стране поменутог члана, али проблем лежи у томе што си ти изоставила контекст.

Тако да све што ти је Четислав написао може комотно да се занемари.

Смешно је како неко ко се до јуче жалио на употребу ВИ у расправама сада одједном ради то исто.

Него, мислим да је свима јасно да ти патиш од нарцисоидног морализма и да овде покушаваш да изиграваш морално супериону особу која је у потпуности отпорна на форумско насиље које се наводно врши над женама али која је овде дошла да исте те јадне, мале, нежне, беспомоћне женице заштити. Метода коју користиш није логичка аргументација већ манипулација, морална уцена, осрамоћивање, звоцање, блаћење, преувеличавање, застрашивање, итд. Могу детаљно о томе али време је ограничено.

Неко други би те без много размишљања бановао. Оправдано.

Kada neko kaže da žene treba da dobiju batine, a pritom prisutni muškarci pređu preko toga, dok domaćin ne reaguje, ja kao žena koja drži do sebe ne samo kao individue, nego kao pripadnice ženskog pola za koji su batine preporučene - ne osećam se više kao poštovana osoba da bih dalje razgovarala u toj grupi - imam osećaj transfera sramote u ime muškaraca koji ćute i prezira prema domaćinima koji takođe ne reaguju (a pozvali su goste).

Dakle- moj odgovor na temu je da mi je vrlo neprijatno, uživo, ili na digitalnom javnom prostoru, bilo da vređaju konkretnu osobu, bilo ženski pol (mada mi je neprijatno generalno, ali je psihološki prirodno da budem osetljivija na nasilje prema ženama, posebno ako su u manjini, fizički slabije ili postoji istorija nasilja).

Zato ili reagujem (ne uvek jer je to besmisleno i dosadno, ali povremeno da, čisto da se nasilje ne internalizuje) ili napuštam skup. Ili oboje. Ali da najopuštenije nastavim da ćaskam u takvom društvu bez protesta, ili ironije, bilo bi me sramota od same sebe.

Back