Želim da imam "full frame" fotoaparat

Ja nemam. Hteo sam da imam, ali nikada nisam hteo da je kupim jer su mi bile skupe. Oduvek sam koristio samo Nikon kamere, razlicite modele, i uvek sa DX senzorom koji je manji od full frame, odnosno 24 x 16. Pre sam voleo da idem na razna mesta da fotografisem ali vec godinama to ne radim. Sada uglavnom fotografisem kuci. Napravio sam studio u kuci za makro fotografiju opremljen sa Cognisys "macro railing stack shot" sistemom, "water drop stop shot' i drugim macro sistemima i uvek sam bio zadovoljan DX formatom. Jos uvek, ponekad koristim Nikon D 200 kameru sa DX senzorom koja je sada vec 20 godina stara ali jos uvek odlicno radi. To mi je omiljena kamera ali nema "live view", a zbog macro railing sistema moram da koristim drugu, noviju Nikon DSLR kameru sa "live view", zbog toga sto kompjuterski softver (Helicon) radi samo na kameri sa "live view" zbog fokus sistema. I opet koristim DX format ali od 24MP. Odavno vise ni ne razmisljam o kameri sa full frame senzorom. Imam i Epson foto printer koji stampa B3 format (48cm x 33cm), i nisam imao problema da isprintam fotografiju te velicine sa DX senzora. Ali to je prilicno gornji limit velicine fotografije za printanje sa 10MP DX senzora koji ima D200. Mada i to sada retko radim. Jedan kartridz je 25 dolara a ima ih devet, i toliko su mali da se sve tri crne boje prve istrose nakon samo desetak isprintanih fotografija.
Ne krijem, voleo bih da imam 'full frame" kameru, ali opet ne verujem da bih je kupio. Meni je kamera sa manjim, DX senzorom sasvim dovoljna, jer je "depth of field" kod manjih senzora "veci" nego kod velikih senzora sto mi odgovara za makro, mada opet to kod railing sistema i stakiranja nije bas vazno a i sa obzirom da je krop faktor 1.5 manji od full frame, i zumiranje je blize, pa sam se navikao na to. U sustini sve ovo je moj licni izbor sto ne znaci da je DX u bilo cemu bolji od full frame kamere, da ne shvatis pogresno, jer ipak si u pravu u jednom. Full frame ipak mnogo znaci.

Mnogi koriste crop sensor i to sa namerom. Ekstrem bi bio kamera na telefonu koja ima veoma duboko polje fokusa. Ponekad koristim telefon baš zbog toga

Recimo, ovo ne bi moglo normalnom kamerom (limena kutija za duvan)

20241009_172719_resized.jpg

ne zavisi mi zivot od toga i ne bih dao par hiljada evra za telo i objektive osim ako bas ne budem jednog dana plivao u parama :D

jeste dobar ali i DX format DSLR-a koji koristim zadovoljava sve moje potrebe i sasvim se dobro pokazao i u low light fotografiji.

a realno sad sa prodorm AI-a koji sve bolje i bolje pegla slike kvalitetna nocna fotografija ce postati dostupna i na mnogo jeftinijim apratima i polako ce profesionalna oprema ostati u upotrebi samo kod pravih zaljubljenika sa viskom para

gledam na mom galaxy S telefonu
napravim fotku, gledam je i u sekundi dve dobijem ispeglanu fotku sa odlicnim HDR kontrastom znatno poboljsanu od originalne fotke tako da pola setovanja koje sam ranije radio vise ne moram da radim.
AI je sjajan u fotografiji.

sad me zanima kakav ce biti AcePro2 koji izlazi za neki dan posto je najvljen poseban AI cip za nocne snimke ali to vec nema veze sa fotografijom vec filmovima.

ne zavisi mi zivot od toga i ne bih dao par hiljada evra za telo i objektive osim ako bas ne budem jednog dana plivao u parama :D

jeste dobar ali i DX format DSLR-a koji koristim zadovoljava sve moje potrebe i sasvim se dobro pokazao i u low light fotografiji.

a realno sad sa prodorm AI-a koji sve bolje i bolje pegla slike kvalitetna nocna fotografija ce postati dostupna i na mnogo jeftinijim apratima i polako ce profesionalna oprema ostati u upotrebi samo kod pravih zaljubljenika sa viskom para
Tacno ,kamera treba samo kad ima malo svjetlosti,koncerti ,nocne fotografije ili kad hoces veliki poster da napravis.

Back