Željen(a) vs Izabran(a)

Urwald

Domaćin
Moderator
Poruka
4.989
Želja može biti instinktivna. Može biti glad, hemija, usamljenost, radoznalost, fantazija, ego i/ili pogodnost. Ona je intenzivna, gori vrelo, a ipak nestaje u trenutku kada je potreban napor.
Neko može želeti vaše telo, vašu pažnju, vašu nežnost, vašu lojalnost, vašu dostupnost, vašu svetlost, vaš oproštaj i/ili verziju vas koja im daje osećaj moćnosti.

Sa druge strane izbor je svestan. Izabrati nekog znači videti više od atraktivnih delova. To znači videti tvoja raspoloženja, tvoje rane, tvoje standarde, tvoju složenost, tvoje neugodne istine - i ipak se odlučiti za ostati uz tebe i sa jasnom namerom.

Šta vam je „vrednije“ u odnosu - biti željen(a) ili biti izabran(a)?

U kom trenutku želja prelazi u izbor - i da li uopšte mora?
Da li je izbor bez želje moguć (racionalni odnos)?
Da li dugoročne veze više počivaju na izboru nego na želji?
Kada ste poslednji put nekog izabrali uprskos teškoćama?

Želja može biti instinktivna. Može biti glad, hemija, usamljenost, radoznalost, fantazija, ego i/ili pogodnost. Ona je intenzivna, gori vrelo, a ipak nestaje u trenutku kada je potreban napor.
Neko može želeti vaše telo, vašu pažnju, vašu nežnost, vašu lojalnost, vašu dostupnost, vašu svetlost, vaš oproštaj i/ili verziju vas koja im daje osećaj moćnosti.

Sa druge strane izbor je svestan. Izabrati nekog znači videti više od atraktivnih delova. To znači videti tvoja raspoloženja, tvoje rane, tvoje standarde, tvoju složenost, tvoje neugodne istine - i ipak se odlučiti za ostati uz tebe i sa jasnom namerom.

Šta vam je „vrednije“ u odnosu - biti željen(a) ili biti izabran(a)?oboje

U kom trenutku želja prelazi u izbor - i da li uopšte mora?mora
Da li je izbor bez želje moguć (racionalni odnos)?da, bez sexa
Da li dugoročne veze više počivaju na izboru nego na želji?da
Kada ste poslednji put nekog izabrali uprskos teškoćama?uvek?
erih from-umijece ljubavi
preporucam.

Ne mora se nista

Врло зрело питање. Да ли узимаш делове или целу особу? Ово друго. Нити се дајем људима који хоће део мене.
Šta znam kontam da ovo zavisi od situacije, kao i nekih okolnosti?
I jedno i drugo mi je smislena opcija sa odgovarajućim osobama, problem nastaje kada se ova 2 pomešaju bez da se to skapira na vreme.

Gde koči tj. šta stvara zbrku?
A ne znam kako da definisem, al dobro nisam ja bitan, ja sam u različitim periodima zivota pridavao oaznju drugim prioritetima.
Nek drugi malo pišu, pa ću valjda dobiti inspiraciju.

Kroz 20te sam nekako prosetao, brzo, sebično, egoistično i samozaljubljeno, iza cega su se naravno krili razni unutrašnji demoni, koje niko nije video, a ja stakno bio u paklu..sve sa osmehom na licu..
Dakle pridavao sam dosta na povšne stvari...
Prijalo mi je da mi se dive, da me dizu u nebesa ..dok god mi pumpaju krhki ego...super. Dok mi je zabavno i zanimljivo...

Onda je nastupilo par ozbiljnihih veza gde sam dao sebe i bio povredjen... tu sam se tek spustio na zemlju.

Al ja tek sad u 30tim zapravo otkrivam ave te neke stvari na emotivnom planu koje je trebalo davno da osetim i prelezim te decije bolest.

Tako da je sad definitivno izbor vise, i davanje prioriteta bitnim stvarima u medju ljudskim odnosima. Pa i sama zelja da ucinim nekog najsrenijom osobom na svetu, koja ranije nije postojala.

