Željko Komšić: "SNSD više ne može štampati glasačke listiće, a mrtvi za HDZ više neće moći glasati"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Poruka
83.616
1593053374100.png

"SNSD više ne može štampati glasačke listiće, a mrtvi za HDZ više neće moći glasati"

- Za HDZ je politički neprihvatljivo da mrtvi ne glasaju, a za SNSD je politički neprihvatljivo da oni ne štampaju glasačke listiće. Dakle, nije samo nervoza, nego i gubitak takve vrste privilegije u izbornom procesu koja je nedopustiva sa aspekta minimuma demokratskih standarda, rekao je član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić.

1593053414000.png


24.06.2020

Osvrćući se na izjave prvo Dragana Čovića, a sada i Milorada Dodika o legitimnosti izbora članova Centralne izborne komisije, Željko Komšić kaže da su to političke, pa i propagandne konstrukcije.


"Svaka politika ima svoj jezik, a u ovom slučaju to je jezik politike HDZ-a i SNSD-a, na koji, nažalost, već godinama, tako naivno i zdravo za gotovo, nasjeda dobar dio političke, pa i medijske scene. Nekad mi se čini da i neki koji se ne slažu s tim politikama potpuno nesvjesno nasjedaju i usvajaju tu terminologiju, što je posljedica političke zapuštenosti politika bosanskog političkog spektra, dijela medija, akademske zajednice. No, šta je, tu je. Na nama koji smo toga svjesni ostaje da se borimo, da pokušavamo pronaći novi jezik za nove i stare društvene procese, a ne da usvajamo govor političkih neprijatelja države", ističe Komšić u intervjuu za "Oslobođenje" i dodajе:


"Ponavljam, legitimno je sve ono što je u skladu sa zakonima i Ustavom države Bosne i Hercegovine, pa tako i CIK."


Komentarišući, kako kaže, nervozu Dragana Čovića i Milorada Dodika zbog novog saziva CIK-a, Komšić kaže da nije u pitanju samo nervoza nego i gubitak privilegija u izbornom procesu.


"To jeste nervoza, ali nije samo nervoza. Za HDZ je politički neprihvatljivo da mrtvi ne glasaju, a za SNSD je politički neprihvatljivo da oni ne štampaju glasačke listiće. Dakle, nije samo nervoza, nego i gubitak takve vrste privilegije u izbornom procesu koja je nedopustiva sa aspekta minimuma demokratskih standarda."


Govoreći o optužbama da kontroliše CIK preko Željka Bakalara, član Predsjedništva BiH napominje da je to je potpuna glupost.


"Čovjek je davno prije angažmana u kabinetu imao iskustvo rada u Centralnoj izbornoj komisiji. Zanimljivo, niko do sada nije postavljao pitanje kako je u CIK-u, primjera radi, bio Stjepan Mikić, koji se tu dugo izvan zakonom predviđenog trajanja mandata nasjedio, a odjednom je sad ovo problem. Kako da ja kontrolišem to tijelo kada ono broji još šest članova i kako da ga sad bilo ko kontroliše kad ne postoji bilo čija premoć, ovaj saziv je demokratskiji od drugih i upravo zato je izložen pritisku", pojašnjava Komšić i dodaje:


Kad je bivši saziv CIK-a davao prijedloge izmjena Izbornog zakona, koje kao da je svojom rukom pisao Dragan Čović, niko mu nije postavljao to pitanje. Morali smo (DF, SDP, Naša stranka i SBB) sazivati pres-konferencije, jer drugačije nismo mogli alarmirati javnost i poručiti da to tako ne može, da nije u skladu sa Ustavom, da produbljuje diskriminaciju, da etnički dijeli državu. Da nismo, to bi i prošlo. Niko tada Čoviću nije postavljao pitanje da li kontroliše to tijelo, a sad se digla i kuka i motika. Osim toga, u mom kabinetu rade i ljudi koji nisu članovi niti jedne stranke, kao i članovi rukovodstva drugih stranaka. Bitno je da rade svoj posao, a ne jesu li ili nisu članovi bilo koje stranke."


Lider Demokratske fronte odgovarajući na pitanje da li je moguće formirati CIK-a od potpuno nestranačkih ljudi, kaže:


"Može, ali iskreno da vam kažem, neka ga prvo napuste oni koji su bliski strankama koje svaki dan najavljuju raspad države, secesiju, rade na tome i nikad nisu odustali od toga niti će odustati. Ovdje je obrnuto. Pritisak je da takvi ostanu, a naivna misao pojedinaca vjeruje da neće valjda protiv države. Hoće ako mogu. Nema tu neće valjda. Hoće ako može. Ako ne može, neće."


Prije nekoliko dana Savjet ministara BiH je usvojilo nacrt budžeta za ovu godinu u kome je za lokalne izbore predloženo 4,2 miliona KM umjesto ranijih 11 miliona KM, Komšić napominje da treba razjasniti sa predstavnikom Savjeta ministara šta to znači, od kud odjednom ova cifra i da li je to dovoljno za održavanje lokalnih izbora?


"Da li je ovo stvarna cifra potrebna za izbore ili je opet riječ o pokušaju da se odgode izbori, a da neko drugi, prije svega novi sastav CIK-a, bude odgovoran za to? Savjet ministara je svakako dovelo u pitanje održavanje izbora čak i u novembru ove godine, zbog odgađanja usvajanja nacrta državnog budžeta. Već sada smo u zakašnjenju zbog rokova koje mora ispoštovati CIK, a tiču se provođenja procedure javnih nabavki, štampanja glasačkih listića itd", zaključio je Zeljko Komšić.


(BN/Oslobođenje)

link


Браво за Жељка Комшића, Босанског Тита! Само променом састава Централне изборне комисије спречиће се још једна изборна крађа у режији усташа из ХДЗ-а и СНСД-а.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top