Zelenski optužio Rusiju za genocid

5. 4. 22. Сателитски снимци откривају да су тела убијених цивила у Бучи почела да се појављују на улицама тог украјинског града у време док су руске окупационе трупе још увек биле у њему.


1649137804683.png
 
Kao Hrvati dva puta u zadnjih 100 godina sa srpskim narodom?
Ne, nego kao kod Srba i jučer i danas. I Rusa, naravno. Isti je to lonac.

Ajde da se ne lazemo, nije ova osoba spaljivana brenerom po rukama na ulici pa ubijena,ko zna odakle su je doneli i gde je poginula.Propaganda ni mrtvima ne daju mira.

1649053040231-png.1130750
Ubiti zarobljenika zavezanih ruku može samo životinja.
 
13. 4. 22. Рат у Украјини траје већ 48. дан. Амерички председник Џо Бајден је у уторак први пут рекао да је Владимир Путин извршио геноцид у Украјини. Украјински председник Володимир Зеленски назвао је Бајденову процену „правим речима правог лидера“.

 
13. 4. 22. Рат у Украјини траје већ 48. дан. Амерички председник Џо Бајден је у уторак први пут рекао да је Владимир Путин извршио геноцид у Украјини. Украјински председник Володимир Зеленски назвао је Бајденову процену „правим речима правог лидера“.

Bajden ne zna ni gde je Ukrajina :rotf:
 

1650612475236.png

Objavljeni satelitski snimci potencijalnih masovnih grobnica u blizini Mariupolja


Objavljeni satelitski snimci potencijalnih masovnih grobnica u blizini Mariupolja 1


Danas Online danas 08:50

Rusija je skrivala dokaze o svojim „varvarskim“ ratnim zločinima u Mariupolju sahranjivanjem tela civila ubijenih granatiranjem u novu masovnu grobnicu, rekao je gradonačelnik grada u četvrtak, dok je američka kompanija za satelitske snimke objavila fotografije koje se po svemu sudeći poklapaju sa lokacijom.

Gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je da su ruski kamioni pokupili leševe sa ulica lučkog grada i prevezli ih u obližnje selo Manhuš. Zatim su tajno bačeni u masovnu grobnicu u polju pored starog groblja, rekao je on.

On je dodao da se groblje nalazi u blizini benzinske pumpe sa leve strane kružnog puta i da su Rusi iskopali ogromne rovove, široke 30 metara.

Fotografije navodno pokazuju više od 200 novih grobova na lokaciji oko 19 kilometara zapadno od Marijupolja, prenosi CNN.
 

1650744823984.png


Putinov plan za genocid nad Ukrajincima


Svaki Ukrajinac koji odbija da prizna da je Rus, za kremaljsku propagandu je nacista, što je jedinstvena definicija u istoriji čovječanstva


Vladimir Putin, Foto: EPA


Cafe del Montenegro 23/04/2022

Početkom oktobra 1943. godine Hajnrih Himler je u Poznanju održao dva govora oficirima SS-a i komandantima policije koji su već učestvovali u masovnom istrjebljenju jevrejskog naroda.

U prvom govoru, 4. oktobra, šef Gestapoa je, između ostalog rekao: „Većina od vas zna šta znači kada na gomili leži sto leševa, kad leži 500, kad leži 1.000. Izdržati to i – ostavljajući po strani rijetke primjere ljudske slabosti – ostati pristojan, to nas je očeličilo. To je slavna stranica naše istorije, koja nije napisana i koja nikada ne treba da bude napisana”.

U drugom govoru, održanom dva dana kasnije, Himler kaže podređenim dželatima:

“U nekom znatno kasnijem vremenu možda će se moći razmišljati o tome da li njemačkom narodu treba reći nešto više o tome. Ja vjerujem da je bolje da mi – svi mi zajedno – pošto smo izvršili to za naš narod, uzmemo na sebe odgovornost (odgovornost za djelo, ne samo za ideju) i da tu tajnu ponesemo sa sobom u grob”.

U knjizi Duga senka prošlosti Alaida Asman navodi ove riječi kao primjer “paradoksa u nacional-socijalističkoj eliti koja je planirala i izvela zločin holokausta”.

Oni bi da izbrišu tragove svog zločina, a istovremeno da sačuvaju herojski prikaz svojih zlodjela. Himler smatra holokaust za slavno poglavlje njemačke istorije, ali to poglavlje ne smije biti napisano, jer je i njemu jasno da je riječ o jedinstvenom zločinu kojim se većina baš i ne bi ponosila, ukoliko bi se o njemu govorilo otvoreno, sa iznošenjem svih detalja i fakata. “Ćutanje, zatajivanje, zaborav i želja za čašću, slavom i priznanjem ukrštaju se ovdje u krajnjoj perverziji vrijednosti”, piše Asman.