Daj nesto lakse ;)

Želja je telesna. Može biti snažna, ali i nestabilna i zavisi od raspoloženja, okolnosti, projekcija. Zato sama po sebi retko nosi odnos dugoročno.
Izbor je sporiji i teži. On uključuje realnost i vidi nedostatke, ali ipak kaže "da”. Tu ima odgovornosti, kontinuiteta, namere. Ali ako je potpuno lišen želje, lako sklizne u dužnost, naviku ili čak rezignaciju.
U realnosti jedno bez drugog ne valja.
Željenost sama po sebi jeste laskava, ali je nestabilna, dok je biti izabran hladno. Najbolje je da postoji iskra, odnosno željenost i prisutnost odnosno odluka.

Ne možeš biti izabran a ne željen. To ide zajedno. Može se tokom vremena odnos promeniti, i sasvim je normalno da se živa stvar menja, da počnemo da mislimo da želje nema, a vidimo ono svesno - odabir, razum, racionalno.
I želja nije ista, podložna je promeni, kao i mi sami. Bitno je ići zajedno kroz promenu.

Želja je telesna. Može biti snažna, ali i nestabilna i zavisi od raspoloženja, okolnosti, projekcija. Zato sama po sebi retko nosi odnos dugoročno.
Izbor je sporiji i teži. On uključuje realnost i vidi nedostatke, ali ipak kaže "da”. Tu ima odgovornosti, kontinuiteta, namere. Ali ako je potpuno lišen želje, lako sklizne u dužnost, naviku ili čak rezignaciju.
Željenost sama po sebi jeste laskava, ali je nestabilna, dok je biti izabran hladno. Najbolje je da postoji iskra, odnosno željenost i prisutnost odnosno odluka.
jok
postavljeno naopako jer si strateg

Svako ima pravo da poseduje odredjen doživljaj prema tome
normalno

neko ko je strateg ce sve prouciti lepo i svrstati u glavi za i protiv, izmeriti zdravo od bolesnog, kratkotrajno od mozda dugotrajnog i tek onda uplivati kraulom.
neko drugi ce ici emocijom ili obostranom harizmom gde ga nece zanimati nedostaci onog preko puta ako izmedju njih postoji filing obostranog privlacenja na koji nisu imuni.

problem prvog tipa je sto ce u jednoj fazi suzivota reci da je u odnosu nestalo emocija ili jos gore da ne zna ili nikad nije znala sta je to prava ljubav.
problem kod drugog ce biti kada se jedan od dvoje mozda zasiti drugog, pa nadje treceg a onda ce se onaj drugi osecati kao da je ljubavno izdan.

normalno

neko ko je strateg ce sve prouciti lepo i svrstati u glavi za i protiv, izmeriti zdravo od bolesnog, kratkotrajno od mozda dugotrajnog i tek onda uplivati kraulom.
neko drugi ce ici emocijom ili obostranom harizmom gde ga nece zanimati nedostaci onog preko puta ako izmedju njih postoji filing obostranog privlacenja na koji nisu imuni.

problem prvog tipa je sto ce u jednoj fazi suzivota reci da je u odnosu nestalo emocija ili jos gore da ne zna ili nikad nije znala sta je to prava ljubav.
problem kod drugog ce biti kada se jedan od dvoje mozda zasiti drugog, pa nadje treceg a onda ce se onaj drugi osecati kao da je ljubavno izdan.
To sam i rekla

normalno

samo jednog bez drugog mora jer jedno sa drugim kako kazes da valja je nemoguca kombinacija posto onda nemamo nonsens zvani ljubav. covek se ne voli zbog dobrih osobina vec i zbog losih. a nijedan covek na planeti ne postoji koji je obdaren samo jednim od ta dva bez onog drugog.

da ne bi nastavljao otuznom prepiskom o necemu kao sto je odnos dvoje ljudi i ljubavi, postavicu sta mi je bilo u blogu:

