Zemlje čekaju u redu da dobiju komad asteroida koji krije sastojke za život

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.338
Japanski istraživači su prvi put otkrili 20 aminokiselina u uzorcima vraćenim sa asteroida. Sada svi stoje u redu da dobiju komad asteroida.

Čak 40 naučnih predloga prihvaćeno je od istraživačkih timova širom sveta dok svi čekaju u redu da dobiju komad asteroida koji skriva sastojke za život. Odabrani predlozi su iz devet zemalja, koje zahtevaju 74 uzorka zrna, što je 230 mg od ukupno prikupljenih uzoraka asteroida.

Svemirska letelica po imenu Hayabusa2 vratila je na Zemlju kapsulu uzorka koja sadrži materijal sakupljen sa asteroida C-tipa Riugu u decembru 2020. Japanski istraživači su zatim identifikovali 20 aminokiselina u uzorcima.

Aminokiseline su molekuli koji se kombinuju da bi formirali proteine i koji su gradivni blokovi života. Ovi molekuli su neophodni za živa bića jer pomažu u razgradnji hrane, rastu, popravljanju telesnih tkiva i obavljanju nekoliko drugih telesnih funkcija. Telo se takođe može koristiti kao izvor energije.

pjimage_-_2022-06-17T215051.07.jpg
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.