Zemlji ostalo još 1,75 milijardi godina

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
Naučnici prognoziraju da će Zemlja biti pogodna za život sledećih 1,75 milijardi godina. Oni su na osnovu Zemljine udaljenosti od Sunca odredili kada će „plava planeta“ napustiti nastanjivu zonu, nakon čega na njoj neće postojati tečna voda.

Istraživači Univerziteta „Ist Anglija“ procenili su da će Zemlja napustiti nastanjivu, ili „zlatnu zonu“, područje oko zvezde u kojem na planeti može da postoji voda u tečnom stanju, između 1,75 i 3,25 milijardi godina, kada će se približiti Suncu. To će dovesti do drastičnog povećanja temperature koja će isušiti okeane.

„Uz pomoć kompjuterskog modela stelarne evolucije procenili smo kraj 'životnog veka' Zemljine nastanjive zone, odnosno odredili smo kada planeta više neće biti u toj zoni. Naša je procena da Zemlja neće biti nastanjiva za 1,75 milijardi godina“, rekao je vođa istraživanja Endru Rašbi.

Rašbi je, međutim, upozorio da bi klimatske promene i drugi faktori mogli da uzrokuju katastrofu i uništenje života na planeti i tako preduhitre tu prognozu.

„Ljudi će se naći u problemu čak i sa malim povećanjem temperature, a pred kraj će samo mikrobi u zatvorenim okolinama moći da izdrže vrelinu“, naveo je Rašbi.

Razumevanjem „životnog veka“ nastanjive zone planete može pomoći u spoznaji razvoja kompleksnog, inteligentnog života na egzoplanetama.
Astronomi su do sada otkrili 974 egzoplanete, od čega je misija „Kepler“, američke svemirske agencije NASA, pronašla 262 sveta koja bi potencijalno mogla da podrže život.

A kada Zemlja za manje od dve milijarde godina napusti sunčevu „zlatnu zonu“, Mars će možda postati dobra opcija za buduće svemirske kolonijaliste.
Crvena planeta naći će se u nastanjivoj zoni za šest milijardi godina, što bi Zemljanima moglo da pruži novu šansu za život, tvrdi Rašbi.

Ostatak teksta je na linku

https://www.rts.rs/page/magazine/sr...0/zemlji-ostalo-jos-175-milijardi-godina.html
 
Dinosaurusi su izginuli pre 65 miliona godina,homo sapiens iliti današnji čovek se razvio u ovo današnje stanje pre oko 200 000 godina čisto sumnjam da ćemo u ovom obliku da dočekamo tih milijardu i kusur godina pre će biti da ćemo nestati kao i mnoge vrste što su nestale pre nas
 
Za hindu vernike tvorac je Brahma,za muslimane je to Allah,za jevreje je to Jahve,Jehova,Adonai oni vole da mu tepaju razno,za hrišćane je to...pa sad jedni kažu da je to taj jevrejski bog drugi kažu da je to njegov vanbračni sin Isus...da ne dužim komplikovano je,zato uvek pitam koji bog
 
Dinosaurusi su izginuli pre 65 miliona godina,homo sapiens iliti današnji čovek se razvio u ovo današnje stanje pre oko 200 000 godina čisto sumnjam da ćemo u ovom obliku da dočekamo tih milijardu i kusur godina pre će biti da ćemo nestati kao i mnoge vrste što su nestale pre nas
Ili evoluirati do te mere da će buduci naraštaja kada ptonadju naša groblja misliti da su to neke vrste koje nemaju veze sa njima
 
Ако човечанство настави да се понаша као сада, сумњам да ће дочекати четврти миленијум, што би у том случају било добро за остали живи свет на Земљи.
Zemlja nije bila ni predvidjena za ljude vec samo za zivotinje i biljni svet
 

Back
Top