‘Šta Rusija treba uraditi s Ukrajinom’

Čak je i Himleru, okorelom nacisti i arhitekti holokausta, bilo jasno da se puna istina o holokaustu ne može saopštiti javno, te da je ona rezervisana samo za esesovce i ostale egzekutore.

Za razliku od njemačkih nacista, predstavnici Putinovog režima nisu tako stidljivi ni samozatajni. Na državnim medijima, u emisijama kremaljskih propagandista poput Vladimira Solovjova ili Margarite Simonjan, mirno se govori o uništenju Ukrajine ili o tome kako ideju da neko može biti Ukrajinac treba izbrisati jednom zauvijek.

Ako odbija da bude Rus, samo mrtav Ukrajinac je dobar Ukrajinac – tako glasi logika zvanične kremaljske propagande.

Nije tu riječ ni o kakvoj improvizaciji, niti o pojedinačnim ispadima, već o zvaničnoj državnoj politici. Nedavno je Timofej Sergejcevza za rusku državnu agenciju RIA Novosti napisao tekst kakav se nije mogao često vidjeti u istoriji čovječanstva, ako je ikada nešto slično javno publikovano, pod naslovom “Šta Rusija treba da uradi s Ukrajinom”.

Timoti Snajder nazvao je ovaj dokument “priručnikom za genocid”, navodeći kako mu je, iako je istoričar koji proučava masovna ubijanja, teško da se sjeti još nekog primjera da država eksplicitno oglašava genocidni karakter sopstvenih djela u trenutku kad ta djela postaju svima poznata.
Sergejcev detaljno izlaže plan tzv. denacifikacije i program obračuna sa ljudima koje ruska propaganda naziva nacistima. Po njegovoj računici, takva je većina građana Ukrajine, što će reći da u ovoj zemlji živi najmanje 22 miliona nacista.

Zanimljivo opažanje, toliko nacista nije bilo ni u Trećem Rajhu, desetine miliona nacista se pojavilo na tlu Evrope, a da to niko nije primjetio. Trebalo bi prvo raščistiti pojmovnu zbrku, u vokabularu kremaljskih falsifikatora riječ nacista nema nikakve veze sa značenjem koju ta riječ ima u ostatku čovječanstva.
I sam Sergejcev priznaje da pod nacizmom podrazumijeva sve i svašta, pa tako vidi nacizam u ukrajinskoj “želji za nezavisnošću i evropskim (zapadnim, proameričkim) putem razvoja”.

S druge strane, Putinov megafon priznaje i da u Ukrajini “nema nacističke stranke, nema Firera, nema punopravnih rasnih zakona”, ukratko – nema nijedne jedine karakteristike nacizma.

Ko je protiv Putina, taj je nacista

Sergejcev prosto negira Ukrajincima i Ukrajini pravo na postojanje, što tvrdi i njegov gazda Vladimir Putin, oni bi čitavu naciju i državu da izbrišu sa lica zemlje.

Svaki Ukrajinac koji odbija da prizna da je Rus – za kremaljsku propagandu je nacista. Jedinstvena definicija u istoriji čovječanstva.
“Denacifikacija će neminovno biti i deukrajinizacija – odbacivanje velike i vještačke inflacije etničke komponente samoidentifikacije stanovništva teritorije istorijske Malorusije i Novorusije, koju su započele sovjetske vlasti”, piše Sergejcev.

Drugim riječima, niko nema pravo na sopstveno opredjeljenje, već će ruski režim da određuje identitet svakome, oni će proglašavati koje nacije postoje, a koje ne postoje, ko je nacista, šta je nacizam, šta je antifašizam i sve drugo na svijetu.

A određivaće i koja država može da postoji, a koja na postojanje nema pravo, evo šta veli Sergejcev:

“Ukrajina je, kao što je istorija pokazala, nemoguća kao nacionalna država, a pokušaji njene ‘izgradnje’ prirodno vode u nacizam”. Ništa čudno za predstavnika države koja prijeti čitavom svijetu nuklearnom katastrofom, ako misle da mogu da određuju cijelom čovječanstvu da li će postojati, što onda ne bi i pojedinim nacijama i državama uskraćivali pravo na egzistenciju.

Frljanje pojmovima postalo je uobičajena praksa ruskih zvaničnika. Tako je Marija Zaharova proglasila nacistima Japan, Švedsku, Letoniju, Estoniju, Poljsku, Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije(OCCRP), Kanađane, Njemce…
Po njenoj uvrnutoj logici i sumanutim tvrdnjama, Ukrajinci nisu željeli ni sa kim da dijele recept za boršč, što je očigledan primjer ekstremizma, ksenofobije i nacizma, pa je zato ruska armija izvršila invaziju na Ukrajinu. Sergejcev Ukrajinu naziva “evropskim projektom”, što znači da je za Rusiju i čitava Evropa nacistička.

