Zena iz Otkrivenja Jovanovog 12. glava - Drugi deo.

Adventista

Obećava
Poruka
76
"I znak veliki pokaza se na nebu: zena obucena u sunce i mesec pod nogama njezinim, i na glavi nezinoj venac od dvanaest zvezda" (Otkrivenje 12:1)

"Jovan vidi veliki znak na nebu. Opisivanje znaka kao "veliki" ukazuje da Jovan vidi nesto posebno vazno. Taj znak je "zena obucena u sunce, i mesec pod nogama njenim, i na glavi nezinoj venac od dvanajst zvezda". Rec "znak" koja se koristi za zenu nam ukazuje na to da se ovde ne radi o doslovnoj zeni, nego da je ona simbol. Ovaj simbol je bio veoma poznat izraz za citaoce Otkrivenja u Javanovo vreme jer Stari Zavet opisuje narod Zaveta, Izreilj, kao Bozju nevestu. Na isti nacin Novi Zavet opisuje Hristove sledbenike kao Njegovu nevestu. Isaija govori o Izreilju: "Jer ti je muz Tvorac tvoj, i ime mu je Gospod nad vojskama" (Isaija 54:5) Pavle naziva "Gornji Jerusalim" "majkom" Bozjeg naroda na zemlji (Galacanima 4:26)

Opis zene iz Otkrivenja 12:1 ocito sledi opis Solomunove neveste koja je "lepa kao mesec, cista kao sunce" (Pesme 6:10). Isaija govori o Bogu: "jer me obuce u haljine spasenja i plastem pravde ogrte me" (Isaija 61:10). Zena u Otkrivenju 12:1 treba biti shvacena u ovom smismlu. Svetlost njene pojave dolazi od svetlosti jevandjelja (2. Koricanima 4:6, Otkrivenje 1:6), dok stoji na otkrivenjima Starog Zaveta ona odsjajuje svetlost jevandjelja. Kruna od 12 zvezda oznacava 12 plemena Izreiljevih i 12 apostola, oznacavajuci kontinuitet izmedju Bozjeg naroga Starog Zaveta i hriscanske Crkve. Znamenita zena iz Otkrivenja 12:1 simbolizira narod bozji Starog i Novog Zaveta, nevestu Hristovu (Otkrivenje 12:17). Ona se pojavljuje u njenom pravom nebeskom karakteru usprkos naizgled njenoj slabosti i neizvesnosti zemaljske istorije.

Ova znamenita zena je trudna i nalazi se na porodjaju. "I bese trudna i vikase od muke, i mucase se da rodi". Isus opisuje zalost njegovih ucenika povodom njegove smrti koristeci primer zene u trudovima prilikom porodjaja (Jovan 16:21-22). Metafora o Izraeilju kao zeni u porodjajnim mukama je cesta pojava u Starom Zavetu (Isaija 66:7-9, Jeremija 4:31, Mihej 4:10). Jezik koga koristi Jovan da opise porodjajne muke u Otkrivenju 12. glavi sledi Isaiju 26:17-18 "Kao trudna zena kad hoce da se porodi pa se muci i vice od bola, tako sijasmo mi pred tobom Gospode! Zatrudnjesmo, mucismo se da rodimo, i kao da porodismo vjetar, nikako ne pomogosmo zemlji, niti padose koji zive u vasiljenoj".

Nebeska zena u Otkrivenju 12. ocigledno predstavlja Starozavetni Izrailj sa njenih 12 plemena koja treba donoeti kao porod Mesiju. Kao sto zena ima bolove na porodjaju tako je bio i Izrailj u pripremi za dolazak obecanog Mesije. Otkrivenje 12:4 kaze da je zena imalo mike i da su te muke bile prouzrokovane od strane azdaje: "I azdaha stajaze pred zenom koja scase da se porodi, da joj prozdere dete kad rodi". Mucenje zene je ocito bio Sotonin plan da unisti narod Zaveta i da spreci dolazak "semena zeninog" (Postanje 3:15). Ovo je smisao u kome treba razumeti zenino mucenje. Grcka rec koja se ovde koristi za muke se nikada u grckom jeziku ne koristi za prave porodjajne muke.

Isaija 26:18 kaze da se stari Izrailj "mucio da se porodi" ali nije mogao da "pomogne zemlji". To sto Izrailj nije mogao da uradi, uradio je jedino Isus Hristos. Ono sto nalazimo u Otkrivenju 12 je prelazak od Izreilja kao naroda bozjega u Starom Zavetu na hriscansku Crkvu kao naroda Bozjega u Novom Zavetu. Otkrivenje 12:13-17 nam ukazuje da kao sto je zena Izrailj cesto bila mucena dok se spremala za dolazak Mesije, tako ce i Crkva biti mucena u pripermi za dolazak Hrista."

(Dr. Ranko Stefanovic, "Revelation of Jesus Christ" strana 379-381)

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 

Gost
Adventista:
MaranAta:
Многи су пали у јерес покушавајући да протумаче Откровење. Пазите се. :wink:

Glavu u pesak i to sto dublje! Nedajte se nicemu nauciti.


"Bog je ljubav"
Pozdrav

http://galileo.spaceports.com/~biblija/pitanja.htm
1. Kanoni, merila, pravila
2. Ko će suditi svetu: andjeli ili ljudi?
3. Smrt ili vaskrsenje
4. Vaskrsenje i žig, odgovornost i sabiranje
5. Posrednik i Slava, Mihailo i djavo
6. Ko zapečaćava?
7. Dokle ćete verovati lažovu?
8. Dva carstva ...

http://galileo.spaceports.com/~biblija/istorija.htm
Istorijske i ostale cinjenice o laznom otkrivenju kao npr. zabrana citanja u crkvi, na sluzbi, na svetoj liturgiji koja stoji da danasnjih dana u nasoj pravoslavnoj crkvi. Obratiti paznju na uticaj jednog coveka pod cijim uticajem je lazno otkrivenje dospelo iz zapadne u istocnu crkvu, nasuprot mnostvu svetih koji su ga odbacivali.

http://galileo.spaceports.com/~biblija/dokazi.htm
Sveti Proroci Božiji raskrinkavaju kneza ovoga sveta koji poseja kukolj na kraju biblije opoganivši mnoge i vodeci ih direktno na sud. Naravno da je on vec osudjen, tako da u raskrinkavanju [OTK.] treba samo uporediti njegove bljuvotine i laži licemerja kao produkt ŽIGosane savesti, sto rece APOSTOL Pavle, sa ovde citiranim ARGUMENTIMA-DOKAZIMA.

http://galileo.spaceports.com/~biblija/prokletstvo.htm
SZ Prorok Zaharija (poglavlje 5) prorokova o jednoj letećoj knjizi - prokletstvu koje izadje na svu zemlju inkriminišući je sa obe njene strane: 'pozitivnu' kao lažnu, a 'negativnu' produbljujući.
Dopuna: ruka i 666
Dopuna: Zaharija 13 i paralele u Novom Zavetu sa uklanjanjem proroka i nečistog duha
Dopuna: Darovi Duha - proroštvo i govorenje jezicima za generaciju 1. veka
Dopuna: Konkretno ili apstraktno
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.