Zelim da probam kopati Bitkoin. Moze li se od 30.000RSD potrosnih na struju dobiti 50.000RSD?

Cao svima,

Gledam odavno da kopam, medjutim nikako da krenem. Imam rtx4060 i rx6800XT, daleko jacu graficku. Procesor je Ryzen 7 7800X3D, kombinovan sa 32Gb DDR5 memorije. Mada ne znam koliku ulogu igra procesor u kopanju Bitcoina. Cuo sam da je trenutno stanje Bitcoina oko 70.000$. Jel mi mozete prepociti koji softver treba da skinem, ali da je proveren , da nije prevara. Koliko sam gledao, to su neki crni prozorcici koji izgledaju kao Windows CMD, komandna tabla. Moze i inbox, ako neko ima preporuku. Da probam par dana, da proveravam potrosnju struje i da vidim kako ce ici.
Kako

Retro je u modi. Eno ti ispred hotela moskve vikendom razmenjuju sličice za albume :hahaha:

Čisto informativno da od tog hobija može lepo da se zaradi.
Lično, pre dve nedelje sam prodao svoje duplikate, sličice i albume koji su višak, kao i kesice (neke izuzetno retke).
Čovek došao kod mene kući, ja bio raspoložen da prodam malo više nego li što sam i hteo ali sve jedno, sedeo u fotelji, govorio koliko šta košta i lik je posle sat i po vremena iskeširao 2400 eura.
I to sam prodao višak, tako da sakupljanje sličica se i te kako isplati.
Primerera radi, ljudi plaćaju samo jednu, određenu sličicu npr. Pele iz albuma Minhen 74 10000 din. (jedna sličica).
Maradona je isto tu negde.

Tako da, rudarenje je teško...

Što se tiče tvojih kartica trenutno ne možeš imati neku zaradu jer ti treba mnogo više od dve grafičke karte kako bi rudarenje bilo isplativo.
Ako se budeš odlučio da rudariš savetujem ti da to bude kriptovaluta koja je zasnovana(napravljena) na ETH(ethereum) platformi.
Ethereum se ne rudari od 2022 godine od kada su prešli na Proof of Stake. Može da se kopa stari Ethereum Classic.

Mislim da je velika,ali ajde da vidimo,vreme će pokazati.Ja sam digao nešto malo pre nedelju dana,ali mi je još dosta ostalo,pa čekaćemo.
Cena BTC može biti samo veća, naravno uz korekcije koje se dešavaju.
Na cenu utiče težina rudarenje BTC koji je ograničen na 21.000.000 komada tog digitalnog novčića dok je izrudareno 19,77 miliona.
Dakle cena raste zbog dešavanja na tržištu kao i broju izrudarenih novčića koji se bliži tom limitu.

60000 eura malo. Kako to

monetarnog sistema…. Ma je l ti to bas ozbiljno!
Najozbiljnije. Sve što je nepošteno, tajnovito i netransparentno kod zvaničnog monetarnog sistema, transparentno je i pošteno kod Bitkoina. Počevši od unapred poznate količine novca u opticaju, preko predvidive stope izdavanja tog novca, do autentičnosti i proverljivosti vlasništva nad tim novcem. Nijedan pojedinačni entitet nema kontrolu nad BTC-om, a samim tim ni nesrazmernu moć. Itd itd.

A sad sve ovo izokreni naglavačke i dobijaš zvanični monetarni sistem.

Cena $68.000 je mala kada se vidi pravac u kome će BTC i svet ići u narednim godinama. Svet se polarizuje, raste rizik svake pojedinačne države i jurisdikcije. Raste prezaduženost celog sistema, samim tim i ekspanzija novca u opticaju, tzv. "štampanje". A Bitkoin i njegova svrha u takvom okruženju prosto cvetaju.

Javljaju da je bitcoin pao na niske grane i da se sve manje isplati rudariti ga.
Paradoksalno, ovo upravo znači da je Bitkoin nikada bezbedniji i da ga nikada više ljudi ne rudari jer je snaga rudarenja (hashrate) na istorijskom maksimumu. Ne isplati se više rudariti iz elektroenergetske mreže ali je itekako isplativo onima koji imaju pristup sopstvenim jeftinim ili besplatnim izvorima energije. Tako je država Butan izrudarila preko 13.000 BTC iz sopstvenih hidroenergetskih izvora.

To što nije isplativo za male individualne rudare ne znači da mreža kao takva ima nekakav problem, a i ti manji rudari se udružuju u pulove i redovno bivaju isplaćivani srazmerno svojoj snazi, tj. hashrate-u.

Prilozi

• Screenshot_2024-10-16_19-25-35.png
    Screenshot_2024-10-16_19-25-35.png
    78,1 KB · Pregleda: 1
Najozbiljnije. Sve što je nepošteno, tajnovito i netransparentno kod zvaničnog monetarnog sistema, transparentno je i pošteno kod Bitkoina. Počevši od unapred poznate količine novca u opticaju, preko predvidive stope izdavanja tog novca, do autentičnosti i proverljivosti vlasništva nad tim novcem. Nijedan pojedinačni entitet nema kontrolu nad BTC-om, a samim tim ni nesrazmernu moć. Itd itd.