Ruska imperija, od Lisabona do Vladivostoka

Jednostavno, nacista je svako ko uradi ili pomisli nešto što se ne dopada ruskom režimu. A onaj ko izvrši invaziju na suverenu zemlju, ruši gradove do temelje, sistematski ubija civile, siluje žene, pljačka i maroderiše, razara gradove do temelja, trpa žrtve u masovne grobnice, izlaže milione ljudi teroru, kao što to čini zločinačka ruska armija – taj nije nacista.

Po kremaljskoj logici, kad ruska vojska u Ukrajini ubija Jevreje koji su preživjeli holokaust, kad ruši spomenike posvećene holokaustu, to nije nacizam, već antifašizam. To je isto kao kad bi Hitler rekao da su svi na svijetu nacisti osim Njemaca, a masovno istrebljenje Jevreja i konc-logore proglasio antifašističkim djelima.

Kad ovako izvrneš sve pojmove i narugaš se istini, pravdi i svemu ljudskom, logična posljedica je pravljenje genocidnih planova za Ukrajinu.
Tako Sergejcev za onih 22 miliona i kusur “nacista “predviđa istrjebljenje ili stavljanje u radne logore. Za preživjele je rezervisao prevaspitavanje, ideološku represiju, cenzuru kojima će biti pretvoreni u Ruse. Predvidio je radikalnu promjenu obrazovnih programa, brisanje svih ukrajinskih sadržaja, kao i zatiranje ukrajinske kulture. Naziv Ukrajina će biti zbrisan sa lica zemlje, država će nestati, izgubiti suverenitet, postati dio Rusije, a ukrajinska nacija više neće postojati.

Takvu je sudbinu ruski režim namijenio Ukrajini i Ukrajincima. I ne samo njima, imaju kremaljski zlikovci mnogo šire i dalekosežnije planove.
Nedavno je bliski Putinov saradnik Dmitrij Medvedev, lider Jedinstvene Rusije, nekadašnji predsjednik i premijer – objavio kako je Putinov cilj uspostavljanje Evroazije od Lisabona do Vladivostoka. Dakle, idealno bi bilo kad bi Rusija imperiju proširila na čitavu Evropu.
Šta bi se dogodilo s narodima koji žive na ovom ogromnom prostoru Medvedev nije pominjao, ali s obzirom na teror i razaranja u Ukrajini, nije teško pretpostaviti.

Putinov fašizam

Objavljivanje plana za genocid nad Ukrajincima pokazuje da zločini ruske armije nisu nikakva slučajnost, niti improvizacija. Masovno ubijanje civila, uništavanje spomenika kulture, rušenje crkava i drugih bogomolja, zatiranje čitavih gradova i naselja, razaranja nadrealnih razmjera – uklapaju se u plan totalnog uništenja.

Nije tekst Timofeja Sergejceva usamljeni glas u ruskoj javnosti, samo se čovjek potrudio da sistematski izloži plan i program uništenja. Na ruskim televizijama, u udarnim propagandnim emisijama često se može čuti da Ukrajinu treba zbrisati jednom zauvijek, a negiranje ukrajinske nacije, jezika i kulture je opšte mjesto kremaljske propagande već godinama.

A ima tu i ambicioznijih planova, pa tako Vladimir Solovjov otvoreno prijeti, pitajući evropske i NATO zemlje da li će imati dovoljno oružja i ljudi da se odbrane, nakon što “specijalna operacija” u Ukrajini bude završena.

Ruski disidenti već godinama upozoravaju svjetsku javnost da Putinov režim postaje otvoreno fašistički, ali je do sada malo ko u svijetu imao sluha za ova upozorenja. Važnije je bilo trgovati sa Putinom, uvoziti gas i naftu po povoljnim cijenama, primati donacije od ruskih oligarha, prati njihov prljavi novac, a koga briga šta kremaljski hazjajin radi sopstvenim građanima i nekim tamo Čečenima, Gruzijcima, Sirijcima ili Ukrajincima.

Ruski disidenti su oduvijek bili najpouzdaniji izvor informacija o Rusiji, ali se njihov glas teško probijao i u ranijim, staljinističkim vremenima, još od Šalamovljevih “Priča sa Kolime” i Solženjicinovog “Arhipelaga Gulag”.