-----------------
LJUBAV

Citajuci ovu raspravu dolazim do zakljucka da ono cudo koje se ljudima ne desi nikad ili jednom, mozda najvise dvaput u zivotu niko nije osetio ili barem nije osetio na pravi nacin. Zena ili muskarac su totalno nebitne odrednice u desavanju psihofizicke tajne koju nijedna naucna disciplina ne moze da objasni na pravi nacin. Frljanje sa imenicama i pridevima necega sto je imanentno, od vise sile dato i neobjasnjivo zdravom ljudskom razumu, samo pokazuje sustinu besmisla "naucnog" razgovora o tome. Mogu biti ispisani tomovi knjiga o tom fenomenu, nijedan nece docarati efemernu osnovu njenog nastanka. Smisao zivota svakoga od nas nije konformizam ili neka forma lazne duhovne stabilnosti, vec traganje i bunt sto je sasvim suprotno konformizmu i odlika je kreacije odnosno stvaranja. Traganje za samim sobom, neprepoznatljivo traganje za raspadnutim delovima nas samih i sakupljanje delova koji nas cine kompletnim licnostima je sustina svakoga od nas.

Da bi bili kompletni moramo makar jednom osetiti to nesto sto spaja zivot i smrt, ovozemaljsko i ono fascinantno nepoznato i gde hodajuci po ivici svesti pokusavamo da spoznamo sta znaci sama ta rec, odnosno frljajuci pojam koji je ne retko ofucan od silne upotrebe. Jer te stvari se ne mogu nicim zemaljskim opisati pa bili mi pesnici, knjizevnici, muzicari ili slikari. Sustina je u spoju hemije i vantelesnog prebacenog u dimenziju podsvesti naseg bica koja je jos jedina stvar koja nas cini na neki nacin zivotinjskim "gospodarima" ove planete. Kada nam taj donji deo ledenog brega odstrane, hirurski ili genskim eksperimentima, morfoloski cemo postati zombirani roboti kojima nece biti potrebna ni demokratija a ni anarhija jer cemo se sustinski ponasati na isti nacin ma kakva bila spoljna senzacija.

Smisao zivota je u iscekivanju tog trenutka koji moze trajati hiljaditi deo sekunde donoseci nam perceptivnu muku koja po pravilu izmamljuje onaj spoljni sjaj kome nije povod ni lepota posmatranoga, ni nagota, ni zelja, ni bilo koje poznato ljudsko osecanje koje se ne moze banalizovati recima ma kako lepo i smisleno te reci bile spakovane. Tren je dovoljan da spoznamo sebe u drugome, godine su mozda potrebne da taj drugi oseti slicno u sebi ali po pravilu spram nekog treceg. Momentalne obostrane ljubavi su nemoguce, bas kao sto su nemoguci konstantni sudari dva ista atoma ili dva ista univerzuma. Isti dozivljaj, istog intenziteta u istoj jedinici vremena na istom prostoru od dve razlicite jedinke je laicki receno nemoguca misija. Zato je ta spoljna kreacija nase sustine, kvarka nase alternativne realnosti koju osetimo delom vremena ovog proslog ili buduceg, jednom u pola ili tricetvrt veka ispunjenje svrhe naseg postanka. Zivot bez tog trenutka je nistavan ma koliko bio ulickan i nacifran da ga svako pozeli za sebe. Ali, neki to nikad nece shvatiti ili sto je jos teze po njih, ikad doziveti.

Tako je bog uredio svet, odnosno tako je uredio nas ljude. Nekome je dao nekom nije, nekom dao pa mu posle uzme, nekoga time obogati ali ga stavi na marginu zivota i napravi ga slavnim posle smrti dok nekog anonimusa obdari mozda delom moci koje sam ima. Ko god bio u pitanju, neko obdaren, slavan ili na margini, pouzdan ili nepouzdan, ocajan ili stena, prav ili naopak, mozda licemer ili cak zao, svako od njih za tim traga, iskreno ili neiskreno, sa sirokim otvorenim duhom ili sa carigradskim zidovima oko sebe koji kriju kao zmija noge tu potrebu iza sto i jedne brave cekajuci da neko zakuca ili gurne pravi kljuc ne shvatajuci da je kljuc u njima samima. Danasnji covek je savrsen u odnosu na ono sta ce od njega postati za koju deceniju bas kao sto je nesavrsen za onog coveka od pre nekoliko decenija ranije. Jedina stvar koja moze da nas spase od samounistenja je upravo tema o kojoj se ovde govori. Ni manje ni vise.

Back