A sad sve ovo izokreni naglavačke i dobijaš zvanični monetarni sistem.

Cena $68.000 je mala kada se vidi pravac u kome će BTC i svet ići u narednim godinama. Svet se polarizuje, raste rizik svake pojedinačne države i jurisdikcije. Raste prezaduženost celog sistema, samim tim i ekspanzija novca u opticaju, tzv. "štampanje". A Bitkoin i njegova svrha u takvom okruženju prosto cvetaju.
Zvati jedan instrument bez ikakvog podloge monetarnim sistemom je zaista previse. A Jos koristiti rijeci koje ti koristis za tu tezu je bezobrazno

Kakvu podlogu ima zvanični monetarni sistem? Bitkoinu ne treba podloga, kao što zlatu ne treba podloga. Čitaj šta je "bearer asset". Podloga je potrebna papirnom novcu koji se na početku izdavao kada si u banku odneo zlato, a banka ti je izdala priznanicu tako da tu priznanicu možeš uvek razmeniti za deponovanu količinu zlata. Zlato je "bearer asset", kao i Bitkoin i kao takvima im ne treba nikakva podloga.

Generisanje Bitkoina iziskuje trošak potrošnje struje za razliku od fiat novca koji se kreira ni iz čega. Kao i za proizvodnju zlata, mora se uložiti neka energija za proizvodnju Bitkoina. Kao i za zlato, vrednost mu daju njegovi korisnici i svi učesnici u mreži - rudari, hodleri, trgovci koji ga prihvataju, kompanije i ETF-ovi koji investiraju u njega. Sa rastom broja korisnika (što se jasno vidi iz rasta broja aktivnih adresa) raste i vrednost mreže kao i njena sigurnost i decentralizacija.

Dakle možemo da se bacamo otrovnim strelicama na ličnoj osnovi ali podaci su tu i lako su proverljivi, a teško osporivi.

Kakvu podlogu ima zvanični monetarni sistem? Bitkoinu ne treba podloga, kao što zlatu ne treba podloga. Čitaj šta je "bearer asset". Podloga je potrebna papirnom novcu koji se na početku izdavao kada si u banku odneo zlato, a banka ti je izdala priznanicu tako da tu priznanicu možeš uvek razmeniti za deponovanu količinu zlata. Zlato je "bearer asset", kao i Bitkoin i kao takvima im ne treba nikakva podloga.

Generisanje Bitkoina iziskuje trošak potrošnje struje za razliku od fiat novca koji se kreira ni iz čega. Kao i za proizvodnju zlata, mora se uložiti neka energija za proizvodnju Bitkoina. Kao i za zlato, vrednost mu daju njegovi korisnici i svi učesnici u mreži - rudari, hodleri, trgovci koji ga prihvataju, kompanije i ETF-ovi koji investiraju u njega. Sa rastom broja korisnika (što se jasno vidi iz rasta broja aktivnih adresa) raste i vrednost mreže kao i njena sigurnost i decentralizacija.

Dakle možemo da se bacamo otrovnim strelicama na ličnoj osnovi ali podaci su tu i lako su proverljivi, a teško osporivi.
Kazem opet. Bitcoin je samo jedan instrument vrlo volatilan i kao takav ne moze biti osnova za monetarni sistem i svi to znaju ali se prave pare na njemu pa hajde da se lazemo dok god taj balon ne pukne

Paradoksalno, ovo upravo znači da je Bitkoin nikada bezbedniji i da ga nikada više ljudi ne rudari jer je snaga rudarenja (hashrate) na istorijskom maksimumu. Ne isplati se više rudariti iz elektroenergetske mreže ali je itekako isplativo onima koji imaju pristup sopstvenim jeftinim ili besplatnim izvorima energije. Tako je država Butan izrudarila preko 13.000 BTC iz sopstvenih hidroenergetskih izvora.

To što nije isplativo za male individualne rudare ne znači da mreža kao takva ima nekakav problem, a i ti manji rudari se udružuju u pulove i redovno bivaju isplaćivani srazmerno svojoj snazi, tj. hashrate-u.
Ma nasao sam na par mesta na netu,trazeci sasvim nesto drugo.Video sam naslove."Sve manje se isplati rudariti Bitcoin".

Kazem opet. Bitcoin je samo jedan instrument vrlo volatilan i kao takav ne moze biti osnova za monetarni sistem i svi to znaju ali se prave pare na njemu pa hajde da se lazemo dok god taj balon ne pukne
Taj balon ne može da pukne jer pre svega to nije balon, iza BTC stoji tehnologija koju polako svi prihvataju tako da BTC ima svoju vrednost i podlogu za razliku od recimo papirnih novčanica koje mogu da se štampaju.
Još od 2008 godine kada je krenula svetska ekonomska kriza priča se o pucanju BTC-a a danas tržište kriptovaluta vredi preko 2000 milijardi dolara.
BTC je mnogo više od običnog digitalnog novčića.

Back