Danas je sve postalo očigledno, ruske zločine gledamo svakog dana, u realnom vremenu, a Kremlj se čak i ne trudi da prikrije svoje namjere. Dok ruska vojska ubija ukrajinsku djecu bombama i granatama, dok nastoji da zbriše Ukrajinu i Ukrajince sa ovog svijeta, ruski državni medij mrtav hladan objavljuje plan i program genocida. To ni Himler nije radio.

AL JAZEERA BALKAN
 

Pogledajte prilog 1130748



Zelenski optužio Rusiju za genocid


Zelenski optužio Rusiju za genocid 1


Beta danas 08:00

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila genocid u Ukrajini.

Govoreći za Si-Bi-Es Njuz (CBS News), Zelenski je rekao da narod Ukrajine ne želi da ga Rusija pokori i da je zbog toga uništen i istrebljen.

Na pitanje da li akcije Rusije predstavljaju genocid, on je odgovorio: „Zaista, ovo je genocid. Eliminacija cele nacije i naroda“.

Pogledajte prilog 1130750

On je rekao da u Ukrajini ima više od 100 nacionalnosti i da se „ovde radi o uništavanju i istrebljenju svih ovih nacionalnosti“.

Zelenski je zatim u video obraćanju naciji rekao da će svaki zločin okupatora na teritoriji Ukrajine biti istražen, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da će svako ko je kriv za takve zločine biti „pronađen i kažnjen“.

link



РФ је извршила агресију на Украјину са очигледном намером да почини геноцид над Украјинским народом. Слике из Буче то јасно говоре. Путин је ратни злочинац.
Kada te Rusi dohvate komšija biće mi te žao.
 
1651600148092.png



Ukrajinska tužiteljica objavila ime osumnjičenog za ubistva u Buči

Buca-Bucha-Ukrajina-foto-Beta-AP-2-1024x683.jpg


03. maj 2022.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova objavila je ime prvog ruskog vojnika osumnjičenog za ubistvo civila u Buči, gradu u blizini Kijeva.
Venediktova je 2. maja rekla da je osumnjičeni zapovjednik jedinice Nacionalne garde Rusije Sergej Kolotsei.

“Tužitelji u Buči su utvrdili da je upravo ovaj vojnik ubio četiri nenaoružana muškarca u Buči 18. marta”, napisala je Venediktova na Facebooku, uključujući fotografiju osumnjičenog u objavi.

„Također je mučio još jednog civila 29. marta, prisiljavajući ga da prizna diverzantske aktivnosti protiv ruskih vojnika.“

Prema njenim riječima, natjerao je civila u podrum, gdje ga je tukao šakama, jurišnom puškom i drškom noža.

“Čovjek je potom odveden na mjesto pogubljenja gdje je prošao kroz lažno pogubljenje dok mu je pištoljem pucano blizu uha”, rekla je. „Posebno užasna vrsta ponižavanja i zastrašivanja žrtve bilo je tjeranje da njuši mrtvo ljudsko tijelo.“

Kolotsei je službeno obaviješten da je osumnjičen, rekla je Venediktova. Međutim, u njenoj objavi na Facebooku ne navodi se da je podignuta formalna optužnica.

Venediktova je prošle sedmice identificirala 10 vojnika 64. mehanizirane pješačke brigade ruskih oružanih snaga, rekavši da su osumnjičeni za „okrutnost prema civilima i druge ratne zločine“, dodajući da ukrajinski istražitelji nastavljaju prikupljati dokaze.

Također je tada rekla da su u toku istrage kako bi se otkrilo da li je deset Rusa sudjelovalo u ubistvu civila u Buči.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)
 

Pogledajte prilog 1130748



Zelenski optužio Rusiju za genocid


Zelenski optužio Rusiju za genocid 1


Beta danas 08:00

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila genocid u Ukrajini.

Govoreći za Si-Bi-Es Njuz (CBS News), Zelenski je rekao da narod Ukrajine ne želi da ga Rusija pokori i da je zbog toga uništen i istrebljen.

Na pitanje da li akcije Rusije predstavljaju genocid, on je odgovorio: „Zaista, ovo je genocid. Eliminacija cele nacije i naroda“.

Pogledajte prilog 1130750

On je rekao da u Ukrajini ima više od 100 nacionalnosti i da se „ovde radi o uništavanju i istrebljenju svih ovih nacionalnosti“.

Zelenski je zatim u video obraćanju naciji rekao da će svaki zločin okupatora na teritoriji Ukrajine biti istražen, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da će svako ko je kriv za takve zločine biti „pronađen i kažnjen“.

link



РФ је извршила агресију на Украјину са очигледном намером да почини геноцид над Украјинским народом. Слике из Буче то јасно говоре. Путин је ратни злочинац.
artem.png

Slika govori više od 1000 reči ?
 

Back
Top